Как Лесно Да Забъркаме Домашен Дезинфектант за Ръце?

антибактериален гел, ръце

Коронавирусът (COVID19) от 2020 e вече на родна почва и се разпространява по въздушно-капков път, подобно на сезонния грип. Повечето предпазни санитарни маски за уста и нос свършиха още преди седмици в аптеките. А също и дезинфектантите за ръце, независимо, дали са под формата на почистващ гел или като сух спрей. Какво можем да направим в тази ситуация?

Втората вълна на сезонния грип ни залива, а отделно идва и заплахата от пандемия на коронавирус в България. Не се притеснявайте. Важно е да не забравите да се храните природосъобразно, избягвайки опасните за здравето диети. Можете да опитате DASH-диетата или средиземноморския хранителен режим. Те са изключително подобни един на друг и помагат за регулирането на кръвното налягане. Нищо не ви пречи и да опитате някое средство за хармонизиране на сърцебиенето или да заложите на правилната маска, която да ви предпази от коронавируса – OxyBreath Pro.

Старайте се да не преяждате. Припомнете си уникалните свойства на меда, прополиса и другите пчелни изделия. А също и почистващите и дезинфекциращи характеристики на ябълковия оцет. Наблегнете повече на свежите и пресни плодове и зеленчуци, които стимулират имунната система.

Помнете, че дори и дезинфекциращия и антибактериален гел за ръце да са свършили в аптеките, то имуностимулатори там все още има. Пийте такива поне по 2 пъти на ден. Подбрали сме и няколко бързи съвета и рецепти за забъркване на домашен дезинфектант за ръце и почистваш гел за ръце по-долу. Повечето от необходимите за тях изделия сигурно вече са налични в кухнята ви. Можете единствено да се снабдите с няколко специални вида етерични и благоуханни масла с цел омекотяване на кожата на ръцете ви.

Така домът ви и семейството ви ще ухаят прекрасно, а вие ще сте спокойни, че са здрави. А сега нека научим, как да си направим домашен дезинфектант за ръце!

Какво Трябва Да Включим в Добрия Домашен Дезинфектант за Ръце?

домашен дезинфектант за ръце

Заплахата от коронавирус накара хиляди българи да избързат и да изкупят санитарните маски за лице и дезинфектантите за ръце от аптеките. Това се случи още преди няколко седмици, когато първите случаи на COVID19 все още не бяха открити у нас. Основната препоръка на експертите-вирусолози е да поддържаме отлична лична хигиена, мнозина не знаят, какво да правят.

„Без паника!“, е казал великият Дъглас Адамс в своята най-известна книга “Пътеводител на галактическия стопаджия“. Лесно можете да забърквате домашен дезинфектант или почистващ домашен антибактериален гел за ръце. Коронавирусът е инфекция, срещу която можем да се предпазим със санитизиращи продукти и дезинфектант за ръце с алкохол. Да, звучи невероятно, но половината бутилка водка в хладилника и останалото шише ракия-подарък от роднина в провинцията ще са добри помощници!

Ето и задължителните компоненти на почистващ гел за ръце за защита срещу коронавируса и сезонния грип:

 • Изопропилов алкохол (минимум 60%) или високоградусов спирт (минимум 60%);
 • Почистващо етерично масло с нежно за кожата действие;
 • Спрей-бутилка или контейнер от течен сапун;
 • Купа;
 • Фуния;

Как Да си Направим Домашен Антибактериален Гел Дезинфектант за Ръце с Алое Вера?

алое вера, олио, антибактериален гел, ръце

Как да си направим дезинфектант за ръце? За да бъде ефективен, дезинфектантът за ръце трябва да съдържа алкохол със сила от поне 60%. Ще трябва да смесите своя дезинфициращ препарат с гел от алое вера, за да го стабилизирате и да защитите ръцете си. В повечето рецепти се предполага, че сместа съдържа поне 2/3 от 99% -ов изопропилов алкохол и 1/3 гел. 91% -ов процента алкохол, обаче, също би работил.

От друга страна, етанолът (известен още като етилов алкохол) в дестилирани напитки, като водка, също е ефективен. Всъщност, той се счита за по-добре работещ срещу някои видове инфекциозни заболявания от изопропиловия алкохол. Но за да получите необходимата сила, трябва да намерите алкохол, който е качествен и с доказан произход. Така ще сте сигурни в точния му градус!

Много от Вас ни писаха с молба да публикуваме рецепта за дезинфектант и да обясним как да се прави дезинфектант в домашни условия. По-долу сме подбрали необходимите ви съставки за бърза рецепта за забъркване на домашен дезинфектант. Как да си направим антибактериален гел за ръце?

 • 3 с .л. алое вера гел;
 • 1 с. л. изопропилов спирт или 2 с.л. водка;
 • 1/2 с. л. Витамин Е (може да поставите съдържанието от витамина на капсули в купата, разчупвайки я);
 • 15 капки етерично масло от чаено дърво;
 • 8 капки етерично масло от лавандула;

дезинфектант за ръце, антибактериален гел

Ето и как да си направим домашен дезинфектант за ръце – стъпките за правилното забъркване на почистващия гел за ръце:

 1. Добавете етеричните масла и Витамин Е в малка стъклена купа или съд и разбъркайте с въртеливо-кръгови движения.
 2. Добавете алкохола(спирт) към маслата и отново разбъркайте добре.
 3. Комбинирайте тази смес с гела на алое вера и бъркайте до получаването на хомогенна смес.
 4. Поставете сместа в контейнер от течен сапун или спрей-бутилка.
 5. Разклащайте внимателно преди всяка употреба.

Какво Трябва Да Знаем Преди Да Забъркаме Дезинфекциращ Гел за Ръце?

Имайте предвид, че дезинфекциращият и почистващ гел дезинфектант за ръце ще е ефективен само, ако напоите добре ръцете си. А след това ги оставите да изсъхнат. Изпръскването на няколко капки в дланите и тяхното последващо изтриване няма да помогне изобщо.Ако ръцете ви са силно замърсени или мазни, тогава дезинфектантът за ръце няма да направи много за защитата от COVID19 или сезонния грип.

Кое Е По-Важно – Редовното Миене със Сапун или Почистващ Гел за Ръце?

миене на ръце, дезинфектант, гел

Въпреки, че са проведени малко проучвания по темата, дезинфектантите за ръце, като антибактериалния гел за ръце, вероятно не могат да премахнат или инактивират много видове вредни химикали. В едно проучване хората, които съобщават, че са използвали дезинфектант за почистване на ръцете, са имали повишени нива на пестициди в телата си. Но голяма част от тях не са пробвали домашен дезинфектант или антибактериален гел за ръце. Ако последните са докоснали вредни химикали, измийте внимателно със сапун и вода.

Установено е, че дезинфектантите за ръце с концентрация на алкохол между 60–95% са по-ефективни при убиване на микроби от сапуна. И от антибактериалния гел за ръце с по-ниска концентрация на алкохол или дезинфектанти за ръце с по-ниско съдържание на етанол. Това се отдава на факта, че по-ниската концентрация на спирт не работи еднакво добре за много видове микроби. А и само намалява растежа на микробите, а не ги убива.

Останете Здрави, Бидейки Чисти Отвън и Отвътре!

дезинфектант за ръце

Никой не обича да боледува. Заплахата от коронавируса е навсякъде. Но не трябва да има излишна паника. Всеки може лесно да се предпази, стига да се грижи внимателно за личната си хигиена и да избягва големите струпвания на хора. Ако имате възможност работете от вкъщи и правете редовна дезинфекция на дома и офиса. Не забравяйте да останете чисти отвън, а също и отвътре, за да бъдете здрави!

Иглика Попкирилова

Обновена на

Коментирай