Фолиевата Киселина – Жизненоважна и Отговорна за Плодовитостта

Фолиевата киселина е естествен източник на Витамин B9, който има жизнено значение за човешкия организъм, но не може да бъде синтезиран самостоятелно от него. Играе огромна роля и за усвояването на останалата част от витамините, попадащи в група B, най-вече на B12. Спомага за изграждането на ДНК нишките и приемът и при бременни или жени, които планират в скоро време да имат деца трябва да е ежедневен.

Тя намаля риска и от развиването на определен тип генетични увреждания и се съдържа в огромни концентрации в определени типове хранителни продукти.

Нека разберем повече за нея.

Витамин B9, известен още и като фолацин, е от изключителна важност за правилното делене на клетките, особено за тези, които се характеризират с по-усилено такова. Към тях спадат отговорните за кръвосъсирването и кръвотечението, както и за изграждането на мембраната и ДНК нишките в човешкото тяло.

Това прави редовният прием на фолиевата киселина задължително за жени в детеродна възраст, бременни родилки, кърмачета, малки деца и ембриони в ранни стадии на развитие. Може да се каже, че тя определя правилното развитие на живота.

Минусът е, че човешкото тяло не може да я синтезира само, както и я усвоява много бързо след първоначалния прием и не може да я задържа за по-продължителни периоди от време.

Мъжете, които искат да станат бащи в най-скоро време, също трябва да наблегнат на консумацията на храни, богати на фолацин, тъй като така ще намалят шанса за хормонални вариации в сперматозоидите си.

Знаете ли, че …?

Превантивният прием на фолиева киселина намалява и риска от развиването на сърдечно-съдови заболявания, който често е предизвикан от затлъстяване и натрупване на излишни килограми. Вместо да търсите, кои храни са богати на Витамин B9, можете просто да вземете капките ChocoSlim за отслабване, съдържащи негов комплекс, и да се радвате на стройна фигура и подобрено храносмилане и перисталтика.

Кое Прави Фолиевата Киселина Толкова Специална?

Един от факторите, които превръщат фолиевата киселина във витамин с жизненоважно значение е, че редовният и прием при бременни и мъже и жени, които искат да имат здраво поколение, редуцира риска от развиване на следродилни дефекти с над 70%.

Има способността да подобри и състоянието на плацентата, така че плода да може да усвоява повече полезни вещества, както и увеличава броя на червените кръвни телца, за да не страда той или тя от анемия и подобните на нея заболявания след раждането.

Витамин B9 също така и има силно хормонално и психологическо действие, тъй като намаля нивата на стрес и успокоява нервната система. Може да стимулира тялото да произвежда допамин – хормонът на щастието в по-големи концентрации.

Любопитно:

На човешкото тяло му е трудно да усвои почти всеки един друг витамин от B групата без фолиевата киселина. Учените все още спорят защо, но това е установен факт. Тя поддържа и нивата на енергия в организма високи и го тонизира, стимулирайки го към повече физическа и психическа активност.

Как да си Набавим Фолиева Киселина?

Основният натурален източник на Витамин B9 са хранителните продукти. Интересно е, че самото име на фолиевата киселина идва от латинската дума за листо – folium. Съответно и зеленолистните зеленчуци са един от най-богатите на нея източници.

Такива са зелената салата, зеле, магданоз, копър, спанак, броколи, карфиол, аспержи, зрял фасул, грах и др. Фолацинът не се съдържа само в тях, но и в доматите, ряпата, ечемика, кълновете, лещата, ориза, боба, нахута, овесените ядки и някои видове меса.

Към тях спадат изчистените от мазнини телешко, агнешко, черен дроб, както и меки сирена, яйца и пълнозърнест хляб. Макар, че не се среща често в плодовете, някои от тях също са богати на фолиева киселина.

Ако искате да си я набавите чрез тях, наблегнете на авокадото, ягодите, портокалите и папаята.

Какво се Случва при Недостиг на Фолиева Киселина?

Вече споменахме за жизненоважното значение на фолиевата киселина за забременяването, нормалното износване на плода и постнаталното развитие. Целостта на клетката се дължи именно на Витамин B9 и всяко нейно нарушаване би могло да доведе до развиване на рак или сърдечно-съдови заболявания.

Други възможни оплаквания, свързани с недостига на фолиева киселина, са анемията, както и проблеми с гръбначния мозък.

Имайте Предвид!

HeartTonic капките са предназначени за хора, които имат смущения в нормалната дейност на сърдечно-съдовата система. Теса създадени изцяло на билкова основа и компонентите им са 100% натурални. Могат ефективно да облекчат коронарните оплаквания, както и хипертонията и да намалят нивата на кръвна захар. Преминали са няколко изследвания и клинични изпитания в институти в чужбина с абсолютен успех.

Препоръчителен Прием на Фолиева Киселина

След като вече установихме ползите от редовния прием на фолиева киселина, време е да видим и какво трябва да е нейното количество. Американската национална здравна служба наскоро обяви в свое публикувано изявление, че бременните жени следва да поглъщат близо 400 микрограма Витамин B9 на ден.

Приблизително подобна трябва да е и дозировката за всички жени в детеродна възраст, тъй като статистиките сочат, че почти всяка втора бременност е непланирана. Първите месеци са от изключителна важност за правилното развитие на плода.

Останалата част от хората следва да се стараят да консумират по 100-200 микрограма фолиева киселина на ден.

Иглика Попкирилова

2 коментара

  1. Мирела Василева 09/08/2017
  2. Наско Ж 09/08/2017

Коментирай