Kак да Oтслабна?

Време за четене: 3 min

Проблемът с наднорменото тегло е широко разпространен сред хората в целия свят. Редица фактори са причина за това все по-голям процент от населението на Земята да страда от затлъстяване.

Нездравословният хранителен режим, липсата на достатъчно движение и стоенето пред компютъра са сред най-честите причини за натрупването на излишни килограми в организма. Затова и науката полага неимоверни усилия, за да разработи и предостави на хората различни методи, продукти и диети, които ефективно, бързо и дълготрайно да ни помагат да се справим с проблема.

За съжаление обаче пазарът е пренаситен, а голяма част от рекламираните решения са неефективни и фалшиви. Някои от тях биха могли дори да навредят вместо да помогнат. Именно затова е важно хората да са осведомени и способни да направят правилен избор що се касае до тяхното здраве и добре изглеждаща фигура.

Сега ще разгледаме различните вариации на 2 от най-популярните начини, до които хората прибягват с цел да влязат в по-добра форма – спазването на хранителен режим (диета) и редовното спортуване. Както ще видите, съчетанието на тези 2 метода предоставя много добри възможности пред тялото в неговия път към трансформация и постигане на значителни резултати.

1. Отслабване с Диета

Това е способ, често използван от дамите, които искат да подчертаят силуета си и да оформят фигурата си без да увеличават мускулния запас на своето тяло. По своята същност повечето диети представляват хранителен режим с енергиен недостиг. Това означава, че приемате по-малко калории, отколкото изгаряте през деня, постигайки калориен дефицит в организма. В резултат на това, тялото усеща недостиг на енергия и посяга към своите запаси, за да набави необходимата енергия.

В случай че не спортувате, а разчитате само на диета, за да отслабнете, имайте предвид, че за организма е по-лесно да разгради мускулната маса, за да я превърне в енергия отколкото мазнините. Това всъщност са и 2та източника на складирана енергия в тялото ви.

ВИЖ ОЩЕ:  7 Мита за Денталната Хигиена

Известно е и това, че за да се превърнат мазнините в енергия, трябва да се снабдите с повече кислород. Логичният извод е, че тичането е добър вариант в този случай, затова неслучайно този спорт е сред най-популярните за редуциране на телесна маса. Когато тичате, вие повишавате притока на кислород в клетките на тялото си и така стимулирате разграждането на мазнини, които се превръщат в енергия.

Ако обаче разчитате само на строг хранителен режим, няма да увеличите притока на кислород в организма и така ще изгаряте минимално количество от мастните си депа, за сметка на мускулна маса. Тялото ще започне да разгражда мускулите ви, за да се снабди с необходимите за него вещества.

В крайна сметка вие действително ще отслабнете на тегло, ще сте изгорили известно количество мазнини, но и много мускулна маса. В този ред на мисли, след края на диетата няма да изглеждате стегнати и добре оформени, а пухкави и меки.

2. Отслабване със Спорт и Диета

Според много специалисти-диетолози, фитнес инструктори и лекари, комбинирането на спортна активност със здравословен хранителен режим е най-добрият метод не просто за отслабване, но и за оформяне на фигурата по най-естетичния начин. При този режим пак се получава недостиг на енергия в организма. Той се обръща към мазнините и мускулите, за да си набави необходимите ресурси.

Въпреки това, когато натоварвате мускулите си редовно, тялото осъзнава, че те са му нужни, за да поддържа издръжливостта си на физическото натоварване. Затова то не ги разгражда, а се обръща към мазнините като основен източник на енергия. Това се получава благодарение на способността на организма да запазва тъкани, които му трябват, а да набляга на онези, които са в излишък.

Освен това, ако тренирате редовно, вие увеличавате притока на кислород в тялото, което създава идеалната среда за окисляване на мазнините до енергия.

3. Отслабвате Само със Спорт

Можете да смъкнете от 300 до 600 калории на ден с физически упражнения. Всичко зависи от техния интензивитет и честота. По-голямата част от хората предпочитат по-леките упражнения, тъй като не са свикнали на по-голямо натоварване. За тях е достатъчно само да споменат, че са се подложили на специален режим за отслабване.

Лесно можете да разпознаете, че не сте тренирали достатъчно интензивно по следните няколко признака:

  • Не сте се задъхвали до момента;.
  • Не сте изпитали временно мускулно схващане (т. нар. мускулен отказ);
  • Не сте изпотени след тренировка;
  • Не усещате мускулна умора;
  • Не сте почувствали пулсът си без да се налага да пипнете вените си;

Полезен Съвет!

Имайте предвид, че ако не изпитвате никаква умора по време или след тренировка, то най-вероятно не сте изгорили почти никакви калории и енергия, а метаболизмът ви не ускорява действието си.

Ако хипотетично приемем, че горите средно по 200-300 калории на тренировка и сравним количеството с това, което се намира в чаша прясно изцеден фреш, то шокиращата истина е, че в плодовия сок най-вероятно има повече, отколкото сте успели да смъкнете.

Добре е да знаете, че средностатистическата чаша кафе с добавена захар, сметана или бисквити съдържа близо 200 калории, така че ако искате да отслабнете, ще се наложи да тренирате по-усилено.

В такъв случай, ако решите и да ограничите храната, това пак не би ви помогнало, тъй като това не е хранителен режим, а просто намаляване на количеството приемани хранителни вещества. Затова ви трябва индивидуален режим, който да ви показва какво и колко да ядете.

ВИЖ ОЩЕ:  Причините за Появата на Солен Вкус в Устата – Как Да Го Премахнем Натурално?

Изводът от всичко това е, че единственият начин да свалите желаното количество мазнини в областта на краката, дупето и корема, е да преминете на диета, която ви създава енергиен дефицит и да я съчетаете с редовни тренировки на цялото тяло.

Иглика Попкирилова

2 Comments

  1. Ирена Найденова 07/08/2017
  2. Иван Радоев 07/08/2017

Leave a Reply