Как Да Стопим Излишното Тегло Бързо и Здравословно?

Време за четене: 4 min

Динамичното време, в което живеем, изисква от нас да сме винаги гъвкави, лесно адаптивни и бързи. От тичане по задачи често не ни остава достатъчно време, за да се грижим правилно за своя физически, душевен и емоционален комфорт. Докато се усетим, наднорменото тегло вече се е натрупало, а любовните дръжки ни махат за ‘Здравей!’. Свикнали да получаваме всичко на момента, ние искаме да изгорим излишните мазнините и калории на секундата. Така попадаме в капана на празните обещания, широко рекламираните методи за активно вталяване и различните митове, свързани със здравословния контрол на теглото. Готови ли сте да разберете истината?

Здравословното Влизане във Форма – Мисията Възможна

Диетите може и да са добър метод за детоксикация на тялото от вредни вещества и паразити, но не могат да предложат дългосрочно решение за проблем с наднорменото тегло. Тяхната продължителност е ограничена във времето, независимо от това, дали продължават по 1 седмица или 90 дни.

И тъй като повечето хора, които стриктно са ги спазвали, вече са изгладнели към приключването на диетния план, то те бързат да се натъпчат с любимите си вредни храни. Излишните мазнини и калории започват да се връщат много по-бързо, отколкото някой може да си представи.

Затова е и много по-добре постоянно да се спазва здравословен хранителен режим, който ни позволява веднъж или два пъти в седмицата да се насладим на любимите си вредни храни. Редовното извършване на физически упражнения или йога също е ключово. Тялото не може само да започне да трупа мускулна маса без тях.

Още един фактор, който повечето хора не вземат предвид, е термичната обработка на продуктите. Готвенето може да има и своята токсична страна. Можем да премахнем всички полезни вещества от месо, риба, плод или зеленчук, ако не се информираме за техния състав и препоръчан начин на приготвяне.

3 Съвета за Скоростно Влизане в Топ Форма:
Здравословният контрол на теглото е леснопостижим, макар и на повечето хора да им прилича на задача по ядрена физика. Единственото, което е нужно, е човек да има ясни цели и прости правила за тяхното постигане. Тук сме подбрали 3 безценни съвета за безпроблемно изгаряне на излишните мазнини и калории:

  • Изцяло Премахнете Трудните за Смилане Храни (Захари, Рафинирани Зърнени Култури, Млечни Изделия, Богати на Мазнини Меса и Газирани Напитки) от Менюто Си;
  • Консумирайте Повече Протеини, Които Разбиват Мастните Депа – Чисти Меса, Риба и Морски Дарове, Сурови Семена и Ядки, Кокос, Кълнове и Наситени с Полезни Вещества Зеленчуци;
  • Стриктно Спазвайте Режима Си за Седмична Физическа Активност;

Съществуват толкова много решения за слаба и здрава фигура, че потребителите лесно могат да се изгубят във вълните от информация и реклами, които ги заливат от всяка страна. За Ваше улеснение, нашият екип е подбрал няколко полезни практики за дълготрайно и здравословно отслабване.

Добра Практика #1: Не Забравяйте Да Пиете Достатъчно Течности!

В нашия мозък протичат десетки хиляди уникални биохимични реакции през всяка една секунда от нашия живот. Не е учудващо, че той понякога се пренатоварва и ‘оплита конците’, изпращайки сигнали, които нашето тяло тълкува погрешно.

Един от най-честите му ‘гафове’ е да ни ‘излъже’, че изпитваме глад, когато всъщност изпитваме жажда. Много хора забравят да пият задължителният минимум от 1.5 л. всеки ден и се дехидратират. Човешкия организъм се състои от близо 70% H2O и тази субстанция е изключително важна за нормалното му функциониране.

Затова следващия път, когато изпитате чувство на глад, се запитайте, кога точно сте яли за последно. Ако е било скоро, то може би просто имате нужда от чаша вода. Изпийте една и ако още продължава да ви къркори стомаха, едва тогава сложете по някой залък в устата си.

Добра Практика #2: Кафето Е Полезно В Малки Дози и Чисто!

Когато се приема в умерени количества, кафето може да бъде изключително полезно. Стига и към него да не се добавя бяла захар, сметана или друг вид изкуствен подсладител. То е наситено с полезни антиоксиданти и има способността да забързва метаболизма, топи мазнините и да дава енергията, която ни е нужна, за да сме физически активни и дейни на работното си място.

Добра Практика #3: Яжте Риба и Морски Дарове Поне 2-3 Пъти в Седмицата!

Повечето морски и океански риби, както и морските дарове, са наситени с изключително полезните и жизненоважни за доброто здравословно състояние на нашия организъм Омега-3 мастни киселини. Човешкото тяло не може да ги синтезира само, затова трябва да си ги набавя по изкуствен път. Има и способността веднага да ги превърне в чиста енергия.

Добра Практика #4: Няма Забранени Храни! Но Внимаваме за Грамажа и Порциите!

Всеки опитен нутриционист ще ви каже, че тялото се нуждае от всички видове хранителни вещества, дори и от вредните мазнини и въглехидрати. Просто те трябва да са в крайно ограничени количества, за да не вредят на здравето ни. Другото важно нещо е да определяте разумни количества на порциите си.

Похапвайте по-често риба и зеленчуци, нека плодовете бъдат за закуска и пийте много течности. Така няма да има проблем да се насладите на любимата си пица веднъж седмично и това да навреди на стегнатия ви корен и тънка талия.

Добра Практика #5: Спрете Да ‘Пиете’ Калориите Си!

Много хора не осъзнават, че приемат голям брой вредни вещества, консумирайки газирани напитка. Те са богати на захар и не влияят особено добре на храносмилателната система, защото предизвикват газове и подуване. Голяма част от натуралните сокове също не с особено полезни, тъй като не включват почти никакъв чист екстракт от плода.

Ако толкова много ви се пие нещо газирано – вземете си натурална сода от магазина!

Добра Практика #6: Наспивайте Се Добре и Отделете Време за Релаксация!

Нашият мозък е устроен така, че да сигнализира на тялото да започне да трупа калории и мазнини, когато усети, че се намира под силен стрес. Това е инстинкт, който е заложен в нашите гени още от древността. Лишаването от сън и постоянният стрес пречат на доброто състояние и правилното функциониране на организма. Не пренебрегвайте нуждата си от почивка!

Добра Практика #7: Дъвчете По-Бавно!

Учените са установили, че колкото по-бавно дъвчем храната си, толкова повече нашето тяло започва да се чувства сито. Бързото предъвкване не само влияе лошо на стомашно-чревния тракт, тъй като в стомаха започват да навлизат цели парчета от продуктите, които сме консумирали, но също така ни стимулира да ядем повече!

Влезте във Форма Бавно, Но Завинаги!

Не се отчайвайте, ако не постигнете мечтаната фигура в рамките на месец или два. Много по-полезно ще е за вас и вашето тяло, ако постепенно промените начина си на живот към по-здравословен. Така ще ви е по-лесно да останете вталени, тъй като организмът вече ще е привикнал към новия режим.

Помнете, състоянието на вашето здраве и външен вид зависи само и единствено от вас самите! Погрижете се за тях.

Иглика Попкирилова

Leave a Reply