Какво е Респиратор? Защо Предпазва По-Добре от Зараза?

респиратор, мъж

Темата за респираторите е част от ежедневния новинарски поток през последния месец. Нуждата от тях рядко се увеличи, поради настъпването на коронавируса в България и по света. Тяхната наличност в болниците е изключително важна, защото дават по-сигурна защита на медицински персонал и пациенти. Въпреки значението им, много болници се оплакаха, че нямат нужните средства, нито достатъчната наличност за респиратори. Започнаха дарения и търсене на начини да се закупят повече респиратори, които пък вече в световен мащаб бяха станали дефицитна стока.

Но по-интересен е фактът, че много българи не са запознати с респираторите, какво представляват и как работят? Наистина ли е толкова трудно да се закупят по време на пандемията от COVID-19? Хубаво ли е да използваме респиратор вместо маска, ако все пак можем да си го позволим? Нашият екип прегледа значително количество информация по темата. Останете с нас и разберете.

Какво Представляват Респираторите? Редно Ли Е Да Ги Смятаме за Маска с Клапан или Просто Противогаз?

Респираторите представляват лични предпазни средства, предназначени за поставяне на лицето. Като цяло, тяхната роля е да осигурят предпазване на дихателните органи. Те често могат да имат два или повече клапана, но съществуват и такива без клапани. Разликата е, че при тези с клапани може по-лесно да се отпусне потокът въздух от носещия и така той да зарази околните. Макар и да нашумяват, заради възможността им да предпазват от коронавируса, респираторите не се използват само в медицината. Те могат да помогнат на хора, работещи в среда с много вредни прахове, изпарения или газове, където няма начин как да се избегнат. Например, респиратори се използват дори и от графити артистите, за да не вдишват вредните изпарения от спрейовете и боите. Съществуват няколко вида респиратори, които могат да бъдат използвани в зависимост от дадената ситуация и степента на нужда от защита.

ВИЖ ОЩЕ:  Токсичната Страна на Готвенето - Как Да Бъдем Здрави и Слаби?

Какви Са Видовете Респиратори? Какви Филтри за Защита Включват?

видове респиратори

Видовете респиратори се категоризират най-вече заради филтрите за защита, които включват. Съществува и единен европейски стандарт, който класифицира респираторите в следните категории – FFP1, FFP2, FFP3. Най-общо могат да бъдат разделени в следните видове:

  • Срещу Прахови и Аерозолни Частици – Те са с размер между микрометър и милиметър. Това означава, че лесно могат да бъдат филтирани от материали с голям брой влакна и тъкани – материали, като полиутеран и полиестер. Освен това те имат и електростатичен заряд, който събира праховите и аерозолните частици, като подпомага и пречистването на въздуха, който се диша. Отговаря на европейският стандарт FFP1
  • Срещу Вредни Газове – Газовете и изпаренията представляват отделни молекули, така че влакната не биха могли да се справят. Заради това се използват вещества, наречени сорбенти. Тяхната роля е именно да поглъщат и абсорбират течност или газове. Газовите молекули „се придържжат“ към повърхността им, като не могат да продължат движението напред заедно с въздушния поток. Най-известният сорбент е активният въглен. FFP2 е стандартът, който прилага европейската рамка за този тип респиратори.
  • Универсални (Комбинирани) – Те отговарят на европейският стандарт FFP3. Притежават по-сложна технология и изработка, която може да спре 99% от частиците във въздуха.

С Какво Се Различават Респираторите от Другите Предпазни Средства?

респиратор, жена, обдишване

Респираторите са създадени именно, за да предпазват дихателната система от навлизането на вредни частици в нея и цялото тяло. Както споменахме малко по-нагоре, при FFP3-респираторите, този процент може да достигне 99%. Ако ги сравним с обикновена, платнена шита маска – такава, каквато днес се продава дори и в супермаркетите и няма специален филтър, то разликата е огромна. Платнените маски могат да филтрират само около 10-40% от частиците, и то най-големите от тях. Това се отнася за трислойните маски, като се има предвид, че при тях защитата е най-голяма.

ВИЖ ОЩЕ:  Съвети за Красота и Здраве През Есента

Платнените маски за многократна употреба крият и друг риск. При често използване без нужната хигиена, те могат да доведат до излишни инфекции и развитието на бактерии. Това става поради факта, че се използват запарващи материали, като полиестер, за направата им и постоянното дишане в маската създава благоприятна среда за виреенето на бактерии. Затова съветваме ползващите такива маски да ги перат редовно, според инструкциите на самата маска. Препоръчително е да се използва и дезинфектиращ перилен препарат. Освен с предпазване на маски, можем да се погрижим и за засилването на функциите на имунната ни система. Био-капсулите ИмуноПлант съдържат натурални съставки, които могат да ни помогнат в това начинание.

Как Респираторът Предпазва от Коронавирус?

респиратор, маска, коронавирус

Респираторът може да предпази от коронавирус, стига да е избран подходящият вид. Коронавирусните частици са с големина 0,06 до 0,14 микрона (60-140nm). Това означава, че респираторът с филтър от тип FFP2 би трябвало да се справи с предпазването от него, понеже блокира частици над 0,5 микрона. Някой източници твърдят, че дори и филтърът FFP1 би могъл да послужи, поради факта, че понякога частиците на коронавируса са и по-големи от 0,06 микрона.

Защо Именно Болниците Се Нуждаят от Респиратори?

Две са главните причини, поради които болниците се нуждаят от респиратори. Първата е доста ясна – за да се предпазни медицинския персонал от евентуално заразяване с коронавирус. А втората, защото в българският език е възприето и второ значение на тази дума:

Освен респираторът, който наподобява маска и ни служи за защита от заразяване, то има и друг вид респиратор. В България под това име са известни и обдишващите апарати. Те биват поставени често на пациентите за мониторинг на състоянието им и подпомагане на функцията на белите дробове. Вероятността от подобни състояния нараства с коронавируса, поради по-честото влошаване и достигане до пневмония. Именно от такива уреди се нуждаят болниците ни, в допълнение на предпазващите „маски-респиратори“, разбира се.

бял дроб, обдишване, респиратор

ВИЖ ОЩЕ:  Детоксикация на Организма със Сокове – Полезно или Опасно?

Нормално Ли е Да Носим Респиратор, Когато Излизаме Навън?

Това е въпрос на личен избор, но обикновените маски или такива с филтър би трябвало да свършат работа. Да, нивото на предпазване е много по-малко, но вероятността да се срещнете лице в лице с болен от вирус също не е толкова голяма на този етап. Носенето на маска, спазването на социална дистанция, редовното миене и дезинфекциране на ръцете са от по-голямо значение тук. Дори да можете да си закупите респиратор съветваме да оставите респираторите на тези, които имат нужда от тях – а именно медицинският персонал, който е на първа линия с борбата срещу коронавируса.

Бъдете Разумни и Консумирайте Храни, Подсилващи Имунната Система!

дете, маска, респиратор

За да се предпазим от вирус и грип е най-добре да следваме препоръките на експертите. А те са свързани именно с подсилването на имунната система и спазването на социална дистанция. Затова помагат и био-капсулите ImunoPlant. Носенето на маска е също препоръчително, като по този начин пазим не само себе си, а и околните. Бъдете здрави!

Иглика Попкирилова

Обновена на

Коментирай