За Страстта към Сладкото или Кои са Най-Добрите Естествени Захари

Време за четене: 3 min

Най-Добрите Естествени ЗахариСладките изделия са любима междинна закуска на по-голямата част от човечеството. При някои отделни индивиди тя дори стига до пристрастяване, карайки ги да трупат излишни килограми, от които после не знаят как да се отърват.

Всеизвестен факт е, че прекомерната консумация на захар води не само до натрупването на излишни килограми, но и до влошаване на цялостното здраве на организма.

Най-полезният източник на сладострастие са натуралната глюкоза и фруктоза, които се съдържат в плодовете, зеленчуците и растенията. По-долу сме описали най-добрите сред тях.

Всеки човек има своето забранено кулинарно изкушение, на което отвреме-навреме се отдава с цялата си душа. За мнозина това е нещо сладко, като шоколадът, сладоледът и бисквитите са всепризнати любимци.

Добре е да знаем, обаче, че те не са толкова полезни за здравето ни, колкото ни се иска всъщност. Основният проблем е, че са изключително богати на захар, която се получава чрез рафиниране на глюкоза, захароза и фруктоза.

Те са естествени извлечения от растения, плодове и зеленчуци. Затова е и най-добре да ги консумираме в най-натуралната им и чиста форма. Горчивите полизахариди дори могат да имат положителен ефект върху нашата психика, имайки успокояващо действие.

Други техни функции включват ускорена клетъчна регенерация на кожата на лицето, повишаване на имунитета, спомагане за пълна детоксикация на организма и засилване на умствените и интелектуални способности.

Знаете ли, че …?

Кокосът, който е изключително богат на диетични фибри и минерали, спада към категорията на едни от най-полезните плодове. Той има ниско до средно съдържание на захар и може успешно да удовлетвори нуждата ни от сладко, карайки ни да поддържаме стегната и стройна фигура, както и перфектно състояние на кожата на лицето.

По-долу сме разгледали най-полезните плодове и зеленчуци, които можем да консумираме свободно, за да си набавим необходимата доза сладко, както и полезни минерали и фибри. Четете, ако искате да научите повече за захарта и нейната функция в тялото ни.

Полезна ли е Захарта за Човешкото Тяло?

Няма човек, който да не иска да внесе повече сладост в ежедневието си. Стига количествата да са умерени, в това няма нищо лошо. Натуралните захариди дават на тялото ни енергия. Рафинираната захар, обаче, му вреди повече, отколкото помага, тъй като организмът ни изразходва ценни ресурси и време в опит да я абсорбира, отколкото тя е способна да му даде полезни вещества. За това трябва да се опитаме да спрем сладкото и да не се престрастяваме към него.

Затова наблягайте на плодовете, които има ниско до средно съдържание на фруктоза и глюкоза, и ще можете едновременно да задоволите желанията си и да помогнете на тялото си и протичащите в него процеси да работят по-добре.

Кои Са Най-Добрите Храни за Консумация?

Плодовете се категоризират на няколко отделни групи според това, колко захар има в състава им. Най-полезните от тях се водят тези с ниска концентрация.

След тях са тези с ниска до средна, а другите трябва да се стремим да консумираме по-рядко.

Те биват както следва:

  • Плодове с Ниска Концентрация на Захар (Най-Полезни): Горски плодове (къпини, малини, боровинки), лимон, лайм, авокадо и ревен.
  • Плодове с Ниска до Средна Концентрация на Захар (По-Полезни от Другите): Кокос, праскови, нектарини, грейпфрут, ябълки, кайсии, гуава, ягоди, папая, пъпеш и диня;
  • Плодове със Средно до Високо Съдържание на Захар (Умерена Консумация): Ананас, круши, сливи, киви и портокали.
  • Плодове с Високо Съдържание на Захар (Възможно Най-Рядко): Смокини, банани, грозде, манго, нар, череши и мандарини.

Любопитно? Спазването на здравословен хранителен режим и редовната физическа активност са препоръчителни за всеки, но не винаги ни остава време за тях в забързаното ежедневие. Ако искате да се радвате на топ форма и тънка талия, вече не е нужно да се лишавате от любимата си марка шоколад. Вземете топла чаша ChocoLite за отслабване и сгрейте тялото си отвътре, за да имате енергия за целия ден!

Основни Правила за Консумацията на Плодове

Консумация на ПлодовeИма някои основни принципа на здравословното хранене, които е добре да съблюдаваме, ако искаме да се радваме на здраве и сила в ежедневието си. Макар и като цяло консумацията на плодове да е препоръчителна, тя може да се превърне във вредна за нашето здраве, ако нея правим като хората.

Най-голямата грешка, която повечето хора правят е да приемат плодовете като десерт, веднага след основното хранене. Именно поради факта, че са богати на глюкоза, фруктоза и захароза, на нашият организъм му трябва време, за да успее да ги разгради.

Те са богати на живи ензими и прости структури, заради което е най-добре да ги консумираме сутрин на гладно. Така тялото ни ще има необходимото време от един час, за да ги усвои напълно.

Дори ще е най-добре, ако го оставим да си почива близо два часа след поглъщането на нутриентите преди да минем към следващото хранене.

Натуралните Захари – Богат Източник на Енергия!

Приемайте плодовете с внимание и грижа, тъй като те са дар от природата и богат източник на енергия за нашите тела. Консумирайте ги правилно и се информирайте, кои са най-подходящите и неподходящи комбинации между тях. Така ще подсигурите здравия дух за вашето здраво тяло!

Иглика Попкирилова

2 коментара

  1. Яна Кирилова 19/10/2017
  2. Жени Попгеоргиева 19/10/2017

Коментирай