5 Храни за Отслабване през Есента

Време за четене: 3 min

С отминаването на летния сезон и смяната на гардероба с по-дълги и топли дрехи, много от нас като че ли забравяме, че грижата за тялото е целогодишен процес, който не бива да се ограничава само в периода на лятото. Това че сезонът на банските отмина, не означава, че не трябва да изглеждаме добре, а това е важно, защото добрият външен вид е основна предпоставка и за здраве на целия организъм.

С настъпването на есента тялото на всеки човек преминава през промени, които следва да бъдат отразени както в режима ни на хранене, така и в степента на физическа активност. Нормално е с идването на студеното и мрачно време да намалим движението си през деня. Важно е обаче, да намерим алтернативни начини да поддържаме висок тонус, а това става с редовно спортуване и цялостно раздвижване на тялото. Това е най-добрият път в търсенето на есенните тайни за отслабване.

Знаете ли че?

С преминаването на лятото и спадането на температурите, организмът на хората е настроен така, че да се стреми към натрупване на някакъв по-солиде запас от мазнини. В този ред на мисли, редица диетолози посочват особената важност на менюто, което имаме през есенния период. То трябва да бъде съобразено с времето и да включва храни, богати на витамини, с по-малко мазнини.

Вътрешният инстикт на тялото ни подтиква да ядем висококалорична и питателна храна през студения период от годината. Така би трябвало организмът да се подготви за зимата. Това е свързано с повишена нужда от енергия, а тя се добавя най-бързо от храната. Ето затова в случай, че се намираме в слабо затоплено помещение, нашето тяло има нужда от по-калорична храна за сметка на енергията, която не му достига.

В настоящата статия, имаме за цел да предоставим на нашите читатели малко повече полезна информация, свързана с есенния сезон и това какво трябва да вземете под внимание, за да можете лесно да задържите добрата си физическа форма дори през зимния период.
Ако темата представлява интерес за вас, прочетете цялото проучване, което направи нашият екип.

Какво Трябва да Запомним за Есенния Период?

Тъй като при всеки човек, енергийният обмен е индивидуален, някои хора имат възможността да се хранят с каквото и колкото поискат, тъй като тялото им има способността бързо да изгори излишните калории. Други обаче се налага стриктно да следят каква храна приемат, за да могат да запазят или намалят своято тегло.

Като неписано правило се е установило схващането, че тези от нас, които редовно се подлагат на строги хранителни режими, имат най-големи затруднения в достигането на желаните килограми. Това е така, тъй като техните обменни процеси са настроени за натрупване на енергия, а не потребяване на такава.

През есента, много хора решават да се подложат на някаква пречистваща диета. Те трябва да запомнят обаче, че в никакъв случай не трябва да отслабват прекалено бързо. Само така постигнатото тегло ще може да се запази за по-дълъг период от време. Така например ако свалите 6 кг за 3 месеца, трябва да задържите това тегло за 1 година, т.е. времето за отслабване се умножава по две. Това е периодът, за който тялото ще свикне с новите си килограми.

5 Храни за Отслабване през Есента

Сега ще споделим с вас кратък списък, който включва 5 от най-полезните и препоръчителни храни за есенния период. Ако се храните по-често с тях, ще имате по-голяма възможност активно да контролирате теглото, апетита и тонуса си.

  • Тиква – тази страхотна есенна храна се отличава с високо съфържание на бета-каротен, което е антиоксидант. Освен това, тя е богата на фибри и на природни захари. Затова тя е перфектен избор в случай, че ви се дояде сладко, тъй като е невероятно полезен природен десерт.
  • Круши – този есенен плод е още един страхотен вариант за подходяща храна през есента.Крушите са богати на диетични фибри и пектин. Той има способността да засища глада за продължителен период от време. В допълнение, крушите пречистват организма и понижават кръвното налягане, като осигуряват защитаот лошия холестерол. Съдържа и много минерали, които помагат за балансиране на теглото.
  • Карфиол – Карфиолът е страхотен зеленчук за отлабване. Той е идеален за гарнитура или като продукт за самостоятелно хранене. Някои диетолози определят факта, че карфиолът е труден за дъвчене, като голям плюс. Това е така, защото мозъкът изпраща сигнали на стомаха, че се очаква храна и така организмът се засища по-бързо.
  • Дюли – този плод има специфичен вкус, който не допада на всички, но е перфектен за отслабване. Научно доказано е, че 100 гр. От плода съдържа едва 57 калории. Дюлята съдържа диетични фибри, които ускоряват храносмилането, както и комбинация от минерали и витамини, която подсилва имунитета.
  • Целина – още една невероятно полезна и здравословна храна, която можете да приемате през есенния период. Тя е нискокалорична, а същевременно питателна храна, богата на фибри и витамини, които подсилват организма.

Това са само някои от полезните и популярни здравословни храни, които можете спокойно да консумирате през есента. Комбинирайте ги с различни източници на протеини. Пийте повече течности и избягвайте мазните ястия. Така ще положите основата на здравословния си хранителен режим, който ще ви държи във форма чак до следващото лято.

Иглика Попкирилова

2 Comments

  1. Жасмина Иванова 17/10/2017
  2. Катерина 25/10/2017

Leave a Reply