Предпазни Маски за Уста Против Вирус и Грип през 2020. Какво Съветват Специалисти?

маски за уста, грип, 2020

Зимата на 2020 е. Светът, включително и България се намират в състояние на грипни епидемии. В страната ни беше обявена такава още през януари. Учениците, както винаги, се радваха на грипна ваканция, но това не попречи да се срещат масово в кафенета и молове. Зимата винаги предполага по-висока степен на зараза отколкото при летния вирус от 2019, например. Макар и това да не ни изненада, имайки предвид, че всяка зима ставаме свидетели на сезонния грип, светът бе разтърсен от по-неочаквани събития. В края на месеца Световната Здравна Организация (СЗО) обявяви извънредно положение и световна здравна заплаха от бързоразпространяващия се коронавирус в Китай. Всички страни по света вземат строги предпазни мерки. Целият град Ухан е под карантина, авиокомпаниите спират полети към Китай. Към този момент той не се среща на българска територия, за което трябва да бъдем само благодарни.

Но все пак, за хората въпросът остава – как може да се предпазим от обикновения грип, както и от коронавируса, ако настъпи в нашата страна? Маски за уста (maski za usta) – могат ли да ни предпазят? Какви видове има на пазара и как да изберем най-подходящата за нас? А дали обикновените хирургични маски за уста и нос могат да ни помогнат при наличието на ФПЧ (фини прахови частици) и замърсяване на въздуха? Останете с нас и разберете!

Съдържание

Какви Видове Са Маските за Грип? Могат Ли Да Ни Предпазят и от Замърсяване на Въздуха и ФПЧ?

лекар, маска за уста, дишане

Маските за грип са най-често наричаните „хирургични“ и „санитарни“ маски. Те са използвани от медицински работници по целия свят по време на работата им. Както може да се досетите, именно те са най-често в контакт с боледуващи хора и изложени на голяма опасност от зарази. Този тип маски е достатъчен, ако искате да се предпазите от вирус и грип, при общуване с болни хора. Те биха били полезни и на места с масови струпвания на хора, например в градския транспорт, по концерти или спортни мероприятия. При замърсяване на въздуха, обаче, ще имате нужда от по-различно решение. Тогава се препоръчва да се насочите към филтрираща маска за уста с N95.

 • Медицински Маски за Уста, Хирургични, Санитарни или „Обикновени“ Маски – Те са изработени от хипоалергенен нетъкан материал. Включват антибактериален филтър, който предпазва вредните и заразни елементи да не достигнат до нас. Включват носен фиксатор, ленти против изпотяване на очила и връзки, които я държат плътно и стабилно на лицето.
 • Предпазни Маски за Лице с Филтър N95 – Този тип маски за уста с филтър може да филтрира праховите частици, които се съдържат във въздуха. В тях може също да се съдържат и вирусни елементи. Името им идва от това, че могат да неутрализират и филтрират до 95% от вредните частици във въздуха. Лекарите ги използват при контакт с пациенти със сериозни инфекциозни заболявания като туберколоза. Пример за такъв тип филтрираща маска за уста и нос, която може да ни предпази от лошия въздух, е високотехнологичната OxyBreath Pro. – медицинска маска с филтър.

Върши Ли Наистина Работа Хирургичната Маска за Уста и Нос за Предпазване от Грип и Вирус?

хирургическа маска, лице, грип

Хирургичната или обикновена санитарна маска би могла да свърши добра работа за предпазването от грип и вирус. Но е задължително да бъде използвана по правилен начин, който включва:

 • Задължително носете маска за уста, когато се намирате на 2 (два) метра от болен човек.
 • Поставете я добре, като се убедите че е стабилна и се е захванала добре около носа, устата и брадичката.
 • Не докосвайте маската с ръце по време на употреба.
 • Ако Вие сте болни от грип – носете я навсякъде. Дори когато ходите на лекар.
 • При наличието на грипна епидемия се препоръчва носенето на хирургична маска за лице на места със големи струпвания на хора.
 • Когато смятате, че сте в безопастност и вече употребата на маската е приключила – изхвърлете я в коша и измийте ръцете си. Използвайте антибактериален сапун или дезинфектант със спирт. Или направете домашен дезинфектант за ръце!
 • Никога не използвайте повторно маска, защото тя самата може да е носител на зарази, от които е предпазила веднъж.

Хирургическите маски за лице все пак е нужно да се сменят доста често. СЗО препоръчва маската да се сменя на всеки 2 часа, а ако се намирате в болница на всеки 30 минути.

ВНИМАНИЕ: Големият интерес към хирургически маски за уста и нос доведе до тяхния недостиг и изчерпване в световен мащаб. В тази връзка препоръката е – маски да се носят само от болни хора, за да предпазват всеки наоколо. По този начин употребата на маски би трябвало доста да се намали. В аптеките може да закупите маски против грип с цена от 2 до 4 лв. към този момент.

Как Правилно Се Слага и Носи Маска, Която Предпазва Срещу Вируси и Грип?

маска, грип, слагане

За да носите правилно маска, която предпазва от вируси и грип, е важно да следвате няколко прости правила. Те не би трябвало да затруднят някой, дори биха били лесни за спазване и от деца. Ето какво съветват СЗО (Световната здравна организация), както и множество специалисти:

 • Преди да си започнете да използвате антивирусни маски, почистете ръцете с дезинфектант или антибактериален сапун.
 • Маската трябва да покрива устата и носа. Уверете се, че няма места, от които може да пропусне въздух.
 • Не докосвайте маската, докато е на лицето Ви. Ако го направите, измийте ръцете си или използвайте дезинфектант незабавно.
 • Сменете маската с нова, ако усетите, че е влажна.
 • Маската се премахва чрез захващане на дръжките и отстрани или отзат на главата. Не я сваляйте захващайки частта отпред на лицето.
 • Хирургичните маски за уста против грип и вирус са за еднократна употреба. Не я използвайте многократно.

Как Се Носи Хирургическа или Сантирана Маска? От Коя Страна Е Правилно Да я Поставим?

При първия си сблъсък с хирургическите или санитарни маски, много от хората не са сигурни как е правилно да я поставят. Те често задават въпроса „Как се поставя маска за уста?“. Все пак, този тип маски е първоначално предназначен за медицински работници, които са минали през съответните обучения – а “обикновеният” човек не е. Ето какво включват и нашите отговори на популярните въпроси за правилното носене и поставяне на хирургическа (или санитарна) маска.

 1. От Коя Страна Да Поставим Маската? – Медицински маски за уста – могат да бъдат поставени и от двете страни. Това варира в зависимост дали Вие искате да се предпазите да не бъдете заразени или Вие сте болни и искате да не заразявате другите.
 2. Защо Да Поставим Маска с Бялата Страна Към Лицето и Устата? – Направете това, ако Вие сте болни искате да предпазите хората около Вас от заразяване. Тази страна подпомага спирането на вредни микроби и бактерии, предаванипо въздушно-капков път. Бялата страна филтрира дишането Ви и не пропуска заразата да излезе наяве – по този начин Вие предпазвате околните от разболяване.
 3. Защо Да Носим Хирургическа Маска със Синята (Цветна) Страна към Нас? – Поставете Вашата хирургическа маска така, ако Вие сте здрави и искате да се предпазите от заразени хора. Препоръчително е да я носите по такъв начин в градския транспорт или на места с масови струпвания на хора. Синята или цветна страна ни пази от попадането на слюнка или други заразни течности върху нас. Така Вие си осигурявате още един слой защита срещу грипа!

Не бива да забравяйте и другите основни начини за предпазване от грип и вирус. Мийте си ръцете често, особено преди и след поставяне на маската. Използвайте алкохолни течности за почистване на ръцете. Подсилете имунната система, като консумирате плодове и зеленчуци, богати на витамини. Стойте далеч от места, където се струпват много хора – ако все пак не може да ги избегнете, то тогава непременно носете маска.

Може Ли Сантираната Маска Да Ни Помогне при Евентуалната Поява на Корона Вирус в България? Какви Са Симптомите?

санитарна маска, грип

Макар и към момента заплахата от коронавирус да не изглежда голяма за България и Европа като цяло, е важно да знаем как да вземем мерки. Специалистите за момента не могат да препоръчат по-различни съвети и инструкции от тези на „нормалния“ грип и вирус. Това е така, защото симптомите на новия коронавирус са подобни на обикновен грип. Включват най-вече висока температура и кашлица. Накратко, хората трябва да се придържат към следните 6 стъпки:

 1. Мийте си ръцете редовно и задължително при всяко хранене.
 2. Използвайте сапун или дезинфектант.
 3. Слабата имунна система може да е причина за зараза – набавете си правилните витамини и минерали.
 4. Избягвайте контакти със заразени хора, независимо с какъв тип вирус или грип. Ако има как останете да работите от вкъщи!
 5. Носете маска на публични места и се опитвайте да избягвате големите тълпи от хора.
 6. Дезинфекцирайте редовно дома и офиса.

При следването на тези инструкции, възможността за евентуална зараза от коронавирус или сезонни грипове и вируси става минимална. Все пак, ако не се чувствате добре, препоръчително е да се съветвате с Вашия личен лекар. Не бива да оставяйте себе си без нужната грижа!

Предлагат Ли Маските с Филтър за ФПЧ Добра Защита от Грипа и Коронавируса?

В момента се намираме в безпрецедентна за територията на страната ни карантина и извънредно положение. Хората се презапасяват с различни видове стока от първа необходимост, както и с дезинфектанти и хигиенизиращи средства. В скорошно свое интервю за популярния водещ Джо Роугън Майкъл Остерхолм разясни, коя е най-добрата форма на защита срещу сезонните грипове и коронавируса. Той е международно признат експерт по епидемиология на инфекциозните заболявания. Сред другите заемани от него длъжности са регентски професор и директор на Центъра за изследване и политика на инфекциозните болести (CIDRAP) в САЩ.

Майкъл Остерхолм обясни, че традиционните хирургични маски против грип и ръкавици са неефективни срещу заплахата. Той препоръча прилагането на маските с филтър срещу фините прахови частици (ФПЧ) и токсини в атмосферата. Те са по-доброто и наистина работещо средство за защита. Една от по-популярните от тях е маската за борба със замърсената околна среда и вирусите OxyBreath Pro.

Основното предимство на този тип устройства, които велосипедистите в България използват често, е че подсигуряват по-добра изолация. Особено на горните дихателните органи. Те обхващат цялото лице, за разлика от обикновените санитарни маски, прилепвайки плътно до устата и носа. Много ефективни са медицински маски с филтър, но те рядко се намират на пазара.

Ето и част от предимствата им:

 • Осигуряват По-Добра Изолация на Устата и Носа от Обикновените Санитарни Маски;
 • Позволяват Свободното Вдишване на Вече Пречистения от Фини Прахови Частици (ФПЧ) Въздух;
 • Прилягат Идеално на Анатомичната Структура на Човешкия Череп;
 • Някои Ги Считат за Красив Моден Аксесоар;
 • Не Се Подменят на Всеки 1.5 Часа;

Живейте Умно и Здравословно!

Важно е да се придържаме към здравословният и активен начин на живот. Правете упражнения вкъщи, дори и за кратък период от време. Извадете и вредните храни от менюто си. Яжте повече плодове и зеленчуци, богати на витамин С. Почивайте си качествено. Това ни дава възможност да балансираме имунната си система, която може да ни предпази от вредните вируси. Не бива да забравяме и маските, защото те наистина могат да ни помогнат – ненапразно са носени от лекари и медицински работници по целия свят.

Иглика Попкирилова

Обновена на

4 коментара

 1. Кирил 20/02/2020
 2. Maria 20/02/2020
  • Петър 11/03/2020
 3. Илюминейшън 27/02/2020

Коментирай