Работа от Вкъщи – 10 Трика от Редовни Практици за Новаци!

Време за четене: 5 min

работа от вкъщи, мъж, куче, лаптоп

Работа от вкъщи – това е привилегия за малко хора, които могат да работят дистанционно. В днешно време това се превръща в необходимост, особено с появата на пандемията от новия коронавирус. Гъвкавостта е изключително важна личностна характеристика в забързаното време, в което живеем. Времето ни притиска и не стига почти за нищо. А и нерядко се случват форсмажорни обстоятелства, принуждавайки ни да реагираме на момента. Допреди няколко месеца, все още имаше предпазни маски за уста за сезонния вирус през 2020 г. И не ни се налагаше да търсим рецепти за бързо и лесно забъркване на домашен дезинфектант за ръце. Но това беше преди първите случаи на коронавирус в България. С обявените извънредни мерки на Министерски съвет, на много работодатели и служители им се наложи да помислят, как да реагират.

„Пътеводителят на галактическия стопаджия“ на великия Дъглас Адамс гласи: „Без паника!“. Консерватизмът и патриархалният начин на мислене са характерни за нашата родина. Но на мнзоина ще им се наложи да преосмислят принципите си. Възможността за работа от вкъщи, или т. нар. ‚хоум офис‘ (от английски език ‚home office‘), провокира много различни мнения. Но и отваря безброй възможности, както за служители, така и за шефовете!

Може би се притеснявате, че имуностимулаторите в аптеките може да свършат. Но знайте, че винаги можете да разчитате на натуралните средства за нормален сърдечен ритъм. Като капките за по-добър дневен тонус с екстракт HeartTonic. Или пък да закупите маската за борба с мръсния въздух OxyBreathe Pro.В никакъв случай не предприемайте опасни диети. Не се стремете и към преяждане и презапасяване от уплах, че стоките по магазините може да свършат. Отдаде ли ви се възможност за работа от вкъщи, то знайте, че ще имате повече време с любимите хора. Знаете ли всичко за секса или все още ви е срам да попитате за някои неща?

По-долу сме подбрали 10 съвета за работа от вкъщи, подбрани сред мненията на редовните ‚практици‘ на хоум офиса!

Кои Са Ползите от Работата от Вкъщи (Хоум Офис), според Мненията на Практиците?

жена, работа от вкъщи, хоум офис

Световната здравна организация (СЗО) промени статута на разпространение на коронавируса от епидемия на пандемия. Милиони предприятия са принудени да се изправят пред перспективата да управляват изцяло дистанционни работната си сила. Големи компании, като Amazon, Facebook, Microsoft, Twitter и Google, вече са приложили политики заработа от вкъщи (дистанционна работа или хоум офис) на много от своите служители.

По-долу сме подбрали основните ползи на работата от вкъщи:

  • Не губите време или пари за градски или обществен транспорт. Харчите по-малко пари за газ, бензин или обществен транспорт.
  • Ставате по-продуктивни.Едно проучване на Станфордския Университет установи, че служителите, които работят от вкъщи, са с 13 процента по-продуктивни в сравнение с техните колеги.
  • И по-щастливи. Всички говорят за баланса между професионалния и личния живот в наши дни и няма по-добър начин да го подобрите от хоум офиса.
  • По-лесно е от всякога. Можете да се свържете с офиса във всяка минута, ако искате, благодарение на Интернет. Концепцията за работа от вкъщи може да е изглеждала странна преди 20 години, но вече сме във 21-ви век. Можете да намерите достъп до wi-fi почти навсякъде, а онлайн апликациите правят дистанционната комуникация лесно.
  • Няма да се налага да плащате за наем и сметки на офис пространство. Работата от дома означава, че няма офис, или най-малкото, много по-малко офис пространство.

А ето и 10 бързи хитрини за работа от вкъщи от практици за новаци:

#1. Офисът Може Да Е във Всякакъв Вид!

Вероятно ще работите от вкъщи, ако сте хоум офис. Но това не означава, че трябва да запълвате ъгъла на хола си с тромаво бюро, огромен монитор и грозен подвижен стол. Можете да го направите точно такъв, какъвто си искате.

#2. И Да Бъде Навсякъде!

Не сте обвързани с дома си. Това не означава, че единственото ви друго място за работа ще бъде Интернет-кафенето зад ъгъла. Можете да работите, докато пътувате. Наслаждавайки се на страхотното време навън. И всичко това, благодарение на дългият живот на батерията на лаптопа и зарядното на телефона ви. Или пък дори да слушате на любимата си група на концерт на живо.

жена, дете, лаптоп, хоум офис

#3. Ще Спестите Пари!

Ще забележите незабавна разлика в банковата си сметка, когато не е необходимо да поемате разходите за пътуване. Сигурни сме, че ще наместите спестяванията и в други области. Няма да се налага да се насилвате да купувате скъп официален костюм или обувки, ако това не е вашият стил. Забравете за отделните гардероби за работа и ежедневието! Можете също така да спестите от разходите за храна, тъй като лесно ще можете да си направите сами обяд и кафе, ако работите от вкъщи.

#4. Графикът Ви Става Лично Ваш!

Голяма част от работата, която в днешно време може да се свърши дистанционно, може да се извърши и по гъвкав график. Например, ако сте уеб програмист или създател на съдържание, най-вероятно можете да правите кодирането или писането си в удобно за вас време, стига да спазвате крайните си срокове. Така че, нощни сови, радвайте се! Все още можете да влезете в осемте си часа, без да ставате в 8 часа сутринта.

#5. Ставате По-Независими!

Нямате колеги само на няколко крачки от Вас или технологичен екип един етаж по-надолу. И бързо ше откриете, че развивате умението да търсите свои собствени отговори и да станете по-инициативни, за да намерите това, което ви е необходимо. Разбира се, все пак можете да зададете въпроси и да получите помощ, ако трябва.

котка, жена, дистанционна работа

#6. Започвате Наистина Да Се Радвате на Срещите с Колегите!

Сигурно познавате малцина, които се радват особено много на офис срещите. Когато работите хоум офис, не само ще можете да изберете закуската и местоположението си, но можете също да бъдете много по-ефективни. Само с няколко кликвания имате 10 души на видео-конферентна връзка, която ще продължи 15 минути вместо 45. И можете да използвате функцията на чата за бързо споделяне на документи. Забравете изготвянето на копия или да търсите всички имейли на колегите си.

#7. Ще Поддържате и По-Лесна Връзка с Тях!

Повечето хора се страхуват, че ще им стане скучно, когато работят дистанционно. Но обикновено е точно обратното, тъй като съществува огромен набор от комуникационни инструменти за работа от вкъщи. Някои дори ще ви позволят да се забавлявате заедно с функции, като емоджи, чат „ботове“ или глупави ефекти във видео чатове.

#8. Комуникацията Помежду Ви Ще Стане По-Ефективна!

Тъй като колегите ви няма да са физически около вас през цялото време, вие ставате много по-наясно с важността да поддържате връзка. Вместо просто да знаете, че можете да изскочите зад ъгъла, за да разговаряте с Гошо за препроектирането на сайта, когато пожелаете, знаете, че трябва да я напишете или поне да проведете видео чат.

мъж, работа, вкъщи

#9. Ставате По-Фокусирани!

С известна сила на волята и постоянна рутина скоро ще се научите да избягвате да се разсейвате от телевизора или пералнята. И юе се убедите, че се справяте по-добре, когато работите от вкъщи. Това е така, защото можете да контролирате работната си ситуация много повече. Не е нужно да се притеснявате, че колегите ще спрат дейността си, за да отговорят на запитванията ви.

#10. Няма Нужда Да Спазвате Фирмена Политика!

Поговорка за роднините гласи, че „Не можеш да избереш семейството си“. А същото важи и за колегите. Може да не сте най-добри приятели с всички, когато работите отдалечено. Хоум офис служителите са по-склонни да прескачат клюките и позирането, които се случват в традиционните работни условия. И това е огромен бонус за всички участващи, нали?

Работата от Вкъщи – По-Малко Разходи за Бизнеса и Повече Свобода за Служителите!

баща, дете, лаптоп, работа от вкъщи

Живеем във време, когато обстоятелствата около нас се променят непрекъснато. Никога не знаем, кога и стоките по-магазините могат да свършат, подобно на противогрипните маски и дезинфектантите. Добре, че от Интернет може да поръчаме всичко. Включително и маската за пречистване на въздуха от токсини ОксиБрийт Про. А работата от вкъщи отваря много перспективи. Хоум офисът ще позволи не само на работодателят ви да спести от разходи за офис-пространство и сметки. Но и вие самите да обърнете повече нимание на себе си и близките си.

Иглика Попкирилова

Leave a Reply