Специализирани Фитнес Режими

Всеки иска да изглежда добре и да бъде здрав. Въпросът е какво и колко сме готови да направим, за да постигнем тази цел. Забързаното ежедневие, натовареният график и липсата на достатъчно свободно време са фактори, които по един или друг начин възпрепятстват голяма част от хората да се занимават активно със спорт.

Въпреки това, според последните проучвания, тенденцията е към увеличаване на процента хора, които започват сериозно да обмислят започването на различни видове физическа активност. Това е важно, защото с нарастващия процент на хора с наднормено тегло, редовните физически тренировки са необходими, за да ни помогнат да се поддържаме в добра форма.

Спортът е не само здраве, но и отдаденост и дисциплина. Истината е, че ако решите и се захванете с редовно спортуване, можете да бъдете благодарни на себе си за услугата, която сте си направили.

Тук идва моментът, в който като начинаещ спортист трябва да се запознаете с някои основни неща, чрез които да се ориентирате към специализирания фитнес режим, който би бил най-подходящ за вас.

В настоящата статия ще ви предоставим информация за различните видове режими не само в залата, но и във фитнес начинанието като цяло. Все пак думата фитнес означава добра, стегната форма и тонус.

Видове Специализирани Фитнес Режими в Зала

С течение на времето, сферата на бодибилдинга в зала се е развила до съвсем ново ниво, в което всеки човек има възможността да научи как да съсредоточи своите усилия в постигането на специфична цел що се отнася до оформянето на тялото и покачването на неговата сила.

Именно заради това в момента са налични многобройни и разнообразни по вид и натовареност тренировки. Основното им групиране ги поставя в 3 основни категории – кардио, силови и балансирани..

1. Кардио Тренировка – Този тип тренировка се характеризира основно с това, че натоварва сърцето, забързва пулса, а това от своя страна води до изгарянето на калории от тялото. Кардио тренировките са особено препоръчителни за хората, които имат наднормено тегло. Характерно при кардио тренировките е интензивността на изпълнение.

Препоръчително е да започнете с 15 минути кардио тренировка и с времето да увеличавате продължителността. Сред най-популярните тренировки с цел горене на калории са ходенето на пътека, тичането, карането на колело или някакъв друг тип тренажор.

2. Силова Тренировка – Характерното при този фитнес режим е това, че спортуващият се съсредоточава върху покачването на силата на собственото си тяло. Това става с различни силови упражнения с тежести. С времето тежестта се увеличава, а броят на повторенията при всяка серия не трябва да надвишава 8.

Много хора започват с такъв тип режим, за да могат бързо да покачат силата на тялото си и така да могат да правят повече и различни видове упражнения. С напредването в този аспект е нормално да се вдигне и цялостното тегло на тялото, но при добър режим и здравословно хранене, натрупаните килограми ще бъдат предимно мускулна маса. Добре е силовите тренировки да бъдат комбинирани с повече движение и физическа активност, за да се запази подвижността на тялото.

Препоръчително е и да се пият аминокиселини и протеин, за да се подпомогне възстановяването на мускулите и да се намали неприятното усещане от мускулната треска.

3. Балансирана Тренировка – Според редица фитнес инструктори и спортисти с дългогодишен опит в областта, балансираният тип фитнес режим е най-добрият вариант за всички хора, които искат едновременно да изглеждат добре и да бъдат с повишен тонус и имунитет. При този режим се комбинира силова тренировка с кардио упражнение.

Важно е да се започва с леко раздвижване, за да загрее тялото, след което да се премине към силовата тренировка, а накрая да се завърши с 15-20 минути кардио. При различните хора може да има различни вариации на балансираната тренировка.

ВИЖ ОЩЕ:  Мицеларна Вода – Идеална за Почистване и Хидратиране на Кожата!

Хората, които искат да подобрят релефа на тялото си и да се изчистят от излишните мазнини могат да правят упражнения с по-леки тежести, но с повече повторения. Това повишава издръжливостта и енергичността.

Имайте предвид, че вече има много допълнителни видове тренировки и режими, които предлагат ползи в различен аспект от оформянето и поддържането тонуса на тялото. Става дума за занимания като аеробика, пилатес, зумба и тапаут. Всички те са базирани на кардио упражненията под музикален фон. Независимо кой тип тренировка изберете, не забравяйте, че тялото ви ще се нуждае от засилен прием на витамини, минерали и аминокиселини. Само така ще бъдете сигурни, че сте се погрижили максимално за своето правилно възстановяване.

Омега-3 "Добрите" Мастни Киселини
7 Съвета Срещу Задържането на Вода

Виж Още

1 Коментар

  1. Маги Добрева 07/08/2017

Коментирай