Токсичната Страна на Готвенето – Как Да Бъдем Здрави и Слаби?

Време за четене: 4 min

как да готвим правилноКухнята е мястото, което всеки един от нас е свикнал да асоциира с вкусните гозби на мама, както и онези, които сам си е приготвил. Свикнали сме да мислим за него като символ на уюта и домашния комфорт.

Истината, обаче, може да има и малко по-зловеща страна. А тя е, че това е място, изпълнено с много преки опасности за човешкия живот. Острите ножове, нагретите котлони и бактериите, които се завъждат покрай хранителните продукти, са само част от картинката. Разберете повече за това, как вредим на добрия си външен вид и здраве всеки ден, докато готвим.

Човекът и Храната През Последното Десетилетие

Последното десетилетие се характеризира с глобално отваряне на съзнанието на хората към здравословния начин на живот, добрите екологични практики и изборът на органични хранителни продукти.

Това накара огромен брой хора да се интересуват от алтернативни типове кухня и да отделят повече време за приготвяне на полезни ястия в уюта на собствения си дом. Ресторантите също се преориентираха към предлагане на гозби, които са по-различни от стандартните за нашата страна яхнии, пържоли и шопска салата.

Онова, което малцина имат предвид е, че част от установените в кухнята им готварски практики са далеч от здравословните. Как допринасяме за това, сами да влияем негативно върху собственото си здраве и фигура?

Четете по-долу, за да разберете.

Ако пък искате да запазите топ форма през всеки сезон от годината, пийте по чаша-две от любимото на хиляди българи кафе с шоколад ChocoLite.

Любопитно за Хранителния Състав и Готвенето:
Чудили ли сте се някога, защо варим яйцата? А знаете ли, че белтъците в тях стават 180% по-лесносмилаеми за стомаха отколкото в суровите? Това, обаче, не означава, че всички полезни за здравето нутриенти се запазват, когато преминат през термична обработка. Някои от тях, например, Омега-3 мастните киселини при пържене на риба, значително намаляват. Има и 8 Лоши Хранителни Навика, Които Трябва Да Забравим.

Микровълновата Фурна – Скритият Враг в Кухнята

Свикнали сме бързо да загряваме пицата от вчера на микровълновата фурма, без да се замислим, че нейните UV-лъчи са силно канцерогенни. Макар и със изключително слаби нива, този тип лъчение все пак излъчва известна радиация.

Тя може да унищожи полезните хранителни вещества в продуктите, променяйки молекулярната им структура, и да направи консумацията им опасна за здравето. В устройството не бива да се нагряват и пластмасови съдове, тъй като може да се разтопят.

Любимият Тефлонов Тиган – Практичен, Но Токсичен

готвене с тефлонов тиганТиганът с тефлоново покритие се счита от мнозина за спасение за съвременното семейство, тъй като се износва трудно и се почиства лесно. Но знаете ли, че малки частици от изграждащото го вещество, наречено PFOA (перфлуорооктанова киселина или C-8) остават по гъбата за миене и храната, която сте приготвяли в него?

Всъщност, това се случва относително често. Неорганичният материал е открит в кръвта на близо 95% от населението на Земята, както и в питейни резервоари, чешмяната вода, гори, реки и езера. Веществото не се разгражда в природата и може да бъде силно токсичен.

Перфлуорооктанова киселина е открита и в полуготовите пържени картофи, чипс, пуканки и хамбургери. Директният и прием може да предизвика завишени нива на холестерол, безплодие, рак, проблеми с черния дроб, хипертиреоидизъм и дори проблеми с плода при бременни.

Най-рисковите храни за загряване в микровълнова фурна са:

 • Яйца (Особено с Черупката);
 • Броколи;
 • Мляко и Млечни Субпродукти;

Токсичните Храни, Които Сами Си Приготвяме

Преди да започнем термично да обработваме даден хранителен продукт с цел да го включим в някое ястие е добре да се информираме, дали методът на готвене, който сме избрали, е подходящ за него. Защото няма токсични храни, но често ние без да искаме ги превръщаме в такива.

Нека направим бърз преглед на начините, по които термичната обработка може да бъде вредна за здравето:

 • Негативен Ефект При Варене: Тъй като този метод на готвене включва температури около или над 100°C, той кара водоразтворимите витамини, сред които спадат и приготване на хранавитамините от групи B и C, буквално да изчезнат.
 • Негативен Ефект При Печене: Този тип термична обработка не води до почти никаква негативна промяна в структурата на хранителните вещества, което го прави изключително полезен. Единствено Витамин B може буквално да изчезне при дълго печене на бавен огън.
 • Негативен Ефект При Сотиране и Пържене с Бъркане (Стир Фрай): Това се водят едни от най-здравословните техники за приготвяне на ястия. Само Витамин C може да намалее.
 • Негативни Ефекти При Обикновено Пържене: Най-вредният метод за обработка на хранителни продукти. Нагрятата на особено висока температура и за продължително време мазнина води до образуването на токсични вещества, наричани алдехиди, които са силно канцерогенни и повишават риска от сърдечно-съдови заболявания. Те буквално унищожават полезните Омега-3 и -6 мастни киселини.
 • Негативни Ефекти При Готвене на Пара: Един от най-полезните методи за приготвяне на храна. Дори и нестабилните поначало вещества от типа на Витамин C и фолиевата киселина запазват цялостната си структура.

Полезните Храни, Които Разваляме

Природата ни е дарила с богат набор от хранителни продукти, които могат да ни поддържат в топ форма, здрави и слаби през всичките сезони на годината. Често, обаче, ние сами разваляме тяхното качество, готвейки ги по тотално грешният начин.

Нека да видим, кои са най-популярните от тях на българската трапеза:

 • Червен и Бял Боб: Няма нищо по-хубаво от топла порция боб в студен зимен ден. Тя сгрява стомаха, сърцето и сетивата. Не забравяйте да го накиснете поне няколко часа (препоръчително – цяла нощ) преди да започнете да го варите. Включете и фурната на малко повече от 100°C. В противен случай рискувате в зърната да останат вредните как да готвим фитохемаглутинини, от които ще ви измъчват газове.
 • Ябълка: По ябълка на ден държи доктора далече от мен, но не и в случаите, когато сме я изяли със семената. Старайте се да ги премахвате предварително. Те съдържат вредното цианидно съединение амигдалин и високи нива на глюкоза.
 • Сладък Картоф: Изрично е да се споменава, че зелените картофи изобщо не са годни за консумация, тъй като съдържат соланин – вещество, водещо до тежка интоксикация. Узрелите им събратя пък не трябва да се ядат сурови, тъй като също са богати на токсини, които предизвикват конвулсии и смущения на централната нервна система.
 • Домат: Ситуацията тук е същата като при картофа. Не яжте неузрели и зелени домати.
 • Индийско Орехче: Внимавайте с количествата, които слагате в ястията, тъй като е богато на миристицин, който също води до конвулсии и сериозни стомашни разтройства.

Гответе Разумно и Консумирайте С Мярка!

Всеки един хранителен продукт или начин на термична обработка може да бъде полезен или вреден, в зависимост от това как и колко се прилага. Старайте се винаги да бъдете максимално информирани за това, как точно се готви даден вид месо, плод или зеленчук.

По този начин ще предпазите себе си от правенето на грешки, които ви карат сами да вредите на здравето си и да се отдалечавате все повече и повече от мечтаната топ форма. Консумирайте с мярка и извършвайте редовни физически упражнения.

Няма да мине много време и тялото ви само ще започне да се отблагодарява, че сте се погрижили толкова добре за него, запазвайки ви здрави и слаби. Всичко, което приемаме вътрешно, дава и своето външно отражение!

Иглика Попкирилова

1 Коментар

 1. Милена 04/10/2018

Коментирай