Захарна Кожа или Вредата от Гликацията

Захарта е сладко изкушение, но има пагубно влияние, както върху здравето, така и върху човешката кожа. Скорошно изследване на The American Journal of Clinical Nutrition (AJCN), Амриканския журнал за клинично здраве, показва, че има пряка връзка между недоспиването и затлъстяването. Неконтролируемият прием на лактоза и фруктоза води до снабдяване на организма с ‘празна’ енергия, която ‘лъже’ организма, че няма нужда от сън. Затова и препоръчителният прием на сладки изделия късно вечер, дори и да са под формата на плодове, е противопоказен за организма. Нека разберем повече за т.нар. ‘захарна кожа’ или процеса на гликация в организма.

Всеизвестен факт е, че човек може да развие същата пристрастеност към сладкото, каквато и към алкохола, цигарите и по-тежките наркотични субстанции. Тялото привиква към ежедневния прием на шоколад, сладкарски изделия или вафли и започва да го изисква. Липсата на достатъчно количество може да доведе и до тежка форма на абстиненция, която да провокира и физиологични странични реакции.

Не много хора знаят, обаче, че прекомерната консумация на захар, която е мощен имунодепресант, често води и до сериозни хронични заболявания от типа на хипергликемия, диабет, сърдечно-съдови смущения и рак. Умереното и включване във всякакъв вид домашно приготвени храни, както и следенето на етикетите на продуктите, които се предлагат в магазините и хипермаркетите, е ключово за доброто здравословно състояние!

Образуването на разширени вени и варикоза също са пряк резултат от злоупотребата с захар и мазнини. Ако сте ги похапвали в по-големи порции, вземете изцяло натуралния крем срещу непоносима болка в крайниците VaryForte. Формулата му включва единствено натурални продукти – лимонена кора, ментол, планинска арника, бодлива иглица и плодово-витаминов комплекс, които веднага премахват парещите подутини в крайниците.

Знаете ли, че …?

Добра или лоша, човешкият организъм се нуждае от определено количество глюкоза на ден, за да може да функционира нормално. Препоръчително е това да става чрез консумацията на плодове с ниска до средна концентрация на захар. Такива са горските плодове, лимонът, лаймът, авокадото, ревенът, кокосът, прасковите, нектарините, грейпфрутът, ябълката, ягодите, папаята, пъпешът и динята. Разберете повече за Най-Добрите Естествени Захари тук!

Осъзнавайки вредата от ежедневната консумация на продукти, съдържащи рафинирана захар, може да ни помогне да контролираме ‘крейвингите’ си по-успешно. Нека научим повече за ‘захарната кожа’ и гликацията и да подходим по-отговорно към дневното си меню.

Какво е Гликация (AGE)?

Първите признаци на това, че сме злоупотребили с дадена хранителна група или имаме недостиг в организма на определен вид вещества, винаги се появяват по човешката кожа. Затова и съществува явлението ‘захарна кожа’ – процес, при който захарните молекули в организма се свързват с тези на мазнините и протеините.

Това обикновено се случва при отсъствието на ензими, които да спомогнат за по-бързото разграждане и усвояване на тези вещества. Най-поразени от вредното влияние на подсладителите обикновено са молекулите на колагена и еластина – главните отговорни за здравето и добрия външен вид на кожата.

Основният проблем за здравето при гликацията е, че този процес е кумулативен. Захарта, която приемаме на младини, започва да се отлага в организма след 25-тата годишнина. Ако изведнъж сте напълнели учудващо много без видима причина или състоянието на кожата ви рязко се е влошило и сте на тези години, то това най-вероятно е отговорът.

В Какво се Изразява Захарната Кожа?

Образуването на захарна кожа е пряк страничен ефект от гликацията. При нея бръчките се формират много по-лесно, отколкото при хора, които са били на богата на зеленчуци и полезни протеини диета. Тялото започва само да образува свободни радикали, което пък спомага за различните видове възпаления и оксидативния стрес.

Кожата започва да старее от нищото и да се отпуска, особено тази в областта на шията и гушата. Самото лице изсъхва и губи свежия си тен, което се получава и при епидермиса по повърхността на ръцете.

Засиленото производство на себум и липсата на достатъчна хидратация поради ускорената загуба на вода в организма може да доведе до всяка една от следните реакции:

  • Дехидратация на Кожата на Лицето и Ръцете;
  • Розацея, Акне и Зачервени Участъци
  • Инсулинова Резистентност, Съпътствана от Тъмни Петна;
  • Засилен Растеж на Косъмчета в Областта на Лицето;
  • Образуване на Бръчки;
  • Видимо Състарена Кожа;

3 Приятни Стъпки Към Освежена Кожа

Стига да не сте развили захарна зависимост, противодействието на процеса на гликация не е невъзможен. Колкото по-малък брой молекули на колагена и еластина са били засегнати, толкова по-лесно е възвръщането на свежия и здрав на вид на кожата.

Ако прекалено много от тях са били увредени, то развитието на състоянието става необратимо, но това става в много редки случаи. Дори и те могат да спомогнат за редуцирането на неприятните последици, ако следват следните лесни и приятни стъпки:

  1. Спете Достатъчно на Брой Часове! Липсата на достатъчно количество сън е пряко свързана със затлъстяването и развитието на захарна кожа. Чувствителността на организма към инсулина също бива нарушена и така се предизвиква гликацията. Погрижете се винаги да спите между 6 и 8 часа.
  2. Ограничете Стреса! Световната здравна организация (СЗО) наскоро призна, че огромна част от сериозните и хронични заболявания са причинени или утежнени от стреса. Той увеличава и броя на свободните радикали в тялото, нивата на оксидативен стрес, завишава нивата на кортизол, който спомага за по-бързото разграждане на колагена, и ускорява процеса на стареене. Дайте си повече време за почивка, медитирайте и релаксирайте. Прекарвайте повече време с близките си, слушайте хубава музика, вглъбете се в приятна книга и се радвайте на живота!
  3. Приемайте Повече Антиоксиданти! Храните, които са богати на тези вещества, обръщат процеса на гликация. Част от тях са горските плодове, сьомгата, морските дарове, червеното вино, ядките, зеленолистните зеленчуци и подправки от типа на джинджифил.

Ограничете Захарта и Се Радвайте на Бляскава Кожа!

Състоянието на нашето тяло е огледало на продуктите, които консумираме ежедневно. Нужни са известни усилия и ограничения, ако искаме да поддържаме духа си спокоен, а тялото – здраво и силно. В баланса между тези два елемента се крие ключът към радостта от живота.

Иглика Попкирилова

Коментирай