Слух и Ушна Хигиена – Разтвори за Почистване?

Време за четене: 6 min

Слух и Ушна Хигиена – Разтвори за Почистване? Доколко Помагат на Слуха?

Всички знаем много добре, че ушите спомагат за действието на слуха, който, от своя страна, представлява способността ни да възприемаме околната действително. Това включва разпознаване и отчитане на заобикалящите ни  шум и звуци. Освен това, слухът се използва за слушане на музика, разговор с хората около нас, както и за адекватна преценка на социалните и екологичните ситуации. Хората всъщност имат доста тесен обхват на слуха в сравнение с други видове и структурите, които ни позволяват да чуваме, са податливи на много условия, които могат да застрашат слуховите ни способности. Оттам се стига до неприятни положения, свързани със загуба на слуха, намален слух и т.н. В тази връзка излиза, че е много важно да се грижим за слуховия си апарат, а това означава да се поддържа висока ушна хигиена.

Това става с регулярното използване на различни способи – капки за отпушване на уши, билкови капки за уши, почистване на ушна кал, спрей и конуси за ушна кал. Съществуват и много ефикасни билки за подобряване на слуха. Всички изброени методики могат да осигурят защита срещу потенциална ушна инфекция или ушна тапа. Освен премахването на мръсотията отвътре и отвън, ушната хигиена включва също и това да предпазваме слуховия си апарат от определени шумове, които могат да увредят слуха ни. В настоящата статия ще ви представим полезна информация, свързана с поддържането на добра ушна хигиена и това как тя защитава и подобрява способността ни да чуваме.

Как се поддържа висока ушна хигиена? Помагат ли различните капки за ушна кал, помпа за ушна кал, капки за отпушване на уши и др.? Как да се предпазим от ушна инфекция, ушна тапа симптоми и други опасни последствия? Какво представляват т.нар. конуси за ушна хигиена – препоръчва ли се използването им? Методи за ушна хигиена и какво представлява ушната кал?

 

Знаете ли че…?

Седенето близо до високоговорители по време на концерт (където силата на звука може да достигне до 120 децибела) може да увреди слуха ви само за 7,5 минути. Повечето хора смятат, че само възрастните страдат от проблеми със слуха. Истината е, че един от всеки трима души над 65 години има известна загуба на слуха, но мнозинството от хората, които страдат от намален слух, са на възраст под 65 години. В тази връзка Ottomax е отлична и изцяло органична хранителна добавка срещу загуба на слуха, която ефикасно може да се съчетае с редовното почистване на ушите. Според някои експерти, пиенето на кафе пък намалява риска за намален слух.

 

Каква е Връзката Между Ушната Хигиена и Загуба на Слуха

При намален слух, частична или цялостна загуба на слуха се говори за определени здравословни проблеми, чиито причинители могат да бъдат от разнороден характер. Всъщност, липсата на редовна грижа и поддържане на добра ушна хигиена може да причини намален слух. Това се случва, логато жлезите, намиращи се в ушните канали, произвеждат повече ушна кал, отколкото е необходимо. С течение на времето тя може да стане твърда и да блокира ухото. Когато почиствате ушите си, можете случайно да избутате калта по-дълбоко, причинявайки запушване. Натрупването на ушна кал е често срещана причина за временна загуба на слуха. Трябва да бъдете много внимателни, когато се опитвате да се с правите с натрупването на ушна кал у дома. Използване на капки за отпушване на уши обикновено помага много в подобни ситуации. Ефикасни решения са Relaton и Earlick Forte.

Ушна Кал – Информация и Функции

Ушна Кал

Повечето хора си мислят, че единственото нещо, което трябва да направят, за да поддържат доброто здраве и хигиена на ушите си е да елиминират максимално ушната кал. Причината за това вероятно се крие във факта, че тази субстанция е неприятна, лепкава  и изглежда много нехигиенична. Научните факти обаче противоречат на това широко възприето схващане. Медицинското наименование на ушната кал е церумен и  тя предпазва от появата и развитието на ушна инфекция и проблеми с кожата във вътрешността на ушите. Следователно, не трябва да се стремим да елиминираме изцяло консистенцията на тази субстанция в ушите, а просто да я поддържаме в нормални граници, които не причиняват запушване и ушна тапа. Друга важна функция на ушната кал е способността й да действа като естествена преграда, която пречи на бактериите и прахът от околната среда да попаднат в ушните канали.

Съвети за Почистване на Уши и Превенция срещу Загуба на Слуха

Ушите са основен сетивен орган в човешкото тяло. Те не само помагат да улавяте звуците около нас, но и са отговорни и за запазването на равновесие, тъй като директно отговарят за правилното функциониране на вестибуларния апарат. Следователно е необходимо всички ние да знаем как да поддържаме отлична ушна хигиена правилно, без да вредим на ушите си.

Много е важно да се полагат грижи за слуха, тъй като заболяванията, свързани с тях много често са хронични и не се лекуват. Все пак има определени  натурални средства, които значително помагат при определени състояния. В този контекст грижата за поддържане на отлична ушна хигиена е много важна, тъй като това предотвратява развитието както на много заболявания, така и на опасни ушни инфекции.

Спазвайте следните прости правила за грижа за ушите:

 • Проверявайте редовно ушите си при профилактичен преглед от личния лекар;
 • Когато сте на открито при слънчево време, не забравяйте да използвате слънцезащитен крем върху ушите си;
 • Почистете ушите си с допълнителна грижа без да използвате щифтове или остри предмети, тъй като те могат да наранят ушния канал или тъпанчето;
 • Ако имате натрупване на ушна кал, която блокира слуха ви, посетете лекар, за да я премахне. Не се опитвайте да го направите сами;
 • Ако имате пробити уши, почиствайте редовно обеците и ушните си миди със спирт.

Лесен и Ефикасен Метод за Почистване на Уши

Метод за Почистване на Уши

Добра ушна хигиена се постига не само, чрез почистването на ушите от вътрешната им страна, но и с поддържане на външната им част. Причината за това е, че външната страна е изложена на постоянна атака от бактерии, прах и други мръсотии. Ако попаднат в ушния канал те могат да причинят редица проблеми, включително и загуба на слуха.

Иначе най-разпространеният метод за почистване на уши се състои в следното:

 • Навлажнете малко топче памук с хладка вода;
 • Почистете външната страна на ушите, както и зад тях;

Поддържане на Добра Ушна Хигиена – Разтвори

Тук трябва да споменем това, че при всяко къпане, ушите се почистват по естествен път, тъй като ушната кал омеква от топлата вода и прекомерното количество от нея се отмива. Въпреки това е важно да внимавате да не влезе вода в ушния канал. Необходимо е и да поддържате външната част на ухото, както вече стана дума по-горе.  Подходящ готов продукт е Acust Oil Pro.

Тук бихме искали да ви представим и няколко вида разтвори и други методи за поддържане на оптимална ушна хигиена, които могат да се прилагат у дома без никакви притеснения.

 1. Физиологичен разтвор

Това е един от най-лесните и  бързи методи за почистване на уши.

Съставки

 • 1 супена лъжица сол
 • 1/2 чаша вода

Смесете водата и солта, след което нагрейте разтвора на умерена температура. Накиснете малко топче памук в готовия разтвор и го използвайте, за да почистите първо външната страна на ушите. В последствие капнете няколко капки във всяко ухо, за да ги почистите и да елиминирате всякаква възможна болка.  Можете да постигнете още по-добър ефект ако използвате и специален био-продукт за ушна хигиена. Ottomax+ са капсули за почистване на ушите, които действат активно срещу развиването на ушна инфекция и намален слух.

Разтвор за Почистване на Уши с Оцет и Спирт

Разтворите за почистване на уши, които се приготвят с помощта на спирт и оцет, са много популярни, тъй като са залегнали отдавна в практиките на традиционната медицина. Ето една рецепта, която се счита както за високоефективна, така и за напълно безопасна.

Смесете равни количества от:

 • Бял оцет;
 • Топла чешмяна вода;
 • Алкохол/спирт за разтривки.

Смесете тези съставки, а с готовия разтвор третирайте всяко едно от ушите. За целта е добре да се снабдите с капкомер, който да ви помогне по-точно и прецизно да извършите необходимото действие. Капнете няколко капки в ухото и след това наклонете главата си на една страна. В този момент ще усетите, че капките започват да се стичат надолу. Стойте в тази позиция 10-ина минути.

След това наклонете главата си в обратна посока и повторете действието. В същото време от другото ухо ще излезе натрупаната мърсотия, затова е необходимо да подложите нещо под него, за да я абсорбира.

 Добра Ушна Хигиена – Разтвори

 1. Водороден Пероксид

Когато се говори за разтвори за поддържане на добра ушна хигиена и защита срещу ушна инфекция, няма как да не се спомене и този популярен метод.  Популярността му се дължи на това, че водородният пероксид бързо и лесно неутрализира бактериите в зоната на ушите. Процесът е неинвазивен и не крие никакъв риск.

 • Смесете равни части водороден пероксид и вода (три части вода с три части водороден пероксид);
 • Накиснете малко памук, оформен като топче, в разтвора;
 • Внимателно почистете ушите отвън и отвътре;
 • Поставете по няколко капки от разтвора в ушите.
 1. Конуси за Ушна Хигиена

Конусите за почистване на уши са друг метод за почистване на ушите, който може да се комбинира с разтворите за ушна хигиена или да се редува с тях. Методът представлява много проста и ефикасна  система за поддържане на ушната хигиена в домашни условия. Важно е да изберете обаче продукт, който е клинично тестван. В резултат на това ще можете да си спестите почистване на ушна кал от лекар цена, в случай на по-голямо натрупване на мръсотия в ушните канали. Методът е ефикасен и при случаи на ушна тапа симптоми. Конусите за ушна кал премахва тапите от ушна кал, които могат да предизвикат намален слух, както и други слухови нарушения – жужене, бръмчене, шум, промяна в ушното налягане и т.н.

Спрей за Ушна Кал

На пазара се предлагат и различни спрейове за отстраняване на ушна кал, както и за подобряване на слуха. Ефикасните спрейове разтварят и премахват ушната кал с натурални екстракти, които овлажняват слуховите канали и ги предпазват от инфекции. Освен това, този метод служи и за  подпомагане на процеса на самопочистване на ушите.

Предимства на спрейовете за ушна хигиена:

 • Елиминират тапите от ушна кал;
 • Предпазват от повторно възникване на запушване на ушите;
 • Осигуряват защита срещу ушна инфекция;
 • Успокояват раздразненията;
 • Хидратират изсушената кожа.

В тази връзка сме наясно, че много хора изпитват много неприятно усещане при вливане на течност в ушите. Затова трябва да ви информираме, че не е необходимо да използвате разтвори, капки или спрей за почистване на уши, ако това не ви е приятно. Причината за това е, че всички гореизложени ползи в посока почистване на ушите и поддържане на добър слух, могат да се постигнат и с висококачествени капсули за перорален прием. Пример за такъв продукт е Earlick Forte, който не само се грижи за добрата ушна хигиена, но и за отличния слух.

Високата Ушна Хигиена Поддържа Добрия Слух

Ушна Хигиена Поддържа Добрия Слух

Страдате ли от загуба на слуха или познавате някой, който има намален слух? В такъв случай вероятно знаете колко трудно би могло да бъде поддържането на нормален живот и ориентирането в околната среда. Затова помнете, че редовното почистване на уши може да ви предпази от редица здравословни проблеми, включително ушна инфекция, намален слух и ушна тапа симптоми. Затова ви съветваме редовно да използвате различни средства за почистване на ушите отвън и отвътре – билкови капки за уши, конуси за ушна хигиена, спрей за ушна кал, помпа за ушна кал, както и натурални продукти за подобряване на слуха и грижа за ушите. Независимо на кое конкретно решение се спрете, то ще ви осигури надеждна превенция срещу потенциални здравословни проблеми. Не забравяйте, че слухът е сред най-важните сетива за човека. Грижата за добрата му функция трябва да бъде един от основните приоритети на всеки от нас.

Иглика Попкирилова
Follow me

Leave a Reply