Как Да Предотвратим Артрозата?

Време за четене: 4 min

рехабилитация от артроза

Артрозата е хронично дегенеративно заболяване, което засяга износените или увредени стави. Може да се прояви при всяка една възрастов група, но най-заплашени са работещите физически труд, както и хората, които по цял ден не помръдват от екрана на компютъра. Двете крайности – преумората и липсата на каквато и да е физическа активност – могат да засегнат хрущяла. Първичната фаза на увреждането му обикновено е последвана от вторична, която засяга костта и мускулатурата и води до образуването на неприятни и парещи отоци, както и постоянни болки – артроза на ставите.

Те са причинени от начупването на подхрущялната кост, които започват да съставят нови телца, които карат синовиалната мембрана да се възпали сериозно. Не е учудващо, че в крайните фази на артериалните заболявания по оголената става се формират шипове. Своеобразното свиване на ставната капсула и околоставните връзки постепенно карат костите да заемат необичайна позиция. Макар и учените да не считат подобен вид оплаквания за сериозни, те могат да предизвикат силна болка и буквално да обездвижат и демобилизират човека. Нека научим как да им противодействаме с натурални методи.

ВИЖ ОЩЕ:  Как Да Третираме Болките в Кръста и Ставите с Натурални Методи?

Кои Стави Се Засягат Най-Често от Артрозата?

рентгенова снимка на ръце

Различните форми на артрита засягат вариращи части на тялото, но това не означава, че нямат и своите ‘своеобразни’ фаворити. Типичните им признаци са болка в определената част от тялото, където ставата е започнала да преминава през дегенеративен процес, скованост на крайника, отоци, затопляне и зачервяване на кожата в областта. Народната медицина предлага набор от различни способи за положително повлияване на ставите и кръста, с които те да бъдат облекчени.

Експертите в областта препоръчват и да се разчита на продукти с натурален състав. Такива са био-козметичните капсули Cannabis Oil който е предназначен за локално прилагане върху кожата при Остеоартрит. Ако се чудите относно сковаността на ставите, то трябва да знаете, че тя се получава в резултат на продължителен покой и обикновено изчезва след раздвижване.

Болката пък се получава от намаляването на колаген, който запълва пространството между ставите. Неговия синтез в организма намалява с течение на годините и това води до директното триене на костите една в друга.

ВИЖ ОЩЕ:  Хималайска Сол при Високо Кръвно - 10-те Най-Големи Ползи

Най-често засегнатите от артрозата части от тялото са:

  • Ръцете и краката;
  • Кръста и гръбнака;
  • Бедрата;
  • Коленете;
  • Лактите.

Артрита и Засегнатите от Него Стави:

стрък лавандулаПоясната и шийната част на гръбнака са най-типично засегнати от видовете артроза. Това се дължи на факта, че натоварването в тях е най-сериозно. Точно поради същата причина ставите и коленете обикновено развиват паралелно заболяването. В китките пък обикновено износването на хрущялната тъкан се получават в зоната между средната фаланга и китката, както и средната и най-отдалечената фаланга. При ходилото най-страда ставата, разположена в близост до палеца.

Могат ли билките да лекуват Артрозата?

Билките са натурален помощник от природата, който ни помага да се справим с много проблеми. Старите билкари умеят успешно да препоръчат конкретна билка за съответния проблем. Това е тема за една по-обширна статия. Тук все пак предлагаме една типична за България билка, която помага при артрозата и може да се прилага върху всички точки от тялото където тя се проявява.

Ето и как да си приготвите тинктура от лавандула за облекчаване на симптомите:

  • Залейте шепа цветове от лавандула с 400 мл. спирт.
  • Оставете сместа да преседи 45 минути на слънчева светлина, след което я прецедете.
  • Намажете болезнените места с получения разтвор.

Сега ще научим повече за натуралните превантивни мерки, които всеки може да предприеме като превантивна мярка за поддържане на здрав дух със здрави стави, облекчавайки артрозата.

Приемайте Повече Калций!

млечни продукти

Този елемент е основна градивната частица на нашите кости. Без него те започват да губят от здравината и еластичността си. Редовната му консумация е жизненоважна за предпазването от различни дегенеративни заболявания, сред които попадат артрозата и остеохондрозата. Има го във всички млечни продукти, а можете да си го набавите и под формата на хранителни добавки.

Не Забравяйте за Плодовете и Зеленчуците!

зеленчуци и плодове

Тези храни са наситени с полезни минерали и витамини и се грижат за добрите нива на цялостния ни имунитет, не само на костите. Наблегнете на цитрусите, морковите, горските плодове, целината, зелето и броколи. Никога няма да сбъркате, ако решите да включите плодове и зеленчуци в менюто си.

Противовъзпалителни Билки за Възстановяване на Стави. Кои са Най-добрите Природни Лечители?

Старайте Се Да Седите Правилно!

мъж с болки в кръста

Повечето от нас работят по цял ден пред монитора и клавиатурата на компютъра. Нашето общество е крайно технологично напреднало. Това, обаче, носи със себе си и редица рискове за доброто състояние на ставите. Направете всичко възможно, за да се чувствате удобно и да заемате изправена, а не изгърбена поза на тялото. Столът задължително трябва да е ергономичен, иначе сте пряко заплашени от изкривяване на гръбначния стълб. Гледайте да си правите почивка на всеки час.

ВИЖ ОЩЕ:  Плодова Диета за Детоксикация на Организма

Грижата за Хрущялите Е Ключова!

човек с болки в рамото

Хрущялите се нуждаят от добро количество хиалуронова киселина, колаген и глюкозамин, за да не започнат да преминават през процеса на дегенерация. Можете да ги приемате под формата на хранителни добавки или консумирайки продукти, които ги имат във високи концентрации. Освен това, ще трябва да се стараете да живеете една идея по-здравословно, загърбвайки вредните си навици.

Правете Редовни Упражнения!

упражнения за артрозата

Грижата за ставния хрущял включва и редовни упражнения за раздвижване и гъвкавост. Не се нагърбвайте с прекалено физически затормозяващи упражнения, тъй като това също може да се отрази по негативен начин на хрущяла, допринасяйки за неговото постепенно износване. Липсата на каквато и да е натовареност също ускорява дегенеративния процес в ставния хрущял. Стречингът и йогата са може би най-подходящите превантивни активности срещу развиването на някоя от формите на артрозата. Ако чувате пукания в ставите може да си помогнете използвайки Steplex.

Животът Близо До Природата Допринася за Здравето!

Ние, хората, сме неразделна част от природата. С течение на хилядолетията сме успели да се изкатерим на върха на хранителната верига, измествайки други по-големи и хищни съперници. Много често, обаче, забравяме, както за корените си, така и за посоката, в която се движим. А богатството от естествени продукти ни е нужно, за да се съхраним като вид и да оцелеем. Залагайте винаги на натуралните методи и способи, за да подчертаете своята красота и да допринесете за добро си здравословно състояние.

Иглика Попкирилова
Follow me

Leave a Reply