10-те Най-Големи Ползи от Розовата Хималайска Сол

Време за четене: 4 min

Купа розова хималайска сол

Хималайска сол – едно от най-ценните блага, с които разполагаме днес. Тя е вид каменна сол, минерал, произхождащ от териториите на Хималаите в Азия. Съставът ѝ е много близък до този на трапезната сол, затова от много време присъства на нашата трапеза.

Защо Хималайската Сол е Популярна?

Популярността на този вид сол не може да бъде отречена. Но много хора не разбират точно защо, виждат, че е модерна и решават да я използват. Причината за тази популярност е, че Хималайската розова сол е може би най-чистата сол, която можем да си набавим. Преди милиони години, залежите на кристализирала морска сол са били покрити с лава. Което ги е защитило от човешкото замърсяване.

Огромната популярност на розовата Хималайска сол е довела до проучвания и изследвания в качествата и състава ѝ. Розовият ѝ цвят е първото, което трябва да ви подскаже колко е богата. Съдържа огромно количество минерали и желязо. И има редица ползи за тялото и организма.

Това се дължи на факта, че съдържа над 80 минерални и елементи. Сред тях доминира натриевият хлорид, а останалите 15% са съставени от магнезий, калций, калий, натрий и много, много други. Този невероятно богат състав обуславя и редицата ѝ ефекти и приложения.

Хималайска сол

ВИЖ ОЩЕ:  Здравословна Диета за Цяла Седмица

1. Ефективна за детоксикация и против задържането на течности

Всички сме запознати с факта, че рафинираната трапезна сол е една от причините да задържаме течности в тялото си. Но розовата хималайска сол противодейства на това, благодарение на редицата микроелементи, които съдържа. Тя е идеално средство за прочистване на организма и извеждане на излишните течности от тъканите.

2. Подобрява метаболитните процеси и усвояването на веществата

Розовата хималайска сол съдържа хранителни вещества, които значително подобряват функцията на червата. Тя е способна да премахне киселините и да освободи организма от токсичните отпадъци. Стимулирането на чревната микрофлора и активирането на метаболизма посредством нея, води до по-доброто усвояване на хранителни вещества, които са важни за нашето здраве и добро състояние.

3. Увеличава нивата на енергия в организма

Физическата и умствената енергия също са под грижата на розовата хималайска сол. Подобреното усвояване на веществата води и до по-доброто разпределяне на енергия в тялото. Умереният прием на хималайска розова сол активира функциите на мозъка, но и също така спомага за укрепването на мускулите.

Жена, масаж с Хималайска сол

4. Намалява киселинността на кръвта

Разтворената във вода хималайска сол действа на pH-то на кръвта, по същия начин, по който бори киселините в стомаха. Тя регулира киселинността на кръвта, нормализира нивата на pH в организма и забавя развитието на възпалителни процеси. Добрият електролитен баланс води и до по-малкото задържане на течности в клетките, а също така и до нормализиране на функцията на сърцето.

5. Регулиране на кръвното налягане

За разлика от трапезната сол, която е позната с това, че повишава кръвното, способността на хималайската розова сол да регулира киселинността и да възстановява електролитния баланс в тялото, води до регулиране на нивата на кръвното. Минералният състав на розовата сол регулира натрия в организма и стабилизира сърдечния ритъм, което води до контрол на състоянието на хипертония. Подобно действие има и тоника за сърце Heart Tonic.

6. Помага при случаи на мигрена

Съставът на този вид сол има силен противовъзпалителен ефект. Тя отпуска схванатите мускули и помага за облекчаване пристъпите на мигрена. Това се дължи на факта, че веществата, които хималайската сол съдържа, водят до отделяне на серотонин, когато се приема. Това значително подобрява цялостното благосъстояние на организма.

Хималайска сол и дамски крака

7. Бори се активно с разширените вени

Минералният състав на розовата хималайска сол укрепва стените на кръвоносните съдове и се грижи за тяхната еластичност. Спомага за намаляване на налягането в артериите и вените, и предотвратява появата на повърхностни разширени вени. Противовъзпалителният ефект на розовата хималайска сол има огромно значение за поддържането здравето на кръвоносните съдове. Може да видите и натурален продукт, чиито съставки имат същите свойства – Varikosette.

8. Успокоява мускулните крампи

Схващанията в мускулите, т.нар. крампи, от които крайниците ни тотално се сковават, до голяма степен са резултат от нарушения в електролитните нива. Микроелементите на хималайската сол регулира тях и в същото време действа като тоник за тонизирането на мускулите. Хранителните вещества в състава на този вид сол отпускат мускулите и подобряват притока на кръв в тях.

ВИЖ ОЩЕ:  Бабини Зъби, или Трибулус Терестрис – Българската Билка за По-Силно Либидо!

9. Контролира секретите в носа

Хималайската розова сол е добре позната и като средство за правене на компреси. Външното прилагане спомага за извеждането на натрупаните секрети в носните канали, облекчава запушването на носа и почиства каналите. Някои хора дори ползват разтвори с розова хималайска сол вместо капки за нос, заради мощното действие на минералния ѝ състав и противовъзпалителните ѝ ефекти.

бурканчета с кремове, Хималайска сол

10. Почиства кожата от акне

Накрая, но не на последно място, този вид сол може да се прилага външно и с козметични цели. Абразивната ѝ текстура може да се използва като ексфолиант, приготвен в домашни условия и с други, подхранващи кожата съставки като меда или етеричните масла. Като ексфолиант, розовата хималайска сол оказва антимикробно действие, тонизира и стяга кожата след дълбокото почистване, а съставът ѝ е богат на хранителни вещества, които значително я подхранват.

Розовата Хималайска Сол не е Просто Подправка

Хималайска солХималайската сол има редица приложения, както в кухнята, така и в традиционната медицина и като лайфстайл средство. Тя се използва за готвене, но и като козметичен продукт за баня, заради детоксикиращото си действие. От нея се правят свещи и кристални лампи, които имат способността да пречистват въздуха. А освен това, тя е и идеално натурално средство за красива декорация.

Неизброими са причините защо розовата хималайска сол е толкова модерна, но най-общо казано – тя е много полезна. Ако все още не сте се запознали с нея, обмислете да я направите част от ежедневието си. Ефектите няма да закъснеят.

 

 

Иглика Попкирилова

1 Коментар

  1. Славина Шейтанова 07/12/2018

Коментирай