Хималайска Сол при Високо Кръвно – 10-те Най-Големи Ползи

Време за четене: 6 min

Купа розова хималайска сол

Хималайска сол – едно от най-ценните блага, с които разполагаме днес. Тя е вид каменна сол, минерал, произхождащ от териториите на Хималаите в Азия. Съставът ѝ е много близък до този на трапезната сол, затова от много време присъства на нашата трапеза. Освен това, за разлика от обикновената сол, хималайската се отразява положително върху здравословното състояние. На всички са ни повтаряли от малки да не прекаляваме солта и този факт има своите причини. В действителност обикновената бяла сол може да бъде изключително вредна за здравето и най-вече за сърдечно-съдовата система. Учените отдавна са установили пряката връзка между прекомерната консумация на сол с повишеното кръвно налягане. Освен това, солта причинява и други проблеми като задържане на вода в тялото, нарушения на зрението, възпрепятстване функцията на бъбреците и натрупване на наднормено тегло.

В настоящата статия ще ви предоставим повече информация относно потенциалните вреди от приема на трапезна сол, както и детайли свързани с ползите от хималайската сол. Нещо повече, ще видим каква е взаимовръзката между хималайска сол и високо кръвно, както и други здравословни свойства на този продукт. Неслучайно той е популярен като една от най-добрите рецепти за високо кръвно.

В случай, че страдате от хронични или моментни проблеми, свързани с повишаване на кръвното налягане, можете да обмислите и употребата на натурално средство с био-състав. Такива продукти ефикасно спомагат при регулирането на нивата на налягане в кръвта. Добър пример за такова средство е CardioFerol.

Защо солта е вредна за здравето на сърцето? Каква е връзката между сол и високо кръвно налягане? Полезна ли е хималайската сол като заместител на обикновената трапезна сол? Как се отразява консумацията на хималайска сол при високо кръвно налягане? Може ли хималайската сол да ни помогне да кажем – излекувах се от високо кръвно?

Сол и Високо Кръвно – Факти и Рискове!

Сол и Високо Кръвно

Всички знаем, че солта е най-популярната и задължителна подправка при приготвянето на всяко едно ядене. Основното й предназначение е да подобрява и подсилва вкуса на ястията, а също така е изключително важна за предотвратяването на  йоден дефицит. Въпреки това, специалистите в областта на сърдечно-съдовата система предупреждават, че повечето соли, които се използват в кулинарията, съдържат множество вредни агенти  и могат да допринесат за високо кръвно налягане и в същото време да бъдат опасни за тези, които вече го имат.

Препоръчително е хората, които страдат от хипертония или други сърдечни заболявания и проблеми, да избягват консумацията на трапезна сол и да намалят нейното наличие в храната, която консумират. Големи количества сол се съдържат в повечето от често консумираните храни като например:

 • Свинско и Пилешко месо;
 • Пушена риба;
 • Сирене;
 • Кашкавал;
 • Кисели краставички;
 • Соев сос;
 • Зърнени закуски;
 • Пица.

В този контекст полезна информация относно храните, които могат да спомогнат за понижаване на кръвното налягане дава популярната диетоложка д-р Людмила Емилова. Иначе е ясно, че почти всички ние добавяме и допълнително сол към вече готовата храна, което често води до значително повишаване на допустимия дневен прием на този продукт. Това е опасна тенденция, която е в състояние да предизвика появата на различни здравословни проблеми, като най-очевидният е именно повишеното кръвно налягане (заради познатата вече взаимовръзка между сол и високо кръвно). Причината за това е фактът, че обикновената трапезна сол съдържа високо количество натрий. Той възпрепятства функцията на бъбреците, които освобождават излишната течност от тялото, чрез филтриране. Когато има прекалено много натрий в кръвта, това повлиява негативно върху баланса с калия и така филтрацията на кръвта е понижена. Оттам следва задържане на излишна течност в кръвния поток, което от своя страна причинява повишаване на нейното налягане в организма.

Хималайска Сол при Хипертония?

Хималайска Сол при Хипертония?

Опасното положение, което се получава при хората с хипертония е това, че много от тях не знаят, че страдат от високо кръвно. Това е така поради факта, че често симптомите се появяват със закъснение. Освен това в началото техният интензитет е относително по-слаб.  Някои от ключовите симптоми, които могат да ви подскажат, че страдате от високо кръвно са:

 • Силно Главоболие;
 • Объркване и Хронична Умора;
 • Нарушено Зрение;
 • Стягане и Болки в Гърдите;
 • Затруднения при Дишане;
 • Неравномерен Пулс;
 • Шум и Пулсиране в Ушите.

В случай че се оплаквате често от някой от гореописаните  симптоми, е необходимо да се обърнете към специалист за помощ. Важно е да се вземат адекватни и навременни мерки, за да се предотврати развитието на хипертония, която представлява хронично високо кръвно налягане.

Сега нека видим какви са здравословните ползи от хималайската сол при високо кръвно, както и други полезни свойства, с които се отличава тя.

Защо Хималайската Сол е Популярна?

Популярността на този вид сол не може да бъде отречена. Но много хора не разбират точно защо, виждат, че е модерна и решават да я използват. Причината за тази популярност е, че Хималайската розова сол е може би най-чистата сол, която можем да си набавим. Преди милиони години, залежите на кристализирала морска сол са били покрити с лава. Което ги е защитило от човешкото замърсяване.

Огромната популярност на розовата Хималайска сол е довела до проучвания и изследвания в качествата и състава ѝ. Розовият ѝ цвят е първото, което трябва да ви подскаже колко е богата. Съдържа огромно количество минерали и желязо. И има редица ползи за тялото и организма, особено по отношение на контрол над кръвното налягане.

Това се дължи на факта, че съдържа над 80 минерални и елементи. Сред тях доминира натриевият хлорид, а останалите 15% са съставени от магнезий, калций, калий, натрий и много, много други. Този невероятно богат състав обуславя и редицата ѝ ефекти и приложения.

Хималайска сол

ВИЖ ОЩЕ:  Как Да Спрем Да Хълцаме? - 5 Естествени Начина!

1.Хималайска Сол и Високо Кръвно Налягане

Всички сме запознати с факта, че рафинираната трапезна сол е една от причините да задържаме течности в тялото си. Но розовата хималайска сол противодейства на това, благодарение на редицата микроелементи, които съдържа. Тя е идеално средство за прочистване на организма и извеждане на излишните течности от тъканите. Освен това, хималайската сол спомага за осъществяването на алкализация и възстановяване на солевия баланс в организма. Тя разрежда кръвта и укрепва кръвоносните съдове като така подобрява микроциркулацията. Всичко това я превръща в една от най-добрите рецепти за високо кръвно. Затова толкова хора препоръчват хималайска сол при високо кръвно налягане. Подобно действие имат и капсулите Тонерин.

2. Подобрява метаболитните процеси и усвояването на веществата

Розовата хималайска сол съдържа хранителни вещества, които значително подобряват функцията на червата. Тя е способна да премахне киселините и да освободи организма от токсичните отпадъци. Стимулирането на чревната микрофлора и активирането на метаболизма посредством нея, води до по-доброто усвояване на хранителни вещества, които са важни за нашето здраве и добро състояние.

3. Увеличава нивата на енергия в организма

Физическата и умствената енергия също са под грижата на розовата хималайска сол. Подобреното усвояване на веществата води и до по-доброто разпределяне на енергия в тялото. Умереният прием на хималайска розова сол активира функциите на мозъка, но и също така спомага за укрепването на мускулите.

Жена, масаж с Хималайска сол

4. Намалява киселинността на кръвта

Разтворената във вода хималайска сол действа на pH-то на кръвта, по същия начин, по който бори киселините в стомаха. Тя регулира киселинността на кръвта, нормализира нивата на pH в организма и забавя развитието на възпалителни процеси. Добрият електролитен баланс води и до по-малкото задържане на течности в клетките, а също така и до нормализиране на функцията на сърцето.

5. Регулиране на кръвното налягане

За разлика от трапезната сол, която е позната с това, че повишава кръвното, способността на хималайската розова сол да регулира киселинността и да възстановява електролитния баланс в тялото, води до регулиране на нивата на кръвното. Минералният състав на розовата сол регулира натрия в организма и стабилизира сърдечния ритъм, което води до контрол на състоянието на хипертония.

6. Помага при случаи на мигрена

Съставът на този вид сол има силен противовъзпалителен ефект. Тя отпуска схванатите мускули и помага за облекчаване пристъпите на мигрена. Това се дължи на факта, че веществата, които хималайската сол съдържа, водят до отделяне на серотонин, когато се приема. Това значително подобрява цялостното благосъстояние на организма.

Хималайска сол и дамски крака

7. Бори се активно с разширените вени

Минералният състав на розовата хималайска сол укрепва стените на кръвоносните съдове и се грижи за тяхната еластичност. Спомага за намаляване на налягането в артериите и вените, и предотвратява появата на повърхностни разширени вени. Противовъзпалителният ефект на розовата хималайска сол има огромно значение за поддържането здравето на кръвоносните съдове. Може да видите и натурален продукт, чиито съставки имат същите свойства – Varcosin.

8. Успокоява мускулните крампи

Схващанията в мускулите, т.нар. крампи, от които крайниците ни тотално се сковават, до голяма степен са резултат от нарушения в електролитните нива. Микроелементите на хималайската сол регулира тях и в същото време действа като тоник за тонизирането на мускулите. Хранителните вещества в състава на този вид сол отпускат мускулите и подобряват притока на кръв в тях.

ВИЖ ОЩЕ:  Ползи от Прием на Вода за Отслабване

9. Контролира секретите в носа

Хималайската розова сол е добре позната и като средство за правене на компреси. Външното прилагане спомага за извеждането на натрупаните секрети в носните канали, облекчава запушването на носа и почиства каналите. Някои хора дори ползват разтвори с розова хималайска сол вместо капки за нос, заради мощното действие на минералния ѝ състав и противовъзпалителните ѝ ефекти.

бурканчета с кремове, Хималайска сол

10. Почиства кожата от акне

Накрая, но не на последно място, този вид сол може да се прилага външно и с козметични цели. Абразивната ѝ текстура може да се използва като ексфолиант, приготвен в домашни условия и с други, подхранващи кожата съставки като меда или етеричните масла. Като ексфолиант, розовата хималайска сол оказва антимикробно действие, тонизира и стяга кожата след дълбокото почистване, а съставът ѝ е богат на хранителни вещества, които значително я подхранват.

Розовата Хималайска Сол не е Просто Подправка

Хималайска сол

Хималайската сол има редица приложения, както в кухнята, така и в традиционната медицина и като лайфстайл средство. Тя се използва за готвене, но и за ефикасно понижаване на високото кръвно както при хора с хипертония, така и при такива, които изпитват моментни проблеми в тази област. Подобно действие имат и капките HeartTonic. Хималайската сол се използва изключително често и  като козметичен продукт за баня, заради детоксикиращото си действие. От нея се правят свещи и кристални лампи, които имат способността да пречистват въздуха. А освен това, тя е и идеално натурално средство за красива декорация.

Неизброими са причините защо розовата хималайска сол е толкова модерна, но най-общо казано – тя е много полезна. Ако все още не сте се запознали с нея, обмислете да я направите част от ежедневието си. Ефектите няма да закъснеят.

 

 

Иглика Попкирилова
Follow me

One Response

 1. Славина Шейтанова 07/12/2018

Leave a Reply