Детоксикация на Организма със Сокове – Полезно или Опасно?

В наши дни храната не е това, което беше по времето на нашите баби. Продуктите в магазините са пълни с нитрати и други вещества, които попадат в организма ни. Също така здравословното хранене се завърна в начина на живот на някои хора, но едва преди няколко години. Тези и други фактори оказват негативно влияние върху организма ни и неговите функции.

Популярен начин за справяне с това е детоксикацията или така нареченото прочистване на организма. Има разнообразие от програми за детоксикация, но най-лесно достъпната и разпространена, това е програмата със сокове.

Детоксикацията със сокове представлява няколкодневен режим с прием само на прясно изцедени сокове от плодове и зеленчуци. Както всичко в областта на здравето и това има своите защитници и противници, своите плюсове и минуси. В тази статия ще се опитаме максимално да ви разясним предимствата и недостатъците на соковата детоксикация, и разбира се, ще ви дадем някоя бонус рецепта.

Защо се Прави Детоксикация със Сокове?

Този вид пречистване на организма спомага за по-добрата работа на храносмилателната система. Поради тази причина често хората правят режим със сокове, ако искат да се отърват от излишните килограми.

Друго действие е забавянето на стареенето и потенциална деменция, намаляването на рисковете от сърдечно-съдови заболявания и ефективното понижаване на холестерола в организма.

ВИЖ ОЩЕ:  5 Суперхрани за Стройна Фигура

Какво Представлява Детоксикацията?

Детоксикацията със сокове е режим, при който изпълняващият го приема само прясно изцедени плодови и зеленчукови сокове с различни добавки в продължение на дни. Ако се прави такъв вид прочистване не е хубаво да се консумира храна.

Вода и чай без никакви подсладителители също биха благоприятствали за действието му.

Подборът на съставките за соковете трябва да бъде много внимателен, за да може на организма да си набавят необходимите витамини, минерали и хранителни вещества.

Детоксикацията изчиства тялото от действащите оксидантни процеси и намалява тяхното действие до възможния минимум.

ВИЖ ОЩЕ:  Още 5 Мощни Натурални Афродизиаци

Предимства на Детоксикацията със Сокове

Както всички знаем, консумацията на плодове и зеленчуци е задължителна за бодър тонус, здраво тяло и имунна система. Зеленчуците съдържат хлорофор, което има изчистващ и лечебен ефект върху организма. Плодовете на свой ред предоставят редица витамини. Под формата на сок, тялото ни усвоява много по-бързо и лесна тези вещества.

Както вече споменахме детоксикацията действа предимно на хранителната система, като я прочиства. Изчистването на тялото от оксидантите, натрупали се с нездравословен начин на живот и неправилно хранене, стимулира правилната функция на всички органи на тялото. Спомага и за работата на черния дроб, който е най-натоварения орган в нашето тяло, след като се грижи точно за прочистването му.

Възстановяването на правилния баланс на антиоксидантите в тялото е друг ефект от прочистването със сокове. Този вид детоксикация балансира не само тях, но и всички функции в организма ви, като ги улеснява.

ВИЖ ОЩЕ:  Полезен ли е Шоколадът за Вашето Здраве?

Недостатъци на Детоксикацията със Сокове

В редки случаи, особено ако ви е за първи път и сте привикнали към съвсем различна консумация на храни е вероятно да почувствате леко главоболие или умора. Това е нормален страничен ефект, който не трябва да ви притеснява или да ви отказва.

Запомнете:

Добавяйте ядки (орехи, бадеми или ленено семе) в соковете, за да си набавите фибри, мазнини и протеини. Те няма да намалят действието на детоксикацията и в същото време ще набавят на тялото ви останалите хранителни вещества, които липсват в плодовете и зеленчуците.

Кой не Трябва да Прави Детоксикация?

За някои групи хора не би било препоръчително да се подлагат на такъв режим. Те са:

  • Възстановяващи се след тежко боледуване хора;
  • Хора със слаба имунна система;
  • Бременни и родилки;
  • Хора с диабет – тип 1 и 2, метаболитен синдром, инсулинова резистентност;

ВИЖ ОЩЕ:  4 Натурални Съставки за Укрепване на Косата

Рецепти за Детоксикация

Коктейл с Ябълков Оцет:

Съдържание: 2 супени лъжици оцет, кана преварена или филтрирана вода, лед, 2 супени лъжици сок от боровинка, канела, мед, грозде, лимон.

Действие: детоксикация, контролиране на кръвната захар, срещу стомашни киселини.

Смути с Цвекло:

Съдържание: 2 стръка целина, 2 глави цвекло, 3 моркова, 3 листа маруля, 1 ряпа, половин връзка магданоз, половин връзка спанак, половин зелка, половин глава лук и две скилидки чесън, вода.

Действие: детоксикация, цвеклото е полезно при анемия и атеросклероза.

Плодов Сок:

Съдържание: чаена чаша пресен сок от портокал, половин чаена чаша сок от банани, ягоди и джинджифил, 1 супена лъжица ленено семе, скилидка чесън, супена лъжица плодов сок, вода.

Действие: детоксикация.

Заключение

Пречистването на организма винаги ще е полезно и подходящо за вас. Важно е да не се прекалява, но не забравяйте да се погрижите и за себе си.

Домашни Рецепти Против Пърхот
9 Храни, Които Ще Прочистят Артериите

2 коментара

  1. Надя Калоферова 02/11/2017
  2. Алина Куцарова 02/11/2017

Leave a Reply