Подагра – Какво Точно Е Заболяването и Каква Диета Да Спазваме?

Време за четене: 4 min

Подагра

Макар и изключително комплексно работеща машина, човешкото тяло е крехко. Податливи сме на различни заболявания и състояние. Често ги развиваме, благодарение на собствения си нездравословен начин на живот. Ставаме по-податлив, ако консумираме обилни количества алкохол или сме страстни пушачи. Започваме да хъркаме или хълцаме хронично. Това може да се случи и ако имаме прекомерна страст към сладкото. Разбира се, не трябва да забравяме и за склонността си към преяждане по празниците. И прилагането на полезния гел от алое вера няма да ви помогне да се справите с него. Именно заради нея мнозина от нас страдат от подагра.

Неслучайно я наричаме „болестта на царете и богатите хора“. Представлява сериозно нарушение в метаболизма на протеините в тялото. А това се случва поради повишената концентрация на пикочна киселина в кръвта на организма. Тогава започва да се отлагат урати в тъканите на тялото, които причиняват различни форми на артрит. За щастие, съвременният пазар предлага достатъчно много био-средства за успокояване на артритната болка. Сред най-добрите от тях е органичният гел за повече ставна мобилност и еластичност FlexOptima.

Какво точно е подаграта? Какви са нейните симптоми? Помага ли кафето за превенция на заболяването? Има ли обриви? Каква диета да спазвам, ако го имам? Какви са началните стадии? Възможно ли е да не съм заплашен от него? Как да се справя с болката в ставите? Непременно ли трябва да пия лекарства?

Научете всичко за подаграта и кои храни са най-препоръчителни, ако я имате в подробната статия по-долу!

Подагра – „Болестта на Царете“ и Симптомите в Начален Стадий!

какво е подагра

Подаграта е вид артрит, при който малки кристали се образуват в и около ставите. Той причинява внезапни пристъпи на силна болка и подуване. По данни на Световната здравна организация (СЗО), един и двама на всеки 100 души са засегнати от нея. Така се твърди и в наръчника „Как да живеем с … ревматизъм и артрит“ на хомеопата Робърт Янгсен.

Състоянието засяга предимно мъже над 30 години и жени след менопаузата. Като цяло, подаграта е по-често срещана при силния пол, отколкото при нежния. „Болестта на богатите хора“ може да бъде изключително болезнена и изтощителна. Има различни видове лечения за облекчаване на симптомите и предотвратяване на по-нататъшни атаки. Всяка става и синовиална тъкан в тялото е заплашена, но се развива предимно в краищата на крайниците, като пръстите на краката, глезените, коленете и пръстите.

Но как точно да разпознаем симптомите на подаграта в начален стадий? Подбрали сме кратък списък с нежеланите реакции, включващи обриви и алергии, по-долу:

 • Наличието на втвърдени възли под кожата, наречени тофи;
 • Зачервяване на кожата по и около ставите;
 • Подуване на синовиалните тъкани;
 • Силни пристъпи на остра и обездвижваща болка;
 • Усещане за парене в засегнатата зона;

Какво Да Ядем и Пием при Подагра? – Кафето Помага Ли?

болка, болестта на царете

Симптомите, или „атаки“, на подаграта обикновено се появяват, когато има твърде много пикочна киселина в кръвта. Тя е отпадъчен продукт, произведен от организма при усвояването на определени храни и напитки.Когато нивата и са високи, кристалите от нея се натрупват в ставите. Този процес предизвиква подуване, възпаление и интензивна болка.

Пристъпите на подагра обикновено се случват през нощта и продължават от три до десет дни.Повечето хора, които имат заболяването, изпитват тези симптоми, тъй като отделителната и метаболитната система не работят правилно. Други пък го развиват заради генетична предразположеност или неправилна диетата си.

Затова подаграта често е наричана „болестта на изобилието“ и „на царете“. Няма нищо лошо да си похапваме обилно от време на време. Но когато го превърнем в навик, рискуваме да развием затлъстяване. А то пречи на метаболизма ни. Всъщност, кафето е силно препоръчително в това отношение. Умерени дози от него всеки ден могат да действат превантивно.

Но какво можем да ядем, ако имаме подагра? Подбрали сме някои от най-добрите храни за справяне със симптомите на тази форма на артрита:

 • Плодове: Всички видове плодове са препоръчителни при хора с подагра, тъй като стимулират диуретиката.
 • Зеленчуци: Похапвайте спокойно картофи, грах, гъби, патладжани и тъмнозелени листни зеленчуци.
 • Вода: Добрата хидратация ще ви помогне да контролирате нивата на пурини в кръвта си.
 • Нискомаслени Млечни Продукти: Проучванията показват, че пиенето на нискомаслено прясно и кисело мляко може да намали нивата на пикочната киселина. Консумацията на същия вид млечни изделия, като сирене или кашкавал, също регулира риска от пристъп на подагра. Протеините, открити в млякото, подпомагат отделянето на пурини с урината.
 • Бяла Риба: Ще получите нужните протеини, без излишни рискове за здравето!

подагра, кракОбразуват Ли Се Обриви при Подагра? А Други Необичайни Симптоми?

Заболяването може да нанесе сериозни щети на кожата. Силната болка в ставите, подуването, затоплянето и зачервяването на кожата са класически нейни симптоми. Най-често се забелязват в големия пръст (метатарзофалангеална става), петата, глезена или коляното. Могат да бъдат засегнати различни синовиални тъкани и да се появят по-редки признаци, включително обриви.

Ето ги и 3-те най-необичайни симптоми на подаграта:

 1. Треска и Висока Температура. Възпалението, получено по време на обострянето на подаграта, става достатъчно силно, за да предизвика треска и други грипоподобни симптоми. Сред тях попадат умора и общо усещане за отпадналост и неразположение. Това се случва, когато заболяването е засегнало две или повече стави.
 2. Болки Ниско Долу в Кръста. Болестта на богатите хора рядко се манифестира в тази част на тялото. Но тя може да е симптом на подаграта, ако болката в кръста е придружена от треска и не реагира на други лечения.
 3. Обриви. Обикновено се появяват по повърхността на кожата около засегнатата става. Това се отдава на вътрешните възпаления в тъканите.

Балансирайте Ежедневието Си!

Народът е казал, че „много хубаво не е на хубаво“. Оказва се, че прекомерно изобилните ястия също могат да ни разболеят. За да избегнете вероятността от подагра, трябва да се научите да слагате с мяра от всичко в чинията си. Помнете, на карта е не просто добрият ви външен вид. Освен това, наднорменото тегло също крие множество рискове.

Лишенията не винаги са лесни. И ни е трудно да спазваме дисциплина през цялото време. Затова е и добре да знаем, че пазарът предлага и напълно натурални помощници. Тези продукти имат изцяло био-състав и не крият излишни рискове. Предпочитан от клиентите през 2020 г. е органичният гел за повече ставна мобилност и еластичност FlexumGel. Винаги можете да разчитате на него!

Иглика Попкирилова

Коментирай