Как Да Спрем Да Хълцаме? – 5 Естествени Начина!

Време за четене: 4 min

Как Да Спрем Да Хълцаме

Отпивате глътка. Няма значение, дали ще е от най-обикновена чешмяна вода, спиртна или газирана напитка. Внезапно започвате да хълцате и ви е трудно да престанете. Случвало се е на абсолютно всеки. Най-често това става след обилно похапване или преяждане, когато метаболитната дейност в тялото е най-трудоемка. Може да бъде съпътствана и от странични ефекти, като появата на солен вкус в устата или гадене. Има данни, че хората, предразположени към алергии, като тези със сенна хрема или глутенова непоносимост, са по-склонни да хълцат. Може да ви се наложи да съ обърнете към наръчници, като „Хранително Консултиране. Как Да Мотивираме Хората Да Променят Хранителните Си Навици“ на Роберта Грациано. Но не бързайте да се криете от хората, използвайки домино-маската си за сън.

Хълцането, всъщност, е естествен физиологичен процес. То представлява неволево рязко съкращение на диафрагмата. А какво точно е тя? Представлява мускулна преграда, която стои между стомашната кухина и гръдния кош. Получава се, когато се храним прекалено бързо, преглъщаме често и консумираме предимно пикантна храна. Може да възникне вследствие на силен стрес или страх.

Във всеки случай, тялото ви има нужда от спешен детокс. Можете да го извършите бързо, леко и безпроблемно с помощта на изцяло натуралните капки за пречистване на организма Nemanex. Съставът им включва изцяло натурален екстракт от орех, копър, папая и мента. А и могат да бъдат закупени на достъпна цена през своя официален уебсайт.

Как да спрем хълцането? Мога ли да си помогна в домашна условия? Какво да се взема при внезапно и продължително хълцане в офиса? Пиенето на топла чаша вода на екс помага ли? Да променям ли своите хранителни навици? Крие ли други опасности за здравето?

Научете 5-те естествени начина да спрете да хълцате в статията по-долу!

Какво Е Хълцането? Кое Ни Кара Да Хълцаме?

Какво Е Хълцането?

Хълцането може да помогне за облекчаването на разстроения стомах. Появява се по същата причина, заради която се и оригваме. Но ако се случва често, това може да е признак на здравословен проблем. Но защо и как?

Когато поглъщате храната си, тя преминава през тръба, наречена хранопровод, за да успее да стигне до стомаха ви. Там тялото ви използва киселина, бактерии и химикали, наречени ензими, за да я разгради до отделни хранителни вещества. Впоследствие, те ще бъдат използвани за наптрупване на енергийни запаси. Ако случайно вдишате, докато преглъщате храната си, или пиете газирана напитка, като сода или бира, в която има мехурчета, тези газове могат да се върнат обратно през хранопровода. Това най-често води до оригване или хълцане.

Но хълцането най-често се случва, когато диафрагмата започне неволно да получава спазми. Тя е мускулната тъкан, която ни помага да вдишваме и издишваме. Когато тъканите в нея започнат да се съкращават, внезапно поемаме глътка въздух и гласовите ни струни се затварят. А това води до отличителния звук, съпътстващ хлъцването. В повечето случаи то идва и си отива бързо.

Но как да го избегнем? Основните поводи за хълцането се крият в начина ни на живот. Те включват:

 • Твърде бързо хранене;
 • Склонност към преяждане;
 • Прекомерен прием на газирани напитки и пикантни храни;
 • Силен стрес или емоционално вълнение;
 • Усещане за страх и паника;
 • Прием на алкохол;
 • Резки промени в температурата на околната среда;

Как Да Спрем Хълцането? Какво Се Взема?

Как Да Спрем Хълцането

Ако имате хронично хълцане, обаче, което продължава повече от 48 часа, говорете с Вашия лекар. Това може да е признак на заболяване, изискващо лечение. Добър начин да се справите с хълцането е чрез използване на техники за дишане и правилна стойка на тялото. Това често води до отпускане на диафрагмата.

Ето и 5-те най-леси начина за справяне с хълцането чрез промяна на позата на тялото и използване на техники за правилно дишане:

 1. Упражнявайте премерено дишане. Нарушете дихателната си система с бавно, премерено дишане. Вдишайте и издишайте точно 5 последователни пъти.
 2. Задръжте дъха си. Вдишайте голяма глътка въздух и я задръжте за около 10 до 20 секунди, след което издишайте бавно. Повторете, ако е необходимо.
 3. Дишайте в хартиена торба. Поставете хартиена торба за обяд върху устата и носа. Бавно вдишвайте и издишвайте, издухвайки и надувайки торбичката. Никога не използвайте найлонова торбичка, тъй като крие риск от задушаване
 4. Прегърнете коленете си. Седнете на удобно място. Приведете коленете до гърдите си и ги задръжте там за 2 минути.После бавно възвърнете нормалната поза на тялото си.
 5. Компресирайте гърдите си. Наклонете се или се наведете напред, за да компресирате гърдите си. Така ще окажете натиск върху диафрагмата.

Какво Да Ям и Пия при Хълцане? Кои Продукти Помагат

храна, хълцане

Консумацията на чаша ледено студена вода бавно обикновено успокоява хълцането. В никакъв случай, обаче не е добра идея да консумирате газирани или алкохолни напитки, тъ като това ще удължи мъките ви. Опитайте, също така, да задържите дъха си за известно време. Или да хапнете резен лимон или 1 с.л. оцет.

Яденето на определени неща или промяната на начина, по който пиете, също може да помогне за стимулиране на вагусовите или диафрагмалните нерви. Ето кои от тях са препоръчителни при хълцане:

 • Приемете чаша ледена вода. Бавното отпиване на студена вода може да помогне за стимулиране на блуждаещия нерв.
 • Отпийте от противоположната страна на чашата. Наклонете чашата под брадичката си, за да отпиете от другата страна. Бавно изпийте чаша топла вода, без да спирате да дишате. Това ще окаже натиск на диафрагмата
 • Консумирайте вода през кърпа или хартиена кърпа. Покрийте чаша студена вода с кърпа или хартиена кърпа и отпийте през нея.
 • Смучете кубче лед. Правете го за няколко минути, след което го глътнете, когато то се свие до разумен размер.
 • Гаргара с ледена вода. Направете я за 30 секунди. Повторете, ако е необходимо.
 • Изяжте лъжица мед или фъстъчено масло. Оставете го да се разтвори в устата ви малко преди да го погълнете.
 • Похапнете 1 с.л. захар. Загребете малко гранулирана захар с лъжица и я поставете на езика, като я оставите да престои там за 5 до 10 секунди, след което преглътнете.
 • Смучете парченце лимон. Някои хора добавят малко сол към резенчето си лимон. Изплакнете устата си с вода, за да предпазите зъбите си от лимонената киселина.
 • Поставете капка оцет на езика си. Така ще стимулирате диафрагмата.

Балансираното Хранене Кара Стомаха Да Работи Добре и Предотвратява Хълцането!

жена, хълцане

Ако често хълцате, то значи е време да се замислите за промяна в своя хранителен режим. Спрете да преяждате. Консумирайте основно продукти, които благоприятстват стомашно-чревната флора и фауна. Избягвайте стреса. При нужда, винаги можете да се обърнете към натурални продукти за берза и лесна детоксикация на тялото. Един от най-предпочитаните от клиентите през 2024 г. са капките за цялостен детокс от паразити Germivir.

Иглика Попкирилова
Follow me

Leave a Reply