Какво е Глутен? Непоносимост, Алергия Симптоми и Алтернативни Безглутенови Храни!

пшеница

Всеки от нас е чувал за глутен. Тази хранителна съставка носи репутацията на нещо лошо и нездравословно. През последните години тази тенденция продължава да се засилва. Още повече, напоследък стават все по-популярни безглутеиновите диети – Хората, които по принцип водят здравословен и природосъобразен начин на живот избират продукт, несъдържащи глутен. Какво представлява глутенът? Наистина ли е толкова вреден? Как се формира глутеновата непоносимост и възможно ли е да я избегнем? Какви са симптомите, прииждащи с нея? Добра алтернатива ли са безглутеновите продукти или са просто имитация? Останете с нас до края на тази статия и разберете!

Какво Представлява Глутенът?

Глутенът представлява вещество, което се съдържа във всички зърнени и житни култури. Те са белтъчна смес, която успява да придаде повече еластичност на тестото, когато то втасва или се пече. Когато се нагрее, глутенът образува еластична „мрежа“. Благодарение на нея, тестените изделия успяват да се изпекат максимално добре и поддържат влагата и топлината вътре в себе си. Също така веществото играе и роля при запазване на формата му, направена от готвача или пекаря. Открит е от италиански учен през 19в. при процедура, която се нарича „отмиване на глутен“.

Съществуват и други белътични смеси, които могат да попаднат под категорията на глутена или поне на веществата, подобни на него. Това са глутенините и глиадините в пшеницата, секалините в ръжта и хордеите в ечемика.

Кои Храни Съдържат Глутен?

храни с глутен

Макар и да се среща естествено само в храни на житна и зърнена основа, много производители добавят глутен към храните. Той е добър и евтин стабилизатор, но това усложнява още повече менюто на хората, страдащи от глутенова непоносимост. Глутенът със сигурност се среща в следните храни:

Зърнени храни: всички пълнозърнести храни, трици, ечемик, ръж, лимец, грис, булгур, твърда пшеница, пшеничен зародиш, напукана пшеница, брашно

Преработени зърнени продукти: хляб, галета, крекери, паста/макаронени изделия, юфка, бисквитки, сладкиши, пита, баница, пица. Всички храни, които се правят от или съдържат брашно. Това може да включва дори и любимият традиционен боб на баба, към който се добавя запръжка с брашно, олио и червен пипер.

Какво Представлява Глутеновата Непоносимост? Просто Алергия или Цьокалия?

глутен, корем

Ако усещате, че страдате от необикновени симптоми при приема на изделия, съдържащи глутен, то вероятно страдате от определен вид непоносимост. Вариантите по принцип са два – или страдате просто от алергия (т.нар непоносимост) или от по-сложна кондиция, наречена цьокалия.

 • Алергия Или Непоносимост към Глутен – Преди да пристъпите към мисълта, че имате алергия към глутен, имайте предвид, че всъщност може да е към пшеницата. В такъв случай бихте могли да похапвате другите храни, съдържащи глутен. Ако реално страдате от глутенова алергия, то тя протича подобно на алергична реакция от първи път. Симптомите могат да включват спазми, кашляне, оттоци и болки в корема.
 • Цьокалия – Представлява автоимунно заболяване. При него имунната система атакува собствените тънкочервени власинки при наличието на глутен. Това води най-вече до нарушаване на структурите на тънките черва. Цьокалията оказва негативно влияние върху тях, включващо и възпаление на лигавицата. Диагностицира се с чрез направата на изследвания за глутенови антитела. В случай на диагноза се препоръчва да се спре приемът на глутен завинаги.

Кои Са Най-Често Срещаните Симптоми При Глутенова Непоносимост и Цьокалия?

глутенова непоносимост

Симптомите при глутенова непоносимост, алергия и цьокалия са изключително подобни. Много трудно може да се различи дали един човек страда просто от алергия или симптомите са в следствие на автоимунното заболяване цьокалия. Заради това е най-добре да се консултирате с Вашия лекар и да си направите нужните изследвания, за да разберете кои са причините за негативните реакции след консумация на глутен. Все пак нашият екип е подбрал най-често срещаните симптоми при подобни случаи на глутвенова непоносимост и алергии. Ето кои са те:

 • Подут Стомах;
 • Честа Диария или Запек. Това също може да означава, че тялото Ви се нуждае от добър натурален детокс. Био-капките BacteFort могат да Ви помогнат да се справите с това.
 • Главоболие или Мигрени без Ясна Причина;
 • Чувство за Постоянна Умора – Това твърдят до 82% от хората с глутенова непоносимост.
 • Кожни Проблеми
 • Състояние на Депресия – Те се появяват в по-малък кръг от хората и се дължат на дисбаланса в хормоните на щастието, както и неправилно функциониращата флора и фауна на в стомаха.
 • Неочаквана и Внезапна Загуба на Тегло;
 • Анемия – Това е състояние, в което организма страда от липсата на желязо. То води до ниско кръвно, отпадналост, замаяност и бледа кожа. Дължи се главно на невъзможността на организма да приема правилно желязо, поради проблемите със стомаха и червата, свързани с глутеновата непоносимост.
 • Тревожност;
 • Възможност за Влошаване и Поява на Други Автоимунни Заболявания – Те могат да включват псориазис, тиреоидит на Хашимото, ревматоиден артрит.
 • Проблеми със Ставите – Те се дължат най-вече на свръхсензитивност на нервите. Ако страдате от такива, може да опитате био-козметичното средство, като натуралния крем HondroCream.
 • Трудно Фокусиране и Умствена Умора.

С Какви Алтернативни Безглутеинови Продукти Можем Да Заменим Тези С Изобилстващо Съдържание от Глутен?

безглутенови храни

Колкото и да ни се иска, няма как да се намерят безглутеинови продукти, с които напълно можем да заменим тези, съдържащи глутен. Но добрите новини са, че живеем през 2020 и имаме достъпа до най-различна информация и съветите на много хора, преминаващи през същите проблеми. Ето кои продукти не съдържат глутен и могат да се използват спокойно от хората, които не искат или не могат да го консумират:

 • Плодове и Зеленчуци;
 • Месо;
 • Риба;
 • Варива, като Боб и Леща;
 • Ориз;
 • Киноа;
 • Картофи;
 • Някои Овесени Продукти.

Хората, които искат да избягват глутена, трябва да четат внимателно етикетите на продуктите, които си закупуват. Той често е добавен като стабилизатор към готови смеси за супи, дресинги за салати и сосове като кетчуп и горчица. Ако наистина страдате от глутенова непоносимост или цьокалия, то най-добре е да си ги приготвяте вкъщи, като сте наясно какво слагате в тях. Понякога дори и храните с надпис „без глутен“ могат да го използват – така че бъдете наистина внимателни. За добър заместител на обикновеното брашно се смята това от нахут или овес.

Бъдете Здрави и Се Наслаждавайте на Живота Около Вас!

глутен

Знаем, че ако страдате от глутенова непоносимост, не можете да хапвате много видове храни. Но истината е, че една голяма част от тях попадат в категорията на тези, които не трябва да ядете изобщо. Много от хлебните и тестени изделия са нездравословни, особено когато са закупени от супермаркета. Това се дължи най-вече на високото им съдържание на въглехидрати. Ненапразно много хора доброволно се подлагат на безглутенова диета. На пазарът днес съществуват множество продукти, в които той е „отмит“ и не съществува. Така че няма проблем да си похапвате любимата паста, стига да прочетете етикета и наистина да се убедите, че не съдържа глутен.

Иглика Попкирилова

Обновена на

Коментирай