Премахване на Папиломи и Брадавици – Методи и Полезни Съвети

Време за четене: 6 min

Премахване на Папиломи и Брадавици – Информация, Методи и Полезни Съвети

Папиломите и брадавиците представляват доброкачествени (в повечето случаи) кожни израстъци по тялото. Появата на тези образувания е свързана с действието на човешкия папиломен вирус (HPV). Научните доклади по темата установяват, че са на лице над 200 вида HPV като повечето от тях стимулират израстването на брадавици по кожата. Вирусът HPV стимулира бързия растеж на клетките по външния слой на кожата. В резултат от това се появяват различни видове папиломи. Те могат да израснат на различни места от тялото. Наблюдават се често брадавици по врата, брадавици по лицето и въобще папиломи по кожата. Някои видове HPV също могат да причинят появата на брадавици в областта на гениталиите.

Счита се, че навременното лечение на папиломи е изключително важна предпазна мярка, която следва да се предприеме в случай на зараза с човешки папилома вирус (HPV). Инфекцията се отличава с висока  онкогенна значимост. Затова и специалистите предписват на своите пациенти различни терапии и методи за лечение – крем за папиломи, изгаряне на папиломи, лекарство за брадавици и т.н. Налични са и средства за извършване на домашно лечение на брадавици, както и за премахване на в домашни условия. Всичко това е много важно, тъй като съответните кожни образувания се разделят основно на 2 типа. Първият се характеризира с образуването на доброкачествени кожно-лигавични изменения, а вторият може да причини предракови и ракови изменения в областта на влагалището и пениса. В настоящия текст ще ви предоставим основна информация относно това какво точно представляват брадавиците и папиломите, методи за тяхното премахване и лечение, както и друга полезна и ценна информация.

Какво са папиломите и брадавиците? Лечение на папиломи и лесно премахване? Видове брадавици и ефикасно лекарство за брадавици? Папиломи по кожата и брадавици по врата и лицето?

Кои са Основните Видове Папиломи

Тук ще разгледаме основните видове брадавици, които се появяват по кожата в следствие на HPV. Опознаването на различните типове кожни израстъци е първата стъпка към предприемане на лечение на папиломи и тяхното премахване.

 • Плантарни папиломи – отличителните черти на този вид папиломи са свързани с това, че в повечето случаи те имат телесен цвят или пък наподобяват светлокафяви бучки. Изпъстрени са с микроскопични кръвни съсиреци, които приличат на малки черни точки. Обикновено, този тип брадавици израстват в областта на стъпалата, затова често са наричани кокоши трън. Той се премахва доста трудно, а същевременно причинява сериозен дискомфорт, тъй като пречи на нормалното движение поради болката, която причинява при ходене. Що се отнася до формата на този вид папилом, тя е плоска. Кокошият трън може да се развие и навътре в кожата, а не навън.
 • Генитални папиломи – това е един от разпространените видове брадавици, който се появява в срамната област, по гениталиите, във или около ануса и/или във вагината. Наричат се още кондиломи и изглеждат като малки израстъци с телесен цвят, розови или червени. Приличат на карфиол и чести пъти са трудни за забелязване с просто око. Най-често кондиломите растат по няколко наведнъж и се разпространяват доста бързо по кожата. Затова е много важно да се извърши качествено лечение на брадавици в този случай. За целта могат да се използват както медицински методи, терапии и лекарства за брадавици, така и билкови продукти за лечение на папиломи. Био-капсулите Germivir е изцяло натурално решение, което успешно неутрализира различни видове брадавици по кожата.
 • Плоски брадавици – дерматолозите разкриват, че по своята същност, тези видове папиломи засягат предимно деца и тийнейджъри, а се срещат по-рядко при зрели хора. Името на кожните образувания произтича от тяхната гладка и плоска форма. Лезиите имат по-малки размери в сравнение с другите видове папиломи и засягат най-често областта на лицето.  Разбира се, има и случаи на брадавици по врата. Removio е натурално, но мощно решение срещу брадавици и папиломи, което осигурява висока степен на ефикасност в подобни случаи.

Как се разпространява HPV – Факти и Съвети

Как се разпространява HPV

Можете да получите HPV чрез вагинален, анален или орален секс с някой, който има вируса. Най-често се разпространява по време на вагинален или анален секс. HPV може да се предава дори когато не са налични определени симптоми или други признаци на протичащата инфекция. Всеки човек, който води активен полов живот, може да се зарази с HPV, дори при практикуване на секс само с един интимен партньор.  Можете също да развиете симптоми години след като правите секс с някой, който е заразен. Това прави трудно да се разбере кога за първи път сте се заразили.

В повечето случаи HPV преминава от само себе си и не причинява никакви здравословни проблеми. Но когато HPV не изчезне, той може да причини здравословни проблеми като генитални брадавици. Те могат да бъдат малки или големи, повдигнати или плоски, или оформени като карфиол. Доставчикът на здравни услуги обикновено може да диагностицира брадавици, като погледне гениталната област.

Как Мога да Избегна HPV

Можете да направите няколко неща, за да намалите шансовете си да получите HPV. Ваксинирайте се. HPV ваксината е безопасна и ефективна. Може да предпази от заболявания (включително рак), причинени от HPV, когато се прилага в препоръчителните възрастови групи. Препоръчва се ваксинация срещу HPV на възраст 11 или 12 години (или може да започне на възраст 9 години) и за всеки до възраст от 26 години, ако вече не е ваксиниран.

Съвети за Превенция Срещу Брадавици и Папиломи от Интимен Характер

Тази информация е подходяща за всички, които искат да си спестят провеждането на лечение на папиломи и прием на лекарства за брадавици. Медицински експерти препоръчват следването на някои правила, които могат ефикасно да предпазят организма ни от вредното действие на човешкия папилома вирус.

Съвети за Превенция Срещу Брадавици и Папиломи

Съветите за превенция срещу брадавици и папиломи са:

 • Ако сте сексуално активни – Използвайте латексовите презервативи по правилния начин всеки път, когато правите секс. Това може да намали шансовете ви да получите HPV. Но HPV може да зарази области, които не са покрити с презерватив – така че презервативите може да не предпазват напълно от заразяване с HPV;
 • Бъдете във взаимно моногамни отношения – или правете секс само с някой, който прави секс само с вас. На всяка възраст наличието на нов сексуален партньор е рисков фактор за получаване на нова HPV инфекция. Хората, които вече са в дългосрочна, взаимно моногамна връзка, е малко вероятно да получат нова HPV инфекция.

Важна Информация!

Голяма част от носителите на HPV нямат представа, че страдат от тази инфекция, тъй като никога не развиват конкретни симптоми и нямат здравословни проблеми. Повечето хора разбират за наличието на вируса в тялото си едва когато забележат генитални брадавици в интимната област.

Лечение на Папиломи

Лечение на Папиломи

Нека започнем с една добра новина тази тема – статистиката сочи, че повечето прояви на HPV вируса по кожата, са безвредни. С други думи, израсналите папиломи могат да изчезнат без необходимостта да използвате средства като крем за папиломи, лечение на брадавици и т.н.  Въпреки това, имайте предвид, че някои видове брадавици като кондиломите, трябва да бъдат оценени от лекар. Има и положения, при които израстъците по кожата могат да се формират отново след приключване не лечението.

 • Криотерапия – това представлява изгаряне на папиломи по врата и кожата. Методът се прилага, чрез употребата на специален спрей, който замразяване кожните образувания. Съдържа течен азот. Не е препоръчително криотерапията да се използва като домашно лечение на брадавици, защото е много възможно да не съумеете да третирате зоната по най-оптималния начин. Болката също е важен фактор в случая. Затова препоръчваме на читателите био-продукта Ремовио. Този висококачествен гел успешно елиминира папиломите без болка и по натурален път.
 • Лекарства за Брадавици – тук се включват различни фармацевтични препарати, които обикновено следва да се инжектират директно в брадавицата. Може да се използва и имуноподсилващо лекарство, което да накара организма да елиминира HPV вируса. Съществуват и други подобни на крем за папиломи лекарства. Ефикасността на тези продукти обаче не е 100%.
 • Неинвазивна хирургия – в случай на упоритост на израстъците и невъзможност за тяхното премахване, чрез прилагането на лекарства, се използва хирургична процедура за отстраняването на папилома. Самата основа на образуванието се третира с електрическа игла или криохирургия.
 • Лазерна хирургия – при този метод се прилага силен лъч светлинен лазер, който има за цел цялостно унищожаване и изгаряне на кожните израстъци.
 • Лекарство за брадавици без рецепта – обикновено такива продукти съдържат салицилова киселина и се прилага под формата на гел, мехлем или лосион. Keraderm+ е пример за висококачествен билков крем за реновация и регенериране на кожата, който осигурява отлични и трайни резултати.

Методи за Третиране на Брадавици и Папиломи от Народната Медицина

Методи за Третиране на Брадавици и Папиломи

Повечето натурални средства за домашно лечение на брадавици са подкрепени с редица научни изследвания. Те са помагали на хората в миналото и обикновено не са скъпи или вредни. Затова си струва да опитате.

Важно изключение!

Не лекувайте генитални брадавици у дома, като използвате локални лечения. Кожата на гениталиите е деликатна и може да бъде подложена на нараняване чрез локални лечения. Говорете с Вашия лекар относно възможностите за лечение на генитални брадавици, включително прием на антивирусни лекарства.

 • Оставете времето и имунната ви система да си свършат работата – Известен още като „бдително чакане“, този метод ви предлага да изчакате и да оставите брадавицата да изчезне с времето. Повечето брадавици ще изчезнат от само себе си. Въпреки това, ако брадавицата е притеснителна или грозна за вас, може да пожелаете да я лекувате с помощта на естествени методи.
 • Използвайте висококачествено етерично масло – Маслото от чаено дърво или Melaleuca alternifolia има антимикробни и ексфолиращи свойства. Проведено проучване установява, че локалното лечение на брадавици с масло от чаено дърво помага за намаляване на брадавиците при млади хора в рамките на 12 дни.
 • Ябълков оцет – Ябълковият оцет е популярно лечение за брадавици, което циркулира в интернет сайтовете. Този подход включва накисване на памучен тампон в ябълков оцет и нанасяне върху кожата всяка вечер преди лягане. Поставянето на превръзка върху брадавицата може да помогне за предпазване на брадавицата и задържане на оцета на място. Докато ябълковият оцет е естествено лечение, той все още е кисел и може да причини известна болка и дискомфорт, когато се прилага върху кожата. Неразреден ябълков оцет не трябва да се използва върху лицето, защото може да е твърде силен.
 • Ехинацея – Известна още като лилавото цвете от шишарки, ехинацеята може да се приема като перорална добавка, за да помогне за намаляване на честотата на брадавици. Ехинацеята се предлага и като чай.
 • walachii – Сокът от тази билка може да се консумира за лечение на брадавици, както и при кожни инфекции.
 • Фикус карика – Латексът от този вид смокиня помогна за намаляване на честотата на брадавици.
 • Мехлеми с чесън – някои билкари споделят, че когато се прилагат локално, мехлемите с чесън намаляват честотата на брадавици. Изследователите не са провеждали мащабни проучвания за това как тези лечения могат ефективно да намалят брадавиците. Прегледайте внимателно всички добавки с лекар или фармацевт, преди да ги приемете.
 • Препарат за премахване на папиломи в домашни условия със салицилова киселина – Салициловата киселина е лекарство, продавано в много аптеки, което може да помогне за премахване на брадавици. Тази бета хидрокси киселина насърчава ексфолирането на слоевете на кожата над брадавицата. Продуктът се продава в гелове, лосиони и пластири, които могат да се поставят върху кожата. Салициловата киселина също е често срещан компонент в аспирин, шампоани срещу пърхот и лечение на пъпки. За да действа най-ефективно, салициловата киселина трябва да се прилага ежедневно, обикновено след накисване на кожата във вода за пет минути или вземане на вана. Човек може да използва други лечения, като поставяне на тиксо върху брадавицата след прилагане на салициловата киселина, за да помогне да се отърве от брадавицата. В този ред на мисли, кремът е един от най-популярните и предпочитани натурални препарати за премахване на папиломи от кожата.

Подсилете Имунната си Система

брадавици папиломи

Тъй като брадавиците са вирус, компрометираната имунна система може да доведе до по-големи огнища на брадавици. Предприемането на стъпки за укрепване на имунната ви система може да помогне за намаляване на честотата на брадавици. Това е последният полезен съвет, който подготвихме за всички, които имат желание да научат ефикасни техники за превенция и лечение на брадавици. Запомнете, че натуралните средства винаги са с предимство, а при по-упорити случаи е добре да се посъветвате с дерматолог.

Иглика Попкирилова
Follow me

Leave a Reply