Пчелен Мед и Прополис – Ефикасен Метод против Гъбична Инфекция и Брадавици!

Време за четене: 7 min

Пчелен Мед и Прополис против Гъбична Инфекция и Брадавици

Всеки е чувал за невероятните свойства на пчелния мед. Той и повечето изделия, които се получават като субпродукт от неуморната работа на пчелите, имат свойствата на естествени имуностимуланти. Такива са прополисът (пчелният клей), пчелното млечице, восък и прашец. Всички те са и чудесни натурални антибактериални и противовъзпалителни средства. А повечето бактерии дори не могат да се адаптират към тях, което означава, че биват унищожени почти мигновено при респективния контакт. Трябва да бъдем изключително внимателни, обаче, тъй като неправилното съхранение води до понижаване на качеството им. Поради което те губят и голяма част от благоприятните си за здравето и външния вид качества.

Пчелен Мед и Прополис против Гъбична Инфекция и Брадавици!

Бидейки биологично активни продукти, пчелните изделия съдържат важни ензими и фибри. Те спомагат за правилното протичане на редица вътрешни процеси, свързани с храносмилателната, опорно-двигателната и сърдечно-съдовата система. Те са подходящи за третиране на гъбички по краката, както и за премахване на брадавици и папиломи. Някои ги прилагат и като добро превантивно средство срещу появата на артроза. Способността им да детоксикират организма ги превръща в агенти, които притежават почистваща сила, подобна на тази на активния въглен. Могат да бъдат консумирани като допълнение към други натурални средства за положително повлияване на тялото и кожата при наличие на брадавици или след претърпяно заразяване с паразити или гъбична инфекция на кожата на краката. Такива са кремът Zenidol и гелът Removio.

Преди да научим повече за това как се получава пчелният мед, какви са различните сортове, които съществуват, както и основните полезни свойства на тези продукти, нека видим каква е ефективността им при третиране на брадавици, папиломи и гъбички по краката и ноктите.

Как Се Образува Пчелният Мед и Неговите Сортове?

рафт с буркани

Всички знаем, че главните отговорници за направата на пчелния мед са неуморимите пчелички, които събират нектар или мана от цветята и растенията. Те го изсмукват с помощта на хоботчетата си и го съхраняват в т. нар. ‘медово стомахче’. В главичката им пък се намират хипофарингиалните жлези, които образуват два важни ензима за синтеза на природния продукт – инвертаза и диастаза. След като соковете вече са обогатена с тях, сместа се пренася и складира в кошера.

Пчелите-събирачки го предават на приемачките, чиято роля е да изпарят водата и излишните вещества от бъдещия мед, премествайки го неколкократно от медовото стомахче към хоботчетата и обратно. Добавят и секрет от глътъчната си жлеза. Така се обогатява с веществата диастаза, каталаза, фосфатаза и оксидаза. Впоследствие полученият продукт се добавя към восъчната килийка, които се запечатват с восъчно капаче.

ВИЖ ОЩЕ:  3 Шейка Срещу Чревните Паразити – Пълен Детокс на Тялото

В зависимост от начина на получаване и произхода на меда, той може да бъде разделен на следните категории:

 • Нектарен пчелен мед: Директно извлечен от нектара на различни видове растения. Той обикновено съдържа високи концентрации на вариращи съотношения между захароза, глюкоза и фруктоза. Точните им проценти зависят от средата.
 • Монофлорен мед: Разновидност на нектарния мед, в която преобладава нектарът на един растителен вид. В България подобен вид натурален продукт се получава предимно от липа, акация, лавандула, рапица и слънчоглед. Възможно е да се срещне и от тютюн, кестен и памук.
 • Полифлорен мед: Още една вариация на нектарния. Той се образува след комбиниране на нектара на цъфтящи, овощни, тревисто-маслени и етерично маслени растения.
 • Манов мед: Синтезира се от секрета на смучещи растенията насекоми или живи части от стеблата. Дели се на животинска мана, който съдържа дребни насекоми, и медена роса – секрета на листата и клоните.
 • Смесен пчелен мед: Образува се след смесване на нектарен и манов мед.

Мед Против Гъбички по Краката и Ноктите!

Гъбичните инфекции са разпространени и упорити в по-голяма степен, отколкото повечето хора си мислят. Медицинските термини за това състояние са онимихоза или просто микоза. Специалистите-дерматолози наричат този тип инфекция враг, който дебне отвсякъде. Те още считат, че медът и неговите производни като прополиса, проявяват висока ефективност и множество полезни свойства. Те оказват силна помощ и подкрепа на организма да се справи с гъбичките по краката. Това е важна и полезна информация, предвид факта, че броя на хората, които се сблъскват с онихомикозата, нараства стремглаво с течение на времето. Фактори като възраст и недостатъчно добра лична хигиена също могат да причинят появата на гъбички по ноктите и краката.

Основните симптоми, при появата на които можете да разпознаете микотичната инфекция, са следните:Мед Против Гъбички по Краката и Ноктите!

 • Зачервяване на кожата;
 • Пожълтяване и втърдяване на нокътната плоча;
 • Сърбеж и болка;
 • Поява на дребни и по-големи рани.

Гъбички по ноктите, лечение с мед е сред най-препоръчителните натурални методи за елиминиране на упоритата инфекция. Има различни разновидности, в зависимост от конкретните рецепти – някои хора използват захаросан мед против гъбички, докато други залагат на пропилис или така наречената клеева тинктура за гъбички по ноктите. При всички положения, финалният продукт представлява висококачествен и ефективен пчелен мехлем за гъбички по ноктите.

Всички пчелни субпродукти имат високо съдържание на метилглиоксал, както и на други полезни микроелементи. Те проявяват силни противобактериални и антисептични свойства. Това им помага бързо и трайно да елиминират различните видове бактерии, токсини и инфекции в организма. Според някои международни проучвания медът и прополисът могат да осигурят превенция срещу ешерихия коли и стафилококус ауреус. Благодарение на своите незаменими ползи, този натурален продукт е идеален съюзник в борбата с гъбичките по краката и ноктите. Неговата редовна употреба елиминира възпалението и ускорява оздравителния процес в тялото.

Как да Използвате Мед Против Гъбички – Разновидности на Приложение?

прополис

В зависимост от това какви са вашите лични предпочитания, можете да употребявате меда и останалите пчелни продукти по 2 основни начина – локално и перорално.  Някои хора залагат на пчелен мехлем за гъбички по ноктите, докато други предпочитат да пият таблетки или капсули, които съдържат тези компоненти и имат същото предназначение. Ето и малко повече детайли за всеки един от методите поотделно:

 • Локално Приложение – при този подход за употреба на мед или прополис/клеева тинктура за гъбички по ноктите просто нанасяте тънък слой от сместа върху ноктите и между пръстите преди да си легнете вечер. Препоръчва се и да покриете мястото с малко фолио, за да не се разтече помадата при разтапяне и абсорбиране от кожата. След това си обуйте тънки чорапи и легнете, оставяйки пчелния мехлем за гъбички по ноктите да прояви полезното си действие. На следващата сутрин просто изплакнете краката си с вода, без сапун. Можете да прилагате тази процедура, докато не забележите пълното премахване на гъбичната инфекция.
 • Перорално приложение – тук можете да приемате меда и неговите производни като хранителна добавка. По този начин ще засилите имунитета на тялото си и ще подхраните дермата, предпазвайки я от разнородни проблеми и болести. Това ще повлияе ефикасно и при гъбична инфекция на краката и ноктите. Специалистите препоръчват да приемате по 2-3 супени лъжици мед на ден, или да пиете прополис на капки, разреден с вода Добре е консумацията да става около 30 минути преди всяко хранене. Продължете приема в рамките на поне 2 месеца, за да осигурите на тялото си оптимална защита и превенция срещу онихомикоза.

Пчелни Продукти Против Брадавици и Папиломи!

мед брадавици папиломи

Брадавиците са кожни образувания, които често се срещат и под името папиломи. Те имат неприятното за нас свойство да възникват на различни места по тялото. Основен фактор, който причинява появата на брадавиците се нарича HPV – човешки папиломен вирус. Той съдържа висока концентрация вирусни клетки, затова и се развива бързо. Добре е да се вземат навременни мерки при поява на папилом по тялото. Това е основен съвет, който дават и дерматолозите на своите пациенти. Няма някакво общо валидно лекарство за брадавици или лекарство за папиломи. Методиките за отстраняването и третирането им са разнообразни.

Нека преди да обърнем внимание на някои от тях, да видим какви са основните видове брадавици, които съществуват:

 • Обикновени (вулгарни) брадавици
 • Нишковидни папиломи,
 • Плоски брадавици;
 • Заострени брадавици,
 • Брадавици на стъпалото.

Има различни лекарствени препарати, които са разработени с идеята да повлияват върху растежа и разпространението на брадавици и папиломи по тялото. Достъпни са и различни видове домашно лечение на брадавици. В този контекст отново се появява медът, както и останалите пчелни субпродукти. Те имат дезинфекциращи свойства, които успешно могат да се приложат като природно лекарство за брадавици.  Медът омекотява кожата, грижейки се за нейната хидратация. Така тя става и по-еластична. Що се отнася до свойството на пчелните продукти да действат като лекаство за папиломи, просто трябва да намажете брадавицата 3-4 пъти дневно. Добре е след това да покриете третираното място с лепенка, за да не се зацапва.

Друг вариант е да използвате прополис, наричан още клеева тинктура. При него трябва да сложите няколко капки върху тамучен тампон и да намажете папилома.  Това е методика, която е препоръчително да изпълнявате 2 пъти дневно. Натуралните антибиотични ефекти на прополиса проявяват антибактериално действие, което успешно може да бъде насочено към премахване на брадавици.

Бързи Съвети за Разпознаване на Истинския от Фалшивия Мед:

Истинския от Фалшивия Мед

Живеем в епохата на полуготовите храни. Законът задължи производителите да обозначават продуктите си като имитиращи определено изделие, а не неговата чиста форма. Но някои ловки и умели компании успяват да минат между капките. Те излагат своите стоки по щандовете с етикет ‘натурално’, ‘био’ и ‘органично’, макар и съдържанието им да не е.

Но как да се научим да разпознаваме истинския мед от имитиращия продукт в този своеобразен потребителски хаос? Четете полезните съвети по-долу.

 • Винаги следете за процентното съдържание на мед в етикета.
 • Втрийте малко от продукта между пръстите и ги разтрийте един в друг. Започне ли да лепне – в него има захар или друг изкуствен подсладител.
 • Потопете главичката на кибритена клечка в изделието, а после я драснете отстрани на кибрита. Клечката и медът ще пламнат и изгорят за секунди, ако са истински. Фалшивият само ще избухне и загасне.
 • Смесете с вилица мед и пресен жълтък. Ако пчелното изделие е автентично, жълтъкът ще започне да изглежда като сварен.
 • Сложете лъжица с мед в чаша с вода. Истинският пчелен продукт ще полепне по дъното, а другите ще се разтворят.
 • Намажете малко мед върху къшей хляб. Ако сте попаднали на реален природен продукт, т6ой ще втвърди тестото, другият ще го размекне поради водата в него.
 • Нагрейте лъжички с мед на дъното на чист и сух съд. Оригиналното изделие ще започне да се карамелизира, без да се пени.

Какви Са Полезните Качества на Пчелния Прополис?

прополис мед брадавици папиломи гъбички

Пчелният клей, наричан още прополис, всъщност представлява ‘сплав’ на различните видове смоли, събирани с грижа и внимание от пчелите. Най-често се извлича от дървесна кора, растителен прашец и восък. Обикновено е златисто-кафеникав на цвят. Неуморните работнички го използват, за да пазят кошера си от навлизането на бактерии и вируси. Притежава високи концентрации на мастни киселини, белтъчини, етерични масла, минерали и летливи вещества.

Води се изключително полезен за здравето. Това се дължи на факта, че в композицията му обикновено влизат благодатни витамини и микроелементи, като цинк, магнезий, калий, калций, йод, натрий, желязо, мед, витамини от групите B, C, P и E. А също така – полифеноли и флавоноиди. Учените гледат на него като на едно от най-мощните противовъзпалителни и антивирусни средства.

Към общополезните му качества спадат:

 • Благоприятства успокояването на изблиците на херпес симплекс-1 (лабиалният херпес), тъй като е мощен противовирусен агент.
 • Спомага за премахването на микотичните инфекции, най-вече тези на Candida albicans (стомашно-чревните паразити), както и на гъбичките по краката. Такова действие има и крема Exodermin.
 • Ефективен при третиране на различни видове брадавици.
 • Допринася за повдигането на нивата на имунна защита.
 • Въздейства върху ускореното детоксикиране на организма от паразити.
 • Защитава черния дроб.
 • Отговаря за хармоничното кръвообращение.
 • Понижава нивата на ‘лошия’ холестерол LDL и увеличава тези на ‘добрия’ HDL.
 • Въздейства положително върху функционирането на жлезите с вътрешна секреция.

Съхранявайте Меда Правилно, За Да се Радвате на Добър Имунитет!

Не забравяйте да съхранявате пчелните продукти правилно – в дървен или тъмен стъклен съд, на тъмно и сухо пространство, далеч от влага и пряка слънчева светлина. Не го и нагрявайте на повече от 60 градуса, за да не започнат да губят от полезните си качества и свойства. Някои учени намират прилики между минералния състав на меда и този на човешката кръв. Може да се каже, че приемът на натуралното изделие е толкова важен, колкото е правилната циркулация на кръвните клетки и плазма във вените ни.

Ако страдате от гъбички по краката и ноктите, или пък имате нужда от натурално средство за третиране на брадавици, можете да видите повече за био-кремовете Zenidol  и Removio. Те са ефикасни съответно при проблеми с микотична инфекция и папиломи по тялото.

Вече споменахме, че медът и всичките му производни пчелни продукти са биоактивни храни. Те съдържат нужните за разграждането им от тялото ензими и спомагат за това да изглеждаме и да се чувстваме добре в собствената си кожа.

Иглика Попкирилова

Leave a Reply