Невероятните Лечебни и Почистващи Свойства на Пчелния Мед и Прополиса

Време за четене: 4 min

Пчелен мед, прополисВсеки е чувал за невероятните свойства на пчелния мед. Той и повечето изделия, които се получават като субпродукт от неуморната работа на пчелите, имат свойствата на естествени имуностимуланти. Такива са прополисът (пчелният клей), пчелното млечице, восък и прашец. Всички те са и чудесни натурални антибактериални и противовъзпалителни средства. А повечето бактерии дори не могат да се адаптират към тях, което означава, че биват унищожени почти мигновено при респективния контакт. Трябва да бъдем изключително внимателни, обаче, тъй като неправилното съхранение води до понижаване на качеството им. Поради което те губят и голяма част от благоприятните си за здравето и външния вид качества.

Бидейки биологично активни продукти, пчелните изделия съдържат важни ензими и фибри. Те спомагат за правилното протичане на редица вътрешни процеси, свързани с храносмилателната, опорно-двигателната и сърдечно-съдовата система. Те са подходящи за третиране на болките в ставите и кръста с натурални методи, а някои ги прилагат и като добро превантивно средство срещу появата на артроза. Способността им да детоксикират организма ги превръща в агенти, които притежават почистваща сила, подобна на тази на активния въглен. Могат да бъдат консумирани като допълнение към други натурални средства за положително повлияване на тялото и кожата след претърпяно заразяване с паразити или гъбична инфекция на кожата на краката. Такива са BacteOff и спреят Fresh Fingers.

Как Се Образува Пчелният Мед и Неговите Сортове?

рафт с буркани

Всички знаем, че главните отговорници за направата на пчелния мед са неуморимите пчелички, които събират нектар или мана от цветята и растенията. Те го изсмукват с помощта на хоботчетата си и го съхраняват в т. нар. ‘медово стомахче’. В главичката им пък се намират хипофарингиалните жлези, които образуват два важни ензима за синтеза на природния продукт – инвертаза и диастаза. След като соковете вече са обогатена с тях, сместа се пренася и складира в кошера.

Пчелите-събирачки го предават на приемачките, чиято роля е да изпарят водата и излишните вещества от бъдещия мед, премествайки го неколкократно от медовото стомахче към хоботчетата и обратно. Добавят и секрет от глътъчната си жлеза. Така се обогатява с веществата диастаза, каталаза, фосфатаза и оксидаза. Впоследствие полученият продукт се добавя към восъчната килийка, които се запечатват с восъчно капаче.

ВИЖ ОЩЕ:  3 Шейка Срещу Чревните Паразити

В зависимост от начина на получаване и произхода на меда, той може да бъде разделен на следните категории:

 • Нектарен пчелен мед: Директно извлечен от нектара на различни видове растения. Той обикновено съдържа високи концентрации на вариращи съотношения между захароза, глюкоза и фруктоза. Точните им проценти зависят от средата.
 • Монофлорен мед: Разновидност на нектарния мед, в която преобладава нектарът на един растителен вид. В България подобен вид натурален продукт се получава предимно от липа, акация, лавандула, рапица и слънчоглед. Възможно е да се срещне и от тютюн, кестен и памук.
 • Полифлорен мед: Още една вариация на нектарния. Той се образува след комбиниране на нектара на цъфтящи, овощни, тревисто-маслени и етерично маслени растения.
 • Манов мед: Синтезира се от секрета на смучещи растенията насекоми или живи части от стеблата. Дели се на животинска мана, който съдържа дребни насекоми, и медена роса – секрета на листата и клоните.
 • Смесен пчелен мед: Образува се след смесване на нектарен и манов мед.

мед, купа, жена

Бързи Съвети за Разпознаване на Истинския от Фалшивия Мед:

Живеем в епохата на полуготовите храни. Законът задължи производителите да обозначават продуктите си като имитиращи определено изделие, а не неговата чиста форма. Но някои ловки и умели компании успяват да минат между капките. Те излагат своите стоки по щандовете с етикет ‘натурално’, ‘био’ и ‘органично’, макар и съдържанието им да не е.

Но как да се научим да разпознаваме истинския мед от имитиращия продукт в този своеобразен потребителски хаос? Четете полезните съвети по-долу.

 • Винаги следете за процентното съдържание на мед в етикета.
 • Втрийте малко от продукта между пръстите и ги разтрийте един в друг. Започне ли да лепне – в него има захар или друг изкуствен подсладител.
 • Потопете главичката на кибритена клечка в изделието, а после я драснете отстрани на кибрита. Клечката и медът ще пламнат и изгорят за секунди, ако са истински. Фалшивият само ще избухне и загасне.
 • Смесете с вилица мед и пресен жълтък. Ако пчелното изделие е автентично, жълтъкът ще започне да изглежда като сварен.
 • Сложете лъжица с мед в чаша с вода. Истинският пчелен продукт ще полепне по дъното, а другите ще се разтворят.
 • Намажете малко мед върху къшей хляб. Ако сте попаднали на реален природен продукт, т6ой ще втвърди тестото, другият ще го размекне поради водата в него.
 • Нагрейте лъжички с мед на дъното на чист и сух съд. Оригиналното изделие ще започне да се карамелизира, без да се пени.
ВИЖ ОЩЕ:  Болки в Ставите и Стрес - Предимства на Сауната и Парната Баня

Какви Са Полезните Качества на Пчелния Прополис?

прополис

Пчелният клей, наричан още прополис, всъщност представлява ‘сплав’ на различните видове смоли, събирани с грижа и внимание от пчелите. Най-често се извлича от дървесна кора, растителен прашец и восък. Обикновено е златисто-кафеникав на цвят. Неуморните работнички го използват, за да пазят кошера си от навлизането на бактерии и вируси. Притежава високи концентрации на мастни киселини, белтъчини, етерични масла, минерали и летливи вещества.

Води се изключително полезен за здравето. Това се дължи на факта, че в композицията му обикновено влизат благодатни витамини и микроелементи, като цинк, магнезий, калий, калций, йод, натрий, желязо, мед, витамини от групите B, C, P и E. А също така – полифеноли и флавоноиди. Учените гледат на него като на едно от най-мощните противовъзпалителни и антивирусни средства.

Към общополезните му качества спадат:

✔ Благоприятства успокояването на изблиците на херпес симплекс-1 (лабиалният херпес), тъй като е мощен противовирусен агент.
✔ Спомага за премахването на микотичните инфекции, най-вече тези на Candida albicans (стомашно-чревните паразити).
✔ Допринася за повдигането на нивата на имунна защита.
✔ Въздейства върху ускореното детоксикиране на организма от паразити.
✔ Защитава черния дроб.
✔ Отговаря за хармоничното кръвообращение.
✔ Понижава нивата на ‘лошия’ холестерол LDL и увеличава тези на ‘добрия’ HDL.
✔ Въздейства положително върху функционирането на жлезите с вътрешна секреция.

Съхранявайте Меда Правилно, За Да се Радвате на Добър Имунитет!

мед, съхранение, чаша

Не забравяйте да съхранявате пчелните продукти правилно – в дървен или тъмен стъклен съд, на тъмно и сухо пространство, далеч от влага и пряка слънчева светлина. Не го и нагрявайте на повече от 60 градуса, за да не започнат да губят от полезните си качества и свойства. Някои учени намират прилики между минералния състав на меда и този на човешката кръв. Може да се каже, че приемът на натуралното изделие е толкова важен, колкото е правилната циркулация на кръвните клетки и плазма във вените ни.

ВИЖ ОЩЕ:  10 Лека за Разширени Вени през 2021

Вече споменахме, че медът и всичките му производни пчелни продукти са биоактивни храни. Те съдържат нужните за разграждането им от тялото ензими и спомагат за това да изглеждаме и да се чувстваме добре в собствената си кожа. Могат да бъдат приемани като допълнение към редица натурални средства за детоксикация и почистване на кожата след претърпяна гъбична инфекция. Такива са спреят с екстракт от чист пчелен мед Фреш Фингърс и капките с тиквено семе, орех, мента и папая БактеОФФ.

Иглика Попкирилова

Коментирай