Въглехидрати – Кога Са Наш Приятел и кога Враг?

Време за четене: 4 min

момиче, въглехидрати

Напоследък все повече хора обръщат специално внимание на вредата от въглехидратите. Но истината е, че те са основният източник на енергия за телата ни. Можем ли да ги премахнем изцяло от менюто си? Отговорът е “Да!”. Подходящите хранителни режими за целта са много. Неслучайно, кетогенната диета придоби известност дори и на родна почва. Разполагаме и с голям брой български предложения за по-природосъобразно хранене. Такива са, например, препоръките на Учителя Дънов за хранене през всеки отделен ден от седмицата. Съществуват и натурални изделия, които са наситени с полезни за тялото сложни въглехидрати. Като меда и прополиса. А също и повечето зеленолистни и кръстоцветни зеленчуци. Както и всички плодове. Те са естествени стимулатори на имунната система.

Искате ли по-лесно да определите, кои продукти да включим или елиминиране от своя хранителен режим? Тогава трябва да познавате ролята на елементите в тялото. Знаете ли, че протеините отговарят за изграждането на мускулна тъкан? Че полезните мазнини, сред които – Омега-3, са отговорни за способността ни за памет, фокусиране върху даден проблем и концентрация? А, че без карбохидрати кръвната ни захар ще падне до толкова ниски нива, че можем да изгубим съзнание?

Нямаме правото да зачеркнем цяла група хранителни елементи, заклеймявайки я като “добра” или “лоша”. А преяждайки, без ограничения и в стила на Мечо Пух (“Колкото повече, толкова повече”), много скоро ще се сбогуваме със своята топ форма. Наблягайки на наситените с полезни мазнини, протеини и въглехидрати продукти, ще се радваме на изящна фигура през цялата година. Без да се налага да спазваме изтощителни и изморителни диети на всеки няколко месеца. Точният метод на готвене също е от значение. Той лесно може да превърне здравословен продукт в токсичен.

Научете още за това, кои въглехидрати са приятел и кои – враг, прочетете статията докрай!

Какво Са Въглехидратите в Човешката Химия и Биология?

въглехидрати

Карбохидратите спадат към групата на основните хранителни елементи в човешкото тяло. Нареждат се между протеините (белтъчините), мазнините, водата, витамините и минералите (микроелементи и макроелементи). Ако организмът няма ежедневен достъп до тях, тъканите му започват да амортизират. Това се отдава на факта, че всяка една микроскопична клетка се състои от тях. Ролята им е различна.

Основната функция на протеините, например, е да спомагат за синтеза на мускулна тъкан. Мазнините пък подсигуряват наличния готов запас от енергия (“гориво”) в тялото и спомагат за усвояването на витамините и минералите. Водата е основната съставка на човешкия организът. Тя подсигурява разграждането на веществата и елемнтите в клетките, правейки възможни химичните реакции помежду им.

Минералите се разделят на микро- и макроелементи според концентрацията им в нас. Такива са кобалт, хром, манган, желязо, мед, флуор, калий, калций, хлор и натрий. Но и още много други. Те са катализатор за различните биологични реакции в тялото – мускулните съкращения, импулсите на нервната система. Когато обединят функцията си с витамините, стават взаимно по-полезни.

Поли- и монозахаридите са изградени от въглерод, водород и кислород. Въглехидратите са навсякъде около нас – има ги в бирата, в плодовете и в липидите. Могат да са с нисък или висок гликемичен индекс. Освен това, те съставляват 80% от сухото вещество на растенията и 20% от това на животните. Ролята им е на своеобразно гориво.

Въглехидратите биват два основни вида. Те са:

  1. Прости (Монозахариди): Абсорбират се много по-бързо от червата. Скоростно подсигуряват необходимата енергия на тялото, която, обаче, се изразходва също толкова стремглаво. Срещат се в преработените захари, бялото брашно и ориз, полуфабрикатите и сладкарските изделия. Наситени са с т. нар. “празни” калории.
  2. Сложни (Полизахариди): Те са считани за полезните въглехидрати. Срещат се в пълнозърнестите изделия, овесените ядки, граховите и бобови култури, сладките картофи и варивата.

Въглехидрати с Нисък Гликемичен Индекс – Кои Са Добри за Дневен Прием?

полезни въглехидрати

Нека да започнем с уговорката, че няма напълно вредни или полезни храни и елементи. Натрупването на запаси от излишни мазнини и калории са препоръчителни за професионалните алпинисти. Както и за учените, участващи в полярни експедиции. Оскъдните доставки на храна там правят жизненоважно натрупването на излишно тегло, което след това да бъде използвано за енергия. Дори и някое килце да остане в излишък, винаги могат да се обърнат към натурално средство за подпомагане на влизането във форма. Каквото са био-филмираните капсули с формула за 3-степенно положително повлияване на апетита QuicklyFitness. Участниците в ТВ-предавания за оцеляване в дивото също могат да похапват повече рафинирани мазнини и захари.

По-голямата част от останалите хора, обаче, трябва зорко да следят не само за баланса на количеството въглехидрати в чинията си. Те следва да бъдат акуратни и за тяхното качество. А кои са полезните карбохидрати? Това са по-здравословните варианти на любимите ви “изкушения”. Бърз пример е обикновеното кафе с мляко и бяла захар и неговата бронирана вариация.

Ето и пример за полезни храни с нисък гликемичен индекс, наситени със сложни въглехидрати:

  • Пълнозърнестите изделия и варивата: Подсигуряват дълготрайна енергия на тялото, действайки като защитни агенти за сърдечно-съдовата система.
  • Членовете на семейство Бобови: Наситени с много желязо, растителни протеини, витамини, минерали и фибри.
  • Моркови: Повече от благоприятни за свежото и младежко излъчване на кожата. Наситени са с провитамин А, който се превръща във Витамин А при взаимодействие с мазнините в организма.
  • Бадеми, орехи и фъстъци: Освен с изобилно количество полезни антиоксиданти и Омега-3 мастни киселини, те снабдяват тялото и с различни важни микро- и макроелементи. Включително Витамин Е, цинк, мед, калий, желязо и калций.
  • Слънчогледово и ленено семе: Също наситени с важните за мозъчната функция есенциални мастни киселини, антиоксиданти и растителни протеини. Грижат се за доброто състояние и на пикочно-половата система.

А Кои Въглехидрати Трябва Да Избягваме? Напълно Ли Да Се Лишим от Тях?

вредни въглехидрати

Най-общо казано, това са всички изделия, съдържащи рафинирани захари и мазнини. Постарайте се да ограничите консумацията им, макар и да не я избягвате напълно. Не се лишавайте от любимите си изкушения. Това само ще ви направи по-стресирани. Което пък от своя страна увеличава и синтеза и освобождаването на хормона кортизол в мозъка. Имайте предвид, че някои прости въглехидрати се съдържат във висока концентрация в пъпешите, бананите и горските плодове.

Ето и кои храни можете да ограничите:

  • ‘Бели’ зърнени храни: Ориз, просо, овес;
  • Млечни изделия: Оризово мляко, сладолед и плодов йогурт;
  • ‘Бързи’ снаксове и хранителни изделия: Полуфабрикати, полуготови изделия, сладкарски продукти, млечен шоколад, снакс, чипс;

Нека Организмът Ви Е Сит и Доволен с Полезни за Него Храни!

Постарайте се максимално да контролирате приема на вредни храни. Но помнете, че никой не иска от вас да се подлагате на непосилни диети. В никакъв случай не гладувайте. Тялото ви няма да бъде щастливо. Нито пък вие. Запомнете го. А в случай на нужда – можете винаги да се обърнете към био-средство с натурална формула за благоприятстване на влизането във форма. Като капките W-loss с екстракт от кофеин анхидрос и листата на зелен чай.

Иглика Попкирилова
Follow me

Leave a Reply