Омега-3 „Добрите“ Мастни Киселини – Полезни за Сърцето!

Време за четене: 4 min

източници на омега 3 добри мастни киселини - авокадо, зехтин, сьомга, орехи, ленено семе

Наричаме омега-3 „добрите“ мастни киселини, главно заради техните ползи за сърцето и сърдечно-съдовата система. Те представляват тип мастна киселина, която се среща най-вече в рибните изделия. Организмът ни не ги произвежда, но те влияят изключително добре на него. Поради тази причина често чуваме, че хората търсят начин да си ги набавят – дали чрез диетата и повече похапване на риба, или чрез натуралния продукти със съдържание на омега-3 мастни киселини.

зехтин авокадо яйца сьомга орехи омега 3 богати

Истината е, че съчетанието Омега-3 се крият три вида мастни киселини (Алфа-линолова киселина и две нейни производни). Те, от своя страна, спадат към групата на „добрите“ мазнини. Това означава, че те са полезни за тялото и допринасят за доброто състояние на целия организъм. Имат способността да ускорят метаболизма, както и да засилят процеса по изгарянето на излишните калории от тялото. Полезни са за сърцето и добрия холестерол.

Ако желаете да научите повече подробности за това какво представляват Омега-3 мастните киселини и какви са другите им полезни свойства, тази статия е за вас.

ВИЖ ОЩЕ:  Целулитът – Как да Сложим Край на Борбата с Портокаловата Кожа?

Рибено Масло Омега 3 Мастни Киселини – Какво Представляват?

Рибеното масло, или омега 3 са полиненаситени мастни киселини. Участват в редица важни биохимични процеси.

Тези киселини не могат да се синтезират в организма от други неесенциални вещества. Това означава, че рибеното масло омега 3 мастни киселини не се образува в нашето тяло, но е жизненоважно за него. Разбира се, има редица начини да си ги добавим.

Установено е, че човешкото тяло има способността да синтезира Омега 3 по-бързо, в случай, че паралелно с този синтез протича и такъв на Омега 6 мастни киселини. Именно затова и много хора искат да се възползват от натурални продукти, които съдържат рибено масло Омега 3, 6 и 9 мастни киселини заедно.

За Какво Се Използват Омега-3?

 Омега-3 сърце

Омега-3 мастните киселини могат да се използват в много случаи. Те са изключително здравословни, като приложението им може да варира. Ако трябва да дадем най-точният отговор, то според много проучвания, като това на учени в Ню Йорк, омега-3 мастните киселини могат да се използват, като ни предпазват от болести като рак, Алцхаймер, артрит, поддържат кожата младолика и свежа. Но една от най-важните ползи на омега-3 мастните киселини е да поддържат здравето на сърдечно-съдовата система и сърцето.

Омега-3 Ползи за Здраво Сърце?

Омега-3 мастните киселини съдържат нутриенти, които могат да са много полезни за здраво сърце. Те намалят възпаленията в тялото, включително и в кръвоносните съдове и система.. В противен случай, то може да ги увреди, което от своя страна би довело до сложни заболявания, с риск от инсулт и инфаркт. Поради тази причина много хора избират да похапват повече риба, която съдържа омега-3 – позите за сърцето от мастните киселини са толкова много! Ето какво включват основните от тях:

 • Намаляване на триглицеридите;жена яде авокадо
 • Леко понижаване на кръвното налягане;
 • Намаляване на съсирването на кръвта;
 • По-малък риска от инсулт и сърдечна недостатъчност;
 • Балансиране на неравномерния сърдечен ритъм.

Рибофлавинът, който също се среща в рибата, също има свойства, балансиращи тонуса и енергията в организма. Поради тази причина се включва и в капсулите с био-формула CardioFerol и Cardio A.

ВИЖ ОЩЕ:  Хималайска Сол при Високо Кръвно - 10-те Най-Големи Ползи

Омега-3 мастните киселини се грижат за доброто здраве на мозъка и сърдечно-съдовата система. Освен това те имат важната функция да ни предпазват от болести като рак, Алцхаймер, удар, артрит и други дегенеративни болести.

Може да се каже и че Омега-3 мастните киселини имат огромно значение от естетическа гледна точка. Те поддържат младостта, свежестта и блясъка на кожата, ноктите и косата. Не на последни място тези киселини поддържат кръвообращението в скалпа и подкожната повърхност, грижат се за клетъчната регенерация и др.

Важно е хората да знаят, че съществуват няколко различни вида Омега-3 мастни киселини. Всеки един от тях се отличава по своята същност, състав, предназначение и полезно действие.

Освен Омега-3 за Сърце – Какви Други Ползи Имат Мастните Киселини?

Омега-3 мастните киселини имат и други ползи – неслучайно биват избрани от милиони хора по целия свят. Както вече споменахме, науката също би е изследвала многобройно и потвърждава ползите на омега-3, и то не само за сърцето. Тук ще изброим някои от най-важните и видими предимства, които Омега-3 мастните киселини оказват върху нашия организъм:

 • Хидратират кожата и а поддържат мека и плътнаомега 369
 • Намаляват възпаленията
 • Разширяват кръвоносните съдове
 • Редуцират мастните депа в тялото
 • Придават блясък на косата
 • Укрепват косъма
 • Балансират pH на скалпа и така го предпазват от раздразнения
 • Понижават нивата на „лошия“ холестерол в организма
 • Стимулират мускулния растеж

Както виждате, свойствата и полезните ефекти на Омега-3 мастните киселини върху организма са много. Благоприятното им влияние върху мускулатурата и костите е причина за това спортистите да наблягат на приема на различни хранителни продукти, богати на тези киселини.

Колко Омега-3 на Ден Се Препоръчва?

Отговорът по колко омега-3 на ден се препоръчва не може да бъде конкретен. Той зависи от Вашия начин на живот. Най-вече е важна консумацията Ви на рибни изделия, както и на растителни източници на омега-3.

Мненията на учените относно колко омега-3 на ден се препоръчва могат да варират. Някои препоръчват 250мг., а други казват 1гр. Вероятно е най-добре да сте по средата и да приемате по 500мг. на ден, а още по-добре би било, ако това включва и омега-3, 6 и 9 мастни киселини. Италианско проучване, фокусирано върху хората със сърдечни проблеми, приемащи по 850мг омега-3 на ден за 3 години и половина показва, че намалява вероятността от сърдечен удар при ¼ от тях. За тези, при които нивата на триглицеридите са високи, се препоръчва дори и още по-голяма доза – до 3000-4000мг на ден. Но в този случай те не бива да поемат такива количества омега-3 сами, а първоначално да се консултират с лекар.

Ако сте почитатели на рибата, живеете здравословно, и ядете поне две порции от нея на седмица, то тогава Вашият организъм би следвало да си набавя достатъчно омега-3 мастни киселини. Най-богатата риба на омега-3 е сьомгата, следвана от херинга и тон. В такъв случай не би следвало да сте толкова заинтересовани колко омега-3 на ден се препоръчва, а просто да продължавате да водите здравословен начин на живот!

Активен Въглен срещу Висок Холестерол – Натуралното Средство с Хиляди Приложения

Как да Изберем Богатите Омега-3 Храни?

Омега-3 Храни

Сред най-популярните омега-3 храни, които са естествени източници на този вид мастни киселини са различните видове риба. Вие сами имате възможност да определите източника, чрез който да подхраните организма си с това ценно вещество. Храни, богати на омега-3 се съдържат във високо количество и в морските дарове. Като растителни източници и богати на омега-3 храни са и различните видове ядки (орехи, бадеми, тиквени семки), в лененото семе и яйцата и т.н.

Не забравяйте, че има и редица натурални продукти, които могат да подхранят кожата и целия ви организъм с полезни екстракти. Добър пример е Welltone, които съдържат формула за енергия по естествен начин. Съставките им имат и позитивни свойства върху сърдечно-съдовата система. Натуралните продукти са важен компонент, необходим за правилното функциониране на тялото и затова тяхното редовно набавяне трябва да бъде сред приоритетите ви в кухнята.

Отговорът е Лесен – Просто Хапвайте Повече Риба!

Рибата често не присъства в ежедневните хранения на много от нас. А тя може да бъде приготвена по толкова много начин – риба на грил, фурна или супа! Забъркайте бърза салата с риба, като просто смесите айсберг, царевица, лук и риба тон. Тези малки стъпки могат да ни помогнат да си набавим поне малко омега-3 мастни киселини, които, обаче ще ни бъдат от огромна полза!

Вижте тук 9 Храни за Прочистване на Артериите

Иглика Попкирилова
Follow me

2 Comments

 1. Весела И. 07/08/2017
 2. Лидия Трифонова 07/08/2017

Leave a Reply