Омега-3 „Добрите“ Мастни Киселини

Човешкият организъм е сложен биологичен механизъм, чието правилно функциониране зависи от редица фактори в една или друга степен. Има редица вещества и условия, които трябва да бъдат осигурени на тялото, за да може то да се развива и укрепва, а след достигане на зрялост, да бъде издръжливо, здраво и енергично.

Повечето хора са наясно, че някои от най-ценните вещества за нашия организъм се наричат витамини и те се намират в различните продукти, с които се храним ежедневно.

Не винаги обаче си даваме сметка с какво се храним и дали това дава на организма ни всички необходимо за неговото здраве. Вероятно поне веднъж сте чували колко важен е например приемът на омега-3 мастни киселини. Въпреки това се оказва, че не много голяма част от хората наистина знаят какво всъщност представляват те и как се набавят.

Истината е, че съчетанието Омега-3 се крият три вида мастни киселини (Алфа-линолова киселина и две нейни производни). Те, от своя страна, спадат към групата на „добрите“ мазнини. Това означава, че те са полезни за тялото и допринасят за доброто състояние на целия организъм. Имат способността да ускорят метаболизма, както и да засилят процеса по изгарянето на излишните калории от тялото.

Ако желаете да научите повече подробности за това какво представляват Омега-3 мастните киселини и какви са другите им полезни свойства, тази статия е за вас.

ВИЖ ОЩЕ:  Йога за Плосък и Стегнат Корем

Какво са Омега 3 Мастни Киселини?

По своята същност това са 9 полиненаситени мастни киселини. В този смисъл е по-коректно да се наричат киселини, а не киселина. Участват в редица важни биохимични процеси.

Тези киселини не могат да се синтезират в организма от други неесенциални вещества. Това означава, че тези киселини не се образуват в нашето тяло, а са жизненоважни за него. Разбира се, има редица начини да си ги добавим.

Установено е, че човешкото тяло има способността да синтезира Омега 3 по-бързо, в случай, че паралелно с този синтез протича и такъв на Омега 6 мастни киселини.

ВИЖ ОЩЕ:  Предимства на Сауната и Парната Баня

Омега-3 мастните киселини се грижат за доброто здраве на мозъка и сърдечно-съдовата система. Освен това те имат важната функция да ни предпазват от болести като рак, Алцхаймер, удар, артрит и други дегенеративни болести.

Може да се каже и че Омега-3 мастните киселини имат огромно значение от естетическа гледна точка. Те поддържат младостта, свежестта и блясъка на кожата, ноктите и косата. Не на последни място тези киселини поддържат кръвообращението в скалпа и подкожната повърхност, грижат се за клетъчната регенерация и др.

Важно е хората да знаят, че съществуват няколко различни вида Омега-3 мастни киселини. Всеки един от тях се отличава по своята същност, състав, предназначение и полезно действие.

Предимства на Омега-3 Мастните Киселини

Тук ще изброим някои от най-важните и видими предимства, които Омега-3 мастните киселини оказват върху нашия организъм:

 • Хидратират кожата и а поддържат мека и плътна
 • Намаляват възпаленията
 • Разширяват кръвоносните съдове
 • Редуцират мастните депа в тялото
 • Придават блясък на косата
 • Укрепват косъма
 • Балансират pH на скалпа и така го предпазват от раздразнения
 • Понижават нивата на „лошия“ холестерол в организма
 • Стимулират мускулния растеж

Както виждате, свойствата и полезните ефекти на Омега-3 мастните киселини върху организма са много. Благоприятното им влияние върху мускулатурата и костите е причина за това спортистите да наблягат на приема на различни хранителни продукти, богати на тези киселини.

Сред най-популярните храни, които са естествени източници на този вид киселини са различните видове риба. Тоест сами определяте източника, чрез който да подхраните организма си с това ценно вещество. Омега-3 мастни киселини се съдържат във високо количество и в морските дарове, в различните видове ядки (орехи, бадеми, тиквени семки), в лененото семе и яйцата и т.н.

Не забравяйте, че има и редица козметични продукти и хранителни добавки, които могат да подхранят кожата и целия ви организъм с ценните киселини. Те са важен компонент, необходим за правилното функциониране на тялото и затова тяхното редовно набавяне трябва да бъде сред приоритетите ви в кухнята.

Kак да Oтслабна?
Специализирани Фитнес Режими

Виж Още

2 коментара

 1. Весела И. 07/08/2017
 2. Лидия Трифонова 07/08/2017

Коментирай