Активен Въглен – Натуралното Средство с Хиляди Приложения

Време за четене: 4 min

активен въглен, лъжица

Активен въглен – това е натурален медицински продукт, който може да се прилага за богата гама от цели. Основното му приложение е на мощен детоксикиращ агент, който допринася за идентифицирането на токсините, както и за тяхното цялостно пречистване от организма. Разчитайки на тази му способност, много средства за повлияване на апетита също разчитат на екстракта от него, позовавайки се на способността му да предизвиква подчертан диуретичен ефект.

Бидейки и естествен вид попивателна гъба, той може да бъде и изключително добро средство за скраб, ексфолация и поддържането на равномерна структура и текстура на дермата. Тази му функция обяснява честото му присъствие и в съдържанието на значителен брой маски за лице, както и на филтри за пречистване на питейна вода. Може да се каже, че самото вещество притежава уникален състав, който му позволява да поеме близо хиляда пъти по-голяма тежест от собствената. Нека научим още няколко любопитни неща за него и основните му приложения.

Как Се Получава Активният Въглен?

въглени и жар

Всеки е купувал дървени въглища, когато е отивал на пикник сред природата с приятели или семейството си. Именно те се подлагат на обработка с нагорещена пара. Вследствие на това, повърхността на въглена се покрива с огромен брой пори, които го превръщат в нещо подобно на супер абсорбатор – своеобразна гъба, готова да поеме хиляди пъти по-голяма тежест от своята собствена. Тя привлича токсините като магнит, превръщайки продукта в изключително ефективен с цел пречистване на организма и черния дроб от вредни вещества и бактерии.

Активният въглен се води хипоалергенен. Това го превръща и в подходящ за почистване на най-горния епидермален слой от фини прахови частици и мъртви клетки, изглаждайки порите. Мнозина злоупотребяват с доверието на хората, поради което винаги следва да внимавате за произхода на основните компоненти, както и тяхната концентрация в продукта, който закупувате.

Истинският активен въглен се извлича от редица природни дадености. Те могат да имат позитивен или негативен ефект. Ето и няколко примера:

Полезни Растителни Източници:

  • Черупки от Кокосови Орехи;
  • Дървесна Кора (Бамбук, Бреза, Бор);
  • Торф;

Опасни Източници:

  • Нефт;
  • Катран;

Употреба на Активния Въглен в Диететиката и Козметиката:

активен въглен, четка за зъби

Притежавайки естествената способност да извлича токсините и химикалите от тялото на човека, този растителен субпродукт намира широко приложение в съвременната медицина, козметика и нутрицистика. Последните тенденции дори сочат, че той е основна съставка на много пасти за зъби и ленти за избелване. Продукт, който комбинира и двете, е Denta Black – почистващо средство, което има положително въздействие върху устната хигиена. Въглищният прах спада и към домашните трикове за почистване на зъбен камък.

Ето и други примери за неговите способности:

  • В диететиката и нутрицистиката той се прилага за положително повлияване на апетита. Поради способността му да спре абсорбцията на токсините в стомашно-чревния тракт, той се счита за добро диуретично средство. Наскоро на пазара се появи кафето с органичен екстракт от активен въглен Black Latte.
  • Козметичната индустрия най-често го използва в маските за лице, средствата за скраб и ексфолация, както и лосиони за почистване. Фактът, че има хипоалергенен произход, говори, че прилагането му не води до появата на негативни странични реакции.
  • Медицинският активен въглен намира своята функция в детоксикацията на хранителни и алкохолни натравяния, както и в тези с опиати или медикаменти. Може да бъде прилаган и като способ за облекчаването на симптомите на гадене. Навлизането на спорите на мухъла в организма също се третират с чистия въглищен прах.

Чудесен Филтър за Вода!

активен въглен, купа и лъжица

Вече споменахме, че този природен продукт притежава структура, подобна на гъбата. Той абсорбира вредните вещества вътре в себе си, позволявайки на телата ни да се пречистят от всички вредни вещества. Но активният въглен може да направи същото и за водата, която пием! Това му свойство изобщо не трябва да ви изненадва, особено, имайки предвид, че нашият организъм се състои от между 65% и 75% от тази течност.

Въглищният прах има способността да улови всички вредни пестициди, индустриални отпадъци, както и всякакви други химикали, имащи вредно за организма влияние. Повечето системи за филтриране на вода прилагат активен екстракт от въглена. Въпреки това, природното средство не е способно да атакува вируси и бактерии.

Извършва Пречистване на Храносмилателната Ни Система!

Това растително извлечение успява да улови токсините, които водят до тежки алергични реакции и са разположени в нашия храносмилателен тракт, като по този начин намалява риска от настъпване на окислително увреждане и понижаване на нивата на имунитета.

Всъщност, учените са установили, че пречиствайки тялото именно от вредните вещества в стомаха, ние можем да облекчим и болките в ставите, подобрявайки умствената функция и засилвайки усещането за енергичност.

кафе от активен въглен, чаша и лъжица

Повишава Нивата на Добрия Холестерол HDL

Някои клинични изследвания сочат, че активният въглен може да занижи нивата на лошия холестерол LDL, карайки тези на добрия да се повишат. Разбира се, самолечението никога не е препоръчително. Най-добре отидете на консултация при вашия лекуващ лекар, който да ви предпише подходящото третиране и съответната рецепта.

Има Ли Рискове При Прилагането на Активен Въглен?

Прекаляването с консумацията на който и да е продукт, дори и да е натурален или богат на витамини, може да доведе до свръхконцентрацията му в човешкия организъм. Това, от своя страна пък, раздразва червата. Повечето експерти считат, че има много малка вероятност активният въглен да причини някакви негативни странични реакции, но все пак го приемайте умерено.

Рецепта Срещу Ужилване от Комар Или Оса:

Лесно можете да успокоите ужилване от неприятно насекомо с помощта на активен екстракт от въглищния прах. Смесете 1 капсула активен въглен с ½ с.л. кокосово масло и намажете засегнатото място. Повтаряйте на всеки 30 минути до изчезването на проблема!

Активният Въглен – Природен Дар, За Който Да Сме Благодарни!

сладолед от активен въглен

Майката Природа разполага с цяр за почти всяко оплакване. Достатъчно е само да проучим своето оплакване и със сигурност ще попаднем на натурално средство, с което да го успокоим. Така ще запазим организма си чист от химикали и по-рядко ще страдаме от алергии. Възползвайте се от даденото ви богатство!

Иглика Попкирилова

2 коментара

  1. Иванина 27/12/2018
  2. Силвия Боянова 22/01/2019

Коментирай