Почистване на Зъбен Камък – 3 Домашни Трика

Време за четене: 3 min

усмихнато момичеУсмивката краси човека и това далеч не е просто стара поговорка. Няма нищо по приятно от красива искрена усмивка, окичена с перлената белота на здравите зъби. Но не винаги това, което виждаме на показ, е автентично. Не винаги нещата зад усмивката са същите като това, което ни се демонстрира.

Зъбният камък е прикрит, таен и много неприятен проблем. Той може да бъде разпознат по грапавината, която усещаме, когато прокараме език по зъбите си. Това е може би най-разпространеното проблемно състояние, от което може да страда устната кухина. По своята същност, зъбният камък е налеп, който се натрупва от остатъци от храна, мъртви клетки и различни вещества като калциев карбонат и калциев фосфат.

Първоначалното полепване е меко и може да бъде лесно отстранено. Втвърдява се под влиянието на калциевите соли, което води до същинското натрупване на т.нар. камък. Препоръчително е да го отстранявате с професионална намеса, като това гарантира неговото отстраняване.

Добре е да знаете, че…

Дори и да премахнете зъбния камък при зъболекар, натрупването на налепи не може да бъде предотвратено, колкото и да е добра устната ви хигиена. Но ако не премахвате редовно зъбния камък, това ще доведе до появата на остър лош дъх, кариеси, проблеми с венците и редица други неприятни състояния, касаещи здравето на вашите зъби. Един от най-ефективните продукти на пазара за искряща усмивка са фасетите Snap-On Smile.

По-долу ви предлагаме няколко любопитни начина, чрез които да се грижите за зъбите си в домашни условия. Ясно е, че простото миене на зъби не е достатъчно, затова хората са открили и тези хитри домашни средства срещу зъбен камък.

лупа, усмихнато момче

1. Активен Въглен

Ако сте запалени по продуктите за устната хигиена и високо държите на своята собствена, то сигурно сте запознати с едно сравнително скорошно явление. А именно – прилагането на активен въглен в пастите и дори във косъмчетата на четките за зъби. Но ако не сте сигурни кой продукт е най-добър, може просто да прилагате активния въглен сами.

Неговата ефективност се обуславя от факта, че той е мощно прочистващо антибактериално средство. Може да се купи във всяка аптека. Употребата му убива бактериите и спира инфекциите.

Рецепта:

1 капсула активен въглен се накисва в 30мл (или 2 супени лъжици) вода. Навлажнете достатъчно, до получаването на хомогенна паста. Измийте зъбите си със сместа, вместо с обикновена паста за зъби, и оставете да подейства до 5 минути. Прилагайте 2-3 пъти седмично.

активен въглен, четка за зъби

2. Бирена Мая

Устата е развъдник на бактерии и микроби, колкото и да се стараем да поддържаме устната си хигиена. Съставът на бирената мая прави устната кухина неблагоприятна среда за развиването на бактерии и инфекции. Тя е способна да размекне твърдите остатъци, които са започнали да формират зъбен камък.

Рецепта:

1 супена лъжица бирена мая (около 15г) се смесва в половин чаена лъжичка сол (2г) и двете се разбъркват с вода, постепенно, до получаването на хомогенна смес. 2 пъти дневно в продължение на 1 седмица мийте зъбите си с получената паста, за да попречите на образуването на зъбен камък.

бирена мая в чаша

3. Кокосово Масло и Сода за Хляб

Кокосовото масло от край време се смята за панацея и се прилага в цялата гама от козметични и хигиенни продукти, за които можете да се сетите. Но за почистването на зъбите наистина има сериозни заслуги. Неговият състав, комбиниран с активната сила на содата за хляб, унищожават бактериите, почистват зъбите от остатъци от храна и им придават естествена белота.

Рецепта:

Половин чаена лъжичка сода за хляб се смесва с 1 супена лъжица кокосово масло и три капки ментово етерично масло. Сместа се разбърква внимателно до получаването на хомогенна паста. Използвайте я веднъж дневно в продължение на една седмица като паста за зъби.

Кокосово масло и сода бикарбонат

Предпазете Усмивката си от Зъбен Камък

Жълтеникавото твърдо образувание е бактериално вещество, което може да доведе до сериозни инфекции, неприятен дъх и цялостен дискомфорт, образуването на кариеси и далеч по-сериозни зъбни проблеми. Когато зъбите ни не са здрави, това си личи, защото и ние не се чувстваме добре.

Бактериите по зъбите могат да доведат то интоксикация с бактерии, язви и хранителни разстройства. Основно защото зъбните проблеми ни пречат да се храним нормално. А в края на деня – пречат ни да се чувстваме комфортно със собствената си усмивка.

Усмихната двойка

Можете да забравите за неудобството от зъби, които изглеждат изгнили, или от ужаса да сте близо до някога, защото от устата ви лъха на гнило. Единственото, което трябва да направите, е да им осигурите по-добра грижа. И защо да не започнете с боренето на зъбния камък в домашни условия?

 

 

Иглика Попкирилова

3 Comments

  1. Павлов 07/12/2018
    • Style Bio 10/12/2018
  2. Теодора Трифонова 18/01/2019

Leave a Reply