Почистване на Зъбен Камък – 3 Домашни Трика

Време за четене: 6 min

усмихнато момиче

Усмивката краси човека и това далеч не е просто стара поговорка. Няма нищо по приятно от красива искрена усмивка, подчертана от перлената белота на здравите зъби. Но не винаги това, което виждаме на показ, е автентично. Факторите зад усмивката са същите, като това, което ни се демонстрира.

Зъбният камък е прикрит, таен и много неприятен проблем. Той може да бъде разпознат по грапавината, която усещаме, когато прокараме език по зъбите си. Това е може би най-разпространеното проблемно състояние, от което може да страда устната кухина. По своята същност, зъбният камък е налеп, който се натрупва от остатъци от храна, мъртви клетки и различни вещества като калциев карбонат и калциев фосфат.

Първоначалното полепване е меко и може да бъде лесно отстранено. Втвърдява се под влиянието на калциевите соли, което води до същинското натрупване на т.нар. камък. Препоръчително е да го отстранявате с професионална намеса, като това гарантира неговото отстраняване. Ясно е, че семплото миене на зъби не е достатъчно, затова хората са открили и тези хитри домашни средства срещу зъбен камък. Затова съществува и алтернатива, като фасетите за натурално избелване на зъбите Snap on Smile.

Как се почиства и премахва зъбен камък в домашни условия? Има ли ефективна паста за зъби против зъбен камък? Какво е черен зъбен камък? Какво е размекване на зъбен камък? Какво излиза в Google, когато напиша zaben kamuk? Как да поддържам добра дентална хигиена?

По-долу ви предлагаме няколко любопитни начина, чрез които да се грижите за зъбите си в домашни условия.

лупа, усмихнато момче

Какво Е Зъбен Камък

Зъбният камък е основно натрупана и втвърдена плака, която е задържала петна по външната страна на зъбите и около линията на венците. Плаката е тънък, невидим слой, който се образува върху зъбите ни естествено, след като пием или ядем храни, които реагират с бактериите в устата ни. Ако някога сте пропускали да миете зъбите си, този лепкав филм или размито покритие върху зъбите ви всъщност е плака.

Зъбният камък ще обезцвети зъбите и ще създаде твърди и грапави участъци, които също могат да възпалят венците. Превантивна рутинна грижа за устната кухина, която включва миене на зъбите и почистване с конец два пъти дневно, ще премахне натрупването на плака и ще ви помогне да избегнете състоянието. Хората, склонни към натрупване на зъбен камък, са тези, които нямат добра зъбна хигиена. Те посещават зъболекар по-малко от 2 пъти годишно и имат изкривени или липсващи зъби. Възрастта, стресът, сухотата в устата и други здравословни проблеми също могат да причинят образуването на зъбен камък.

Почистване и Премахване на Зъбен Камък в Домашни Условия

Почистване и Премахване на Зъбен Камък в Домашни Условия

Натрупването на плака е отправната точка на този проблем. За да направите почистване на зъбен камък в домашни условия, прилагайте следните навици за грижа за устната кухина:

 • Мийте зъбите си 2 пъти дневно, сутрин и вечер;
 • Почиствайте с конец труднодостъпните места между зъбите и венците ежедневно, в идеалния случай през нощта;
 • Посещавайте общ зъболекар 2 пъти годишно за преглед, дълбоко почистване и лечение с флуор;
 • Свържете се с дентален специалист, след като забележите натрупване на зъбен камък за отстраняване;
 • Можете да направите почистване на зъбен камък у дома и с помощта на сода за хляб, бирена мая, кокосово масло и активен въглен;

Бъдете внимателни, когато се опитвате да премахнете зъбен камък в домашни условия с изброените по-горе методи. Нито една от тези практики не замества миенето на зъбите 2 пъти дневно и посещението при зъболекар или дентален хигиенист за професионално почистване 2 пъти годишно. Това, което те могат да направят, е да ви помогнат да запазите зъбите си бели и да поддържате здрава усмивка. Можете, също така, да заложите на фасетите за премахване на зъбен замък в домашни условия Snap on Smile.

Пастата за зъби за премахване на зъбен камък в домашни условия, содата за хляб, белият оцет и алое верата имат антимикробни свойства. Те лекуват и предотвратяват появата му. Останалите домашни средства са насочени към предотвратяване на втвърдяването на плаката. Те включват използване на портокалова кора, сусамово семе, кокосово масло, ядене на пикантни храни и дъвчене на листа и плодове от гуава. Ако страдате от чувствителност на зъбите или имате кървящи венци или рани, избягвайте използвайте на киселинни методи за почистване на зъбен камък в домашни условия.

Размекване на Зъбен Камък с Добра Орална Хигиена

Размекване на Зъбен Камък

Няма по-добър начин за размекване на зъбен камък от това да от това да поддържате добра дентална хигиена. Мийте зъбите си правилно по следния начин:

 1. Започнете от задната част на устата с горните кътници.
 2. Използвайте къси, кръгови движения с четката за зъби.
 3. Изчеткайте предната и задната повърхност на всички горни зъби.
 4. Повторете тези горните стъпки и на долните зъби.

Денталните експерти ни съветват да мием на зъбите си 2 пъти на ден с паста за зъби с флуор. Те, също така, препоръчват използването на конец за зъби веднъж на ден. То първо ще премахне парчетата храна, бактерии и плаката между зъбите и труднодостъпните места. След почистване с конец, четката за зъби ще премахне плаката по повърхността на зъбите. Така ще можете да размекнете зъбния камък ефективно.

Добре е да знаете, че…

Дори и да премахнете зъбния камък при зъболекар, натрупването на налепи не може да бъде предотвратено, колкото и да е добра устната ви хигиена. Но ако не премахвате редовно зъбния камък, това ще доведе до появата на остър лош дъх. Както и кариеси, проблеми с венците и редица други неприятни състояния, касаещи здравето на вашите зъби. Успешното махане на зъбен камък в домашни условия изисква и употребата на паста за премахване на зъбен камък. А една от най-ефективните и алтернативи на пазара са фасетите за искряща усмивка Snap-On Smile.

Ето и някои от най-успешните продукти за махане на зъбен камък в домашни условия, които ще откриете в Google, ако потърсите zuben kamuk:

1. Активен Въглен

Ако сте запалени по продуктите за устната хигиена и високо държите на своята собствена, то сигурно сте запознати с едно сравнително скорошно явление. А именно – прилагането на активен въглен в пастите и дори във косъмчетата на четките за зъби. Но ако не сте сигурни кой продукт е най-добър, може просто да прилагате активния въглен сами.

Неговата ефективност се обуславя от факта, че той е мощно прочистващо антибактериално средство. Може да се купи във всяка аптека. Употребата му убива бактериите и спира инфекциите. Активният въглен може да бъде чудесна алтернатива на пастата за премахване на зъбен камък.

Рецепта:

1 капсула активен въглен се накисва в 30мл (или 2 супени лъжици) вода. Навлажнете достатъчно, до получаването на хомогенна паста. Измийте зъбите си със сместа, вместо с обикновена паста за зъби, и оставете да подейства до 5 минути. Прилагайте 2-3 пъти седмично.

активен въглен, четка за зъби

2. Бирена Мая

Устата е развъдник на бактерии и микроби, колкото и да се стараем да поддържаме устната си хигиена. Съставът на бирената мая прави устната кухина неблагоприятна среда за развиването на бактерии и инфекции. Тя е способна да размекне твърдите остатъци, които са започнали да формират проблема. Този натурален продукт е една от най-добрите алтернативи на пастата за премахване и разтваряне на зъбен камък.

Рецепта:

1 супена лъжица бирена мая (около 15г) се смесва в половин чаена лъжичка сол (2г) и двете се разбъркват с вода, постепенно, до получаването на хомогенна смес. 2 пъти дневно в продължение на 1 седмица мийте зъбите си с получената паста, за да попречите на образуването на зъбен камък.

бирена мая в чаша

3. Кокосово Масло и Сода за Хляб

Кокосовото масло от край време се смята за панацея и се прилага в цялата гама от козметични и хигиенни продукти, за които можете да се сетите. Но за почистването на зъбите наистина има сериозни заслуги. Неговият състав, комбиниран с активната сила на содата за хляб, унищожават бактериите, почистват зъбите от остатъци от храна и им придават естествена белота. С тези изделия ще можете успешно да разтворите зъбния камък.

Рецепта:

Половин чаена лъжичка сода за хляб се смесва с 1 супена лъжица кокосово масло и три капки ментово етерично масло. Сместа се разбърква внимателно до получаването на хомогенна паста. Използвайте я веднъж дневно в продължение на една седмица като паста за зъби.

Кокосово масло и сода бикарбонат

Паста за Премахване и Разтваряне на Зъбен Камък

Четкането с обикновена паста за зъби се насочва към киселините и частиците храна в устата ви. За да се отървете от бактериите, причиняващи плака, преди да се превърне в зъбен камък, използвайте специално формулирана паста за премахване и разтваряне на зъбен камък. Вътре има химикали, които идентифицират и се свързват със проблемните зони, помагайки за почистването им, докато миете зъбите си. Пропуснете всяка паста за зъби за премахване на зъбен камък, за която няма научно доказателство, че действа. Вместо това, заложете на фасетите за брилянтна усмивка Snap-On Smile.

Черен Зъбен Камък – Как Да Го Почистим

Черен Зъбен Камък

Никой не иска опетнена усмивка. Но наличието на зъбен камък по зъбите може сериозно да я загрози. Поради неправилно четкане и почистване с конец, бактериите могат да се натрупат по линията на венците и да създадат плака. Това е безцветно, меко покритие върху повърхността на зъбите. Правилната рутинна орална хигиена може лесно да ви отърве от него. Въпреки това, ако не се третира за продължителни периоди, плаката може да се втвърди и да стане черен зъбен камък. А той не може да се отстрани просто с четкане или почистване с конец.

Обикновено лошата хигиена на устната кухина се обвинява за образуването на черен зъбен камък по повърхността на зъбите. Ако той се формира под линията на венците или почернява, това означава неадекватно четкане и почистване с конец. Но това не са единствените причини. Има и други фактори, които могат да допринесат за образуването на черен зъбен камък по зъбите. Те са тютюнопушене; консумиране на „оцветяващи“ храни и напитки като кафе, вино или чай. Както и увреждане или разрушаване на емайла и диета, която е пълна със захар и нишесте. Редовното почистване на зъбите е ключово за превенцията. Също така, можете да носите фасетите за блестяща усмивка Snap-On Smile.

Предпазете Усмивката си от Зъбен Камък

Жълтеникавото твърдо образувание е бактериално вещество, което може да доведе до сериозни инфекции, неприятен дъх и цялостен дискомфорт. Както и дообразуването на кариеси и далеч по-сериозни зъбни проблеми. Когато зъбите ни не са здрави, това си личи, защото и ние не се чувстваме добре.

Усмихната двойка

Бактериите по зъбите могат да доведат то интоксикация с паразити, язви и хранителни разстройства. Основно защото зъбните проблеми ни пречат да се храним нормално. А в края на деня – пречат ни да се чувстваме комфортно със собствената си усмивка. Препоръчително е и да намалите консумацията на никотин, мазни храни и алкохол.

Можете да забравите за неудобството от зъби, които изглеждат изгнили, или от ужаса да сте близо до някога, защото от устата ви лъха на гнило. Единственото, което трябва да направите, е да им осигурите по-добра грижа. И защо да не започнете с премахването на на зъбния камък в домашни условия и правилно ежедневно почистване на зъбите?

Можете да забравите за неудобството от зъби, които изглеждат изгнили, или от

 

Иглика Попкирилова
Follow me

3 Comments

 1. Павлов 07/12/2018
  • Style Bio 10/12/2018
 2. Теодора Трифонова 18/01/2019

Leave a Reply