7 Мита за Денталната Хигиена

Време за четене: 5 min

жена, зъболекарски стол

Посещенията при зъболекаря, колкото и неприятни да са за някои хора, стават наложителни понякога. С желанието да ги избегнем, започваме да вярваме на хорски легенди, свързани с денталната хигиена, носещи се от уста на уста. Разбира се, те не винаги са верни и точни. Важно е да осъзнаем, как правилната устна хигиена повлиява на външния вид и здравето на зъбите ни. Влошаването на тяхното състояние води до загубата им, когато вече сме на възраст. Но те са част от нашето тяло, на която трябва да отделяме специфично внимание и грижа. Заради това ще представим 7-те най-чести мита за денталната хигиена, както и причините за тях. Включваме и лесни, и бързи практически съвета за това, как да се справите с всеки един от тях.

Как Да Не Допуснем Кариеси с Правилна Зъбна Хигиена?

зъбчета

Определени храни могат тотално да нарушат блясъка и сияйното снежнобяло излъчване на нашата усмивка. Това са богатите на захари и изкуствени консерванти изделия, като полуготовите продукти, фабричните сладкарски произведения и газираните напитки. Освен това, най-вероятно никога повече няма да ги докоснете, когато научите състава им. Ако искате да контрирате негативното им влияние върху денталното здраве, можете да опитате някои методи за домашно избелване на зъби. Повечето от тях са познати още от времето на нашите баби и дядовци и със сигурност сте чували за тях от роднини.

Основните видове дентална профилактика биват следните:

  • Първична: Ежедневно спазване на основните правила за добра орална хигиена и дезинфекция.
  • Вторична: Третирането на кариеси веднага при появата им.
  • Третична: Лечение на различни видове усложнения на състоянието на зъбите при нужда.

Любопитно за Пастата за Зъби:

паста за зъби

Първото почистващо средство за зъби бива изработено от древните египтяни под формата на прах за зъби. Те я правят като смесват копита от вол, смирна, прахообразни и изгорени яйчени черупки и пемза. Гърците и римляните също я използват, като добавят натрошени кости и черупки от стриди. Не е известно как са прилагали средството – дали е било чрез кърпички, с пръст или са използвали древни четки за зъби.

Добре познатата ни паста за зъби бива създадена в сегашния си вариант в Англия след Първата световна война през 1955г. Тогава се повява и първата паста на зъби с дизайн на лентички, който е хит и до днес. Патентът се държи от световно-известната компания Unilever. А тя е важна част от личните хигиенни навици на всяко домакинство и бива ползвана от малки и големи.

Нека разбием на пух и прах 7-те мита за денталната хигиена!

Мит №1: Само Захарта Води до Кариеси!

жена яде захарни бучки

Да, вярно е, че захарта може да причини кариеси по-бързо отколкото други хранителни продукти. Това, обаче, не зависи само от количеството, което консумирате, а от това, колко остава в устата ви. Захарта е причина за създаването на киселини, които влияят негативно върху емайла на зъбите. Поради това, колкото повече тя стои в устата, толкова повече киселини създава.

Скробялните зеленчуци (картофи, царевица, грах и пащърнак), алкохола и соленките също могат да бъдат вредни за зъбите. Всички те са богати на въглехидрати, които спомагат за развалянето на усмивката, защото съдържат вредни захари. Също така се лепят по повърхността им. А заедно с тях и вредните и мръсни частици. Това увеличава шансовете за появяването на кариеси.

Съвет: Заради това препоръчваме да измиете зъбите си, след като хапнете сладко. Може да използвате паста за зъби или просто да изплакнете с вода за уста.

Мит №2: Колкото Повече Натискате с Четката, Толкова По-Чисти Са Зъбите Ви!

мъж и жена мият зъби с четки

Макар и да звучи логично, ако се опитвате да изчистите мръсно петно на пода, това твърдение не важи за зъбите. По-силния натиск с четката може да доведе до кървене или да увреди зъбите или венците. Не е изключено и да излющите денталния емайл, който предпазва от бактерии. Това, само по себе си, увеличава шансовете за кариес.

Съвет: Заради това е препоръчително да използвате четката за зъби леко и нежно. По-добре е движенията да са по-продължителни, отколкото по силни.

Мит №3: Дъвките Без Захар Могат Да Заместят Миенето на Зъбите!

момиче, дъвка

Със сигурност децата биха били много щастливи, ако това твърдение беше вярно. Макар и дъвките да съдържат елемента ксилитол, който благоприятства целостта на емайла, те не могат да заместят правилната дентална хигиена.

Съвет: Независимо колко дъвки консумирате дневно, препоръчително е да миете зъбите си поне 2 пъти на всяко денонощие. Използвайте подходяща паста за зъби. Ако ли искате бързо да се радвате на искрящо бяла усмивка може да използвате Snap-On Smile фасети-коректор.

Мит №4: Използването на Конец за Зъби Е Безсмислено!

зъб, конец

На много хора им се струва, че миенето на зъбите само с четка за зъби е напълно достатъчно. За съжаление, обаче, има места, на които тя достига трудно. Това включва пространството между самите зъби, където често се събират и загниват хранителните остатъци. Те може да заседнат за известно време там и да предизвикат образуването на кариеси.

Съвет: Дори и почистването с конец на зъби да отнема повече време, препоръчваме да го направите част от всекидневната си хигиена.

Мит №5: Белите Зъби са Здрави Зъби!

жена с бели зъби

Благодарение на белите зъби, усмивката изглежда сияйна и красива. Това, обаче, не предполага задължително, че зъбите са непременно здрави, щом са бели. Външните индикатори, по които трябва да се водим за здравето на нашите зъби са по-скоро липсата на кариеси и лош дъх.

Съвет: Обръщайте повече внимание на хигиената и редовното почистване на зъбите, отколкото на цвета им.

Мит №6: Избелването на Зъбите Е Вредно!

Това може би е било така преди. По-рано зъболекарите са използвали разтвори с киселинни съставки и концентирани избелващи гелове, които е възможно да увредят зъбния емайл. Днес, обаче, зъболекарите използват модерни технологии и разтвори с неутрално pH, което е напълно безвредно. Можете да опитате и Oral Care Pro – комплект с формула за положително повлияване на красотата на усмивката в домашни условия.

Съвет: За всеки случай ви съветваме да се консултирате със зъболекар преди да предприемете избелване на зъбите.

Мит №7: Ако Нямате Зъбобол, Посещението при Зъболекар Е Ненужно!

посещение при зъболекар

Това не е така – вземането на превантивни мерки е изключително важно. Спестява от болка, стресови ситуации и дори пари. Дори и да не изпитвате дискомфорт, редовните прегледи при дентален лекар могат да дадат информация за точното състояние на зъбите. Проблемите със зъбите обикновено не са видими в началото – не усещате болка, а местата, на които могат да се намират са труднодостижими. В повечето такива случаи те могат да бъдат забелязани само от специалист.

Съвет: Заради това препоръчваме регулярните прегледи при зъболекар – те са единственият начин да разберете какво наистина да разберете нивото на денталното си състояние.

Денталната Хигиена – От Огромно Значение за Здравословния Живот!

момиче мие зъби

Денталната хигиена трябва да бъде ключова част от деня на всеки един от нас. Препоръчва се миенето на зъби да бъде по няколко пъти на ден. Също така не забравяйте и конеца за зъби и водата за уста! Използвайте ги ежедневно,в най-удобното време за Вас. Препоръчително е да почиствате устната кухина с тях поне веднъж дневно, за да премахнете остатъците от храна между зъбите.

Комбинирайте хигиената и със здравословно хранене – не приемайте прекалено много захари, които да станат повод за кариес. Премахнете лошите храни от живота си. Посещавайте зъболекаря си редовно – той ще ви предложи професионални начини за справяне с проблемите, ако възникнат.

Иглика Попкирилова

Leave a Reply