Алкохолът от Светлата и Тъмната Му Страна

Време за четене: 4 min

алкохолАлкохолът е едно от най-важните открития в историята на човечеството. Той е познат и се дестилира успешно още от дълбока древност, когато по-голямата част от народите не са имали писменост и култура. Когато се прекали с употребата му, обаче, могат да настъпят редица сериозни усложнения, като първото от тях е психическата и физическа зависимост. СЗО го поставя в категорията на тежките наркотици и въпреки това е легален в повечето държави.


Винаги възникват разпалени дискусии, когато стане въпрос за алкохола. Той има както своите запалени привърженици, така и своите върли противници. Като че ли хората не могат да запазят спокойствие, щом стане въпрос за него.

Това се дължи основно на факта, че страдащите от алкохолизъм са бич за обществото и семейството си. Освен редицата оплаквания, свързани с черния дроб и спирането на различни функции на организма, до които той може да доведе, обикновено с него вървят ръка за ръка и домашното насилие, системния тормоз върху децата и много други наболели проблеми. Никога не е късно да преборите алкохолната зависимост с Alkotox!

Знаете ли, че …?

Химичната формула на алкохола е CnH2n+1OH. С тези символи се обобщават основните алифатни алкохоли. Етанолът е дестилиран преди другите видове от групата, който древните успяват да открият, случайно оставяйки плодове да ферментират на горещо време. Така се получило виното, което консумираме с удоволствие и до днес. Арабите го наричали „ал-кохл“, което означава “дух на виното”, откъде идва и съвременното наименование на спиртните напитки.

Мнозина не осъзнават, че макар вредата от алкохола да е доказано, той може да има и позитивни черти. В умерени количества е изключително полезен за организма, най-вече за правилната регулация на кръвообращението и за нормалното функциониране на сърдечно-съдовата система.

ВИЖ ОЩЕ:  Кои Храни Включва Кетогенната Диета?

Не случайно и две чаши червено вино се препоръчват от лекарите за подобряване на тонуса по време на вечеря. Познатите видове алкохол са много и тази статия ще разгледа техните основни позитиви и негативи.

Вредата от Алкохола – Истини и Митове

Спиране на алкохола“Как да спра алкохола?” е въпрос, който си задават не един и двама човека. Огромна чат от страдащите от алкохолизъм са се опитвали да се отърват от зависимостта си по десетки начини, но пътят към трезвеността е изключително труден.

Физиологичното действие на алкохола е изключително силно. Когато консумацията му е умерена до води до освобождаване на известно количество допамин, хормонът на щастието, в мозъка. Това създава чувство за еуфория, ентусиазъм и радост.

Ефектът постепенно започва да изчезва, щом организмът започне процеса по разграждане на алкохол в кръвта, което води до сънливост, апатия и раздразнение. Те са временно явление, като е най-добре в този период човек да изпие чаша вода.

ВИЖ ОЩЕ:  Омега-3 "Добрите" Мастни Киселини - Полезни за Сърцето!

Ако се продължи със системната консумация, започват да се проявяват първите признаци за алкохолизъм – установяване на по-слаба връзка между лявото и дясно полукълбо на мозъка, което води до липса на концентрация, понижена способност за правилно координиране на движенията.

Физиологичната зависимост от алкохола може да предизвика гадене, повръщане, диария, склонност към агресия и самонараняване, параноя, а в най-крайните си фази и визуални, звукови и тектилни халюцинации.

алкохолизъмСледвайки принципа на тежките наркотици, развиването на зависимост от алкохола започва от придобиването на психическа такава, т.е. индивидът първоначално се пристрастява тъй като субстанцията го кара да се чувства добре и той може да избяга от проблемите в реалността, които му е трудно да разреши.

Организмът постепенно свиква с редовния прием на алкохол и започва да го счита за част от нормалния си дневен режим. Така се случва физическото пристрастяване. Тази фаза на алкохолизма включва симптоми като треперене на ръцете, подпухналост на лицето и пръстите, редовното наличие на кръвоизливи в очите и др. За да успокоите очите си и да се погрижите за зрението си се доверете на био-комплекса Окувит.

Светлата Страна на Алкохола – Ползи и Позитиви

червено виноКакто с всяко друго нещо в живота, консумацията на алкохол в умерени количества има и своите позитиви. Червеното вино, без значение дали то е сухо или десертно, съдържа голям брой полифеноли – характерен тип антиоксиданти.

Те имат изключително ползотворно влияние върху организма, прочистват артериите и стимулират тялото да изгаря вредните мазнини и калории. Чаша червено вино на ден като допълнение към диетата е чудесна и тонизираща добавка към дневната диета и може да влияе благоприятно върху здравословното отслабване.

То ефективно намаля и концентрацията на т.нар. “лош холестерол” – LDL. Тук трябва да се подчертае, че става въпрос специфично за червеното вино. Бялото няма тези качества, но пък бирата ги притежава.

Тя също така спомага и за подобрената функция на бъбреците и изхвърлянето на токсини от организма. Проучване показва, че по 330 мл. бира на ден са достатъчни, за да може тялото ни успешно да изхвърля вредните вещества.

ВИЖ ОЩЕ:  Упражнения за Простата – Как Помагат и Защо Да Ги Правите?

Алкохолът има и ползотворно влияние върху дейността на сърдечно-съдовата система. Хората, които могат да поддържат умерен дневен прием, страдат в пъти по-рядко от исхемична болест и инфаркт на миокарда. Такова действие имат и капките за сърце и хипертония HeartTonic.

Скорошно изследване показва, че метаболизма също засилва своята дейност, ако човек приема алкохол в премерени количества по 3-4 пъти седмично. Точно такава консумация е препоръчителна и за хора, които искат да подобрят дейността на жлъчката си и да се предпазят от диабет.

Учени от Университета Лойола в Чикаго, САЩ, са провели изследване, доказващо, че рискът от развиване на деменция, Алцхаймер, Паркинсон, старческо оглупяване и загуба на интелектуалните способности е намален с цели 23% при хора, които приемат умерени дози алкохол.

Това се дължи на факта, че умерените количества от него стимулират работата на мозъка и изграждането на нови неврални връзки между отделните полукълба.

Алкохолът и Човекът – Една Вечна История!

алкохол, човекПовратният момент в отношенията между алкохола и човека се бележи от първата успешна дестилация на омайващата субстанция преди четири хиляди години в Древен Вавилон. От този момент нататък, за добро или лошо, спиртните напитки съпътстват човечеството в неговите периоди на развитие и упадък.

Ползите и негативите от употребата на алкохол са доказани, като все още е трудно да се каже, коя взема превес. Всеки е изпитвал удоволствието от студена бира след работа през лятото или чаша червено вино през зимата край бумтяща камина.

Ключът към хармоничното взаимодействие с алкохола се крие в умерената консумация. Когато тя надхвърли определени изрично установени норми, може да има доказана вреда върху нашите тела.

червено вино, алкохол

Алкохолът трябва да се приема с мярка и удоволствие, за да има положителен ефект върху здравето!

Иглика Попкирилова

One Response

  1. Апостол Арабаджиев 01/11/2017

Leave a Reply