5 Храни за Здрава Простата

Време за четене: 4 min

щастлив мъж

Бидейки есенциална част от мъжката полова система, простатната жлеза отговаря за образуването на сперматозоиди и отделянето на урина от пикочния мехур. Има големината на орех, но когато не функционира добре, води до редица усложнения, свързани със сексуалността и правилното извеждане на течности от организма. Два основни проблема тормозят мъжете в зряла възраст. Единият от тях е доброкачественото уголемяване, а вторият – възпаляването на жлезата. Последното се счита и за по-сериозния проблем, тъй като може да се превърне в хронично състояние, което да лиши представителите на силния пол от тяхното усещане за лично достойнство и от репродуктивните им възможности.

Храната, която приемаме, изиграва съществена роля за нашето здравословно състояние. Поддържането на здравословен начин на живот става все по-важно с напредването на годините, тъй като простатната жлеза нараства през целия живот на мъжа. Затлъстяването често става повод за навлизането на болестотворни бактерии и инфекции в половата система. Учените са установили, че съществуват редица благоприятни за организма изделия, които благоприятстват правилното функциониране на простата. Нека научим повече подробности относно това, кои са те.

Кои Са Най-Често Срещаните Проблеми с Простата?

мъж при уролог

Тъй като главната роля на простатата в човешкото тяло е да участва в процесите, свързани със семеобразуването, това е и основната функция, която бива засегната при възникването на медицинско оплакване. Когато хиперплазията е доброкачествена, сексуалният апетит и живот на мъжа не би трябвало да пострада сериозно. Превърне ли се, обаче, проблемът в по-сериозен, то има реален шанс нивата на плодовитост рязко да спаднат, макар и еректилните способности да са все още възможни.

Много са удивителните факти за мъжката полова система! Науката е успяла да установи, че прилагането на натурални средства и продукти за повлияване на желанието за интимен контакт и степента на наслада, както и за благоприятстване на процесите по извеждане на течности от организма може да въздейства добре на организма. Пример за такъв продукт са филмираните капсули с екстракт от семена от тиква, палма Сереноа и африканска слива ProstEro.

Сред най-често срещаните проблеми с простатната жлеза попадат:

 

  • Простатит: Възпалително заболяване на простатната жлеза, което обикновено засяга мъжете в най-полово активната възраст – между 20- и 50-тата годишнина. Първите симптоми включват дискомфорт и болка в таза. Ако състоянието остане нетретирано, то може да доведе до сериозни еректилни дисфункции.
  • Доброкачествена Простатна Хиперплазия: Причинява се от разрастването на клетките на малките параутреални жлези, от което пък следва затрудняване на долните пикочни пътища. Най-често предписваното лечение е медикаментозното.
  • Простатен Карцином: Статистиката сочи, че това е вторият най-разпространен вид рак сред мъжете. Третирането включва оперативна намеса и възможност за последващи химиотерапия или лъчетерапия.

мъж с простатит

Функция на Простатния Секрет:

Една от основните функции на простатния секрет е да подпомага жизнеспособността на сперматозоидите, допринасяйки значително за нивата на плодовитост. Той е наситен с ензими, липиди, глюкоза, протеини, фосфати и електролити от типа на калий, калций, хлор, цинк. Но основното вещество в него е белтъка, наречен простатният специфичен агент (PSA – ПСА), чиято роля е да втечнява семенната течност, която има по-твърда консистенция след еякулация, улеснявайки придвижването на сперматозоидите до яйцеклетката.

Секретът се отделя в две различни фази:

1) Фаза на покой – извършва се при уриниране и се отделят по-малко съставки;
2) Активна фаза – при еякулация в следствие на освобождаването на половите хормони в организма и при директна стимулация на парасимпатиковата нервна система се отделя богат на компоненти простатен секрет.

Нека научим повече за 5-те билки за благоприятстване на доброто състояние на простатата.

№1. Риба, Богата на Омега-3 – Поне 2 Пъти Седмично!

риба

Полезните свойства на този конкретен вид мастни киселини са всеизвестни. Те са есенциални за правилното функциониране на мозъка, а тялото не може да ги произвежда само. Освен това отговарят за понижаването на лошия холестерол LDL и повишаването на добрия HDL. Намаляват риска от инфаркт и подобряват кръвообращението и обмена на различни видове вещества. Учените са успели да установят, че консумацията на порция риба, наситена с Омега-3, поне 2 пъти седмично сериозно намалява риска от рак на простатата.

№2. Ядки – Лесно Преносими и Удобни!

Ядки

Този тип хранително изделие също е изключително богато на Омега-3, но съдържа и големи концентрации селен, калций, минерали и Витамин Е. Нужно е много малко количество, за да се заситите от тях, а са полезни и по отношение на синтеза на тестостерон в организма и антивъзпалителните процеси в областта на половата система.

№3. Семейство Бобови – Растителен Протеин за Мъжка Увереност!

бобови

Спокойно можете да замените червените меса в менюто си с тези чудесни източници на растителен протеин – растенията от семейството на фасула. Независимо, дали ще заложите на червения или белия боб, зеления фасул, лещата, конопеното или семената от чиа, няма да сбъркате. Всички те са наситени с благоприятни за мъжката полова система вещества.

№4. Зелен Чай – Учените Го Препоръчват за Простатата!

зелен чай

Няколко различни изследвания в областта на половата система са успели да потвърдят, че пиенето на зелен чай всеки ден може да има позитивен ефект върху половата система при мъжа. Освен, че е добър заместник на чашата с кафе рано сутрин, това растение допринася и за регулирането на нивата на холестерол в организма, както и за подобряването на цялостния тонус, концентрация и добрите способности на паметта за възпроизвеждане на различен тип информация.

№5. Корен от Коприва – Облекчава Пикочо-Половата Система!

коприва

Подземната част на този мощен противовъзпалителен и антибактериален агент допринасят за правилното извеждане на течности и преработени вещества от организма. Облекчават паренето и допринасят за почистването на пикочните пътища, балансирайки нивата на тестостерон и дихидротестостерон, водейки до постепенно спадане на отоците. Научни изследвания в областта показват, че действието му е съпоставимо само с това на южноамериканската билка Сао Палмето. Може да се прилага и от жени, които имат болезнен цистит. А ето още един натурален продукт под формата на капки за борба с простатита – Prostect.

Редовните Посещения При Уролог Са Важни!

Колкото и българинът да не обича да посещава лекарския специалист, то той трябва да има предвид, че най-добрата предпазна мярка срещу развитието на различните видове болести на простата е превантивната. Макар и неприятно, едно посещение при уролог може да е ключово за доброто състояние на половата система и плодовитостта. Консумацията, приемът и приложението на натурални средства за положително повлияване на усещането за мъжественост също може да бъде благоприятно. Такъв тип продукт са филмираните капсули екстракт от семена от тиква, палма Сереноа и африканска слива ПростЕро.

Иглика Попкирилова

One Response

  1. Веселин Милев 20/03/2019

Leave a Reply