5 Храни за Здрава Простата

Време за четене: 4 min

щастлив мъж

Бидейки есенциална част от мъжката полова система, простатната жлеза отговаря за образуването на сперматозоиди и отделянето на урина от пикочния мехур. Има големината на орех, но когато не функционира добре, води до редица усложнения, свързани със сексуалността и правилното извеждане на течности от организма. Два основни проблема тормозят мъжете в зряла възраст. Единият от тях е доброкачественото уголемяване, а вторият – възпаляването на жлезата. Последното се счита и за по-сериозния проблем, тъй като може да се превърне в хронично състояние, което да лиши представителите на силния пол от тяхното усещане за лично достойнство и от репродуктивните им възможности.

Храната, която приемаме, изиграва съществена роля за нашето здравословно състояние. Поддържането на здравословен начин на живот става все по-важно с напредването на годините, тъй като простатната жлеза нараства през целия живот на мъжа. Затлъстяването често става повод за навлизането на болестотворни бактерии и инфекции в половата система. Учените са установили, че съществуват редица благоприятни за организма изделия, които благоприятстват правилното функциониране на простата. Нека научим повече подробности относно това, кои са те.

Кои Са Най-Често Срещаните Проблеми с Простата?

мъж при уролог

Тъй като главната роля на простатата в човешкото тяло е да участва в процесите, свързани със семеобразуването, това е и основната функция, която бива засегната при възникването на медицинско оплакване. Когато хиперплазията е доброкачествена, сексуалният апетит и живот на мъжа не би трябвало да пострада сериозно. Превърне ли се, обаче, проблемът в по-сериозен, то има реален шанс нивата на плодовитост рязко да спаднат, макар и еректилните способности да са все още възможни.

Много са удивителните факти за мъжката полова система! Науката е успяла да установи, че прилагането на натурални средства и продукти за повлияване на желанието за интимен контакт и степента на наслада, както и за благоприятстване на процесите по извеждане на течности от организма може да въздейства добре на организма. Пример за такъв продукт са филмираните капсули с екстракт от семена от тиква, палма Сереноа и африканска слива Prostamin Forte.

Сред най-често срещаните проблеми с простатната жлеза попадат:

 

  • Простатит: Възпалително заболяване на простатната жлеза, което обикновено засяга мъжете в най-полово активната възраст – между 20- и 50-тата годишнина. Първите симптоми включват дискомфорт и болка в таза. Ако състоянието остане нетретирано, то може да доведе до сериозни еректилни дисфункции.
  • Доброкачествена Простатна Хиперплазия: Причинява се от разрастването на клетките на малките параутреални жлези, от което пък следва затрудняване на долните пикочни пътища. Най-често предписваното лечение е медикаментозното.
  • Простатен Карцином: Статистиката сочи, че това е вторият най-разпространен вид рак сред мъжете. Третирането включва оперативна намеса и възможност за последващи химиотерапия или лъчетерапия.

мъж с простатит

Функция на Простатния Секрет:

Една от основните функции на простатния секрет е да подпомага жизнеспособността на сперматозоидите, допринасяйки значително за нивата на плодовитост. Той е наситен с ензими, липиди, глюкоза, протеини, фосфати и електролити от типа на калий, калций, хлор, цинк. Но основното вещество в него е белтъка, наречен простатният специфичен агент (PSA – ПСА), чиято роля е да втечнява семенната течност, която има по-твърда консистенция след еякулация, улеснявайки придвижването на сперматозоидите до яйцеклетката.

Секретът се отделя в две различни фази:

1) Фаза на покой – извършва се при уриниране и се отделят по-малко съставки;
2) Активна фаза – при еякулация в следствие на освобождаването на половите хормони в организма и при директна стимулация на парасимпатиковата нервна система се отделя богат на компоненти простатен секрет.

Нека научим повече за 5-те билки за благоприятстване на доброто състояние на простатата.

№1. Риба, Богата на Омега-3 – Поне 2 Пъти Седмично!

риба

Полезните свойства на този конкретен вид мастни киселини са всеизвестни. Те са основни за правилното функциониране на мозъка, а тялото не може да ги произвежда само. Освен това отговарят за понижаването на лошия холестерол LDL и повишаването на добрия HDL. Намаляват риска от инфаркт и подобряват кръвообращението и обмена на различни видове вещества. Учените са успели да установят, че консумацията на порция риба, наситена с Омега-3, поне 2 пъти седмично сериозно намалява риска от рак на простатата.

№2. Ядки – Лесно Преносими и Удобни!

Ядки

Този тип хранително изделие също е изключително богато на Омега-3, но съдържа и големи концентрации селен, калций, минерали и Витамин Е. Нужно е много малко количество, за да се заситите от тях, а са полезни и по отношение на синтеза на тестостерон в организма и антивъзпалителните процеси в областта на половата система.

№3. Семейство Бобови – Растителен Протеин за Мъжка Увереност!

бобови

Спокойно можете да замените червените меса в менюто си с тези чудесни източници на растителен протеин – растенията от семейството на фасула. Независимо, дали ще заложите на червения или белия боб, зеления фасул, лещата, конопеното или семената от чиа, няма да сбъркате. Всички те са наситени с благоприятни за мъжката полова система вещества.

№4. Зелен Чай – Учените Го Препоръчват за Простатата!

зелен чай

Няколко различни изследвания в областта на половата система са успели да потвърдят, че пиенето на зелен чай всеки ден може да има позитивен ефект върху половата система при мъжа. Освен, че е добър заместник на чашата с кафе рано сутрин, това растение допринася и за регулирането на нивата на холестерол в организма, както и за подобряването на цялостния тонус, концентрация и добрите способности на паметта за възпроизвеждане на различен тип информация.

№5. Корен от Коприва – Облекчава Пикочо-Половата Система!

коприва

Подземната част на този мощен противовъзпалителен и антибактериален агент допринасят за правилното извеждане на течности и преработени вещества от организма. Облекчават паренето и допринасят за почистването на пикочните пътища, балансирайки нивата на тестостерон и дихидротестостерон, водейки до постепенно спадане на отоците. Научни изследвания в областта показват, че действието му е съпоставимо само с това на южноамериканската билка Сао Палмето. Може да се прилага и от жени, които имат болезнен цистит. А ето още един натурален продукт под формата на сироп за борба с простатита – Просталис сироп.

Редовните Посещения При Уролог Са Важни!

Колкото и българинът да не обича да посещава лекарския специалист, то той трябва да има предвид, че най-добрата предпазна мярка срещу развитието на различните видове болести на простата е превантивната. Макар и неприятно, едно посещение при уролог може да е ключово за доброто състояние на половата система и плодовитостта. Консумацията, приемът и приложението на натурални средства за положително повлияване на усещането за мъжественост също може да бъде благоприятно. Такъв тип продукт са филмираните капсули TestoY.

Иглика Попкирилова
Follow me

One Response

  1. Веселин Милев 20/03/2019

Leave a Reply