Вредните Навици, Които Ни Тровят – 5 Причини Да Спрем Консумацията на Алкохол и Цигари Сега!

вредни навици, жена, алкохол, цигари

Алкохол и цигари – трудно ни е да си представим как може да се насладим на времето с приятели и роднини без напитка или цигара. Те са далеч от здравословни, но са се превърнали в социалната норма, щом става въпрос за сбирки с близки и общуване. Със сигурност много от Вас обожават вкуса на няколко чаши от любимия им алкохол, дори ги кара да се чувстват по-радостни и щастливи. А ако сте пушач – няма как да не са в комбинация с няколко цигари. Дори и да им се наслаждаваме, трябва да осъзнаем, че те всъщност са просто едни вредни навици, които ни тровят. Заслужават ли си рисковете? Нека да разберем:

1. И Двете Водят до Пристрастяване

пристрастеност, алкохол, цигари

И при алкохолът, и при цигарите е лесно да се развие зависимост. При цигарите е една идея по-често срещано – те съдържат никотин – съединение, което променя настроението. То достига до мозъка само за секунди и ви кара да се чувствате по-заредени с енергия за известно време. И когато влиянието му спадне – искате още и още! Именно заради това пушачите изпитват огромни трудности, когато решат да откажат цигарите – и често се връщат обратно към тях.

При алкохолът положението е малко по-различно. Някои хора пият от време на време, като тялото им може да усети минимални вреди от него. Но други развиват сериозна физическа и емоционална зависимост, която често се оказва животозастрашаваща. Хората обикновено се нуждаят от професионална помощ, за да спрат – именно, защото зависимостта е най-вече физическа. Симптомите при липса на алкохол от зависимите могат да включват:

 • Тревожност;
 • Изнервеност;
 • Гадене;
 • Високо Кръвно Налягане;
 • Неритмичен Пулс;
 • Потене;
 • Припадъци, Халюцинации и Делириум – При по-тежките случаи.

2. Вредят Както и Краткосрочно, Така и Дългосрочно

вреда алкохол, цигари, мъж

На дългосрочни и краткосрочни разделя вредите от алкохола и цигарите Центърът за контрол и превенция на заболяванията в САЩ. И при алкохола, и при цигарите, рискът от зависимост при ежедневна консумация е огромен. Но трябва да обърнем и на вредите, които идват при изпиването на няколко напитки (особено с по-високо съдържание на алкохол).

При въздействие на алкохол, умът започва да функционира по различен начин. Той не преценява реалността такава, каквато е – затова в никакъв случай не трябва да шофирате! Карането на колело и тротинетка на практика е разрешено, но далеч не е препоръчително. Ненапразно властите в Холандия се опитват да се справят с високия брой алкохолни туристи, които често се озовават в каналите на Амстердам след вечер в баровете и дискотеките. Някои хора могат да са по-весели, а при други да се отключват депресивни състояния, които могат да доведат дори до самоубийство.

При цигарите краткосрочните вреди могат да се отразяват в по-затруднено дишане, кашляне, образуване на секрети в гърлото. Обаче, в дългосрочен план, и при цигарите, и при алкохола се увеличава риска от множество сериозни болести, като рак, цироза, деменция, депресия и се намалява силата на имунната система.

3. Никотинът и Алкохолът Водят до По-Голяма Вероятност за Еректилна Дисфунцкия и Ниско Либидо и При Двата Пола

алкохол, цигари, жена

Никотинът влияе на притока на кръв към гениталните области както при мъжете, така и при жените. При мъжете това значи по-трудно задържане на ерекцията, а при жените – невъзможност до стигане на оргазъм. Пушенето също може да понижи нивата на дисбаланс на хормони както при мъжете, така и при жените. А това само по себе си може да причини редица други проблеми.

Що се отнася до алкохола – вероятно си мислите, че след няколко напитки ще паднат задръжките и ще се насладите на още по-горещи интимни моменти… Не е точно така. Реалността е малко по-различна. Мъжете, които пият твърде много, са по-склонни да имат еректилна дисфункция. Ако изпаднете в такава ситуация е добре да имате под ръка натурален продукт с био-формула за благоприятстване на либидото. Такъв е натуралният разтвор Casanova.

А при жените, които пият много, може да имат проблеми с цикъла. Това ги излага на по-голям риск от безплодие. А да не говорим за злоупотреба с алкохол по време на бременност – тогава се увеличават шансовете от увреждане на плода, както и спонтанен аборт и преждевременно раждане.

4. Цигарите Водят До Повече Проблеми с Дишането и Дихателната Система

цигари, алкохол

Когато вдишвате дима от цигарите, вие приемате вещества, които могат да увредят белите дробове. С течение на времето също се появяват повече и повече проблеми. Освен повишените инфекции, хората, които пушат, са изложени на по-висок риск от хронични състояния на белите дробове като:

 • Емфизем – Унищожава на въздушните торбички в белите ви дробове;
 • Хроничен Бронхит – Постоянно възпаление, което засяга лигавицата на дихателните тръби на белите дробове;
 • Хронична Обструктивна Белодробна Болест;
 • Рак на Белия Дроб. 

Дори и да решите да спрете цигарите, то това може да да причини временно задръстване и затруднение с дишането, тъй като белите ви дробове и дихателни пътища започват да се възстановяват в нормалното си състояние. Увеличеното производство на слуз веднага след отказване от тютюнопушенето е положителен знак, че дихателната ви система се възстановява.

Децата, чиито родители пушат, са по-предразположени към пристъпи на кашлица, хрипове и астма, отколкото деца, чиито родители не са пристрастени пушачи. Те също са склонни да имат по-високи нива на пневмония и бронхит.

5. Алкохолът Влияе Изключително Негативно Върху Черния Дроб

Черният дроб е орган, който помага за разграждането и отстраняването на вредните вещества от тялото ви, включително алкохола. А дългосрочната злоупотреба с алкохол му пречи да си върши правилно работата. Освен това увеличава риска от хронично възпаление на черния дроб, известно като цироза. Така органът се поврежда и все по-трудно отстранява токсичните вещества от тялото.

Болестите на черния дроб са застрашават сериозно живота, понеже тялото вече не може да изхвърля правилно вредните вещества. Интересен факт е, че жените са изложени на по-висок риск от цироза или заболявания на черния дроб. А що се отнася до алкохола, женското тяло се нуждае от по-дълъг период, за да се справи с него. В допълнение на това, то абсорбира и повече алкохол от мъжкото – така рискът за развитие и на алкохолна зависимост, и на цироза, се увеличава. Ако усетите, че имате нужда от детокс и повече свежи утрини, може да разгледате био-капсулите AlkoZeron. Те съдържат натурална формула за прочистване тялото от вредите на алкохола.

Изберете Здравословна Алтернатива!

Знаем, че е трудно да не се насладите на бутилка студена бира през лятото – и невинаги е възможно. Но ако усетите, че правите това по-често, а количествата алкохол се увеличават – замислете се и се опитайте да спрете. Изберете по-здравословната алтернатива – насладете се на разговорите с приятели, а не на напитката. Опитайте просто с чаша вода. Не е изключено да усетите и още подобрения в тялото си, като например по-добра форма и загуба на тегло. Алкохолът също е висококалоричен, а никой не се нуждае от още няколко порции празни калории.

 

Иглика Попкирилова

Обновена на

Коментирай