Кофеин – За Отслабване, По-Бърз Метаболизъм и Повече Енергия!

Време за четене: 4 min

кофеин, кафе

Кофеинът е активната съставка в ароматната чаша кафе, с която сме свикнали да започват утрините ни. Бидейки мощен диуретин и тонизиращ агент, той често присъства в състава на различни натурални средства за вталяване. Независимо, дали ще е в недоизпечената си форма на зелено кафе, както е сред съставките на капките за горене на мазнини KetoBlack. Или в изцяло изсушения си вариант на кофеин анхидрос, както присъства в композицията на капсулите с 3-степенно действие за влизане във форма ReduSlim. Кофеинът е навсякъде около нас на достъпна цена – за пиене, на прах, на таблетки. Знаем ли достатъчно, обаче, за ползите, вредата и действието му?

Кофеинът е активната съставка в кафето и още една любима напитка – какаото. Познатата на всички основна съставка на черния шоколад, обаче, съдържа и още един стимулатор на централната нервна система (ЦНС) – теоброминът. Именно той съдържа тонизиращите тялото и подсилващи либидото качества. Внимавайте, любимият горещ шоколад често е богат на рафинирани захари, които водят до пристрастяване.

Като категоризация, кофеинът спада към т. нар. „меки стимулатори“. Разбира се, не е препоръчително да прекалявате с него. Иначе ще има дълго да търсите в Интернет форумите, как да си направите маска за сън. Той кара мозъка да синтезира и освободи по-високи концентрации на окситоцин. Така ви прави по-щастливи и в приповдигнато настроение, но и забързва метаболизма, успокоявайки апетита. Вие имате повече енергия и горите излишни мазнини, калории и килограми, без да го усетите.

Разбира се, кофеинът може да нанесе и вреда, ако прекалите с него. Той ще ви направи нервни и по-податливи на стрес и напрежение. Може да ви лиши и от способността за наистина качествен сън. В същото време, кофеинът има и много ползи – повишена концентрация и подобрена памет, например.

ВИЖ ОЩЕ:  Интимна Грижа при Жените - Златни Правила

Нека заедно да научим още за кофеинът и неговото действие!

Действието на Кофеина – Неговите Ползи и Вреда Са с Нас от Сутрин до Вечер!

кофеин, преса за кафе

Голяма част от човечеството започва сутрините си с чаша ароматно и изкушаващо кафе сутрин. И обичат да продължават деня си с него. Почти няма човек, който да не посяга към него в момент на нужда от физическа и психическа стимулация. Кафето, според медицинската енциклопедия на онлайн аптеките „Фрамар“, присъства в дневното меню на над 80% от населението на света. Това се случва в различните му форми. Има кофеин на прах и на таблетки. Кофеиновите таблетки всъщност са предпочитани от фитнес-ентусиастите с цел подпомагане на горенето на излишни мазнини и калории за влизане във форма.

Но какво точно е действието на кофеина? Това е най-често употребяваното психоактивно вещество във света и най-популярният стимулатор на ЦНС. Освен това, кофеинът е едно от малкото химически съединения с наистина доказани ползи за отслабването и забързването на метаболизма. Отдава се на високото съдържание на теобромин, теофилин и хлорогенна киселина. Изчислено е, че първата чаша кафе за деня повишава физическата и психическа активност с близо 25%. Всяка следваща – с 10-15%.

ВИЖ ОЩЕ:  Последиците от Дехидратацията

Най-известното действие на кофеина е тонизиращото тялото и ума. То е повече от добре изучено от науката. Кафето ни освежава и подобрява паметта и концентрацията ни чрез блокирането на инхибиторния невротрансмитер, наречен аденозин. Така се засилва горенето на неврони и освобождаването на допамин и норепинефрин, насищащи с енергия.

кофеин, зърна

Някои от добре познатите вреди от кофеина са:

 • Нервност, тревожност и лесна раздразнителност;
 • Безсъние и хронична умора;
 • Треперене на ръце и крайници;
 • Прекаляването с кофеин увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания;
 • Стомашно-чревни смущения;

Ползите от кофеина, при умерена употреба, са:

 • Подобрена памет и възможност за концентрация;
 • Приповдигнато настроение и усещане за енергичност;
 • По-бърз метаболизъм;
 • Ускорени процеси по горене на излишни мазнини (липолиза) и калории;
 • Стимулира цялостната дейност на ЦНС;

Диета с Кофеин за Отслабване – Кои Храни Са Най-Наситени с Веществото?

диета, кофеин, преса за кафе

Стига да бъде приеман в умерени дневни количества, кофеинът носи много ползи на човешкия организъм и психика. Особено, по отношение на отслабването. Много световноизвестни диети включват кофеин, или някоя от формите на кафето (кофеин анхидрос, зелено кафе), за да ускорят метаболитната дейност. Консумацията на средно силно кафе между 40 и 60 минути преди тренировка дава енергия и стимулира мускулното съкращение и синтез.

Разбира се, каквато и диета с кофеин да спазвате, добре е да имате предвид, че кафето, под чиято форма най-често се приема веществото, не трябва да съдържа добавки. Забравете за млякото, кафявата или бяла захар и сметаната. Ако чистото кафе ви е толкова горчиво и неприятно на вкус, то преспокойно можете да му добавите няколко щипки канела. Освен полезна за добрите нива на имунитета и външния вид на кожата кожата, тя е популярна и като способ за стимулиране на либидото.

ВИЖ ОЩЕ:  5 Метода за Натурално Избелване на Зъбите

Тъй като забърза процесите по горене на мазнини и калории и работи за бързото вталяване, кофеинът има място не само в диетите за отслабване. Той присъства и като основна съставка в много изцяло органични продукти за влизане във форма. Такава е и ролята на една от вариациите му – зеленото кафе – в състава на таблетките Keto Black.

Но кои са най-полезните храни с кофеин, които да включим в диета за отслабване? По-долу сме изброили най-леснодостъпните от тях:

 • Чисто черно кафе;
 • Чисто какао и черен шоколад;
 • Черен и зелен чай;
 • Гуарана;
 • Йерба мате;
 • Всички пресни и кисели млека, както и сладолед, чийто вкус наподобява този на какаото;

Какво Е Кофеиновата Абстиненция и Нейните Симптоми?

кофеинова абстиненция, чаша кафе

Прекаляването със всеки един вид вещество има негативни последици за нашето здраве, психика и социален живот. Кофеинът също може да нанесе, както ползи, така и значителна вреда. Почти всеки любител на тонизиращата ароматна чаша с кафе страда от липсата му сутрин. И докато някои се ограничават само с това, при други говорим за истинска кофеинова абстиненция.

Американската психиатрична асоциация (АПА) дори вече я счита за пълноправно психологическо разтройство. За разлика от признаците на пристрастеност към кофеина, кофеиновата абстиненция представлява точно обратното. Мнозина любители на кафето не вярват в нея, но тя има своите ясно изразени симптоми.

Симптомите и признаците на кофеиновата абстиненция включват:

 • Изключително силно главоболие и мигрена;
 • Много лесно заспиване и постоянна сънливост;
 • Изтощеност и липса на енергия;
 • Гадене, повръщане, диария или запек;
 • Мускулна болка, скованост и спазми;
ВИЖ ОЩЕ:  Точкова Диета - Меню, Таблица и Резултати

Кофеинът – Приемам Ли Го Умерено на Ден, Той Е Полезен за Мен!

кафе на зърна

Кофеинът е един от най-популярните невростимулатори на ЦНС и най-консумираното психоактивно вещество в света. Учените дори са установили наличието на психическа и физическа абстиненция от него. Той е едно от малкото вещества с реално действие в полза на отслабването и ускоряването на метаболизма и липолизата. Но помнете, че прекаляването в всичко може да е вредно. Затова, консумирайте за бодрост и тънка талия, но в умерено количество на ден! Може да пробвате и какаовата напитка Choco Lite за добър старт на деня и топене на излишните мазнини!

Иглика Попкирилова

Leave a Reply