Как и Защо Да Си Направим Маска за Сън? 7 Ползи + Лесни Идеи!

маска за сън, момиче

Сънят е неосъзнато състояние, в което ние прекарваме близо 1/3 от живота си. Това е времето за почивка и отмора, както на тялото, така и на психо-емоционалното ни състояние. Европейският алианс срещу депресията (iFightDepression) наскоро изнесе данни, показващи прякото значение на наистина качественият сън за нашето психично здраве. В тях са включени и добре подбрани съвети за по-добър сън. Състоянието на сънуване намалява риска от артеросклероза и физиологичното ни възприятие за болка, според информация на Центъра за защита на правата в здравеопазването (ЦЗПЗ). А кое може да ни помогне да се наспим успешно, след като първите слънчеви лъчи вече ни целуват по челото. Мнозина предпочетоха да се обърнат към специализирани за целта маски за сън. Но можем ли лесно да си направим домино блайндфолд (от англ. ез. ‚blindfold‘ – “с вързани очи”) в домашни условия?

Разбира се! Въпреки, че можете да се насладите и на по-добро качество на съня и прилагайки алтернативни методи. Като намалите сладкото за сметка на имуностимулиращите храни. Преяждането, дори и по празниците, също често става повод за безсъние заради затрудненото храносмилане. Старайте се да ограничите и любимите си вредни храни.

Винаги можете да се обърнете и към някое натурално средство за повече спокойствие в ежедневието и по-добър сън. Пазарът вече разполага с богат набор от подобни предложение, които са създадени изцяло на билкова основа. Сред тях попадат и филмираните капсули за по-добър сърдечно-съдов баланс Insumed.

Помагат ли доминотата за повишаване на качеството на съня? Как да си направим маска за сън в домашни условия? Кои са най-лесните за целта материали, които да използваме? Имат ли маските за по-добър сън реални ползи върху здравето и психо-емоционалното ни състояние?

ВИЖ ОЩЕ:  Екстракт от Куркума – Лечебните Сили на Природата

Проучихме всички тези въпроси. Можете да откриете техните отговори в статията по-долу!

Колко Важен Е Качественият Сън за Човешкото Здраве?

мъж, сън, маска

Обикновено мислим за съня, като за период от време, когато умът и тялото се „изключват“. Но той е нещо много повече. Процесът на сънуване, например, е крайно активен за мозъка период. Тогава се случва обработването и складирането на новата информация, както и възстановяването на старата, и укрепването на паметта. Как точно се случва това и защо телата ни са програмирани така, все още представлява частична загадка за науката. Но сме успели да осмислим и разберем някои от критичните функции на съня и причините, заради които се нуждаем от него.

Една от жизненоважните роли на съня е да ни помогне да затвърдим спомените си. През целия ден, мозъкът ни поема невероятно голямо количество информация. Вместо да бъдат директно регистрирани, обаче, тези факти и опит първо трябва да бъдат обработени и съхранени. Голяма част от това се случва, докато спим. През нощта, данните се прехвърлят от по-краткосрочната памет през средносрочната към дългосрочната. Този процес се нарича „консолидация“.

ВИЖ ОЩЕ:  Съвети за Красота и Здраве През Есента

Научните изследвания показват, че след като хората се наспят, те са по-склонни да запазват информация и да се справят по-добре със задачите. Телата ни пък се нуждаят от дълги периоди на сън, за да се възстановят. Клетките и тъканите регенерират, мускулите растат, а организмът синтезира хормони.

Нека обобщим значението на наистина качественият сън за човека:

 • Ние растем и се развиваме, докато спим.
 • Тялото си почива и има възможност да регенерира своите тъкани и клетки, както и да синтезира важни вещества.
 • Мозъкът складира и разпределя информация, отделяйки важната информация от маловажната.
 • Образуват се нашите спомени.
 • Паметта и възможността за концентрация също се подобрява.

Какви Са 7-те Ползи от Маските за Сън? Помагат Ли Да Спим По-Дълго и По-Качествено?

момиче, събуждане, маска за сън

Маските за сън се наричат още блайндфолд и домино-маска. Всеки човек е виждал такава американските игрални филми и ТВ-сериали. Тяхната мода започна да се разпространява с все по-голяма сила и в Европа през последното десетилетие. Много експерти агитират за ползите от нейното носене спрямо по-доброто качество на съня и времето за почивка и отмора. Кройките за богат набор от разновидности на маската за сън са налични навсякъде в Интернет. Достатъчно е само да попитате някоя от големите търсачки на данни.

Научните доказателства сочат, че маските за сън помагат на всеки да се наслади на по-добра почивка.Освен това експертите ги препоръчват да облекчаване на определени болезнени състояния, като мигрена и сухота в очите. Те могат да предложат и козметични ползи, предпазвайки кожата около очите и предотвратявайки подпухналия и външен вид. Това се случва чрез цялостното блокиране на статичната светлина и предотвратяването на механичното увреждане.

Ето и 7-те основни ползи от носенето на маски за сън за качеството ви на живот:

 1. Блокират достъпа на остатъчна и статична светлина в стаята, която нарушава качеството на съня ви.
 2. Намаляват броя на разсейващите фактори, които ви пречат да заспите.
 3. Предпазват кожата от механични увреждания и премахват подпухналия вид на сутринта.
 4. Чудесни са по време на пътуване.
 5. Препоръчват се от експерти срещу засушаване на очите и очната ябълка.
 6. Допринасят за преодоляването на мигрените и главоболията.
 7. Можете да си ушиете маска, която да покапете с няколко капки от любимото си етерично масло. Това допълнително отпуска и релаксира тялото и психиката ви!
ВИЖ ОЩЕ:  5 Храни за Здрава Простата

Как Да Си Ушием Маска за Сън? Направи-Си-Сам!

момиче, събуждане, маска за сън

Не е нужно да имате луксозна маска за сън или да си купувате такава от магазини, като ДМ (DM). Можете да я създадете точно така, че да отговаря на личният ви вкус и стил в модата. Освен това, не е нужно да похарчите и една излишна стотинка. Тя може да се ушие изцяло с подръчни материали, които от години събират прах по шкафовете и чекмеджетата ви.

По-долу сме подбрали най-лесният вариант за ушиване на удобна маска за сън в домашни условия. Свалете кройката и от Интернет. Чувствайте се и свободни да използвате собственото си въображение.

Необходими материали:

 • Шаблон на маска, покриваща очите. Можете да използвате доминото от миналия Хелоуин или да свалите кройката от Интернет;
 • Картон за очертаване на шаблона;
 • Молив;
 • Ножица;
 • Игла;
 • Конец;
 • Дунапрен или памук за пълнеж;
 • Плат за покриване на горната и долната част;
 • Панделка за завързване;
 • Топлийки;
 • Етерично масло по избор;

Направи-си-сам маска за сън в стъпки:

 1. Очертайте шаблона на маската върху картона с молив.
 2. Изрежете го с помощта на ножиците.
 3. Изрежете и парчетата плат за горната и долната част на маската за сън по кройката на шаблона.
 4. Пробийте дупки за ластика от двете страни.
 5. Закрепете примерно ластика с топлийки.
 6. Наслоете един върху друг плата и дунапрена (памука).
 7. Зашийте ги.
 8. Завържете ластика около маската.
 9. Поставете капка или две от любимото си етерично масло за по-добра релаксация.

Превърнете Времето за Отмора в Ритуал!

маска за сън, момиче

Не давайте на стреса от ежедневието да ви превърне в свой роб. Отдайте се на времето за почивка и релаксация с цялата си душа и тяло. Организмът ви има нужда от това. Мозъкът също. Иначе и двете не могат да функционират нормално. При нужда, обърнете се към някое изпробвано натурално средство за внасяне на повече спокойствие и вътрешен мир. Добро предложение на пазара са натуралните капсули с мултивитаминов комплекс Cardio NRJ. Не забравяйте, че който не почива качествено, не може и да работи добре. Отдайте си заслуженото!

Иглика Попкирилова

Обновена на

Коментирай