8 Лоши Хранителни Навика, Които да Забравите

Време за четене: 4 min
жена яден поничка пред хладилник

Има етапи в човешкия живот, които са свързани с промени, настъпващи в организма. Това е нормално, имайки предвид, че човекът е биологичен вид, който преминава през пълен житейски цикъл и през всички етапи, които са свързани с него.

С оглед на това, с наближаването на 30-тата годишнина, тялото навлиза в различен период от своето биологично съществуване. На пръв поглед може да не усетите промяната, нито да започнете да се чувствате различно по някакъв начин. Основният процес, който се случва е свързан с постепенното забавяне на метаболизма. Не ви ли се е случвало някой ваш познат да ви сподели, че не може да свали онези пет килограма толкова бързо, както преди? Това е признак, който доказва факта, че времето лети ис това и телата ни започват да се променят.

В такъв период идва време да се приспособим към настъпващите промени, за да можем да запазим добрия си външен вид и форма. Първото нещо, което следва да се направи, е да се прецени реално вредното влияние, което лошите хранителни навиц оказват все повече с всяка изминала година. Това е единственият начин да си подсигурим стабилно здраве за идните десетилетия.

Нужна е промяна на цялостния хранителен режим, намаляване на приема на определени храни и спиране на други. Забавянето на метаболизма и преработвателната способност на организма се отразяват върху степента на негативно влияние, което вредните храни имат върху нас.

В настоящата статия ще ви предоставим малко повече информация за 8 от най-лошите хранителни навици, за които трябва да забравите, ако искате да останете здрави и привлекателни по-дълго. А ако имате нужда от бързо и ефективно отслабване по здравословен начин – вижте статията за Chocolite тук.

1. Избягвайте да Закусвате със Сладко!

сладки изкушенияЗапочването на деня със сладко е лош избор тъй като то не храни организма с ценни вещества, които да му осигурят енергия в дългосрочен план. С други думи, помнете че храната е гориво. Заредете тялото си с най-доброто за оптимален старт на деня ви.

Сред най-добрите варианти за това са храните, които са богати на фибри и протеини като овесени ядки, плодове, яйца, кисело мляко и ядки.

2. Не Заменяйте Закуската с Кафе!

кафе, капучино

Това да пропуснете закуската е най-голямата грешка, която можете да направите, тъй като това е най-важното хранене през деня. Това е така, защото тялото има нужда да прекъсне режима на гладуване, в който е било през нощта.

Необходима му е енергия, с която да се запаси, за да може да я изразходва през остатъка от деня.

3. Не Купувайте Вредни Храни!

фастфууд, бургер, пържени картофки, понички, пица

В случай, че сте решили да се придържате към здравословното хранене, трябва да започнете като изчистита шкафовете и хладилника си от всички вредни храни. Тук се замислете все пак за кетогенните режими на хранене – които не изискват спиране на ядене на мазнини.

Разбира се, от време на време можете да се поддадете на изкушението, но това трябва да бъде изключение, а не правило за хранителния ви режим.

4. Пийте Достатъчно Вода!

жена пие вода

Всеки знае, че напредването на възрастта оставя своя отпечатък най-напред върху кожата. В този аспект е важно да се грижим за нея, като й подсигуряваме постоянна хидратация. Това става с пиенето на повече вода през деня.

Водата има многобройни ползи за всеки жив организъм. Например тя подпомага процеса на изчистване на токсините от тялото, намалява апетита, подхранва клетките тонизира организма.

5. Не Се Хранете Късно Вечер!

среднощно храненеВ случай, че ви се наложи да вечеряте след 20 часа вечерта, имайте предвид, че не трябва да натоварвате организма с прием на тежки и вредни храни. Избягвайте продукти, които имат високо съдържание на сол, мазнини и захар. Те затрудняват процеса на храносмиламе и могат да доведат да безсънна нощ.

Придържайте се към чисти, по възможност непреработени храни, и така ще предразположите тялото към преминаване в състояние на релакс и възстановяване след дългия ден.

6. Придържайте се към Здравословния Вариант!

ябълка и поничка изборТова се отнася за случаите, в които ви се случи да изпитате глад между храненията. Ако се намирате в ситуация, при която имате избор между здравословна храна и вредна такава, трябва да се научите да избирате правилния хранителен продукт.

Например, ако имате избор между парче кекс и ябълка, трябва да заложите на плода. Защо? Не само защото е полезен за здравето, но и защото ябълката е богата на фибри, които осигуряват на организма прилив на енергия. Това става благодарение на естествените захари на плода. Друг добър вариант е да се запасите с пакетче сурови ядки.

7. Не Прекалявайте с Алкохола!

стоп на алкохолаПиенето на чаша вино вечер, след работа или на някакъв коктейл от време на време не е нещо, което да бъде в разрез със здравословния начин на живот. Въпреки това, колкото по-често заменяте алкохолните напитки с вода, толкова по-добре ще се чувствате.

Изберете си поне 2 дни от седмицата, в които да не пиете алкохол, а през останалото време консумирайте само качествени напитки, и то с мярка.

8. Контролирайте Порциите Си!

нож и вилица, чинияКакто повечето от вас сигурно знаят много добре, нуждата от храна на организма се определя от нивото на физическа активност през деня. Нормално е, че ако спортувате редовно, ще изпитвате по-силен апетит и ще имате нужда от повече хранителни вещества, за да подхранвате тялото си.

Но е важно да обръщаме внимание на това не само какво слагаме в чинията си, но и колко, защото в крайна сметка, това е най-добрият начин да контролираме себе си и теглото си. За тази цел има един прост, но ефективен трик, който бихте могли да опитате.

Използвайте по-малки чинии за ястията, така порциите ще ви се струват по-големи, а това ще изпрати сигнал до мозъка, че количеството храна е задоволително за неговите нужди.

Това са някои от съветите, които ви предлагаме, за да ви помогнем да се справите с лошите хранителни навици. Смятаме, че при добро желание и висока мотивация, всички цели са постижими, а настоящите предложения, ще ви помогнат леко и плавно да започнете да се придържате към здравословния начин на живот.

Иглика Попкирилова

One Response

  1. Катрин Миркова 14/11/2017

Leave a Reply