Как Да Спрем Сладкото? Може Ли Захарта Да Води до Пристрастяване?

Време за четене: 4 min

жена, сладко, мъфини

Захарта – продуктът, който във Средновековието е имал монетарната равностойност на златото. Бил е високо тачен в благородническите среди, които са консумирали предимно храни, съдържащи го във големи концентрации. Била е символ на статут в обществото. Но тя може да бъде повече от опасна, когато присъствието и в менюто е прекомерно. Съществуват сериозни исторически, археологични и антропологични доказателства за това, колко вредна може да бъде кралицата на подправките за здравето. Това е видно от големия брой черепи с разрушени и развалени зъби, датирани от периода, в който захарта навлиза на пазара в Европа.

Дори и полезно изделие, като домашно приготвеният кефир, може да бъде опасен за вас, когато приемът му е прекомерен. След прекаляване с него, може да ви се наложи да похапвате само естествено имуностимулиращи храни за определен период от време. За щастие, науката е напреднала достатъчно и може да ви помогне да поддържате нормални нива на кръвната захар по натурален начин. Има много такива продукти на дигиталния пазар. Като филмираните капсули за баланс на глюкозата в кръвта DiaTea.

Продуктът, който ние наричаме бяла захар, се отглежда и добива индустриално от растението захарно цвекло. Някои хора не могат без любимите си вафли, шоколади и тестени изделия, където тя присъства като основен овкусител. Защо? Това е т. нар. ‚захарна зависимост‘. Може да ви звучи смешно, но проблемът е сериозен. Медицинските енциклопедии определят пристрастяването, като ‚физическата и психологическа нужда от прием на дадено вещество‘. А абстиненцията, като ‚състояние, при което зависимото лице е лишено от веществото, към което е пристрастено, и изпитва силно желание да си го набави‘. Може да се каже, че някои от любителите на захарта попадат точно в тази категория. Дори и тя да има крайно негативни последици за здравето им поради богатото си на вредни въглехидрати съдържание.

ВИЖ ОЩЕ:  Какаово Масло при Високо Кръвно - Ползи при Хипертония

Пристрастяването към Сладкото – История на Любов и Омраза!

жена, пристрастена към сладко

Повечето хора са наясно, че консумацията на прекомерно много захар не е точно здравословна. Но мнозина може да не разберат колко опасно може да бъде пристрастеността към захарта. Редица изследвания на Световната здравна организация (СЗО) показват, че високата концентрация на глюкоза в кръвта е пряко свързана със затлъстяването. Тя често води и до сърдечно-съдовите заболявания и много други проблеми, които никой от нас не иска да има. Затова, не си задавайте въпроси, като ‘Ще отслабна ли, ако не ям сладко?’ и ‘Какво става, като ядем сладко’. Решете твърдо ‘От днес повече няма да ям сладко!’ или заявете гордо пред околните ‘Спрях сладкото и хляба!’. Така не само ще се почувствате горди със себе си, но има и реален шанс да се отървете от онези 5 излишни килограма, които ви тежат от години.

Консумацията на високи дози захар може да създаде краткосрочен прилив на енергия в тялото и сещане за щастие. Някои проучвания сочат, че захарта е също толкова пристрастяваща, колкото и стимулантите и опиатите. Хората често посягат към шоколада или сладоледа, за да може мозъкът им да освободи по-високи концентрации допамин и да се чувстват добре. Проблемът се превръща в хроничен всеки път, когато избират д тушират лошото настроение със сладкиш, а не с търпение и действие. Дългосрочните ефекти върху здравето, като увеличеният риск от затлъстяване и диабет, могат да са подчертано негативни. Подобно на други принудителни или поведенчески зависимости, захарната пристрастеност е характерна за хора със склонност към депресия, тревожност и стрес.

Описаните по-долу 3 главни фактора могат да определят, дали сте пристрастени към захарта, или не. Те са мерител на Националния център за опазване на общественото здраве (НЦОЗА) за глюкозната пристрастеност:

 1. Продължителност
 2. Дневна консумация
 3. Индивидуална психология – към нея спадат наследствеността, социалната среда и развитите психологически проблеми.

Гладът за Сладко Вечер – Как Да Разпознаем Захарната Пристрастеност?

шоколад, жена

За разлика от много други физически, психически и поведенчески форми на зависимост, пристрастяването към захар се забелязва лесно. Най-ясните признаци на пристрастяване към захарта включват консумация на големи количества храна или напитки, натоварени със захар. Индивидът може да се ‘тъпче’ със сладки изделия постоянно или да го прави, за да убие скуката и подобри настроението.

Точно подобно на останалите зависимости, тази към глюкозата се забелязва и по резките смени в поведението. В един момент може да сте се чувствали ‘супер’, а в следващия да сте ‘долу’ на земята без видима причина или повод. Повечето от спрелите или ограничили захарта споделят за постоянното усещане за нужда от нещо сладко на вкус след стресови житейски преживявания.

ВИЖ ОЩЕ:  Как Да Предотвратим Артрозата?

Част от видимите признаци на пристрастяване към сладките изделия са:

 • Резки промени в настроението и психологическата настройка без видима причина.
 • Наличие на т. нар. ‚захарна кожа‘. Това състояние е известно още и като гликация и се среща често сред любителите на сладкото.
 • Липса на енергия и желание за живот, когато няма захар наблизо.
 • Компулсивно купуване на сладки изделия от магазина.
 • Невъзможност за ограничаване на консумацията на сладко.

Как Да Кажа, Че Вече НЕ Ям Сладко?

как да спрем сладкото, захар, стоп

Сигурно вече сте се питали ‚Как Да Спрем Сладкото?‘ много пъти. Истината е, че отказването на захарта може да бъде толкова трудно, колкото всяка друга зависимост. Не трябва и да прибягвате до рязко спиране на захарта. Едва ли ще успеете. А и това може да нанесе сериозни щети на здравето ви. Тялото вече е свикнало да поддържа определени нива на глюкоза в кръвта и драстична промяна в режима често води до припадъци, анемия, виене на свят и прилошаване. Запомнете, промяната започва с осъзнаването, че имате проблем с пристрастяването.

Ето и няколко начина да спрете захарта завинаги по по-лек начин:

 • Вземете твърдо решение и не поглеждайте назад. Всяко начало е трудно. Важното е да не се отказвате.
 • Спрете захарта във всичките и форми. Това включва бяло брашно, изкуствени подсладители, хидрогенирани мазнини и полуготови и пакетирани изделия.
 • Не пийте калориите си. Забравете за подсладени чайове и кафета и без сокове, различни от зелен зеленчуков сок.
 • Добавяйте протеини към всяко хранене. Включете яйца, ядки, семена, риба, пилешко месо или хранени с трева.
 • Яжте ‚правилните‘ сложни въглехидрати. Те са основно зеленчуци без нишесте, като аспержи, зелен фасул, гъби, лук, тиквички, домати, копър, патладжан, чушки.
 • Не забравяйте и за полезните мазнини. Яжте спокойно ядки и семена, авокадо и риба, които предлагат обилни количества Омега-3 мастни киселини.
 • Контролирайте нивата на стрес. Всеки път, когато сте под напрежение, кортизолът ви се покачва. А това увеличава и риска да посегнете към сладкото отново.
 • Откажете се от глутена и млечните продукти. Не е лесно, но след два или три дни ще имате повече енергия и по-малко желание за захар.
 • Спете качествено и достатъчно. Ако получите по-малко от 8 часа здрав сън на нощ, това може да засили глада за сладко вечер.
ВИЖ ОЩЕ:  5 Прости Съвета за Предпазване от Косопад и Стимулиране на Растежа

Живот Без Захар = Усещане за Свобода и Здраве!

сладко, жена, понички

Отказването от която и да е зависимост никога не е лесно. Изискват се неимоверни усилия. Можете да си помогнете и с някой натурален продукт за контрол на кръвната захар, като филмираните капсули Inspilar. Както и да опитате органично средство за вталяване, като W-loss. Осъзнайте, че вие носите цялата отговорност за живота си. Изборът е във вашите ръце, сърце и желание!

Иглика Попкирилова
Follow me

Leave a Reply