Кефир – За Отслабване, Храносмилане и Детокс!

Време за четене: 8 min

кефир, кефирна гъба, ползи, мляко

Кефир – култивирана, ферментирала млечна напитка, която се счита за изключително полезна за човешкото здраве.Приготвяли са я хиляди поколения през последните няколко стотици години. Произхожда от планинския регион, който разделя Азия и Европа, наричан още Кавказ. Изключително популярна е в повечето славянски държави. Дори и в България, лесно можете да намерите бутилиран кефир във веригите за здравословни хранителни продукти и руските магазини. Вкусът на кефира наподобява този на киселото мляко. Единствената разлика между тях е в консистенцията.

Кефирът има една идея по-фина консистенция, което го прави повече от напитка.  Характеризира се с тръпчив и леко кисел вкус и лек „физ” (от англ. ез. –‚fizz – “газировка). Това се дължи на  въглеродния диоксид – крайният продукт на процеса на ферментация. Продължителността на времето за ферментация определя аромата.Кефирът е добър източник на калций и е богат на пробиотични бактерии. Води се за храна, която подсилва имунитета. Може да бъде консумирани, като бъде включен в DASH-диетата, кето или средиземноморската диета. Само не го добавяйте към опасни хранителни режими. Така ще го лишите от прекрасните му вкусови качества. Той е и чудесна храна за стягане на корема и по-добро храносмилане.

Разбира се, не е нужно да консумирате само и единствено кефир, за да изглеждате и да се чувствате добре. Науката вече предлага достатъчно голям брой напълно натурални средства за подсилване на храносмилането и пречистване от паразити и токсини. Един от най-предпочитаните от тях в България през 2024г. са био-капките Фортунела. Те имат изцяло натурален състав и достъпна цена!

Не е никак трудно да забъркате питателен домашен кефир, дори и в най-полевите условия. Интернет е пълен с най-разнообразни рецепти! По-долу сме подбрали всичко най-важно, което трябва да знаете за него, плюс, няколко любопитни факта.

Прочетете статията ни за това, какво е кефир и коя е най-лесната рецепта за забъркване в домашни условия!

ВИЖ ОЩЕ:  10 Храни, Които Няма Да Докоснете, Когато Научите Съставките Им!

Съдържание

Кефир и Кефирната Гъба – Как Се Получават и Отглеждат?

кефир, кефирна гъба, лъжица

Кефирът е наричан още ‚тибетска гъба‘. Макар и да има много традиционни рецепти за приготвянето му, идващи от бившите съветски републики, най-популярните са от Тибет и Кавказ. Произвежда се от едноименната кефирна гъба и малките и зрънца (дрожди). Нейният външен вид наподобява този на карфиола и изварата, а мирисът и е на добре познатото у нас кисело мляко. Разбира се, начинът на култивиране и отглеждане е повече от важен. Иначе питателната напитка никога не би имала характерния си аромат, нито пък способността да подкваси млякото.

Както всяко рядко, но полезни растение, кефирната гъба е малко претенциозна по отношение на средата, в която расте. Тя не обича около нея да има представители на други растителни видове. А и кефирните зърна са лесно податливи на бектериологични инфекции. Инфектират ли се – умират! Това лесно се разпознава по потъмнелият им външен вид. Имат нужда от постоянни и непрекъснати грижи, за да могат не само да израстат, но и да запазят полезните си свойства.

Ето и няколко любопитни факти за кефира и кефирната гъба:

 • Наименованието ‚кефир‘ има персийски произход. Образувано е от думите ‚kef‘ (пяна) и ‚shir‘ (мляко). Буквално преведено, следва да означава ‚разпенено мляко‘.
 • Вкусът на кефирната напитка значително наподобява този на нашето кисело мляко.
 • Основната разлика между тях е, че кефирът създава усещане за по-висока киселинност. Но, в същото време, е и по-сладък. Освен това, той има по-рядка и подобна на течност консистенция.
ВИЖ ОЩЕ:  3 Шейка Срещу Чревните Паразити – Пълен Детокс

Ползите за Здравето, Храносмилането и Фигурата от Кефира

кефир отслабване храносмилане

Според официалния уебсайт на сп. ‚Women’s Health‘, приемът на високомазнинния кефир е чудесно допълнение към всяка кето-диета. А също и добър начин да подобрите своето храносмилане. Кефирните зърна не са типичните зърна, като тези на пшеницата или ориза. Те не съдържат глутен. Млякото се комбинира с кефирните зърна и се съхранява на топло място за „култивиране“ (ферментиране). Така се прави кефирната напитка.

Кефирът има тръпчив и остър вкус и консистенция, подобна на разреденото кисело мляко. Поради процеса на ферментация, кефирът може да е леко газиран на вкус. Много от ползите му за здравето се дължат на високото съдържанието на пробиотици. Това са „добрите бактерии“ – са живи организми, които могат да помогнат за поддържане на редовно и добро храносмилане, за лечение на определени стомашни оплаквания и за подсилване на имунната система. А към него, спокойно можете да добавите и био-капките за пречистване от паразити Nemanex.

Ето и основните ползи за здравето от кефира:

 • Благоприятства Нормалното Храносмилане;
 • Поддържа Добри Нива на Пробиотици в Стомаха;
 • Подсилва Нивата на Имунна Защита;
 • Спомага за Забързване на Метаболизма;
 • Има Високо Съдържание на Полезни за Тялото Елементи – Сложни Въглехидрати, Протеини, Фибри, Пробиотици, Витамини и Минерали;
 • Заздравява Костната Система и Действа Превантивно срещу Остеопороза;
 • Има Антираково Действие;
 • Съдържа Ниски Нива на Лактоза;
 • Помага при Стомашни Проблеми;
 • Работи срещу Изблици на Астма и Алергии;

Кефир – Вкусно, Здравословно и … Още Нещо! 5 Ползи за Доброто Храносмилане!

Всеки иска да се чувства добре в кожата си. Кога се случва това? Когато сме здрави, храним се балансирано, стомахът ни функционира нормално и сме в хармония със себе си и околните. Ако някой от тези критерии не е изпълнен, ние започваме да се чувстваме зле. Понякога, дори се разболяваме. А как можем да си помогнем да заживеем по-здравословно? Предпочитайки един тип продукти пред други. Чували ли сте някога за кефир?Храносмилане кефир

Кефирът е ферментирала напитка, приготвена от мляко или подсладена вода. Киселият привкус е резултат от развиването на полезни за храносмилането бактерии и дрожди, които използват въглехидратите за гориво.

Точно тези микроскопични организми карат млякото да ферментира и създават редица вещества, като витамини, ацетат и лактат. Последните две носят много ползи за чревния микробиом, доброто храносмилане и функционирането на стомаха.

Кефирът може да бъде малко газиран, тъй като по време на ферментацията се произвеждат и ниски нива на въглероден диоксид и алкохол. Разбира се, те са недостатъчни, за да ви докарат до състояние на опиянение.

Кефирната вода се прави по подобен начин на млечния кефир. Зърната се поставят във вода със захар и протича същият процес на ферментация, както с млякото. Това произвежда пробиотици, намалявайки концентрацията на захар в напитката. За допълнително подслаждане, може да се използва захарна тръстика или прясно изцеден плодов сок.

Нека да научим повече за 5-те ползи от кефира за тялото и правилното храносмилане!

 1. Подпомага здравословното отслабване! Затлъстяването често се свързва с дисбаланс на концентрацията на чревни бактерии в тялото. Сериозни научни доказателства предполагат, че видовете лактобацили, или групата LAB, като тези, срещани в кефира или киселото мляко, водят до положителни промени. Те са свързани с подобрения контрол на теглото, правилната детоксикация и трайно вталяване.
 2. Подобрява правилното храносмилане! Много учени препоръчват консумацията на кефир за добре протичащи храносмилателни функции. Той е богат на пробиотични бактерии. Именно тези пробиотици могат да помогнат за възстановяване на баланса в червата. Процесът на ферментация на напитката също работи за разграждането на лактозата в млякото. Затова и кефирът е подходящ за хора, страдащи от лактозна непоносимост.
 3. Заздравява костната система! Традиционно приготвеният кефир от краве или биволско мляко е добър източник на калций и Витамин К. Тези хранителни вещества са важни за здравето на костите. С напредването на възрастта, костната структура и система отслабват, което увеличава риска от остеопороза и фрактури. Жените след менопауза трябва да бъдат изключително внимателни в това отношение.
 4. Редуцира вътрешните и външни възпаления! Най-честите причини за развиването на ревматоиден артрит и остеоходроза са вътрешните възпалителни процеси в тялото. Имуномодулиращи свойства на пробиотиците в кефира помагат за тяхното намаляване. Лактобацилите имат чудесни антисептични качества.
 5. Поддържа добър холестеролен баланс в организма! Кефирът има невероятната способност да подпомага регулирането на LDL и HDL холестерола в тялото. Той се справя с тази задача далеч по-добре от нискомазнинното прясно мляко. Науката счита, че пробиотиците в кефира играят ключова роля за това, как тялото произвежда, разпределя и използва холестерола.

Какъв Е Химическият Състав на Кефира? А Полезните Вещества в Него?

приготвяне

Също както родното кисело мляко, кефирът може да бъде определен, като истинска бомба от здравословни елементи. Това са основно протеини, липиди и въглехидрати. Не му липсват и добри нива на триптофан, калций, магнезий, фосфор, комплекс на Витамин B, Витамин K и биотин. Пак подобно на йогурта, той е наситен с полезни пробиотични бактерии, които се грижат за добрата метаболитна и храносмилателна дейност.

Част от тях са:

 • Лактобацилус кавказ (Lactobacillus Caucasus);
 • Леуконосток (Leuconostoc);
 • Ацетобактер (Acetobacter species);
 • Някои видове стрептококи (Streptococcus species);

Nota Bene! Кефирът е наситен и с незаменимата аминокиселина триптофан, която има успокояващ, енергизиращ и тонизиращ ефект върху човешката нервна система. От полезните минерали, той е наситен с предоволно количество фосфор, магнезий и калций, които са повече от важни за скелетно-мускулната система.

ВИЖ ОЩЕ:  Ползите от Кокоса и Кокосовото Масло

кефир кисело мляко разлики

Каква Е Разликата между Кефира и Киселото Мляко? Видове Кефир?

Методът на приготвяне на кефира е една от основните разлики между него и киселото мляко. Традиционният млечен кефир използва кефирни зърна и пълномаслено краве мляко – въпреки, че към момента можете да намерите богато разнообразие от различни рецепти с кефир. Има много начини, как да забъркате веган, соев, кокосов и кози кефир. Лесно се прави и извара от кефир. Досега не са налични много хора, които дълго да са умували над това, какво да сготвя с кефир.

Кефирните зърна всъщност не са зърна. Те са малки желатинови топчета, които приличат на зърна и съдържат различни бактерии и дрожди. Зърната се поставят в стъклен буркан или купа, накисват се в мляко, покриват се и се оставят на стайна температура за минимум 24 часа. Това дава възможност на бактериите и дрождите да ферментират лактозата (естествената захар в млякото) в млечна киселина, стимулирайки пробиотичните бактерии да се размножават и разрастват.

Според издръжливостта си, кефирът се разделя на следните видове:

 • Еднодневен (слаб) кефир – с алкохолно съдържание 0.9 %;
 • Двудневен кефир – с 2 % алкохол;
 • Тридневен кефир – с 2.5 % алкохол;

Как Да Си Приготвя Домашен Кефир? Рецепти, Техники и Практики

рецепта, домашен кефир

Вече обяснихме, че кефирните зърна следва да се накиснат в купа мляко за 24 часа с цел ферментация. Така те освобождават полезните си свойства. Най-добре е прясното мляко да бъде пълномаслено, за да може по-лесно да добие консистентност. Лесно можете да приготвите кефир и с нискомаслен продукт от 2%, но ще трябва да го киснете по-дълго време. Има много рецепти за забъркването на домашен кефир, включително и веган и вегетариански.

По-долу следва класическа рецепта за домашен кефир, която е повече от лесна за забъркване и следване:

 1. Накиснете кефирните зърна във високомаслено прясно мляко и стъклен съд за 24 часа.
 2. След 1 ден, прецедете зърната от млякото и ги заделете настрани. Те могат да бъдат използвани неколкократно за приготвянето на вкусната смес. Просто трябва да ги държите в прясно мляко на температура от 22-25С. Ако ги оставите в хладилника, ниските градуси ще инхибират процеса на ферментация.
 3. Насладете се на чаша изстудено здраве или го включете в рецепта!

А кои са 5-те основни ползи за доброто храносмилане и тялото от кефира? Нека разберем!

#1. Богат Е на Благоприятни за Храносмилането Пробиотични Бактерии!

Кефирът съдържа много полезни пробиотици, био-химични съединения и хранителни вещества, като биотин и фолиева киселина. Те се грижат за правилното активиране на имунната система. Един пробиотичен щам, който е специфичен само за питателната напитка, се нарича Lactobacillus Kefiri. Според научните проучвания, той помага за защита срещу вредни микроорганизми, като салмонела и Е. coli. Този бактериален има силни имуномодуларни свойства и инхибира растежа на гъбички и вредители.

Той, също така, съдържа друго мощно съединение, открито само в тази пробиотична напитка. Това е неразтворим полизахарид, наречен кефиран, за който е доказано, че съдържа антимикробни свойства, които могат да се борят срещу различните щамове кандида. Освен това, той има способността да помага за понижаване на оксидативния стрес, нивата на холестерола и кръвното налягане. Но не е нужно да разчитате само и единствено на кефира, за да се пречистите организма си от паразити.

#2. Подсилва Цялата Костна Система, Укрепвайки Тялото!

кефир дете

Кефирът, приготвен от пълномаслени млечни продукти, е добър източник на калций. Както и на Витамин К и важни минерали, които поддържат здравето на костите. Но най-важното за него е, че съдържа био-активни съединения, които помагат за усвояването на калция в тялото и спират дегенерацията на костите.

Доказано е, че Витамин К2 е жизненоважен за подобряване на усвояването на калций, както и за здравето и плътността на костите. Пробиотиците в тази напитка подобряват усвояването на хранителните вещества. Подсилете допълнително своята вътрешна флора и фауна с био-капсулите за детоксикация от чревни паразити Detoxium.

#3. Поддържа Нормалното Храносмилане и Здравето на Червата!

Научните изследвания показват, че консумацията на пробиотични храни може да помогне за възстановяване на чревния баланс. Както и в борбата срещу стомашно-чревните заболявания, като синдрома на раздразнените черва, болестта на Крон и язвите. Приемът на продукти, подобни на кефира, работят за възстановяването на стомашната флора след прием на антибиотици.

Освен това има доказателства, че тъй като променя по положителен начин състава на чревната микробиома, пиенето на кефир може да помогне за подобряване на физическото представяне и борбата с физическата умора.

#4. Работи срещу Симптомите на Лактозна Непоносимост!

Добрите бактерии, съдържащи се в млечните продукти, са от съществено значение за доброто състояние на червата. Има, обаче, много хора, страдащи от лактозна непоносимост. Лактозата е ключова захар, която се намира в млякото.

Активната съставка в кефира помага за разграждането на лактозата и улеснява храносмилането. Освен това, тази напитка съдържа по-голям набор от бактериални щамове и хранителни вещества, помагащи за премахването на почти цялата лактоза в млечните продукти. Подсилете допълнително организма си и с био-капсулите ToxicOff, подходящи и за хора с лактозна непоносимост.

#5. Детоксикира Кожата и Почиства Порите в Дълбочина!

кефир детокс

Кефирът поддържа пробиотичната среда в тялото и поддържа здравето на най-големия орган – кожата. Той не само помага при системни дерматологични проблеми, но се грижи и за възстановяването от изгаряния и обриви.

Освен пробиотиците, подпомагащи здравето на имунната система, въглехидратите, открити в кефира, известен като кефиран, подобряват качеството на заздравяване на кожни рани. Могат да бъдат и чудесни защитни агенти за съединителната тъкан. Разбира се, винаги можете да разчитате и на продуктът за борба с над 400 вида хелминти Nemanex.

ВИЖ ОЩЕ:  Спирулина - Японското Чудо за Дълголетие и Най-Добрата Суперхрана?

Безопасно Ли Е Да Се Приготвя Кефир в Домашни Условия?

Тъй като кефирът е ферментирал продукт, трябва да се спазват строги указания, за да се подсигурите, че той е безопасен за консумация. Ако е направен неправилно, той може да ви разболее. Ето защо, ако го приготвяте в домашни условия, не забравяйте да следвате внимателно инструкциите за рецептата. Съхраняването на неправилна температура, времето на ферментация или нестерилното оборудване могат да доведат до разваляне на храната, което я прави опасна и негодна за прием.

жена, купа с кефир

Приготвяйте с Око за Детайлите и Се Насладете на Домашно Приготвено Здраве!

Кефирът е чудесен натурален и благоприятен за здравето продукт, който с лекота можете да забъркате у дома. Необходими са ви кефирни зърна и подходящо прясно мляко. Следете за правилната температура, на която го съхранявате и оставяте да ферментира. Той е повече от чудесен за стомаха, костите и талията. Консумирайте го по-често за по-добро храносмилане! Като био-разтворимата напитка Keto Black.

Иглика Попкирилова
Follow me

Leave a Reply