Какво Е Кефир? Питателни Ползи За Здравето и Тялото!

кефир, кефирна гъба, ползи, млякоКефир – това е култивирана, ферментирала млечна напитка, която се счита за изключително полезна за човешкото здраве.Приготвяли са я хиляди поколения през последните няколко стотици години. Произхожда от планинския регион, който разделя Азия и Европа, наричан още Кавказ. Изключително популярна е в повечето славянски държави. Дори и в България, лесно можете да намерите бутилиран кефир във веригите за здравословни хранителни продукти и руските магазини. Вкусът на кефира наподобява този на киселото мляко. Единствената разлика между тях е в консистенцията.

Кефирът има една идея по-фина консистенция, което го прави повече от напитка. Характеризира се с тръпчив и леко кисел вкус и лек „физ” (от англ. ез. –‚fizz‘ – “газировка”). Това се дължи на въглеродния диоксид – крайният продукт на процеса на ферментация. Продължителността на времето за ферментация определя аромата. Кефирът е добър източник на калций и е богат на пробиотични бактерии. Води се за храна, която подсилва имунитета. Може да бъде консумирани, като бъде включен в DASH-диетата или средиземноморската диета. Само не го добавяйте към опасни хранителни режими. Така ще го лишите от прекрасните му вкусови качества. Той е и чудесна храна за стягане на корема и по-добро храносмилане.

Разбира се, не е нужно да консумирате само и единствено кефир, за да изглеждате и да се чувствате добре. Науката вече предлага достатъчно голям брой напълно натурални средства за успокояване на апетита и натурално вталяване. Изборът е голям. Сред тези с най-потентно действие се открояват 3-степенните филмирани капсули ReduSlim.

Не е никак трудно да забъркате питателен домашен кефир, дори и в най-полевите условия. Интернет е пълен с най-разнообразни рецепти! По-долу сме подбрали всичко най-важно, което трябва да знаете за него, плюс, няколко любопитни факта.

Прочетете статията ни за това, какво е кефир и коя е най-лесната рецепта за забъркване в домашни условия!

ВИЖ ОЩЕ:  5 Натурални Маски Срещу Бръчки

Кефир и Кефирната Гъба – Как Се Получават и Отглеждат?

кефир, кефирна гъба, лъжица

Кефирът е наричан още ‚тибетска гъба‘. Макар и да има много традиционни рецепти за приготвянето му, идващи от бившите съветски републики, най-популярните са от Тибет и Кавказ. Произвежда се от едноименната кефирна гъба и малките и зрънца (дрожди). Нейният външен вид наподобява този на карфиола и изварата, а мирисът и е на добре познатото у нас кисело мляко. Разбира се, начинът на култивиране и отглеждане е повече от важен. Иначе питателната напитка никога не би имала характерния си аромат, нито пък способността да подкваси млякото.

Както всяко рядко, но полезни растение, кефирната гъба е малко претенциозна по отношение на средата, в която расте. Тя не обича около нея да има представители на други растителни видове. А и кефирните зърна са лесно податливи на бектериологични инфекции. Инфектират ли се – умират! Това лесно се разпознава по потъмнелият им външен вид. Имат нужда от постоянни и непрекъснати грижи, за да могат не само да израстат, но и да запазят полезните си свойства.

Ето и няколко любопитни факти за кефира и кефирната гъба:

 • Наименованието ‚кефир‘ има персийски произход. Образувано е от думите ‚kef‘ (пяна) и ‚shir‘ (мляко). Буквално преведено, следва да означава ‚разпенено мляко‘.
 • Вкусът на кефирната напитка значително наподобява този на нашето кисело мляко.
 • Основната разлика между тях е, че кефирът създава усещане за по-висока киселинност. Но, в същото време, е и по-сладък. Освен това, той има по-рядка и подобна на течност консистенция.
ВИЖ ОЩЕ:  Топ 5 Натурални Съставки за Здрава Коса, Кожа и Нокти

Ползите за Здравето и Фигурата от Кефира

Кефирните зърна не са типичните зърна, като тези на пшеницата или ориза. Те не съдържат глутен. Млякото се комбинира с кефирните зърна и се съхранява на топло място за „култивиране“ (ферментиране). Така се прави кефирната напитка.

Кефирът има тръпчив и остър вкус и консистенция, подобна на разреденото кисело мляко. Поради процеса на ферментация, кефирът може да е леко газиран на вкус.Много от ползите му за здравето се дължат на високото съдържанието на пробиотици. Това са „добрите бактерии“ – са живи организми, които могат да помогнат за поддържане на редовно и добро храносмилане, за лечение на определени стомашни оплаквания и за подсилване на имунната система.

Ето и основните ползи за здравето от кефира:

 • Благоприятства Нормалното Храносмилане;
 • Поддържа Добри Нива на Пробиотици в Стомаха;
 • Подсилва Нивата на Имунна Защита;
 • Спомага за Забързване на Метаболизма;
 • Има Високо Съдържание на Полезни за Тялото Елементи – Сложни Въглехидрати, Протеини, Фибри, Пробиотици, Витамини и Минерали;
 • Заздравява Костната Система и Действа Превантивно срещу Остеопороза;
 • Има Антираково Действие;
 • Съдържа Ниски Нива на Лактоза;
 • Помага при Стомашни Проблеми;
 • Работи срещу Изблици на Астма и Алергии;

Какъв Е Химическият Състав на Кефира? А Полезните Вещества в Него?

приготвяне

Също както родното кисело мляко, кефирът може да бъде определен, като истинска бомба от здравословни елементи. Това са основно протеини, липиди и въглехидрати. Не му липсват и добри нива на триптофан, калций, магнезий, фосфор, комплекс на Витамин B, Витамин K и биотин. Пак подобно на йогурта, тойе наситен с полезни пробиотични бактерии, които се грижат за добрата метаболитна и храносмилателна дейност.

Част от тях са:

 • Лактобацилус кавказ (Lactobacillus Caucasus);
 • Леуконосток (Leuconostoc);
 • Ацетобактер (Acetobacter species);
 • Някои видове стрептококи (Streptococcus species);

Кефирът е наситен и с незаменимата аминокиселина триптофан, която има успокояващ, енергизиращ и тонизиращ ефект върху човешката нервна система. От полезните минерали, той е наситен с предоволно количество фосфор, магнезий и калций, които са повече от важни за скелетно-мускулната система.

ВИЖ ОЩЕ:  Тайната Лечебна Сила на Лимона

Каква Е Разликата между Кефира и Киселото Мляко? Видове Кефир?

Методът на приготвяне на кефира е една от основните разлики между него и киселото мляко. Традиционният млечен кефир използва кефирни зърна и пълномаслено краве мляко – въпреки, че към момента можете да намерите богато разнообразие от различни рецепти с кефир. Има много начини, как да забъркате веган, соев, кокосов и кози кефир. Лесно се прави и извара от кефир. Досега не са налични много хора, които дълго да са умували над това, какво да сготвя с кефир.

Кефирните зърна всъщност не са зърна. Те са малки желатинови топчета, които приличат на зърна и съдържат различни бактерии и дрожди. Зърната се поставят в стъклен буркан или купа, накисват се в мляко, покриват се и се оставят на стайна температура за минимум 24 часа. Това дава възможност на бактериите и дрождите да ферментират лактозата (естествената захар в млякото) в млечна киселина, стимулирайки пробиотичните бактерии да се размножават и разрастват.

Според издръжливостта си, кефирът се разделя на следните видове:

 • Еднодневен (слаб) кефир – с алкохолно съдържание 0.9 %;
 • Двудневен кефир – с 2 % алкохол;
 • Тридневен кефир – с 2.5 % алкохол;

Как Да Си Приготвя Домашен Кефир? Рецепти, Техники и Практики

рецепта, домашен кефир

Вече обяснихме, че кефирните зърна следва да се накиснат в купа мляко за 24 часа с цел ферментация. Така те освобождават полезните си свойства. Най-добре е прясното мляко да бъде пълномаслено, за да може по-лесно да добие консистентност. Лесно можете да приготвите кефир и с нискомаслен продукт от 2% ‰, но ще трябва да го киснете по-дълго време. Има много рецепти за забъркването на домашен кефир, включително и веган и вегетариански.

По-долу следва класическа рецепта за домашен кефир, която е повече от лесна за забъркване и следване:

 1. Накиснете кефирните зърна във високомаслено прясно мляко и стъклен съд за 24 часа.
 2. След 1 ден, прецедете зърната от млякото и ги заделете настрани. Те могат да бъдат използвани неколкократно за приготвянето на вкусната смес. Просто трябва да ги държите в прясно мляко на температура от 22-25С. Ако ги оставите в хладилника, ниските градуси ще инхибират процеса на ферментация.
 3. Насладете се на чаша изстудено здраве или го включете в рецепта!
ВИЖ ОЩЕ:  Съвети за Красота и Здраве През Есента

Безопасно Ли Е Да Се Приготвя Кефир в Домашни Условия?

Тъй като кефирът е ферментирал продукт, трябва да се спазват строги указания, за да се подсигурите, че той е безопасен за консумация. Ако е направен неправилно, той може да ви разболее. Ето защо, ако го приготвяте в домашни условия, не забравяйте да следвате внимателно инструкциите за рецептата. Съхраняването на неправилна температура, времето на ферментация или нестерилното оборудване могат да доведат до разваляне на храната, което я прави опасна и негодна за прием.

жена, купа с кефир

Приготвяйте с Око за Детайлите и Се Насладете на Домашно Приготвено Здраве!

Кефирът е чудесен натурален и благоприятен за здравето продукт, който с лекота можете да забъркате у дома. Необходими са ви кефирни зърна и подходящо прясно мляко. Следете за правилната температура, на която го съхранявате и оставяте да ферментира. Той е повече от чудесен за стомаха, костите и талията. Може да се приема редом с много други натурални изделия за контрол на теглото. Като био-разтворимата напитка Keto Light Plus.

Иглика Попкирилова

Обновена на

Leave a Reply