Какво Е DASH-Диетата и Как Благоприятства Влизането във Форма?

Време за четене: 5 min

dash диета

Dash диета – това е световен хит в диетологията. Но какво представлява и дали наистина има ефект върху фигурата?

Човечеството е имало различни представи за това, как трябва да изглежда едно красиво женско тяло. Ако през Ренесанса са се харесвали т. нар. ‘Рубенсови девойки’, то 60-те години наложиха модата на слабите и вталени тела. Която продължава да е актуална и до днес. Всичко си има своето обяснение и в социо-културните и икономическите норми. Периодът на възраждането на ценностите от Античността е епоха, в които само най-богатите благороднически фамилии са имали достъп до основни хранителни ресурси.

Всеки е чувал за прочутата реплика на кралица Мария-Антоанета “Като няма хляб да ядат пасти!”. Разбира се, тя не е израз на нейната надменност. Винаги трябва да тълкуваме събитията според техния исторически контекст. Репликата се отнася към факта, че земеделските посеви от пшеница, а съответно – и държавният резерв, са били на изчерпване. Съответно, на хората им е било по-лесно и достъпно да си приготвят пасти, а не – хляб.

Поддържането на балансиран хранителен режим е важно. Не само заради естетическите възприятия на ерата, в която живеем. Официално изнесени данни на Световната здравна организация (СЗО) сочат, че затлъстяването е един от здравните бичове на 21-век. На фона на масовия глад в страните от 3-тия свят, западните държави обичат да преяждат и да злоупотребяват с храната. Повечето от предлаганите в супермаркетите и консумирани от нас изделия са пребогати на прости въглехидрати. А това пречи на нормалния ход на процесите в тялото и ни кара да трупаме излишни килограми, калории и мазнини. Тяхното изгаряне също е трудно. Това е ‘празна енергия’, от която организмът няма нужда.

Нутрицонистите по света непрекъснато изобретяват нови видове диети. Имаме по-строги хранителни режими, като кетогенният, който позволява само 5% от чинията ни да е отделена на карбохидрати. Последният писък в модните среди е DASH-диета. Тя наподобява средиземноморската.

Научете още за нея по-долу!

Какво Представлява DASH-Диета? Как Се Спазва?

dash диета, кръвно налягане

По данни на СЗО, приблизително 1,000,000,000 хора по света са засегнати от хипертония. Именно това кара здравните работници и диетолозите, работещи в Националния здравен институт в САЩ да разработят специализират хранителен режим. Неговото име е абревиатурата DASH (Dietary Approach to Stop Hypertension) Diet. Служителите на U.S. National Institutes of Health (NIH) изготвят пробна диета през 1992 г. С нея са проведени 2 клинични експеримента през 1993 г. и 1997 г. След изнасяне на резултатите от тях, става ясно, че Dash-диетата работи в посока на балансираната дейност на сърцето.

Хранителният режим на Даш сериозно наподобява средиземноморската диета в своята същност и включените в него изделия. Тук влизат много храни за прочистване на артериите, като риба, богата на Омега-3 мастни киселини и розова хималайска сол. Както и билката Бабини зъби и семената от чия. Мненията за диетата на Даш по форумите, посветени на борбата с хипертонията, като “БГ Мама” (‘BG Mamma’), са положителни. Потребителите вече не се чудят, коя бърза и лесна диета за по-стегнат корем да подхванат.

Но как точно да се храним, ако искаме да се придържаме към Даш-диетата за по-балансиран и хармоничен сърдечен ритъм? Прочетете по-долу.

 • Хранителният режим всячески се опитва да избегне резките промени в нормалната диета. Това води до стрес за организма и го кара да задържа мазнини и калории, вместо да ги гори.
 • Благоприятства хармонизирането на кръвното налягане и превенцията и борбата с хипертонията. Работи в посока на баланса на нивата на добрия холестерол HDL и лошия – LDL и цялостните рискове за сърдечно-съдовата система.
 • Постепенно и неусетно постигане на по-качествен контрол в броя на приетите и изразходваните калории.
 • Изключването на консумативите за “бързо хранене” и полуфабрикатите от менюто. Наблягане на домашно приготвените изделия.
 • Ограничаване на рафинираната сол и захар до абсолютния минимум.

DASH Диета – Как Изглежда Примерното Седмично Меню?

меню, даш диета

Диетата на Даш представлява изключително гъвкав и балансиранн нутриционистичен режим. Той работи в посока на преминаването към по-природосъобразен и здравословен начин на живот. Активно благоприятства цялостното добро състояние на сърдечно-съдовата система. Грижи се за подхранването на усещането за вътрешна и външна хармония между тялото и личността. Не изисква специални храни или покупки. Лесно се вписва в бюджета на всяко едно домакинство.

Поставените цели по отношение на консумираните изделия са по-скоро дългосрочни. Те се отнасят до седмични и месечни хранителни планове. DASH-диета е разделена на 2 отделни фази. Започва се с леко ограничаване на простите въглехидрати, за да може да се постави началото на промяната в метаболитните процеси. Забранява се единствено цялостната консумация на картофи. Препоръчителният дневен прием на калории е 2,000 kal.

Основните принципи и постулати на хранителният режим на Даш изглеждат по следния начин:

 • Наблегнете на свежите сезонни плодове и зеленчуци!
 • Не забравяйте за пълнозърнестите изделия и ‘постните’ меса (пилешки или птичи гърди и риба)!
 • Можете да консумирате спокойно и нискомаслени или обезмаслени млечни изделия, представителите на семейство бобови и варивата, ядките и растителните масла!
 • Ограничете максимално полуфабрикатите, рафинираните изделия, храните с висока концентрация на рафинирани мазнини и пълномалсените млечни продукти. Това включва и преработените тропически масла, като кокосовото масло и това от кокосова ядка!
 • Премахнете изцяло газираните напитки и сладкарските изделия!
 • Цялостният дневен прием на калории следва да се вписва в рамките на 2,000. Разделете ги в по-голям брой порции – между 6 и 8!

Какви Са 2-та Етапа на Диетата на Даш?

храни, спорт, вода

Диетичния подход към регулирането на хипертонията (DASH Diet), разработен от американския учен и диетолог Марла Харпър е приятен за спазване. Специализираният хранителен режим е описан и в много издания. Най-популярна е книгата за DASH-диета на нейната създателка ‘The DASH Diet Mediterranean Solution’. Пълното име на труда е ‘The DASH Diet Mediterranean Solution: The Best Eating Plan to Control Your Weight and Improve Your Health for Life’.

Там са описани подробно следните 2 етапа на индивидуалното преминаване към хранителният режим на Даш. Всеки от тях е с продължителност от 2 седмици. Един календарен месец е приблизителният период, за който тялото свиква с промените.

Нека да разгледаме набързо техните характеристики:

 1. Първа Фаза на DASH-Диета (14 Календарни Дни): Започва се с постепенно намаляване на простите въглехидрати, рафинираните захари и мазнини. Тъй като това е период на привикване към новия хранителен режим, на организма ще му трябва олекотена физическа дейност. Заменете кардиото и силовите тренировки с йога и дълги разходки в парка. Наблегнете на зеленчуците и постните меса – гърди от пиле, друга птица и риба. Пийте много вода и билкови чайове. Тялото започва да се насища с по-малко количество храна, а метаболизма и кръвната захар – да балансират нивата си.
 2. Втора Фаза на Даш-Диетата (14 Календарни Дни): Започвате да включвате все повече протеини и зеленчуци. Можете да добавите и 2 порции плодове, 1 препечена филийка пълнозърнест хляб или 100 гр. варен ориз към менюто си. Но избягвайте плодовите фрешове! Повишете и нивото на физическа активност.

Как Изглежда Примерното Дневно Меню през 2-та Етапа на DASH-Диетата?

диета, кръвно налягане

Вече видяхме, че DASH-диетата се разделя на два конкретни етапа, които имат различни цели. Първите седмици целят да пречистят тялото и да му спомогнат да балансира нивата на кръвното. А последващите – да благоприятстват влизането във форма и да спомогнат за натрупването на чиста мускулатура.

По-долу сме представили примерни планове за меню за един ден от 1-ва и 2-ра фаза на Диетата на Даш:

 • Примерно Меню за 1 Ден от 1-ви Етап: Първа закуска – 1 цяло варено яйце + задушени пиперки и подправки, 170 гр. доматен сок; Втора закуска – парче нискомаслено сирене и 5-6 чери доматчета; Обяд – зелена салата с риба тон, чери домати, зехтин и оцет; Следобедна закуска – 100 гр. обезмаслено кисело мляко и малко кашу; Вечеря – парче пилешки гърди, бяла или океанска риба на скара, зехтин, броколи и зелена салата с винегрет;
 • Примерно Меню за 1 Ден от 2-ри Етап: Първа закуска – чаша горещ шоколад (от 200 гр. обезмаслено мляко и 1 с.л. неподсладено какао), 1 варено яйце, 170 гр. прясно изцеден сок от боровинка, 100 гр. ягоди; Втора закуска – 170 гр. обезмаслено кисело мляко или 20 бадема; Обяд – бургер с постно месо, пълнозърнест хляб и нискомаслено сирене, маруля, 1 бр. малка ябълка; Следобедна закуска – 150 гр. обезмаслено кисело мляко с плодове; Вечеря – спагети от тиквички с месо или зелена салата с сос винегрет, 2 парченца черен шоколад;

Диетата на DASH – Приятна, Лека за Спазване и Балансирана!

Нутрицистиката предлага голям брой хранителни режими. Малко от тях, обаче, са толкова природосъобразни и приятни за тялото, като хранителният режим на Даш. Той е балансиран, полезен за сърцето и благоприятства стягането на мускулите на тялото, свежото младежко излъчване и елегантната фигура. Пасва си добре с натуралните капсули с екстракт от зелен чай и кофеин анхидрос за влизане във форма ReduSlim.

Иглика Попкирилова

Leave a Reply