Какво Е Средиземноморската Диета и Как Да Я Спазваме Правилно?

Време за четене: 4 min

Средиземноморският режим на хранене се счита за един от най-здравословните в света. Той не изисква прекомерни усилия, а в повечето му вариации не налага и строги правила относно точните храни за консумация. Както предполага името, основните категории от стоки и изделия, които можете да похапвате, са от държавите с излаз на Средиземно море. Позволено е да развихрите въображението си, взаимствайки от кухнята на всяка страна по бреговата ивица от Гърция до Италия. Експертите-нутриционисти я считат за една от най-здравословните диети.

Има ли средиземноморската диета препоръчително седмично меню? Какво мога и не мога да ям? Каква точно е средиземноморската кухня? Еднакво ли ядат хората в Гърция и Италия? Има ли дни за почивка от хранителния режим? Как благоприятства точно добрата визия на тялото и състояние на духа?

продукти, средиземноморска диета

Средиземноморският режим на хранене е създаден през 60-те години на 20-ти век. Американски учени посетили държавите там и стигнали до заключението, че местното население изглежда много по-здраво от техните съграждани. Проучили местната култура на хранене и решили да създадат отделна диета. Тя не ограничава свикналите да похапват по-обилно от почти нищо. Просто ги кара да намерят по-природосъобразни източници на питателност и вкус. Не изключва и прилагането на помощни средства за влизане във форма. Добър пример за такова е питателната разтворима напитка с екстракт от какао за добра визия на талията ChocoLite. Тq успя да се хареса дори на певицата Преслава!

Прочетете нашата любопитна статия за средиземноморската диета до самият и край и научете, как да я спазвате най-правилно и питателно!

С Какво Точно Е Полезна Средиземноморската Диета?

Вече споменахме, че американските учени са били впечатлени от елегантността и доброто здраве на живеещите по Средиземноморието. За да потвърдят, че това се дължи на техния хранителен режим, те решили да направят проучване на свойствата на изделията. Стигнали до заключение, че повечето от продуктите се приготвят във възможно най-прясно състояние, което запазва хранителните им качества. Така се съхраняват и полезните вещества в тях. Сред тях не присъстват онези, чийто състав изключва присъствието им на масата и в съдържанието на стомаха ви. Някои от тях дори спомагат за поддържането на естествено здрава усмивка и добра дентална хигиена. Без да са част от митовете за нея.

А до какви изводи за средиземноморската диета са стигнали по-конкретно американските учени? Проучванията им показват, че тя има комплексно действие върху различни части на човешкото тяло. Затова и средиземноморската кухня се води естествено здравословна. Разчитайки на пълната и кошница с питателни природни продукти, вие можете да извършите цялостно преобразяване на тялото и духа.

Ето за какво е благоприятна тя:

 • Повлияване на апетита и усещането за ситост;
 • Добрата визия на фигурата и талията;
 • Сърдечно-съдовото здраве;
 • Ставната профилактика;
 • Превантивно действие срещу развиване на диабет тип 2, инсулт и инфаркт;

Кои Хранителни Продукти от Средиземноморската Кухня Са Включени?

Най-популярният вариант на средиземноморската диета комбинира кулинарните традиции и култура на о-с Крит в Гърция с тези на градовете в Южна Италия. Препоръчва се богатата консумация на растителни храни и мазнини, като ядки, семена, бадеми, зехтин и пълнозърнести изделия. В същата категория са и зеленолистни и пъстроцветни зеленчуци, както и цитрусовите и горски плодове. Препоръчителното е месото да бъде рибно или пилешко филе. Рибата следва да е богата на Омега-3 мастни киселини, но можете да прибавите и толкова морски дарове, колкото искате. Трябва умело да порцирате чинията, стараейки се да не прекалявате и преяждате. Крайните лишения също са изключени!

Какво Включва Едно Примерно Меню по Средиземноморската Диета?

Броят на храненията в диетата на държавите от средиземноморския регион включва 3 (три) дневни ястия. Те се извършват по стадиционния режим и последователност на закуска-обяд-вечеря. Няма да се наложи да променяте навиците на семейството, ако решите да я изпробвате.

Нека да видим, как изглежда една примерна чиния от средиземноморската кухня:

 1. Закуска: Започнете деня си леко с кисело мляко с овесени ядки, пресни плодове или семена. Най-подходящото време за консумация на изделия с естествени захари е това, тъй като те повдигат тонуса и ви правят енергични. А и се разграждат по-лесно, тъй като денят и активностите тепърва предстоят и тялото може бързо да ги изгори.
 2. Обяд: Гриловата сьомга или пилешко филе с гръцка салата, включваща сирене фета, домати, маслини, краставици и лук. Поръсете обилно със зехтин и пресни или сушени подправки – копър, магданоз, босилек, риган. Всички те са препоръчителни в средиземноморската диета и изключително полезни за тялото и имунитета.
 3. Вечеря: Направете си постна лазаня, използвайки леща или тиквички вместо кайма и мляно месо. Гарнирайте със сотирани зеленчуци или свежа салата. Кой е казал, че хранителните режими не трябва да са свързани с добър вкус?

Предимствата на Средиземноморската Диета пред Другите

Всеки един хранителен режим може да бъде полезен по един или друг начин. Но някои от тях могат да бъдат и изключително изтощителни за тялото. Преминаването към кетогенен режим на хранене, например, не е за всеки. Страничните му симптоми през първите 2 седмици могат да включват главоболие, раздразнителност, сипса на сила и лош дъх. Средиземноморската диета е сравнително лесна за прилагане, като дори може да се превърне в начин на живот. Тя изобилства от вкусни и питателни продукти. Само трябва да внимавате да не прекалявате с порциите.

Ето и бърз преглед на нейните предимства пред другите диети:

 • Тя е лесна и приятна за прилагане поради големия избор от храни.
 • Не налага прекомерно строги правила или личностни лишения.
 • Подходяща е за цялото семейство.
 • Подсигурява всичко нужно за доброто функциониране на тялото в обилни количества – витамини, минерали, антиоксиданти, мастни киселини и фибри.
 • Предотвратява резки спадове и пикове в нивата на енергия и тонус, тъй като включва пълнозърнести изделия.
 • В нея няма бяла захар, трансмазнини, полуфабрикати и рафинирани продукти.
 • Намалява риска от рак, сърдечно-съдови заболявания, Алцхаймер и Паркинсон.

Правете Го Като Италианците – Както в Любовта, Така и в Чинията!

Най-добрите хранителни режими са не онези, които обещават невъзможното, а тези, които ни помагат да го постигнем постепенно. Средиземноморската диета е точно такава. Тя е изпълнена с питателни продукти, позволяващи на тялото здравословно да влезе във форма. Не го низтощава и не кара човека, който я спазва, да се чувства зле. Освен това, спецификата на този тип кулинария дава възможност да опитате от кухнята на чужди народи, обогатявайки културните си познания. А можете и да прилагате и помощни средства! Като, например, питателната разтворима напитка с екстракт от какао за активно вталяване ЧокоЛайт.

Иглика Попкирилова

Leave a Reply