Метаболизъм – Какво Всъщност Представлява? Разберете Дали Вашият е Бърз или Бавен!

Време за четене: 4 min

Всички сме чували за метаболизъм. Митовете и легендите за това „чудо“ обикновено са свързани с отслабването. Голяма част от нас често свързват „бързия“ метаболизъм с лесния прием на храна, която организма ни просто изхвърля. Хората с бавен метаболизъм пък не могат да се хранят толкова често и обикновено са по-склонни към напълняване. И донякъде наистина е така. Метаболитните процеси са изключително сложни био-химични реакции, които се грижат за обмяната на вещества в организма. Те протичат в клетките и целта им да ги поддържат живи и в добро състояние. Добрият метаболизъм е изключително важен за цялостното функциониране на тялото и здравето на всички органи. Затова днес ще Ви запознаем с отговорите на повечето въпроси, които възникват, щом се говори за метаболизъм. Останете с нас до края на статията и разберете!

Какво Е Метаболизъм и Защо е Важен?

Метаболизмът представлява всички химически процеси, които се продължават непрекъснато в тялото. Те го поддържат живо. Най-важните от тях включват дишане, делене на клетки и усвояване на хранителните вещества.

Метаболитните процеси се контролират от специфичните протеини в организма. Едновременно се случват хиляди метаболитни реакции – всички те са регулирани от организма – и това поддържа клетките си здрави и функциониращи.

Метаболизмът е балансиращ процес, включващ два вида дейности, които се извършват по едно и също време:

  • Анаболизъм – Изграждане на телесни тъкани и запаси от енергия.
  • Катаболизъм – Разграждане на телесните тъкани и енергийни запаси, за да получите повече гориво за телесните функции.

Ендокринната система и нейните хормони помагат за контрола на скоростта и вида процеси в метаболизма. Тироксинът, хормон, който се синтезира от щитовидната жлеза, играе ключова роля за определяне колко бързо или бавно са преминават химичните реакции в тялото на човек.

Панкреасът също отделя хормони, които помагат да се определи дали основната метаболитна активност на организма в дадения е анаболна или катаболна. Например, обикновено организмът има по-засилена анаболна активност след ядене. Това е така, защото храната (особено високовъглехидратната) повишава нивото на глюкоза в кръвта – най-важното гориво на организма. Панкреасът усеща това повишено ниво на глюкоза и освобождава хормона инсулин, който сигнализира на клетките за повишаване на техните анаболни активности.

Бърз Метаболизъм = Отслабване? Вярно Ли Е?

метаболизъм, плодове, отслабване, жена

Да, бързият метаболизъм вероятно би довел до отслабване. Но това зависи много от пол, възраст, активност, генетика и режим на хранене. По принцип, това което разбираме под „бърз“ метаболизъм е скоростта, с която тялото ви изразходва енергия или изгаря калории т.е. извършва процесите, за които споменахме по-горе.

За съжаление, ние няма как напълно да контролираме метаболизма – просто се раждаме с „бавен“ или „бърз“ метаболизъм. Именно затова някои хора могат да ядат много, а да не наддават, за разлика от други. Ако метаболизмът ви е „бърз“, ще изгорите повече калории в покой и по време на активност. Бързият метаболизъм означава, че трябва да приемате повече калории, за да поддържате теглото си. Човек с „бавен“ метаболизъм изгаря по-малко калории в покой и по време на активност и затова трябва да яде по-малко, за да не достигне наднормено тегло.

Любопитен Факт:

Проучване в Университета „Харвард“ смята, че хората, които са с естествено „бърз“ метаболизъм все пак се движат повече. Те не обичат да седят на едно място, често са по-склонни към лека физическа активност и като цяло се движат повече през деня, дори и без да го осъзнават. Учените смятат, че това се дължи на дадени генетични разположения. Обаче все още липсват достатъчно данни дали закономерност всъщност е реалност.

A ако мислите, че Вашият метаболизъм по-скоро спада към категорията на „бавните“, може да потърсите алтернативно решение за по-лесно отслабване. Препоръчваме да научите повече за био-добавка за отслабване КетоБлек. Дори и да Ви липсва шоколада по време на диета, нейният приятен аромат може да спре желанието за него. А освен това се радва на множество положителни мнения и отзиви от клиенти в цяла Европа.

Как Да Засиля Метаболизма Си?

засилване на метаболизъм

Въпреки че е генетично заложен, метаболизма все пак може да бъде „засилен“ с лесни ежедневни трикове. Като цяло те са насочени към по-здравословния и активен живот. Хората, които страдат от наднормено тегло или мислят, че метаболизмът им действа по-бавно, могат да се възползват от тях. Ето какви промени препоръчваме да направите в живота си, за да подобрите усвояването на веществата:

  • Консумацията на повече протеини може да засили метаболизма и да доведе до повече изгаряне на калории. Те също така са доста засищащи, така че вероятно ще Ви помогнат да ядете по-малко.
  • Водата може да ви помогне да отслабнете и да задържите свалените килограми. Това повишава метаболизма ви и ви помага да се чувствате по-сити преди хранене. Този трик за изгаряне на калории може да бъде още по-добър, ако пиете студена вода, тъй като тялото използва енергия, за да я загрее до телесната температура. Но внимавайте и с гърлото!
  • Тренирайте смело. Комбинирайте леки, рутинни упражнения с няколко тренировки с висока интензивност. Това ще засили метаболизма и ще помогне за изгаряне на мазнините.
  • Заседналият начин на живот е проблем – не горите калории и мускулите Ви отслабват. Опитайте да се изправяте редовно или да инвестирате в регулируемо (правостоящо) бюро. Проучвания твърдят, че ако стоите изправени на в офиса само следобед, изгаряте допълнителни 174 калории.
  • Пийте повече зелен или улун чай – те засилват обмена на вещества. Също така имат известни антиоксиданти и диуретични свойства.
  • Добра идея от време на време е да похапвате и по-пикантна храна – например индийска. Това може да се отрази добре на метаболизма и да помогне за поддържането на здравословно тегло.
  • Не забравяйте да пиете кафекофеинът, съдържащ се в него, има положителни свойства за хармонията в метаболитните процеси. Освен да даде нужната енергия, в крайна сметка кафето също може да Ви помогне да усетите здравословни промени в теглото си.
  • Ако все пак изпитвате трудности, може да разгледате разнообразните предложения от натурални продукти на пазара. Пример за такъв са био-капките с формула за благоприятстване на по-здравословното тегло Fortunella.

Но Най-Важното Остава – Хранете Се Здравословно!

метаболизъм

Няма друга причина за наднорменото тегло, освен честото преяждане с нездравословни храни и липсата на тренировки. Консумирайте повече плодове и зеленчуци, забравете за пържените и калорични храни! Отделяйте малко от деня си в спорт и активни занимания. Ще се почувствате щастливи!

Иглика Попкирилова
Follow me

Leave a Reply