Точкова Диета

Време за четене: 3 min

Р  азличните методи за отслабване са подходящи за индивидуални типове тяло. Затова е и добре всеки да е възможно най-обстойно запознат с техните специфики и да може да подбере идеалната за себе си. Днес ще ви представим точковата диета.

Името и може да звучи странно, но тя неслучайно е наричана “военното чудо от Щатите”. Разработена е така, че да е съобразена с нуждите на бойците в далечни страни и астронавтите в открития Космос. Основната идея зад нея е да се поддържа перфектното ниво на килограми, а спазващите я да разполагат с достатъчно сили да тренират усилено. Подходяща е за хора на специализирани фитнес режими. Нека разгледаме нейните особености.

Принципът, който седи зад точковата диета е, че е позволена консумацията на почти всеки един хранителен продукт, като се акцентира на богатите на протеин и белтъци, но не трябва да се прекалява с количествата.

Нарича се точкова, тъй като така се определя подходящият дневен порцион на определени храни. Всеки един продукт носи определен брой точки, в зависимост, дали човек е мъж и жена. Таблицата е налична в Интернет.

Съществуват и различен брой дневни точки, които могат да бъдат натрупани. Те зависят от това, дали искате да отслабнете активно, или да задържите вече постигнатото тегло. Базирана е на идеята за условната ефективност на различните видове храни.

Любопитно?

Тази диета е широко известна не само сред американските военни и космонавти, но и сред международния политически елит. Макар и да звучи доста учудващо, руснаците са големи нейни фенове. Кметът на Москва Юрий Лужков и вътрешният министър Р. Нугарлиев са успели да смъкнат съответно по 15 кг. и 30 кг., благодарение на нея. Те, както сигурно и голяма част от потребителите, с радост биха научили, че могат да се отърват от още по-голям брой калории с помощта на Keto Light за активно вталяване.

Как се Изчислява Броя на Позволените Дневни Точки?

Точките отговарят на необходимото дневно количество храна за всеки. То се изчислява на базата на пол, възраст, тегло, физическа активност и ръст. Съществува и отделна таблица на продуктите и тяхната стойност в точки, която лесно може да бъде намерена чрез търсене в Интернет.

 

Сега обърнете внимание на точкуването според гореописаните фактори!

Пол:

Жени – 4 т.
Мъже – 6.

Възраст:

17 – 26 – 8 точки
27 – 36 – 6 точки
38 – 47 – 4 точки
48 – 58 – 2 точки
58+ – 0 точки

Тегло:

Важно!!! Посочените цифри са в паундове. Можете лесно да превърнете своите килограми в паундове, ако ги умножите по 2.2. За улеснение можете да ползвате и електронен калкулатор, като този на някоя от големите онлайн търсачки!

Принцип: Тежащите под 100 паунда вземат първата цифра от своето тегло и я умножават по 2. Тези, които са над 100 паунда, умножават и двете.

Височина:

По-малко от 155 см – 0 точки
Между 155 и 178 см – 4 точки
Повече от 178 см – 8 точки

Физическа активност:

Тук трудоемката задача се пада на вас, тъй като сами трябва да прецените на какво физическо натоварване сте подложени. Бъдете искрени и обективни, ако искате да отслабнете активно. Все пак ползите и/или негативите накрая са изцяло за вас!

Можете да се “наградите” с 0, 2, 4 или 6 точки спрямо собствената си оценка.

Кои са Препоръчителните Храни?

Вече споменахме, че точковата диета се фокусира основно върху приема на протеини и въглехидрати. Според таблицата с точки на отделните хранителни продукти всеки сам може да изготви своето конкретно дневно меню, като гледа стриктно да спазва броя на точките и да не го надвишава, колкото и голямо да е изкушението.

Това е диета, която изисква голяма степен на концентрация и самоконтрол. Успехът е изцяло във вашите ръце. Варено постно месо може да се консумира почти без ограничения, както и различните видове риба и морски дарове.

Трябва да се постараете да отстраните мазнините от тях, тъй като това би разрушило постигнатото до момента и би ви върнало в началната фаза на диетата. Някои от плодовете и зеленчуците са препоръчителни, но не всички, така че техният прием не е свободен.

Знаете ли, че …?

Ако прибавите сос или месото бъде приготвено по друг начин освен чрез варене и изпичане, системата на точкуване се променя и ще трябва да я пресметнете отново. Обърнете внимание и на факта, че нито една от храните не трябва да се обработва чрез пържене, тъй като така губи хранителната си стойност и се насища единствено на мазнини. Точковата диета е изключително близка по принципи до прословутата диета на Дюкан.

Кои Храни да Избягваме по Време на Точковата Диета?

Точковата диета забранява изцяло консумацията на хляб и тестени изделия, независимо, дали е бял или ръжен.

Захарта също се изключва изцяло от дневното меню, а ако си позволите дори една лъжица, това трябва да е единственото ви ядене за всичките 24ч. Оризът, картофите, макароните и всички изделия, които са богати на въглхидрати и мазнини.

Можете да Консумирате Ограничено Количество Алкохол!

Почти никоя друга диета не позволява приема на алкохол, но точковата го прави. Трябва да бъдете внимателни с количествата, но все пак можете да си позволите отвреме-навреме по някоя и друга чашка.

Иглика Попкирилова

2 Comments

  1. Иглика Асенова 02/08/2017
  2. Клементина Стойнова 02/08/2017

Leave a Reply