Точкова Диета – Меню, Таблица и Резултати

Време за четене: 3 min

точкова диета - вкусни здравословни храни

Различните методи за отслабване са подходящи за индивидуални типове тяло. Затова е и добре всеки да е възможно най-обстойно запознат с техните специфики и да може да подбере идеалната за себе си. Днес ще ви представим именно точкова диета.

Името „Точкова диета“ може да звучи странно, но тя неслучайно е наричана “военното чудо от Щатите”. Разработена е така, че да е съобразена с нуждите на бойците в далечни страни и астронавтите в открития Космос. Основната идея зад нея е да се поддържа перфектното ниво на килограми, а спазващите я да разполагат с достатъчно сили да тренират усилено. Подходяща е за хора на специализирани фитнес режими. Нека разгледаме нейните особености и резултати.

Принципът, който седи зад точковата диета е, че е позволена консумацията на почти всеки един хранителен продукт, като се акцентира на богатите на протеин и белтъци, но не трябва да се прекалява с количествата.

Нарича се точкова, тъй като така се определя подходящият дневен порцион на определени храни. Всеки един продукт носи определен брой точки, в зависимост, дали човек е мъж и жена. Таблицата е налична в Интернет.

Съществуват и различен брой дневни точки, които могат да бъдат натрупани. Те зависят от това, дали искате да отслабнете активно, или да задържите вече постигнатото тегло. Базирана е на идеята за условната ефективност на различните видове храни.

Любопитно?

Тази диета е широко известна не само сред американските военни и космонавти, но и сред международния политически елит. Макар и да звучи доста учудващо, руснаците са големи нейни фенове. Кметът на Москва Юрий Лужков и вътрешният министър Р. Нугарлиев са успели да смъкнат съответно по 15 кг. и 30 кг., благодарение на нея. Те, както сигурно и голяма част от потребителите, с радост биха научили, че могат да се отърват от още по-голям брой калории с помощта на Keto Light за активно вталяване.

Точкова диета – Как се Изчислява Броя на Позволените Дневни Точки?

Точките отговарят на необходимото дневно количество храна за всеки. То се изчислява на базата на пол, възраст, тегло, физическа активност и ръст. Съществува и отделна таблица на продуктите и тяхната стойност в точки, която лесно може да бъде намерена чрез търсене в Интернет.

 

Сега обърнете внимание на точкуването според гореописаните фактори!

Пол:

Жени – 4 т.
Мъже – 6.

Възраст:

17 – 26 – 8 точки
27 – 36 – 6 точки
38 – 47 – 4 точки
48 – 58 – 2 точки
58+ – 0 точки

Тегло:

Важно!!! Посочените цифри са в паундове. Можете лесно да превърнете своите килограми в паундове, ако ги умножите по 2.2. За улеснение можете да ползвате и електронен калкулатор, като този на някоя от големите онлайн търсачки!

Принцип: Тежащите под 100 паунда вземат първата цифра от своето тегло и я умножават по 2. Тези, които са над 100 паунда, умножават и двете.

Височина:

По-малко от 155 см – 0 точки
Между 155 и 178 см – 4 точки
Повече от 178 см – 8 точки

Физическа активност:

Тук трудоемката задача се пада на вас, тъй като сами трябва да прецените на какво физическо натоварване сте подложени. Бъдете искрени и обективни, ако искате да отслабнете активно. Все пак ползите и/или негативите накрая са изцяло за вас!

Можете да се “наградите” с 0, 2, 4 или 6 точки спрямо собствената си оценка.

Точкова диета – Меню – Кои са Препоръчителните Храни?

Вече споменахме, че точковата диета се фокусира основно върху приема на протеини и въглехидрати. Според таблицата с точки на отделните хранителни продукти всеки сам може да изготви своето конкретно дневно точково меню. Просто гледайте стриктно да спазвате броя на точките и да не го надвишавате, колкото и голямо да е изкушението.

Това е диета, която изисква голяма степен на концентрация и самоконтрол. Успехът е изцяло във вашите ръце. Варено постно месо може да се консумира почти без ограничения, както и различните видове риба и морски дарове.

Трябва да се постараете да отстраните мазнините от тях, тъй като това би разрушило постигнатото до момента и би ви върнало в началната фаза на диетата. Някои от плодовете и зеленчуците са препоръчителни, но не всички, така че техният прием не е свободен.

Знаете ли, че …?

Ако прибавите сос или месото бъде приготвено по друг начин освен чрез варене и изпичане, системата на точкуване се променя и ще трябва да я пресметнете отново. Обърнете внимание и на факта, че нито една от храните не трябва да се обработва чрез пържене, тъй като така губи хранителната си стойност и се насища единствено на мазнини. Точковата диета е изключително близка по принципи до прословутата диета на Дюкан.

Кои Храни да Избягваме по Време на Точкова Диета?

Точковата диета забранява изцяло консумацията на хляб и тестени изделия, независимо, дали е бял или ръжен.

Захарта също се изключва изцяло от дневното меню, а ако си позволите дори една лъжица, това трябва да е единственото ви ядене за всичките 24ч. Оризът, картофите, макароните и всички изделия, които са богати на въглхидрати и мазнини.

Можете да Консумирате Ограничено Количество Алкохол!

Почти никоя друга диета не позволява приема на алкохол, но точковата го прави. Трябва да бъдете внимателни с количествата, но все пак можете да си позволите отвреме-навреме по някоя и друга чашка.

Иглика Попкирилова

2 Comments

  1. Иглика Асенова 02/08/2017
  2. Клементина Стойнова 02/08/2017

Leave a Reply