Как Да Се Храним Всеки Ден от Седмицата Според Петър Дънов?

ябълка, жена, полеУчителят Петър Дънов, известен още и като Беинса Дъно, е популярен далеч отвъд пределите на нашата държава. Философията на Бялото братство комбинира религиозното учение на православното християнство с източните учения и мистицизъм. В него влизат и различни окултни науки, като хиромантия, астрология, френология, физиогномия и принципите на кабалата. Благодарение на него, в покрайнините на тогавашния гр. София е положено началото на селище Изгрева през 1927 г. Днес го познаваме като китния кв. ‘Изгрев’, в който през социализма са раздавали жилища на художници, писатели и артисти. Там се намира и гробът на Дънов – точно срещу сегашното Руско посолство.

Учителят Дънов бе избран за 2-ят най-достоен българин след Васил Левски в скорошното гласуване за ‘Великите Българи’. За него Алберт Айнщайн е казал ‘Целият свят се прекланя пред мен, а аз се прекланям пред Петър Дънов’. Беинса Дуо вярва, че ние, хората, черпим своята енергия от слънчевата светлина. Влияе ни и положението на планетите. Затова и трябва да се съобразяваме с тях. Той има добри предписания за правилният начин на консумиране на храната. Описал е и специални препоръки за това, кои продукти да похапваме в различните дни от седмицата. Житният му режим (10-дневната житна диета) е изключително популярен. Изпълнява се от хиляди хора по света и у нас с цел детоксикация в края на всяка зима. Четете по-долу, ако искате да научите повече за добрите му съвети относно седмичното меню.

Как Учителят Дънов Гледа на Храненето?

маса с храна

Беинса Дуно предлага една по-алтернативна гледна точка за храната. Той вижда консумацията на произведенията на природата като източник на ‘груба енергия’. Техният прием ги трансформира в така необходимата ни жизнена и умствена сила. Всеки отделен продукт подклажда вътрешното ни Аз, което е пряко свързано с Вселенското. Затова и Дънов съветва хората да внимават и да не прекалят и преядат, съветвайки ни да се фокусираме върху здравословното и умерено хранене.

Замисляйки се, можем да открием много истина в неговите думи. Черният шоколад е полезен, но в малки количества. Добро средство за повлияване на влизането във форма е разтворимата напитка с екстракт от какао ChocoLite. Същото важи и за червеното вино. Една-две чаши на вечер са полезни за кожата, имунитета и сърцето. Рискуваме да имаме тежък махмурлук и натравяне, ако прекалим. Съществуват и храни, които никога не трябва да включваме в диетичен план.

Някои от другите виждания на Учителя Петър Дънов за храната и нейния прием са следните:

 • Полезно е за здравето да усещаме удоволствие от похапването.
 • Трябва никога да не стигаме до преяждане.
 • Колкото повече започнем да се тъпчем, толкова по-бавно работи умът ни.
 • Препоръчително е да се пие по малко вода преди хранене, но не и след.
 • Хората трябва да се научим да спрем да ядем тогава, когато ни е най-приятно.
 • Наблягайте на качеството на храната, а не на количеството.
 • Ако искаме тялото ни да функционира пълноценно, следва да се храним бавно.
 • Най-добрата храна е прясна, лесно смилаема и не е нито гореща, нито студена.
 • Болните не трябва да ядат много, за да може организмът да има сили да оздравее.
 • Човек трябва да яде разнообразно, само когато е гладен.
 • Не е препоръчително да се яде след залез и преди изгрев слънце.
Планетите и Храненето:
Според Беинса Дуно, всички хора сме ‘деца на Слънцето’. Ние сме по-малката проекция на Космоса и планетите, намиращи се в нашата Галактика оказват специфично влияние върху дните от седмицата. Те пречупват лъчите на Слънцето в определен цвят. По-голямата част от препоръчителните през отделните денонощия храни отговарят именно на тази цветова схема. Това не означава, че в понеделник ще трябва да ядем единствено зелени храни. Но преобладаващата част от тях ще са такива.
ВИЖ ОЩЕ:  Последиците от Дехидратацията

Петър Дънов дава и следните указания за тази форма на здравословно и разделно хранене:

 • Природните продукти са подбрани така, че да отговарят на планетите, които са им въздействали по време на растежа.
 • Консумирайки ги, ние можем да извлечен най-пълноценното от тях.
 • Разнообразното и умерено хранене е предпоставка за пълноценен духовен живот.

Нека да научим повече за препоръките на Учителя относно храненето през всеки ден от седмицата.

Понеделник – Ден на Луната – Зелени Храни

зелена салата, жена, шапка

На този ден е препоръчително да се фокусираме върху зелените хранителни продукти. Такива са марулята и всичките видове зеленолистни зеленчуци. Към тях може да се добави лапад, коприва, зеле и лобода. Позволени са краставица, зелен боб, зелена чушка, тиквички и бакла. Природните изделия, които не са с подобна цветова окраска, но също можем да консумираме свободно са гъбите, картофите и доматите. Всички те развиват въображението и креативността.

Вторник – Ден на Марс – Червени Храни

жена с домати

В деня на бога на войната, Марс, е разрешено да се ядат храни с яркочервена окраска. Препоръчителни са и естествените пикантни подправки. Те дават енергия и сила. Такива са репичките, доматите, червените чушки, белите репи, От пикантните храни можем да консумираме свободно лук, хрян, чесън. Нечервени изделия, които също могат да се ядат, са спанакът и копривата.

ВИЖ ОЩЕ:  Ползите от Кокоса и Кокосовото Масло

Сряда – Ден на Меркурий – Жълти Храни

жълти плодове и зеленчуци

Сряда е символичната среда на седмицата. Докато продължава, ние трябва да се стремим да консумираме храни, които подхранват ума. Такива са жълтите натурални изделия. Свободно се похапват круши, лимони, праскови, жълти сливи, пъпеши, зряла царевица и леща. Могат да се включат и моркови. Ястията се овкусяват с чубрица и магданоз.

Четвъртък – Ден на Юпитер – Сини Храни

сини чинии

Сините храни са по-тъмно оцветените. Такива са картофите, маслините, тиквата, фъстъците и бамята. Позволени за похапване са и житото и млечните продукти. Трябва да се консумират изделия, които подхранват самочувствието, достойнството и вярата.

Петък – Ден на Венера – Храна за Красота

ягоди, малини, боровинки

Петък е денят от седмицата, отреден на планетата Венера и управляващата я древноримска богиня на любовта, изкуството и красотата. Затова и трябва да се похапват продукти, които ги благоприятстват. Това са сините сливи, ягодите, вишните, черешите, малините, ябълките, сусама и граха. Можете да подправите с мащерка.

Събота – Ден на Сатурн – Храни за Мъдрост

ядки

Това е денят, в който се консумират натурални продукти за мъдрост. Такива са повечето сурови ядки – орехи, бадеми, лешници и орехи. Подходящи са също и кестените, сушените плодове, зрял боб, патладжан, черна ряпа, кафе и какао.

ВИЖ ОЩЕ:  Полезен ли е Шоколадът за Вашето Здраве?

Неделя – Ден на Слънцето – Храни за Щастие

кайсии

Последният ден от седмицата е ден на щастието. То дава живот, сила и енергия. Затова и в края на седмицата похапваме хранителни изделия за радост, добро настроение и позитивизъм. Такива са оранжевите продукти – мандарини, портокали, кайсии, слънчоглед, ръж, ечемик, леща, стафиди и овес. Можем да включим и всички видове грозде.

Храненето за Дънов Е Подхранване на Душата!

мъж яде

Петър Дънов разглежда тялото, душата и Космоса като неделимо цяло. Няма вътрешна хармония без външна. Той съветва всички, които искат да изчистят ума си, да започнат с околния свят – дома, реката, градината, поляната и гората. Храната е удоволствие. Тя е и материя, която трябва да се трансформира в енергия. Затова и Учителят съветва да не прекаляваме с нея. Също като с какаото и черния шоколад. Те са полезни, но в умерени количества. Такива се съдържат в разтворимия горещ шоколад за повлияване на апетита ЧокоЛайт.

Иглика Попкирилова

Обновена на

Коментирай