10 Дневна Житна Диета за Здрав Дух и Здраво Тяло

Житото е един от основните източници на здраве и ситост за хората по света. То е богато на белтъци, витамини, протеини и минерали, и е лесно за преработка от организма. Учителят Петър Дънов казва за житото, че то е ‘емблема на човешката душа’. По тази причина той създава десетдневен хранителен режим, познат ни днес като житна диета. Основната ѝ цел е да помогне на тялото да се пречисти, но също да се освободят от токсините и умът, и духът на човека.

Този режим е много популярен, тъй като всеки, подложил се на него, се изпълва с чиста жизнена енергия, зарежда се с положителни емоции и укрепва своето здраве. Разбира се, не прибягвайте до крайности, без да пречупите ефектите от една по-продължителна диета през призмата на модерната медицина. Затова тя е с десетдневна продължителност. Нищо прекалено не е на хубаво в крайна сметка.

Любопитно:

Тази житна диета е създадена, за да се изпълнява преди пролетното равноденствие, което се пада на 21ви март, за да подготвим организма си за едно своеобразно прераждане.

Житната диета е доказано ефективна, стотици хора у нас са се подлагали на нея с невероятни резултати и затова е и един от най-популярните режими сред българите. Тя премахва излишните калории и изпълва тялото с енергия и тонус, които значително подобряват ежедневието ни.

Каква е Същността на Житната Диета?

Най-ключовото за качеството и ефективността на житната диета е житото да е отглеждано по естествен начин, да не съдържа примеси и да е натурално чисто. Това се дължи на факта, че допълнително обогатяваната пшеница (с торове и химикали) може да доведе до търсените резултати.

Използвайте пшеница, която е доказано био, или сортове като лимеца, които не са подлагани на никаква модификация или допълнителна обработка.

Важно е да сте здрави, когато се подлагате на тази житна диета, тъй като препоръчаният период на провеждане, а именно краят на февруари, е период, в който често боледуваме и върлуват грипове. Това би отслабило имунната ви система значително и подлагане на такъв режим не би довело до благоприятни резултати, ако не сте здрави, а само до усложнения.

Важно!

Не прибягвайте до тази диета, ако изпитвате непоносимост към глутен или пък сте бременни.

Докато сте подложени на този диетичен режим, не забравяйте да пиете много вода!

Защо Жито Стои в Основата на Едноименната Диета?

Тази житна диета носи името си точно заради средствата, които се прилагат за топене на излишните килограми. Житото е изключително богато на полезни вещества – калий, калций, желязо, магнезий, натрий; съдържа сложен витаминен комплекс и изобилства от фибри и антиоксиданти, които се грижат за тонуса на тялото и силата на имунната система.

За целите на режима не се препоръчват бял хляб и бяло брашно, защото при процеса на обработка – термична или смилане, се губят голяма част от полезните вещества.

ВИЖ ОЩЕ:  Диетата на Пиер Дюкан – Здравословна и Подхранваща Тялото

Житна Диета – Ритуал за Отслабване

На някой, който никога не се е интересувал от това, житната диета може да се стори странна. Тя има всички характеристики на един ритуал. Започва с измиването на житото още от предната вечер. 100 грама от него се заливат с вряла вода в термос, а на сутринта към образувалата се житна вода се добавят лимон и мед.

Трябва да ‘сдъвчете’ водата половин до един час преди закуска. Житото може да се подвари за около минута, за да не се разпука, разделя се на три части и се яде много бавно. Всяка хапка трябва да се сдъвче 99 пъти. С други думи, трябва да имате изключително търпение и да се потопите изцяло в това, което правите.

През първия ден можете да добавите към менюто си 3 ябълки, 9 ореха и 3 лъжици мед, разпределени между частите на житото.

Този процес трае десет дена и завършва с обяд от “ангелска супа”.

Ангелска Супа:

Името ѝ подхожда, тъй като представлява един прекрасен натюрморт от зеленчуци – в литър и половина вода се слагат три картофа, магданоз, черен пипер и лук, и се подсолява леко. Това е хапването за деня, а щом свърши, достигате края на житната диета. След това постепенно започнете да се захранвате.

Имайте предвид, че житната диета, макар и изключително пречистваща и зареждаща, не е подходяща за всеки човек. Ако усетите, че не ви се отразява добре, по-добре я прекъснете.

Като цяло не всички хора са способни да издържат на режими и диета, особено когато са тежки като тази житна диета. Затова съвременната медицина е създала хранителните добавки, които с лекота ви помагат да стопите мазнините. Ако в по-горните редове не откривате желания метод за отслабване, ние ви предлагаме да опитате ChocoLite с натурален шоколад. Той не изисква от вас да гладувате и по същия начин ще ви зареди и тонизира.

Открийте Нови Хоризонти Пред Духа и Тялото си

С тази житна диета на учителя Дънов, ще можете да пречистите тялото си, да освободите и окрилите духа си, и да пристъпите към разпукването на пролетта с нови и чисти сили. Житният пост доказано ни научава да се храним внимателно, с благодарност към това, с което разполагаме, и влагайки любов в усещането.

Но най-важното е, че макар и да ни е трудно на моменти да се справим с житната диета, трябва непременно да запазим присъствие на духа! Позитивното настроение, усмивките, смехът ще прочистят ума ни и ще помогнат и на тялото ни да се освободи по-лесно от всичко, което го товари. За един по-добър и пълноценен живот!

7 Съвета Срещу Задържането на Вода
Здравословно Хранене - Какво, Колко и Как?

Виж Още

1 Коментар

  1. Stoimena 02/08/2017

Коментирай