Последиците от Дехидратацията

Време за четене: 4 min

дехидратация, последици, жена, чаша водаВодата се води пречистваща субстанция според редица източни философии. Съществуват редица специализирани научни трудове, базирани на проведени експерименти и посветени на способността й да отразява човешките чувства. Тя е и веществото, съдържащо се с най-силна концентрация в човешкия организъм – между 60% и 70% при отделните индивиди. Може да се каже, че всичко около и вътре в нас е вода. Познаваме ли, обаче, собственото си тяло достатъчно добре, че да разберем, кога изпитваме нейният недостиг? Или високо технологичната епоха, в която живеем, е притъпила сетивата ни?

Водата е един от основните химични елементи, благодарение на които животът на нашата планета е възможен. Доказано е, че човек може да живее близо две седмици без прием на храна, разграждайки мазнините и мускулните си тъкани, но едва 2-3 дни без нейния прием. Всеки един индивид е съставен от близо 65% от жизненоважната течност.

Защо тогава ние е толкова трудно да разберем, кога точно сме се дехидратирали? Факторите са много. Огромна част от населението са пушачи. Всеизвестно е, че вредният навик притъпява сетивата и прави идентифицирането на проблема трудно.

Собственото ни тяло също понякога има навика да ни “послъгва”, карайки мозъка ни да изпраща сигнали на рецепторите, отговарящи за глад. Това е и една от основните причини за наличието на толкова много хора, страдащи от затлъстяване. Ако имате проблеми с наднорменото тегло ви препоръчва да се обърнете към натуралното средство за отслабване Keto Light Plus.

Любопитно?

Всичко, от което организмът понякога има нужда, е чаша вода. Хората, които имат притъпени рецептори, лесно могат да разберат, дали са гладни или жадни, като просто изпият половин чаша от течната субстанция и проверят, дали тя не е заситила нуждата им. Ако не е – значи наистина трябва да сложат някой и друг залък в устата си.

Тази статия цели да информира хората, как по-успешно да разпознават различните симптоми на дехидратация, както и да ги предупреди за неприятните последствия от тях. Някои от тях могат да бъдат изключително нелицеприятни.

Малцина са наясно, например, че наличието на дехидратирана кожа се разпознава най-лесно по цялостното и засъхнато състояние, липсата на блясък и свежест, както и появата на лишеи, подобна на кожата при пушачите. Такъв тип кожа се нуждае от правилна грижа, хидратация и някоя и друга рецепта за блясък.

Постоянно Усещане за Умора и Раздразнителност

Забързаното ежедневие на нашата съвременност често включва изключително високи нива на стрес. Затова и когато човек се чувства по-отпаднал и непродуктивен от обикновено, го отдава на преработване и умора. Има, обаче, и друга причина.

Недостатъчната концентрация на вода води до крайни фази на дехидратация на организма, който пък от своя страна се опитва да предупреди индивида за нуждите си. Първите признаци винаги са пресъхналата уста и дехидратирана кожа на лицето.

Ако след това се появят раздразнение, умора и липса на желание за живот, то тялото може би просто има нужда от глътка свежест или от качествен сън.

ВИЖ ОЩЕ:  Мигли - 5 Натурални Начина Да Ги Изпишем Косъм по Косъм!

Появата на Внезапно Главоболие

Изключвайки фактори от типа на наличие на вирусна инфекция, слаба имунна система или дълго седене пред компютъра, главоболието нерядко е причинено от ниските нива на хидратация на мозъка. Този орган с изключително важна функция за човешкото тяло се състои почти изцяло от вода.

Според учените, съдържанието на H2O в него е почти 85%. Той постепенно започва да забавя своето действие и извършването на различни жизнено значими функции, опитвайки се всячески да се охлади.

Тази ситуация може да стане изключително опасна, ако консумацията на хидратанти се забави с няколко часа. Когато на мозъка му стане прекалено горещо, той повишава нивото си на температура и буквално почва да се “вари”. В редки случаи това може да доведе и до смърт.

Констипация и Подут Стомах

Водата е считана от учените за изключително добър проводник на вещества в организма. Именно нейното наличие спомага на организма да се освободи успешно от вредните вещества. Когато човек изразходи повече от 1 л. – 1,5 л., тялото се намира в състояние на дисбаланс.

В крайни случаи може да се наложи и хоспитализиране. Хроничната дехидратация често води до състояние на запек и констипация, което е изключително вредно за тялото, тъй като води до задържане на изключително вредни токсини.

За успешно домашно справяне с този проблем експертите препоръчват прием на храни, които са богати на вода и различни видове минерали: диня, грозде, краставици, домати, ягоди и др.

ВИЖ ОЩЕ:  Още 5 Мощни Натурални Афродизиаци

Натрупване на Излишни Килограми

Този физически проблем е частично обвързан със споменатото по-горе състояние на констипация. Невъзможността на организма правилно да се освободи не само от вредните вещества, но и от прилежащите към хранителните продукти мазнини и излишни калории често води до качване на някой друг килограм в повече.

Водата, наред с всички други свои позитивни качества, притежава способността да допринася за благоприятното извеждане на отпадъчните вещества от организма. Нейното ниво трябва бързо да бъде възстановено, за да може тялото да започне да се освобождава от калориите. За по-бърз ефект и постигане на желаната фигура може да пробвате Guavital+.

Знаете ли, че …?

Гладът, известен още и като “крейвинг”, за сол обикновено сигнализира за началото на дехидрационен процес в организма. Това се дължи на факта, че тя задържа вода и тялото автоматично асоциира липсата на такава с нуждата от солено. В такива случаи е най-добре да се пие по чаша от прозрачната течност, а не да се посяга към хранителни продукти със силна концентрация на подправката.

Бъбречна Недостатъчност

В много редки случаи дехидратацията на организма може да доведе до нужда от клинично третиране. Рязкото понижаване на нивата на H2O в организма и най-вече във вътресъдовото пространство причинява рязък спад на кръвното налягане, което пък от своя страна води до спирането на нормалното функциониране на тези органи.

Бъбреците са главните отговорни за филтрирането и извеждането на отпадъчните вещества, затова и започват умишлено да задържват вода, правейки нещо като своеобразни запаси, което пък кара стомахът да се подува.

ВИЖ ОЩЕ:  Алкална Вода за Детоксикация и Здрави Кости - 5 Ползи

Водата – Хидратиращият Извор на Живота

вода, река, планинаЗабързаното съвременно ежедневие често ни кара несъзнателно да консумираме вредни за тялото ни храни или изобщо да забравим, че то се нуждае от хидратиране и нещо полезно за хапване. Стресът също е фактор, който не може да се пренебрегне с лека ръка.

Най-малкото, защото когато организмът е подложен на него, започва да изразходва голяма част от течностите си. Водата е уникална субстанция, за която е доказано от френския учен Жак Бенвенист през 1988г., че има памет.

Нейната консистенция и качество се променят спрямо думите, които биват изречени в същата стая. При споменаването на “любов”, тя остава свежа с дни, докато “омраза” мигновено я прави мътна.

Не забравяйте, че животът съществува благодарение на нея и се старайте да бъдете хидратирани по всяко време.

Иглика Попкирилова

3 Comments

  1. Славина Желева 08/06/2017
  2. Кристина П. 08/06/2017
  3. Сергей Наумов 12/06/2017

Leave a Reply