Причините за Появата на Солен Вкус в Устата?

Време за четене: 4 min

Промяната във възприятията на вкусовите ни рецептори невинаги е повод за притеснение. Диетата на съвременния човек е богата на продукти, които включват високи концентрации на сладко и солено. Нормално е някои от тях да оставят сладък или солен привкус, причините за появата на който да са повече от банални. Като, например, преяждането със солени изделия. Нерядко, високите нива на соленост в устата са признак и на лека бактериална инфекция. Кога, обаче, трябва да имаме сериозни притеснения за здравето си? На кои опасни заболявания е признак постоянно соленият вкус в устата и храчките с такъв?

Скорошна статия, публикувана във в-к „Лечител“, подчертава, че соленият вкус в устата въобще не е за пренебрегване. Експертите, занимавали се с лечението на болни от коронавирус, като италианеца Себастиано Рекалкати, твърдят пред Deutsche Welle, че пациентите сигнализират за промени в обонянието си. Факт, който потвърждава, че вкусовите ни рецептори не са фактор за пренебрегване.

Сигурно сте чували много митове за денталната хигиена. Нивото на чистота в устната кухина, обаче, съвсем не е за пренебрегване. Тя, както и интимната зона, могат да бъдат чудесни развъдници за болестотворни бактерии. Погрижете се да консумирате много храни, които действат като естествени имуностимулатори. Пазарът вече разполага и с богат набор от различни натурални продукти за поддържането на добра устна дезинфекция. А ако искате да подобрите вашта усмивка вижте SnapOn Smile.

Колко опасен може да е соленият вкус в устата? Какви са причините за появата на усещането за соленост? Може ли то да бъде преборено по естествен път? Какви са стъпките, които да предприемем?

Прочетете статията докрай, за да научите всичко важно по въпроса!

Кое Причинява Соленият Вкус в Устата?

мъж, език

Случвало ли ви се е да изпитвате усещане за соленост в устата, без да се близвали нищо с подобен вкус от часове? Всъщност, последното е почти невъзможно. По-голямата част от предложенията на витрините и рафтовете в супермаркета включват поне малко сол и захар в състава си. Една от причините е способността им да консервират готовата продукция. Ще ги срещнете в съдържанието на почти всички снаксове, вафли, гризинки, тестени изделия, както и полуфабрикати. Но това не означава, че концентрацията им е достатъчно висока, че да я усетите като главен вкусов елемент. Къде тогава се крие причината за соления вкус в устата?

Соленият вкус в устата най-често е свързан с промяна в количеството слюнка, което тялото ви произвежда. Тя съдържа вещества, които химически взаимодействат с храната и стимулират вкусовите рецептори на вашия език и други части на устата.

Влиянието на слюнката върху вкуса на храната е доста сложно. Нашите вкусови рецептори постоянно се стимулират от нея. По принцип, тя съдържа достатъчно натрий и хлорид, двете съставки на солта, които активират нашите вкусови рецептори за соленост. Но тъй като концентрацията им там е относително постоянно, нашите вкусови рецептори се адаптират към обичайното ни ниво на слюнчена соленост.

Когато всичко е физиологично наред в телата ни, езикът може да определи всеки отделен вид от тях. Но в някои случаи могат да се появят вкусови аномалии. Тогава говорим за дисгевзия, или промяна на усещането за вкус.

Основните причини за соления вкус в устата са:

 • Кандидоза (гъбична инфекция);
 • Глосит;
 • Стоматит или ксероза (ксеродермия);
 • Някои неврологични и психиатрични заболявания;
 • Плакане за дълъг период от време;
 • Прекомерна секреция на жлезите, отговарящи за слюнкоотделянето;
 • Бременност;
 • Стомашно-чревни проблеми;
 • Вирусна инфекция, фокусирана в областта на дихателните пътища;
 • Дехидратация;
 • Орална инфекция или кървене;

Езикът – Главният Отговорен за Човешката Вкусова Чувствителност!

език, соленост, вкусове

Езикът е органът, отговорен за възприемането на аромати и вкусове. Той е съставен от вътрешен и външен мускул, покрит с клетки със специфична чувствителност. Именно те ви позволяват да разграничите отделните съставки в ястията и напитките, които консумирате. Както и да възприемате техните аромати. Или този на цветята в градината пред блока.

Благодарение езика и клетките му, ние можем да категоризираме 4 основни типа вкусова чувствителност:

 1. Сладко;
 2. Солено;
 3. Горчиво;
 4. Кисело;

Те се възприемат през папили, разположени върху езиковия епител. След като вкусовите рецептори на езика ги стимулира, сетивният импулс се пренася чрез нервните окончания до специфичен център на мозъчната кора. Когато мозъкът го регистрира, ние можем да възприемем и определим вкуса или аромата на даден продукт.

Какво Знаем за Диурезията?

Дизеузията, както е медицинският термин за наличието на солен вкус в устата, най-често е следствие от  лошата орална хигиена. Но може да бъде провокирано и от приема на определени лекарства, алкохолизъм, висока консумация на цигари. Усещането за соленост в устната кухина е се счита за аномалия и разтройство.

То може да бъде:

 • Временно, когато се случва за кратък период от време ядене на солена храна;
 • Краткосрочно, когато трае няколко дни , независимо от вида на консумираните продукти;
 • Хронично, когато продължава повече от месец;

Nota Bene! Бременните жени често изпитват усещане за солен вкус в устната кухина. То се отдава на настъпилите хормонални промени по време на бременността и не е сериозен повод за притеснение. За всеки случай е препоръчително да се обърнете към своя лекуващ лекар, ако усетите такова!

Как Да Премахнем Соленият Вкус от Устата?

бебе, език

Важно е да знаете правилната причина за състоянието си, за да имате подходящ план за премахването на соления вкус от устата. Дехидратацията също е чест повод за усещане за високи нива на соленост в устата. Погрижете се да приемате достатъчно вода и течности всеки ден. Тези, които страдат от бактериални инфекции, трябва да ги лекуват и да се грижат по-добре за денталната си хигиена, като мият редовно зъбите си.

Винаги можете да се обърнете и към някой от новите изцяло натурални продукти за по-добра орална дезинфекция. Имайте предвид, че спазването на добри навици по отношение на оралната хигиена е препоръчително за всеки.

Ето и още няколко бързи съвета за премахване на соления вкус от устата:

 • Намалете броя на цигарите на ден.
 • Избягвайте канелата и сходните и подправки.
 • Премахнете кисели храни и напитки, като кафе, безалкохолни и газирани изделия, портокалов сок и домати, от менюто си.
 • Подобрете хигиената на устната кухина с по-чести изплаквания и отхрачвания.
 • Проверете страничните ефекти на лекарствата, които приемате.
 • Следете за хормоналния си баланс.
 • Бъдете хидратирани.

Правилната Устна Хигиена Е Ключът към Нормалното Възприятие за Вкус!

Появата на солен, метален, сапунен, горчив, лепкав или лютив вкус в устата и храчката винаги е притеснително. Грижете се за добрата хигиена на устната кухина и зъбите си, за да избегнете задълбочаването на проблема. Не оставяйте нещата на случайността. За да не страдате в бъдеще.

Иглика Попкирилова
Follow me

Leave a Reply