Защо Хъркаме? Как Да Спрем Да Хъркаме?

Как Да Спрем Да Хъркаме?

Защо хъркаме? Този въпрос вероятно е минал в главата на всеки от нас, още когато сме били деца. Забелязваме, че възрастните около нас хъркат, а в някои случаи може дори и да е забавно. Тогава вероятно не търсим истинската причина, а по-скоро въпросът идва от вроденото ни любопитство, когато сме още малки.

Това е така, докато не се окажем ние хъркащият. Вече отдавна не сме дете, а партньорът ни се оплаква, че се събужда от хъркането ни. За никоя от страните това не е приятно изживяване. И така започваме да търсим истинския отговор на въпроса „защо хъркаме?“ и как можем да спрем хъркането. Нашият екип ги откри. Така че Ви предлагаме да останете с нас до края на статията, за да разберете и Вие.

Какво Всъщност Представлява Хъркането?

какво е хъркане, мъж

Хъркането представлява вибрации, идващи от меките тъкани на фаринкса и звука, който се създава при „затрудненото дишане“, докато спим. Причините за него могат да бъдат много и разнообразни и често са обвързвани с това как всъщност да спрем да хъркаме. Модерни проучвания показват, че около 30% от населението на света хърка редовно. Мъжете, и то над 60-годишна възраст, са най-вероятни да страдат от по-чест риск от хъркане. При жените процентът е далеч по-нисък, но с годините се увеличава драстично и може да достигне дори до 40% към достигането на 60-годишнината. Но има и начини, които позволяват да се предпазим или да спрем хъркането. Нека научим повече за тях.

Как Да Спрем Да Хъркаме?

Хъркането може да се окаже голямо предизвикателство пред всеки – не е лесно да знаем какво правим, докато спим. Затова нашият екип е подбрал няколко съвета, които биха били от помощ на тези, които искат да спрат да хъркат.

  1. Отървете Се от Наднорменото Тегло!

Наднорменото тегло е огромна причина за много здравословни проблеми. Някои от тях, като хъркането, са по-малки, но такива като диабет и сърдечни болести биха могли да имат изключително пагубно действието върху цялостното здраве на човек. Затова трябва да се храним максимално здравословно, като не превишаваме калориите. Важно е и да се движим активно – дори и да не спортуваме редовно, то е добра идея да вървим повече пеша, да се придвижваме с колело вместо кола. Разбира се, когато това е възможно. Надялването на теглото ще редуцира и тъканта в гърлото, която често е една от причините за хъркане. Заради това се наблюдава и по-голяма вероятност за хъркане при хора, страдащи от затлъстяване. Знаем, че не е лесно да свалите някой-друг килограм. Но съществуват и натурални продукти, които имат био-формула именно за забързване на метаболизма и по-лесно горене на мазнини. Пример за такова е напитката ChocoLite, която има естествен състав и е спечелила одобрението на множество клиенти по целия свят. Но ако теглото Ви е нормално, то вероятно някои от следващите съвети би могъл да помогне повече.

жена, хъркане

  1. Променете Позицията Си за Сън.

Ако спите по гръб, то това може да се окаже една от най-основните причини за хъркането. Именно в този случай се получава вибриращ звук при дишане. Той минава през езика и мекото небце, което е заело позиция към по-задната страна на гърлото. Когато лежите на друга страна, обаче, това не се случва. Не е лесно да контролирате как спите, затова, ако реално хъркането Ви е проблем, то е най-добре да намерите алтернативно решение, което да предотврати спането по гръб.

Има няколко варианта как да стане това, докато Вие се наслаждавате на съня.

  • Вземете си голяма възглавница, която да предпазва тялото Ви от това да се обръщане по гръб, докато спите на страни. Няколко малки възглавници, наредени една до друга, също биха могли да свършат работа.
  • Другата опция е малко по-креативна. Може да закачите нещо към гърба си, което да Ви напомня или събужда, когато се обръщате по гръб. Това може да бъдат топчета за тенис на маса, малка плюшена играчка. Има и възможност да ги поставите на леглото, но в този случай не бихте имали възможност да се обръщате на другата страна, докато при първия предметът е закачен за Вас. Нестандартните проблеми трябва да носят нестандартни решения, заради това е добре да помислите извън рамките, за да разберете кое би било най-подходящо за Вас.
  1. Избягвайте Алкохола Преди Лягане

Алкохолът влияе върху мускулите в задната част на гърлото, откъдето произхожда и хъркането. Специалистите съветват, че трябва да пиете поне 4-5 часа преди да си легнете, за да не усетите този ефект. Иначе, вероятността да хъркате след приема на алкохол е доста по-голяма – дори и да не Ви се случва често. Това не означава, обаче, че е задължителна.

Все пак е редно да се замислите относно прекомерната употреба на алкохол – той е от субстанциите, които могат да доведат до по-сериозни зависимости. Призоваваме Ви да го консумирате в умерени количества. Дори и пак това да се отрази в махмурлук на сутринта, то био-капсулите AlkoZeron биха били от полза.

мъж, хъркане

  1. Сменяйте Спалното Бельо и Дезинфекцирайте Възглавниците!

Прахът се натрупва навсякъде, затова е добре да се замислите кога последно сте сменяли спалното бельо и почиствали всичко около леглото си. Изперете и дезинфекцирайте всичко, включително възглавниците, Уверете се, че прахът в спалнята Ви е добре почистен. Той може да предизвика алергични реакции или раздразнения, които по време на сън водят до хъркане. Задачата става още по-сериозна, ако имате домашен любимец. В сезоните, когато козината им пада, това може да доведе до още по-сериозни алергични реакции. Затова е най-добре да ги държите далеч от Вашата спалня, като им обособите собствено легло и място за спане – особено, ако са по-дългокосмести и времето за смяна на козината е дошло!

  1. Пийте Достатъчно Вода!

Дори и да си мислим, че приемаме достатъчно вода, обикновено това не е така. Дори и данните да са противоречиви, повечето специалисти са съгласни, че жените трябва да приемат около 2,5л. вода на ден, а мъжете – около 3л.

Дехидратацията не води до нищо хубаво, а по време на сън е най-вероятно да е и причината за хъркането. Тогава секретите около мекото небце и носа стават по-малко и по-лепкави. Това обикновено води до сън с отворена уста и хъркане. Тялото също губи течности по овреме на сън, затова е добра практика да пиете чаша вода преди да си легнете. Но още по-важно е да сте си я набавили през деня, като започнете още от момента, в който се събудите.

Най-Важното: Запазете Спокойствие и Се Наслаждавайте на Живота!

хъркане, дъскорезница

Да, хъркането може да е досадно – но с правилното отношение и мерки е напълно възможно да се справите с него. Хората около Вас може да са недоволни, но говорете с тях за проблема и намерете решение заедно. Живейте здравословно и продължете да се наслаждавате на живота!

Иглика Попкирилова

Коментирай