Алкохол и Хъркане – Защо Хъркаме? Как Да Спрем?

Време за четене: 6 min

Как Да Спрем Да Хъркаме?

Защо хъркаме? Този въпрос вероятно е минал в главата на всеки от нас, още когато сме били деца. Забелязваме, че възрастните около нас хъркат, а в някои случаи може дори и да е забавно. Тогава вероятно не търсим истинската причина, а по-скоро въпросът идва от вроденото ни любопитство, когато сме още малки.

Това е така, докато не се окажем ние хъркащият. Вече отдавна не сме дете, а партньорът ни се оплаква, че се събужда от хъркането ни. За никоя от страните това не е приятно изживяване. И така започваме да търсим истинския отговор на въпроса „защо хъркаме?“ и как можем да спрем хъркането. Нашият екип ги откри. Оказва се, че има пряка връзка между приема на алкохол и хъркането. Консумацията на такива напитки значително засилва това състояние през нощта и има научнообосновани причини, които водят до това.  Така че Ви предлагаме да останете с нас до края на статията, за да разберете и вие, както и да се осведомите за други фактори, свързани с хъркането. Ще научите и ефикасни методи, които могат да ви помогнат да се справите с проблема.

Какво Всъщност Представлява Хъркането?

Хъркането представлява вибрации, идващи от меките тъкани на фаринкса и звука, който се създава при „затрудненото дишане“, докато спим. Причините за него могат да бъдат много и разнообразни и често са обвързвани с това как всъщност да спрем да хъркаме. Модерни проучвания показват, че около 30% от населението на света хърка редовно. Мъжете, и то над 60-годишна възраст, са най-вероятни да страдат от по-чест риск от хъркане. При жените процентът е далеч по-нисък, но с годините се увеличава драстично и може да достигне дори до 40% към достигането на 60-годишнината. Но има и начини, които позволяват да се предпазим или да спрем хъркането.

Основен дразнител в случая се оказват всички видове алкохол и техният прием. Редовната почерпка с питиета рефлектира негативно върху хъркането като го засилва. Интензивността му става още по-висока, а шумът е още по силен и неприятен. Нека научим повече за това, както и за другите причини, свързани с хъркането и методите да неутрализираме действието им.

Алкохол и Хъркане – Причинно-Следствена Връзка!

какво е хъркане, мъж, алкохол

В обществото ни е възприето схващане, което свързва консумацията на алкохол със съня по начин, който не отговаря на истината. Хората смятат, че пиенето на алкохолни напитки поражда усещане за сънливост и отпуснатост на тялото, което би следвало да се отрази благоприятно върху съня и процеса на заспиване. Реалната ситуация е съвсем различна, тъй като се оказва, че има чисто биологични причини, които ясно показват, че спането и пиенето на различни видове алкохол не вървят ръка за ръка.

В тази област са проведени редица проучвания, както и разнообразни клинични изследвания. Специалистите разкриват, че алкохолните напитки и особено твърдият алкохол засилват проявите на хъркане при спане. Самата интензивност, честота и сила на състоянието се изострят след прие на спиртни напитки. Например, ако се наслаждавате на забавления и пиршества вечерта и това е свързано с увеличена консумация на алкохол, след това сънят ви ще бъде по-неспокоен.

Оказва се, че качеството на времето за сън рязко се влошава, ако преди това сте пили повечко питиета. Самото хъркане е белег за налични смущения на процеси, свързани с циркулирането на въздуха. Те пораждат вибрации в областта на фаринкса, които имат анормална същност. При вдишване горните дихателни пътища се стесняват и така се получава хъркането.

При прием на повишено количество алкохолни напитки се получава силно отпускане на мускулите в областта на фаринкса при спане. Самите мускули на кръвоносните съдове губят своя тонус и водят до засилване на хъркането. В допълнение към всичко това, скорошен труд на австралийски учени отбелязва, че употребата на алкохол нарушава редуването на лек и дълбок сън. Освен това, спиртните напитки засилват активността в мозъка, а това директно възпрепятства отмората и отпочиването на тялото по време на сън.  Нека видим някои от другите неприятни последствия, които се появяват в следствие на прекомерна консумация на алкохол:

  • Хипертония;
  • Интоксикация на организма;
  • Склонност към покачване на излишно тегло;
  • Хронично главоболие и отпадналост;
  • Влошаване на функцията на мускулите;
  • Нарушения в нервната система – повишена раздразнителност и чувствителност.

От гореизложеното лесно се установява, че е по-добре да се стремим да бъдем умерени при почерпката с алкохолни напитки, за да можем да се насладим на пълноценен сън и почивка на цялото тяло. Ако хъркате много и обичате да си пийвате често, вече имате една идея каква промяна би могла да окаже положителен ефект върху проблема.

Как Да Спрем Да Хъркаме?

Хъркането може да се окаже голямо предизвикателство пред всеки – не е лесно да знаем какво правим, докато спим. Затова нашият екип е подбрал няколко съвета, които биха били от помощ на тези, които искат да спрат да хъркат. Освен насоки, които препоръчват ограничаването на алкохолната консумация, сме селектирали и други ключови фактори и съответстващите им мерки, които да ви помогнат да намалите интензивността на хъркането по време на сън.

3. Избягвайте Алкохола Преди Лягане

Алкохолът влияе върху мускулите в задната част на гърлото, откъдето произхожда и хъркането. Специалистите съветват, че трябва да пиете поне 4-5 часа преди да си легнете, за да не усетите този ефект. Иначе, вероятността да хъркате след приема на алкохол е доста по-голяма – дори и да не Ви се случва често. Това не означава, обаче, че е задължителна.

Все пак е редно да се замислите относно прекомерната употреба на алкохол – той е от субстанциите, които могат да доведат до по-сериозни зависимости. Призоваваме Ви да го консумирате в умерени количества. Дори и пак това да се отрази в махмурлук на сутринта, то био-капсулите AlkoTox биха били от полза.

жена, хъркане

2. Отървете Се от Наднорменото Тегло!

Наднорменото тегло е огромна причина за много здравословни проблеми. Някои от тях, като хъркането, са по-малки, но такива като диабет и сърдечни болести биха могли да имат изключително пагубно действието върху цялостното здраве на човек. Затова трябва да се храним максимално здравословно, като не превишаваме калориите. Важно е и да се движим активно – дори и да не спортуваме редовно, то е добра идея да вървим повече пеша, да се придвижваме с колело вместо кола. Разбира се, когато това е възможно. Надялването на теглото ще редуцира и тъканта в гърлото, която често е една от причините за хъркане. Заради това се наблюдава и по-голяма вероятност за хъркане при хора, страдащи от затлъстяване. Знаем, че не е лесно да свалите някой-друг килограм. Но съществуват и натурални продукти, които имат био-формула именно за забързване на метаболизма и по-лесно горене на мазнини. Пример за такова може да бъде някаква напитка, която има естествен състав и е спечелила одобрението на множество клиенти по целия свят. Но ако теглото ви е нормално, то вероятно някои от следващите съвети би могъл да помогне повече.

3. Променете Позицията си за Сън.

Ако спите по гръб, то това може да се окаже една от най-основните причини за хъркането. Именно в този случай се получава вибриращ звук при дишане. Той минава през езика и мекото небце, което е заело позиция към по-задната страна на гърлото. Когато лежите на друга страна, обаче, това не се случва. Не е лесно да контролирате как спите, затова, ако реално хъркането Ви е проблем, то е най-добре да намерите алтернативно решение, което да предотврати спането по гръб.

Има няколко варианта как да стане това, докато Вие се наслаждавате на съня.

Вземете си голяма възглавница, която да предпазва тялото Ви от това да се обръщане по гръб, докато спите на страни. Няколко малки възглавници, наредени една до друга, също биха могли да свършат работа.

Другата опция е малко по-креативна. Може да закачите нещо към гърба си, което да Ви напомня или събужда, когато се обръщате по гръб. Това може да бъдат топчета за тенис на маса, малка плюшена играчка. Има и възможност да ги поставите на леглото, но в този случай не бихте имали възможност да се обръщате на другата страна, докато при първия предметът е закачен за Вас. Нестандартните проблеми трябва да носят нестандартни решения, заради това е добре да помислите извън рамките, за да разберете кое би било най-подходящо за Вас.

4. Сменяйте Спалното Бельо и Дезинфекцирайте Възглавниците!

Прахът се натрупва навсякъде, затова е добре да се замислите кога последно сте сменяли спалното бельо и почиствали всичко около леглото си. Изперете и дезинфекцирайте всичко, включително възглавниците, Уверете се, че прахът в спалнята Ви е добре почистен. Той може да предизвика алергични реакции или раздразнения, които по време на сън водят до хъркане. Задачата става още по-сериозна, ако имате домашен любимец. В сезоните, когато козината им пада, това може да доведе до още по-сериозни алергични реакции. Затова е най-добре да ги държите далеч от Вашата спалня, като им обособите собствено легло и място за спане – особено, ако са по-дългокосмести и времето за смяна на козината е дошло!

мъж, хъркане

5. Пийте Достатъчно Вода!

Дори и да си мислим, че приемаме достатъчно вода, обикновено това не е така. Дори и данните да са противоречиви, повечето специалисти са съгласни, че жените трябва да приемат около 2,5л. вода на ден, а мъжете – около 3л.

Дехидратацията не води до нищо хубаво, а по време на сън е най-вероятно да е и причината за хъркането. Тогава секретите около мекото небце и носа стават по-малко и по-лепкави. Това обикновено води до сън с отворена уста и хъркане. Тялото също губи течности по овреме на сън, затова е добра практика да пиете чаша вода преди да си легнете. Но още по-важно е да сте си я набавили през деня, като започнете още от момента, в който се събудите.

Ако вече сте установили, че имате някаква склонност към развиване на алкохолна зависимост и това е причината да хъркате, можете да се доверите на натурален продукт с полезно действие. Био-капсулите AlkoZeron са ефикасно средство, което е базирано на пречистена и натурална композиция. Елементите, които съдържа са извлечени от ценни билкови растения като магарешки бодил, мащерка, жълт кантарион и други. Капсулите възпрепятстват алкохолната зависимост и силно редуцират нуждата от консумацията му.

Най-Важното: Запазете Спокойствие и Се Наслаждавайте на Живота!

хъркане, дъскорезница

Да, хъркането може да е досадно – но с правилното отношение и мерки е напълно възможно да се справите с него. Хората около Вас може да са недоволни, но говорете с тях за проблема и намерете решение заедно. Запомнете, че консумацията на алкохол в прекомерни количества, особено вечерно време, значително влошава хъркането. Това се отнася за всички видове алкохол, затова се опитвайте да бъдете умерени, когато си пийвате. Живейте здравословно и продължете да се наслаждавате на живота!

Иглика Попкирилова

Коментирай