Превенция на Варикозно-Разширени Вени?

Време за четене: 4 min

варикозно-разширени вени

Варикозно-разширените вени са медицински проблем, чието разгадаване от съвременната наука все още предстои. Те могат да засегнат представители и на двата пола, но се срещат най-често при жени. Могат да се развият по време на бременност, когато налягането и средната тежест на тялото върху долните крайници се увеличава. В по-тежката си форма, те затрудняват движението на крайниците, блокирайки тяхното правилно оросяване. Това се счита за сериозен повод да се замислите върху своето сърдечно-съдово здраве. Друг нерядък повод за развиването на ‚паякообразни‘ или ‚мрежести‘ вени, както често ги наричат, е затлъстяването.

Загубата на чиста мускулна маса и склонността към преяждане ни карат да трупаме излишни килограми и да затлачваме своите артерии с вредни мазнини. Внимавайте с храните, богати на въглехидрати, както и тези с прекомерно много рафинирана захар в тях. Обърнете се към здравословните алтернативи на любимите си кулинарни изкушения, каквато е кефирът. Тялото ви също се нуждае от прочистване от време на време, също както домът и офисът – от редовна дезинфекция. Можете лесно да влезете във форма с помощта на някоя от много натурални алтернативи, които съвременният пазар предлага. Така са филмираните капки с 3-степенно действие Фортунела. А също и да работите за по-красивата и гладка кожа на своите крака, благодарение на гела Varcosin.

Човешкият организъм е комплексно работеща машина. Най-вероятно не сте се досещали, че краката ви са отекли не заради неудобните обувки, а поради високото артериално налягане. Не оставяйте здравето си в ръцете на случайността. Има много методи и техники за превенция и противодействие на образуването на разширени вени.

По-долу ще ви информираме за това, кои са симптомите най-подходящите форми на лечение на варикозните вени на долните крайници с язва или възпаление. Както и за 7-те им основни степени. Бъдете информирани.

ВИЖ ОЩЕ:  Какво е Естрогенът и Фитоестрогенът?

Кои Са 7-те Фази на Варикозно-Разширените Вени? Основни Симптоми!

разпирени варикозни вени, доктор

Ние, хората, сме хитри, но мързеливи същества. Винаги ще направим всичко необходимо, за да си спестим дадено усилие. Така сме направили някои гениални технологични и медицински открития, улеснили живота ни значително. За съжаление, съвременната медицина не е установила, как точно да се справи с варикозните вени.

Тя не ги и счита за сериозен, от научна гледна точка, проблем. Макар и да не представлява пряка заплаха за човешкия живот, варикозата е прогресиращо заболяване, което изисква лечение. Но как точно можем да разпознаем първичните и симптоми. Има ли подходяща терапия и методи за превенция на разширените вени?

Повечето от нас са свикнали да ги асоциират с образа на неприятно подутите крака. Както и с визуално гротескните изпъкнали разширени вени, оцветени в лилаво или тъмно синьо. Но това са само онези симптоми, проявяващи се в крайната фаза на варикозата на долните крайниците. А когато имате варикозни вени на долните крайници с язва или възпаление, ситуацията е сериозна!

Нека да разгледаме 7-те степени на проявление на варикозата и нейните симптоми:

 • Нулев стадий: Възможно е да изпитвате усещане за скованост във 2-рата половина на дена, както и нощен сърбеж или крампи по крайниците.
 • Първи стадий: Появяват се първите телеангиектазии и ретикуларни вени, които могат да достигнат до 1 мм. в диаметър.
 • Втори стадий: Тук се образуват първите видимо разширени, удължени или усукани вени.
 • Трети стадий: Симптоматиката е съпътствана и от редовни нощни схващания и болки.
 • Четвърти стадий: Проявленията тук са предимно дерматологични, като се забелязват увреждания в пигментацията на кожата. Тя става лесно податлива на механични наранявания и започва да се разкъсва.
 • Пети стадий: Дермата атрофира и лесно се образуват язви.
 • Шести стадий: Кожните рани отказват да заздравеят.
 • Седми стадий: Появяват се животозастрашаващи язви.
ВИЖ ОЩЕ:  10 Лека за Разширени Вени

Как Да Извърша Превенция срещу Образуването на Варикозни Вени?

масаж, крака

Има много техники и способи за противодействие на варикозата. Някои предпочитат да носят пристягащи ластични чорапи или чорапогащници, за да „прибират“ вените си. Други преминават на природосъобразен хранителен режим за поддържане на кръвното налягане в норма. Подходяща за целта е DASH-диетата, която е изключително подобна на средиземноморската. Има и специални физически упражнения, които целят редовното раздвижване на долните крайници и премахването на излишното артериално налягане.

По-долу сме подбрали няколко добри съвета за това, как да осъществите добра превенция на образуването на варикозно-разширени вени:

 • Не прекарвайте прекомерно дълго време само в седнала или изправена поза на тялото. Правете почивки и от двете, дори професиоята ви да го изисква.
 • Когато седите, не кръстосвайте краката си.
 • Подпирайте краката си в малко по-висока позиция, когато седите, почивате или спите. Ако имате тази възможност, повдигнете ги над нивото на сърцето си.
 • В случай, че страдате от затлъстяване и наднормено тегло, опитайте се да свалите килограми. Това ще намали натиска и напрежението върху вените ви.
 • Не носете дрехи, които са плътно прилепнали около кръста, слабините или бедрата. Тесните дрехи могат да предизвикат или влошат сериозно разширените вени.
 • Ограничете максимално носенето на обувки с високи токчета Опитайте се да носите по-ниски такива, които укрепват мускулите на прасеца. Това е добре за артериалното ви здраве.
 • Намалете количеството сол в диетата си. Това може да ограничи крампите и възпаленията на долните крайници.
ВИЖ ОЩЕ:  Как Да Се Храним Всеки Ден от Седмицата - Петър Дънов?

Генетичен Поглед върху Образуването на Разширени Вени

крака, вени

Сигурно се питате, каква точно може да бъде връзката между разширените вени и генетиката? Хората, в настоящия ни вид, сме резултат от милиони години еволюция. Всеки е чувал поне за основата за произхода на видовете на изследователя и учен Чарлс Дарвин. Знаете, че приматите и маймуните са наши далечни прадеди. Тъй като част от тях са ходели не на два, а на четири крака, напрежението, което цялото тегло на тялото оказва, е било по-равномерно.

Колкото по-голям е ставал нашият мозък и черепна кутия, обаче, толкова повече оръдия на труда сме откривали. Част от тях напълно са обезсмислили функцията на опашката и ходенето на четири крака. Ние сме се изправили. Право пропорционално на нивото ни на интелигентност се е увеличило и артериалното налягане. Съвременният човек е изложен и на постоянния риск от прекомерно залежаване. Както и на консумацията на нездравословни храни и напитки. А с това се показва и вероятността от развиване на варикоза. Можете да и противодействате и с богатия набор от натурални средства, предлагани от съвременния пазар. Като капсулите за по-добър контрол на теглото W-loss и таблетките за хармонизиране на сърдечния ритъм Cardiform.

ВИЖ ОЩЕ:  Домашни Рецепти Против Пърхот

Пазете Сърцето и Се Защитете от Варикозата!

крака, жена, обувки, варикозни вени, разширени вени

Разширените вени могат да се образуват при всеки. Мъжете също не са изцяло защитени от тях. Съвременният начин на живот изисква от нас да работим пред компютър. Така прекарваме много последователни часове в една и съща позиция на тялото. Противодействайте на варикозата с редовно умерено раздвижване, балансирана диета и по-малко стрес. Съдбата и здравето ви са във вашите ръце. Отдайте им нужното!

Иглика Попкирилова
Follow me

Leave a Reply