7 Съвета за Добра Дезинфекция на Дома по Време на Грип и Вирус през 2022

Време за четене: 4 min

дезинфекция на дома, препарати, дезинфектанти, ръкавици

Началото на 2020 е обхванато от новини за вируси и грип. Все по-често търсим начини да се предпазим и от коронавирус. Той е нов и никой не е напълно сигурен как работи. Но със сигурност има един фактор, който има ключово значение – личната хигиена и дезинфекция, включително и на дома. Ние трябва да намерим начини как да ги поддържаме наистина на ниво.

По време на епидемия, било тя от коронавирус или сезонен грип, се очаква да сме най-вече в дома си. Колкото и да ограничим пребиваването навън, има едно място, на което винаги ще се връщаме – вкъщи. То е нашета сигурност, докато вирусът върлува по света. На него разчитаме да ни предпази от опасността, която се крие зад тези четири страни. Но именно домът е мястото, което ние също трябва да опазим. Колкото и рядко да се налага да излизаме от него – все пак възможността за влизане на бактерии и микроби, включително и вируса, остава. Ние носим предмети от външната среда, които стават част от дома – това увеличава възможността да заболеем от вирус или грип, дори и да си мислим, че не е около нас. Именно заради това трябва да се грижим добре за мястото, в което живеем и да приложим някои методи за дезинфекция. Чудите ли кои може да са те? Останете с нас до края и разберете как да направите изрядно чист и дезинфектиран!

1. Поддържайте Добра Лична Хигиена

момчета, чистото, дезинфектиране вкъщи

Независимо от нивото на дезинфекция в дома, най-важната стъпка в предотвратяване на заразяване с вируса, е да поддържате лична хигиена. Не забравяйте да си миете ръцете със сапун или дезинфектант поне 20 сек. Задължително правете това, в случаите, когато:

  • Прибирате Се Вкъщи;
  • След Кихане, Кашляне, Духане на Носа;
  • След Като Ходите до Тоалетна;
  • Преди Да Започнете да Готвите;
  • Преди Да се Храните;
  • След Игра с Домашен Любимец – Но имайте предвид, че те не са преносители на вируса. Така че просто се придържайте към нормалното.
  • При Контакт с Болен или Заразен – Важи и при контакт с човек, носещ симптомите на вирус и грип. Дори и това да е малко дете, за което се грижите – дори и при най-малки симптоми, като лека кашлица, е препоръчително да увеличите собствената хигиена.

2. Дезинфектирайте Редовно Дръжки, Брави и Повърхности във Всички Помещения

дезинфекция на дома, дръжки, жена

Тези части от дома се докосват най-често. Трябва да се използват специални почистващи дезинфектанти за почистването им. Ако нямате такъв, може да приложите по-български подход – водката също може да свърши работа, поради високото наличие на алкохол. Но не я смесвайте с други препарати, защото никой не може да предрече дали няма да направите домашна експлозия, вместо дезинфекция.

3. Грижете Се и за Банята – Белината Ще Помогне Тук!

Препоръчително е банята да се дезинфекцира след всяко използване, особено ако вкъщи има заразен човек, а имате само една баня. Освен дезинфекциращи препарати, на помощ тук идва и белината. Тя е изключително полезна, ако искате да изчистите всякакъв вид плочки или фаянсови повърхности, като мивка и тоалетна. Важно е да следвате инструкциите за употреба от опаковката и да не я смесвате с други препарати. Не чистете с повече от един дезинфектант, за да е по-чисто. Това може да има негативно влияние и да разруши самите повърхности, но също така да предизвика нежелани странични реакции дори и във Вас – например кашлица или неприятна миризма.

4. Използвайте Ръкавици за Еднократна Употреба

ръкавици, препарати, дезинфекция

Във всички от гореспоменатите дейности трябва да се извършват с ръкавици. Изберете такива за еднократна употреба, като най-добре е да бъдат латексови и без талк. Той невинаги оставя приятно усещане върху ръцете, макар и да помагат за по-лесното им слагане. Може да използвате и такива от найлон или друг материал, ако точно в момента не може а си набавите от санитарните. От изключителна важност е да не докосвате лицето си, докато ги носите, а после да ги изхвърлите директно в коша за боклук. Не използвайте и ръкавици за многократна употреба, дори и да ги миете. Не сте сигурни дали там не се спотайват частици от грип или вирус, и то колко дълго.

5. Незабавно Изхвърляйте Отпадъците, Особено Такива за Еднократна Употреба

Санитарни маски и ръкавици – всички те трябва незабавно да бъдат изхвърлени в коша, щом приключите с работата им. Не ги използвайте неколкократно или просто да ги „оставите“ на масата, докато се храните, а после да ги изхвърлите. Те са потенциален носител на зарази – трябва да бъдат ползвани, за да се предпазите. Помислите и за торбичките за еднократна употреба от супермаркета – те може да са били на пода или някой да е кихнал върху тях, докато се е опитвал да си вземе торбичка. Дори и да не звучи много природосъобразно, в този случай е най-добре да ги изхвърлите. Друг вариант е да използвате торбичка от плат за многократна употреба, която задължително трябва да бъде изпрана в пералня, веднага, щом прекоси прага на дома Ви.

6. Проветрявайте Редовно, Особено Ако Работите от Офис

прозорец, проветряване

Свежият въздух се отразява добре на енергичността и продуктивността, а липсата му ни прави по-летаргични и мързеливи. Освен това въздухът може да съдържа редица микроби, които могат да бъдат вредни за нас. Също така поради по-високата влажност на въздуха през зимата се образуват и плесен, която също не е полезна за нас. Препоръчително е колкото повече хора се намират в едно помещение, толкова по-често да се проветрява. За зимните месеци минимумът е поне 3 пъти дневно по 5 минути. Все по-често ни се налага да оставаме хоум офис, така че проветрявайте и дома си.

7. Пречиствателят на Въздух Също Ще Ви е От Полза

Освен да защитават от ФПЧ (фини прахови частици), пречиствателите на възух обикновено имат и антибактериален и антивирусен филтър. Те са бонус придобивка за дома Ви, ако искате той да бъде винаги свеж и чист от многобройните вредни частици във въздуха. Също така може да се пробвате и маска за лице, която има филтри срещу ФПЧ и бактерии – например OxyBreath Pro. Тя прилича на малък пречиствател, който може да носите навсякъде с Вас.

Здравословен Живот за По-Добър Имунитет!

дезинфектиране у дома

Придържането на здравословен начин на живот с повече плодове, зеленчуци и физическа активност играе добра роля за подсиления ни имунитет. Не е задължително да приемаме витамин С под формата на капсули – нека да консумираме повече цитрусови плодове. Лимонът е наш верен приятел в такива ситуации. Добавете малко мед или прополис, които също са мощни имуностимуланти. И не забравяйте да си миете ръцете!

Иглика Попкирилова

Leave a Reply