Йога за Плосък и Стегнат Корем

Време за четене: 4 min

В секи съвременен мъж или жена желае да има здраво и стегнато тяло. Заетият от работа и ангажименти график не винаги позволява на всеки да посещава редовно фитнес. Мнозина пък не притежават подходящото оборудване, за да правят упражнения вкъщи. Йогата е система от упражнения и духовни учения, които се практикуват с цел създаване на хармонична връзка между физическото и трансцеденталното. Тя може да бъде и изключително полезна по отношение на придобиване на вталена форма. Сега ще видим по-подробно, кои пози за най-подходящи за постигането на тази цел.

Йогата може да бъде описана по-скоро като философия, отколкото като спорт. Това не означава, че различните упражнения, които са включени в нея, не са степенувани по сложност или нямат ефект върху човешката физика.

Макар и видимите резултати от Асаните често да се проявяват чак след няколко месеца, целта на учението е да хармонизира връзката със самите нас. Придобиването на стегнат и плосък корем за лятото е само едно от нещата, които произтичат от нея.

Знаете ли, че …?

Най-добрата атмосфера за успешното практикуване на йога е светла стая без излишни украшения или странични шумове, които да отвличат вниманието и да пречат на концентрацията. Хората обикновено се отпускат най-лесно, когато си пуснат релаксираща музика за фон.

Има специално създадени дискове с музика за медитация, както и цели сетове с такива, качени за безплатно слушане в платформите за споделяне на видеоклипове. Повечето от тях включват и звуци от природата като течаща река, шумолене на вятър или чуруликане на пойни птици.

По-голямата част от включените в йога учението Асани спомагат за успешното стягане на мускулите в областта на корема, ръцете и бедрата. Желаещите да се възползват от ползотворното им действие не трябва да се отчайват, ако първоначално не успеят да постигнат идеалната Свещ, например.

Хубавите неща изискват време, гласи една популярна народна мъдрост. Затова и към йогата трябва да се подхожда с търпение, внимание и изключително висока концентрация. Най-добре е да се започне с по-семплите Асани.

Важно е и човек да бъде внимателен, тъй като някои от позите, като стойката на глава, могат да бъдат потенциално опасни и могат да доведат до наранявания. Разбира се, това важи за много крайни случаи.

Нека видим сега, кои са най-подходящите Асани за придобиване на плосък и стегнат корем.

 > Виж Още по Темата: Йога за Отслабване – Постигнете Идеалната Фигура с Постоянство

Асана Тип Лодка

Лесна за изпълнение и изключително приятна и подходяща за тонизиране на тялото йога позиция. Спомага за стягането на коремните мускули и тези на ръцете, както и за хармонизиране на стомашно-чревните процеси.

Изпълнява се като се започне от легнало положение с длани надолу към земята. Тялото се държи в покой близо минута, след което се преминава към изпъване на гръбнака и краката. Те се повдигат до максимална степен, като тежестта пада върху таза.

Ръцете се изпъват пред тялото, така че те и краката да са изпънати във въздуха. Лодката се държи малко над минута, след което отново се отделя време за почивка.

ВИЖ ОЩЕ:  Как да се справим с разширените пори?

Асана Тип Дъска (Известна Още Като Планк)

Тялото е обърнато с лице към земята. Дланите се поставят под раменете, а пръстите на краката докосват пода. Торсът се избутва нагоре, като лактите служат за опора. Накрая ръцете трябва да поемат цялата тежест, извършвайки повдигане на цялото тяло нагоре.

Тази Асана за стягане на корема се държи по 10-20 секунди в началото, а когато мускулите свикнат с напрежението може да се държи и от минута и половина до две. Тялото трябва да е изпънато през цялото време.

Вероятно начинаещите ще усетят и как коремната и раменната им мускулатура ще вибрира през цялото време. Дъската придава енергия и виталност, освежавайки организма.

Асана Тип Щъркел

Тази йога поза е изключително приятна за тепърва започващите да се занимават с подобен вид практики. Тялото е изправено, като ръцете се държат вдигнати високо във въздуха и успоредни една на друга.

Индивидът трябва да се концентрира върху дишането и издишването, навеждайки се рязко надолу, докато изпуска въздух. Коленете не трябва да се свиват, а ръцете трябва да обхванат областта около глезените.

Препоръчителното първоначално време, в което да се държи Щъркела, е между 5-10 секунди. Изправянето става с дълбоко вдишване. Упражнението се повтаря 3-4 пъти, докато тялото свикне с него.

Спомага за успешното топене на мазнини в коремната област и извеждането на токсини от организма. Гръбнакът се разтяга, мускулите се свиват и стягат с всяко движение.

ВИЖ ОЩЕ:  Здравословна Диета за Цяла Седмица

Асана Тип Лък

Средна по сложност йога поза, която влияе изключително положително за придобиването на тънка и изящна талия. Започва се от легнала позиция с лице и длани към пода. След това ръцете и краката се изпъват нагоре, като последните трябва леко да се свият в коленете, а първите да се изпънат към тях.

Дланите обхващат глезените и цялата тежест на тялото пада върху коремната област. Мускулите се стягат, а Асаната тип Лък има положителен ефект и върху перисталтиката. Главата и гърдите следва да се държат изпънати максимално нагоре, а позата се държи между 5 и 20 секунди.

Асана Тип Триъгълник

Името на тази Асана идва от геометричната форма, на която тялото прилича, докато я изпълнява. Тялото трябва да е в легнало и отпочиващо положение, като главата е опряна на едната от двете бузи, а ръцете са плътно прилепнали до него.

Ханшът постепенно се повдига, избутвайки се на целите длани и ходила. Гръбнакът и тазът са изцяло изпънати нагоре, а Триъгълника се държи близо минута преди почивката. Влияе изключително добре на кръвообращението и заздравява коремните мускули.

Иглика Попкирилова

2 коментара

  1. Марияна Карловска 26/10/2017
  2. Асен Ангелов 30/10/2017

Коментирай