Диабет – Кои са Най-ефикасните Билки за Контролиране на Кръвната Захар?

Време за четене: 7 min

Диабет Билки за Контролиране на Кръвната Захар

Животът е свързан както с хубави мигове и положителни емоции, така и с рискове за здравето, които водят до появата на различни болести. Едно от най-разпространените заболявания в световен мащаб е захарният диабет. Той има хронична и социално-значима  същност и се отличава с повишени нива на глюкозата в кръвта. Глюкозата е важна за човешкия организъм, тъй като благодарение на нея се осъществява производство на енергия, а това се случва във всяка клетка на тялото. За да може да навлезе в клетките, глюкозата се нуждае от достатъчно количество инсулин.

Това е хормон, който се синтезира от т. нар. бета-клетки на задстомашната жлеза (панкреас). Основно свойство на инсулина е да балансира нивата на кръвната захар след прием на храна като я отвежда в клетките. Реално благодарение на инсулина клетките абсорбират глюкозата и я трансформират в енергия. Това са процеси, които се случват ежедневно в организма на хора, които не страдат от диабет. При тези, които са засегнати от това хронично заболяване обаче, нивото на инсулин е много ниско поради частична или пълна липса на производството му в панкреаса.

В този текст ще ви дадем достъп до определена информация, свързана с различните видове диабет и ще ви споделим нашия специален списък с природни билки за диабет. Науката и човешкият опит във времето са доказали, че те представляват ефективен алтернативен лек за диабет, затова и е важно хората да знаят повече за тях.

Можете да опитате и някое от натуралните средства с био-състав, които положително контролират нивата на кръвната захар и облекчават симптомите на диабета. Такъв продукт например e Dia Drops. Ако имате интерес да научите любопитна и полезна информация, свързана с други теми, касаещи здравето или красотата, вижте тук.

Диабет – Историческа Хроника на Захарната Болест

Диабет Захарната Болест

Етимологията на името на диабета произхожда от древна Гърция и по-специално от думата „διαβαίνω“ – „преминавам“.  Специалистите обясняват, че диабетът е сред първите болести, които се описват в древен египетски ръкопис, който датира от около 1500 г. пр.н.е. Там то е споменато посредством един от основните симптоми, които го характеризират като заболяване, а именно – „отделяне на прекалено много урина“. Историческите изследвания споделят теорията, че първоначалните случаи, които са споменати в паметниците на културата, са свързани с диабет  от тип 1.

Горе-долу в същия период се споменава информация и за индийска билка за диабет, тъй като местните лекари идентифицират за пръв път болестта и я определят като „madhumeha“ или което означава медена урина. Това откритие е свързано и с наблюдението, че тази урина е привличала мравките.

За първи път, медицинският термин „диабет“ е използван през 230 г. пр.н.е. За него говори гръцкия лекар Аполоний. Смята се, че болестта не е била често срещана и дискутирана в периода на развитие на Римската империя. Гален споменава, че е бил свидетел единствено на 2 случая на проявления на заболяването за цялата си кариера. За първи път се говори за различни видове диабет, а именно за тип 1 и тип 2, по времето на индийските лекари Чарака и Шушрита (400г-500г сл. Хр.) Те свързват първия тип  повече с по-младото население, а втория отнасят предимно към хората, които са имали наднормено тегло.

В края на 18 век англичанинът Джон Рол обогатява терминологичното название на диабета, като добавя пред него определенията „захарен“ или „от мед“. Така той прави разграничение между този вид диабет и инсипидния диабет, който се свързва с по-чести позиви за уриниране.  През 20-те години на 20ти век за пръв път се появява и ефикасен лек за диабет, когато канадците Чарлз Бест и Фредерик Бантинг откриват инсулина. За жалост тогава не са били налични ефикасни продукти за контрол на кръвната захар с натурални методи, като капсулите Inspilar.

Видове Диабет – Кои са Основните Типове? Рискови Фактори и Симптоми!

Видове Диабет

Обикновено се говори за наличието на 2 основни вида диабет, всеки от които се отличава с характерните си особености. Например, когато става дума за деца и млади хора, които имат аномалии в имунната си система, се появяват определени вещества, които действат като антитела. Те елиминират бета-клетките на панкреаса и така се проявява недостиг на инсулин в организма. Това възпрепятства преработването на глюкозата в кръвта. Тя не може да навлезе в клетките и да се трансформира в енергия.  От тук идва и симптоматиката, която се характеризира с превишени нормални граници на захарта в кръвта. При тези случаи е наложително да се инжектира инсулин и тук говорим за диабет тип 1. Той е известен още и като инсулинозависим.

Хората над 40-годишна възраст по-често страдат от диабет тип 2, при който причините за проявление на заболяването за други. В тези случаи клетките на панкреаса не са подложени на атака и затова инсулинът се произвежда нормално от организма. Проблемът идва от там, че неговото действие е нарушено и затова той не е способен да осигури проникването на глюкозата в клетките.  Това означава, че при тази ситуация, неабсорбираната глюкоза пак остава в кръвта и кръвната захар се повишава. При този тип диабет има още един фактор, който пречи на действието на инсулина и това са подкожните тлъстини. Затова се смята, че хората с наднормено тегло са по-склонни към заболяване от диабет тип 2. Той е известен още и като неинсулинозависим или захарен диабет тип 2.

Има още един вид диабет, за който се знае по-малко, и това е гестационния диабет. Той доста наподобява клиничната картина на диабет от тип 2, заедно с комбинацията от относително неадекватна секреция и чувствителност към инсулина. Този тип захарно заболяване се проявява при бременни жени и в повечето случаи преминава след раждането. Все пак е установено че между 20% и 50% от засегнатите са склонни да развият диабет тип 2 по-късно. Добрата новина тук е, че гестационният диабет може да бъде контролиран успешно при наличието на медицинско наблюдение по време на бременността. Въпреки че се отличава с преходен характер, този вид захарна болест трябва да бъде лекуван, за да не увреди здравето на майката и на плода.

Сега нека видим кои са основните рискови фактори, които могат да доведат до появата на диабет:

 • Наднормено тегло и затлъстяване;
 • Наследствена склонност към заболяване от този тип;
 • Наличие на хронично повишено кръвно налягане;
 • Високи нива на холестерол и триглицериди в кръвта;
 • Раждане на плод с тегло над 4килограма;
 • Захарен диабет развит по време на бременност;
 • Сърдечно-съдово заболяване.

Най-разпространените симптоми при диабет са:

 • Неутолима жажда;
 • Учестени позиви за уриниране (дори през нощта);
 • Усещане за сухота в устата;
 • Намаляване на теглото;
 • Хронична умора и постоянна отпадналост;
 • Сърбеж по тялото;
 • Забавено зарастване на рани по тялото;
 • Подуване и посиняване на краката
 • Замъглено зрение;
 • Мравучкане, дразнене и треперене на ръцете и краката.

В много случаи от медицинската практика е установено, че може да не се проявят никакви симптоми при някои пациенти. Тук става дума за ситуацията скрит диабет симптоми. Така повишените нива на кръвната захар при такива хора се установява най-често посредством преминаване през друг вид изследване, а не точно  изследване за диабет или тест за диабет. Ако смятате, че страдате от някой от гореспоменатите симптоми, потърсете лекарска помощ и направете необходимите медицински проверки.

Ефективни Билки при Диабет – Кои са Те?

Билки при Диабет

Сравнително често се случва така, че хората, които страдат от повишена кръвна захар (различни видове диабет), изпитват затруднения с това да предприемат определени промени в начина си на живот. Те са нужни, за да може да се установи контрол и баланс върху нивото на захарта в кръвта. Наличните лекарства пък са свързани с проява на редица неприятни странични ефекти и противопоказания. Затова има една добра алтернатива и тя се характеризира с периодичното прилагане на естествени продукти. Така дойде време и за нашия подробен списък с билки, които проявяват впечатляващи здравословни свойства. Вижте кои са те:

 • Алое Вера – това растение е по-познато на хората благодарение на полезните си свойства върху кожата, но то е много ефективно и когато става дума за понижаване на захарта в кръвта. Алоето съдържа голямо количество антиоксиданти, които осигуряват възстановяване и защита на бета-клетките в панкреаса. Така те могат да произвеждат инсулин нормално;
 • Канела – това е популярна съставка, която е особено разпространена и приложима в сладкарската индустрия. Тя може да повиши нивото на инсулина, липидите и глюкозата в кръвта и така да спомогне за облекчаване на симптомите на диабета. Канелата спомага за асимилацията на захар от клетките, което води до понижение на нейните стойности в кръвта;
 • Женшен – този натурален лек за диабет може ефективно да оптимизира реакцията на клетките и да повиши секрецията на инсулин в тялото. Приемът на билката води до намалена кръвна захар след хранене. Препоръчителното количество е 1 грам два часа преди всяко основно хранене. Не е препоръчително да комбинирате употребата на женшен с лекарства като варфарин;
 • Млечен Бодил (бял трън) – това е една от ценните билки за диабет, която се използва от хората още от незапомнени времена. Екстрактът от растението се нарича силимарин и той представлява съединение, което има противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Те ефикасно контролират кръвната захар без да причиняват странични ефекти на организма;
 • Джинджифил – тази билка е широкоразпространена в традиционната медицина на много различни народи. Сред другите му полезни свойства са установени и ползи, свързани с понижаване нивата на захар в кръвта. Джинджифилът обаче не редуцира инсулина в организма и затова успешно може да се използва при диабет тип 2 за намаляване на инсулиновата резистентност. Препоръчително е да приемате билката като чай за диабет;

И още Билки за Контрол на Кръвната Захар при Диабет

Билки за Контрол на Кръвната Захар при Диабет

 • Босилек – още едно популярно растение, което се отличава с различни полезни ефекти върху здравето на човека. В контекста на различните видове диабет се смята, че босилекът също може да редуцира кръвната захар както преди, така и след хранене. Ефективен в случая е сокът от листата на билката. Те още елиминират нарушения в имунната система от типа на астма и някои алергии. Проявява и антиспазматични свойства, които премахват болка в корема;
 • Чесън – една от основните му съставки е алицин. Тя съдържа сяра и се смята, че има висока хипогликемична активност. Този ефект се дължи на повишен чернодробен метаболизъм, както и на високо освобождаване на инсулин от бета-клетките на панкреаса. Чесънът има и силни противоракови, кардиозащитни и антимикробни ефекти;
 • Глухарче – споделено е някакво всеобщо схващане, според което това растение е плевел, но реално то има силни лечебни приложения. Може да осигури превенция срещу диабет при хора в преддиабетно състояние, благодарение на способността си да понижава захарта. Коренът на този био-лек за диабет пък се грижи за функциите на панкреаса, както и за повишеното производство на инсулин. Това става заради специалното вещество, което се съдържа в глухарчето – инулин.  Глухарчето поддържа и нормални нива на холестерола в кръвта;
 • Боровинка – този вкусен горски плод е богат на антиоксиданти наричани антоцианозиди. Те спомагат изграждането на съединителната тъкан, и заздравяват стените на кръвоносните съдове, а освен това подпомагат кръвообращението. Така те понижават и нивата на кръвната захар. Затова и боровинката е ефективна при проява на първоначалните симптоми на диабет. Например антоцианозидите са способни да предпазват от увреждане на ретината при хора с диабет тип 2. Кръвоизливите също са елиминирани, а нивата на глюкозата са понижени. Ако приемате лекарства заедно с боровинката трябва да внимавате, за да не се понижи прекалено много кръвната захар;
 • Розмарин – разпространен е предимно в средиземноморския регион като натурален лек за диабет. Една от много ефективните билки за диабет, които се използват като при различните видове диабет. Тя предпазва от сърдечно-съдови заболявания и поддържа нормалните стойности на холестерола и глюкозата в кръвта. Освен това розмаринът предпазва от напълняване. Смята се, че той усилва чернодробната гликолиза и окислението на мастни киселини чрез активиране на основните метаболитни пътища.
 • Риган – според някои скорошни медицински проучвания и клинични тестове риганът овладява успешно повишаването на оксидативния стрес при висока кръвна захар. Той елиминира вредното действие на свободните радикали и спомага за понижаването на високата концентрация на захар в кръвта. Има и надеждна превантивна роля, тъй като предпазва важни органи от увреждания и нарушение на функциите – ретина, бъбреци и др.

От гореизложената информация става ясно, че списъкът с полезни билки при диабет е много дълъг. Разгледахме различни билки за диабет, включително и индийски билки за диабет. Те са ефикасни и полезни дори при скрит диабет симптоми, както и при различните видове диабет. Ние ви съветваме да комбинирате различни екстракти и да прецените кои от тях ви влияят най-добре. Можете да опитате и с някой натурален продукт при симптоми на диабет като например Diatea.

Овладейте Положението с Качествен Контрол Върху Здравето си!

Качествен Контрол Върху диабета

Поддържайте доброто си здравословно състояние и тонус като наблюдавате и следите регулярно показателите на вашия организъм. При наличие на съмнение или някакви симптоми на диабет, подложете се на тест за диабет или изследване за диабет.  Вземете ключови ефективни мерки, докато е време, за да можете да овладеете положението по ефикасен и бърз начин. Независимо от конкретните причини за диабет, винаги можете да се доверите на натуралното ползотворно действие на многобройните билки за диабет. Така ще поддържате нормални нива на кръвната си захар и ще се предпазите от появата на усложнения и други неприятни симптоми. За информация, свързана с други теми от сферата на здравето и красотата, вижте тук.

Иглика Попкирилова
Follow me

Leave a Reply