4 Природни Масла за Естествена Защита от Слънцето

Време за четене: 4 min

Н яма човек, който да не иска да се завърне с равномерно разпределен шоколадов тен от морето. Бронзовият загар е труден за придобиване. Сред основните причини за това са силните ултравиолетови лъчи на слънцето, които могат да бъдат и изключително опасни. Когато кожата се излага на пряка светлина през лятото тя може не просто да изгори по изключително болезнен начин, но дори да се стигне до развиване на хронично заболяване.

Подобни фатални случаи са рядкост, но според учените това е една от основните причини за рака на кожата. Как можем да се предпазим по най-добрия начин? Оказа се, че човек може лесно да забърка слънцезащитен крем и вкъщи. Леко кафеникавият загар на кожата след море буди възхита и завист у околните. За мнозина той е непосилна задача и те или изгарят на т. нар. “петна” – редуване на светли, по-тъмни и зачервени зони, или изобщо не успяват и да се доближат до мечтания външен вид.

Едно от основните неща, което трябва да се има предвид за слънцезащитните масла, е те да бъдат избрани според техния фактор, който пък от своя страна е ориентиран към типа кожа на отделния индивид.

Ако човек има по-блед естествен тен на лицето и тялото или просто знае, че кожата му е лесно раздразнима и склонна към изгаряния, то за него е най-добре да се спре на слънцезащитен крем, който е с по-висок фактор.

Обратното важи с пълна сила за тези, чиято кожа по-трудно хваща загар. Основният проблем при подобен вид масла е, че по-голямата част от тях изобщо не са евтини, а и качеството им не винаги отговаря на обещаното в лъскавите им реклами.

> Виж Още: Да Запазим Косата Си През Лятото <

По-долу сме подбрали топ 5 природни масла, с които лесно може собственоръчно да забъркате своя личен крем за ефективна защита от слънцето. Четете внимателно, някои от нещата може и да ви изненадат.

Любопитно?

Нараства броят на хората, които предпочитат да не залагат на традиционните слънцезащитни мазила поради техният UV-фактор, съдържащ голям брой химични елементи, можещи да имат неблагоприятно въздействие върху тялото. Кокосовото масло е едно от най-полезните за кожата!

Какаово Масло

Едно от нещата, които ще изненадат повечето четящи тази статия, е, че какаовото масло може да бъде намерено и поръчано на изключително достъпна цена. Огромна част от населението на държавите, в които палмата се среща натурално в природата, го използват като средство не само за предпазване от вредното влияние на слънчевите лъчи, но и като начин да направят кожата си мека, гладка и сияйна.

Рецепта за направата на слънцезащитен крем:

½ водна чаша какаово масло, което вече е фракционирано и не се втвърдява при изстиване
10 капки етерично масло от смирна (хората с по-чувствителна кожа могат да сложат до 40 капки, за да вдигнат слънцезащитния ефект)
5 капки етерично масло на семена от моркови

Начин на приготвяне:

Отделните компоненти се смесват, разбъркват добре и оставят да отлежат поне 24 ч. с цел получаване на хомогенна смес. Съхранява се в кехлибарен буркан, за да могат да се запазят свойствата на съставките. Прилага се върху всички открити части, като изисква често нанасяне.

Масло от Ядка на Бадем

Изключително често срещана съставка, която е малко по-скъпа от какаовото масло, но има подобно действие. Лесно може да бъде поръчана и у нас. Бадемовото масло има естествената способност да бъде чудесен заместник на традиционните слънцезащитни средства, предлагани в аптеките и козметичните магазини.

Без проблеми стига SPF ниво 6. Изисква често нанасяне след първоначална абсорбация.

> Чети Още: 5 Начина за Запазване на Летния Тен <

Малиново Масло

Малината е изключително сладък и полезен горски плод, за който почти никой не знае, че маслото може да стигне нива на слънчева защита (SPF) от 30-ти до 50-ти фактор. Интересното при него е, че е изключително често прилагано в козметиката.

Големите производители го използват като допълнителна съставка в кремовете, които заличават белези, успокояват чувствителен тип кожа и я правят мека и приятна на допир. Богато е на Витамин E, който освен, че има способността да подхранва тялото, прави същото и за кожата, карайки тъканите и клетките бързо да регенерират.

Забъркването на по-голямо количество слънцезащитен крем или масло с малина е добра идея, тъй като съставката не се разваля лесно при правилно съхранение.

Масло от Пшеничен Зародиш

Това е най-необичайната и неочаквана съставка в настоящата статия. Слънцезащитният фактор на маслото от пшеничен зародиш е 3-тото по сила сред всички други съставки. Нарежда се редом то това от малина.

Също е изключително богато на Витамин E и комплекс от антиоксиданти, които помагат на кожата да се възстанови от наранявания и правят по-силни връзките между епителните клетки на епидермиса.

Антиоксидантният му комплекс действа като естествен филтър на вредните UV-лъчи и не позволява тяхното преминаване през епидермиса на кожата. Затова и толкова често се предписва за орален прием.

Бъдете Натурално Стилни Това Лято!

Природата разполага с всичко нужно, което да ни кара да изглеждаме бляскави и елегантни през цялото време. Трябва само да и се доверим и да (пре)открием нейните богатства. По този начин ще погледнем и на самите себе си по съвсем друг начин и с по-позитивна перспектива. А животът ни ще бъде хармоничен и щастлив! Разбира се употребата на натурални продукти като RevitaNaturalis крем също не е за подценяване и постигане на по-бързи резултати.

Иглика Попкирилова

One Response

  1. Жани Кирилова 20/07/2017

Leave a Reply