Предимства на Сауната и Парната Баня

Повечето хора асоциират сауната и парната баня с глезене. И наистина – какъв по-добър начин да се освободим от натрупания стрес и напрежение? Но тези процедури не са само за удоволствие, но носят и значителни ползи за организма, неговото пречистване и подмладяване.

В най-общи линии, ако се поглезите със сауна или парна баня, процедурите ще забързат сърдечния ритъм, значително ще подобрят кръвообращението и ще окажат цялостен положителен ефект върху здравето, особено в студените зимни дни.

Предимствата на Сауната

Сауната е по-горещият и сух вариант на парната баня. Температурите в сауната се покачват значително. Това кара нервите и мускулите да се отпускат. Постепенно ще усетите, че напрежението се оттича от тялото ви, което пък от своя страна ще намали и ставните болки, благодарение на загряването. Ако отидете на сауна, може да очаквате следните ефекти:

  • Облекчаване на ставни и мускулни болки – особено ако страдате от артрит или ви преследват мигренни главоболия. Сауната ще отпусне схванатите мускули на главата и ще загрее ставите.
  • Понижаване нивата на стрес и релаксиране – топлината на сауната ще стимулира отделянето на ендорфини, което поправя щетите, нанесени върху организма от завишените нива на стрес. При охлаждането след сауната, ще усетите цялостния ефект от отпускането, а с него идва и спокойствието. Това ще спомогне и за по-здрав сън.

Предимствата на Парната Баня

Парната баня е по-влажната алтернатива на сауната. Тя ще ви потопи в екзотичен свят на пречистване и релаксация, съвсем малко по-различни от тези в сауната. Също така, парната баня има благоприятен ефект върху други елементи от организма.

Докато сауната ви излага на сух въздух, парната баня ви обгръща с влажна топлина. Ако предпочетете нея, пред сухотата на сауната, може да очаквате следните ефекти:

  • Подобрява дишането – парната баня е особено подходяща за хора с дихателни проблеми, дори и да са по-остри, като астмата и бронхитът. Влажната ѝ топлина разтваря дихателните ви пътища и лигавиците на тялото, прочиства и облекчава синусите.
  • Засилва метаболизма и ви помага да слабеете – парната баня ви кара да се потите обилно, което води до загубата на вода. При отварянето на порите се случват две неща. На първо място, изпотяването води до редукция на килограмите, чрез дрениране на задържаните течности. На второ място, чрез потта ще успеете да изхвърлите натрупваните в тялото токсини и да се пречистите.
ВИЖ ОЩЕ:  Полезен ли е Шоколадът за Вашето Здраве?

Парна Баня или Сауна?

Както вече стана ясно, основната разлика между сауната и парната баня се открива в сухотата на едното и влагата на другото. Но и двете ще отворят порите и ще подобрят лимфната и кръвната циркулация, като така ще се сдобиете с по-мека и еластична кожа. С други думи, въпреки разликите си, и двете имат изключително положителен ефект върху вашата кожа. Подмладяват я, чрез ревитализирането на клетките и обогатяването им с кислород, което стимулира производството на естествен колаген.

Посещаването на парна баня или сауна не само ще подобри здравето на организма ви и ще го засили, но значително ще повлияе на външния вид. Кожата ще придобие здрав розов оттенък, присъщ на по-младите. Сауната ще премахне черните точки и ще заздрави кожата, а парата ще отвори порите и ще изхвърли токсините от тялото.

Ако искате да се поглезите, но със специфична цел, ето с какви цели е добре да посетите съответно сауна или парна баня:

  • За мускулна релаксация – сухият въздух на сауната ще подобри кръвообращението и ритъма на сърцето, ще отпусне мускулите и ще регулира кръвното ви налягане.
  • За детоксикация и отслабване – определено парната баня и нейната влажна топлина имат предимство в случая. Както вече споменахме, обилното потене ще прочисти организма и ще ви помогне да редуцирате килограмите.

Заслужава ли си Глезенето?

Със сигурност! Парната баня и сауната може да звучат просто като прищявка, но процедурите не се практикуват отдавна по случайност. Открити и добре познати са здравните ползи и от двете.

Преценете от какво се нуждаете повече или още по-добре – почерпете се и с двете! Така не просто ще изглеждате по-добре, но и ще се чувствате по-добре. Не само защото сауната и парната баня помагат за премахването на натрупания в ежедневието стрес. Те също така се грижат за подобрената дейност на имунната система и цялостното състояние на организма.

Затова не се колебайте и изпитайте чудодейното действие върху тялото и ума ви от подлагането на тези процедури. Вземете и компания, за пълноценно и забавно преживяване!

Топ 5 Натурални Афродизиака
Как да се справим с разширените пори?

2 коментара

  1. Мила Проданова 26/10/2017
  2. Ваня Николова 30/10/2017

Leave a Reply