Болки в Ставите и Стрес – Предимства на Сауната и Парната Баня

Време за четене: 6 min

сауна, парна баняПовечето хора асоциират сауната и парната баня с глезене. И наистина – какъв по-добър начин да се освободим от натрупания стрес и напрежение? Дори и само да е един топъл душ вкъщи… Но тези процедури не са само за удоволствие, а носят и значителни ползи за организма, поддържат неговото здраве, осигуряват цялостно пречистване и подмладяване.

В най-общи линии, ако се поглезите със сауна или парна баня, процедурите ще забързат сърдечния ритъм, значително ще подобрят кръвообращението и ще окажат цялостен положителен ефект върху здравето, особено в студените зимни дни. От друга страна трябва да се спомене и това, че тези процедури са изключително полезни в борбата с определени болки и висок стрес. Сауна при болки в кръста, парна баня при заболяване в ставите, както и за регулиране нивата на стреса, са ефективни терапии с множество здравословни предимства.

Самата технология на сауната и парната баня е свързана със загряване на тялото и стимулиране на потенето, което от своя страна освобождава тялото от токсини, бактерии и вредни микроорганизми. Освен това, тези спа процедури предизвикват протичането на определени процеси в организма, които имат благоприятно въздействие, както върху външния вид, така и върху здравето. Нека научим повече за методиката на действие на парната баня и сауната, за да разберем защо те са полезни при болки в ставите, стрес и много други състояния.

Историческа Хроника – Произход и Предимства на Сауната

По своята същност, сауната представлява традиционна баня с горещ въздух. От там произлиза и самото име на процедурата – тя идва от финския език и означава баня. Има различни видове сауна (финландска сауна, инфрачервена сауна, вътрешна и външна сауна), но като цяло подобен тип бани произхождат от северните народи. Общото звено при всички разновидности на сауната се крие в това, че съществена част от нея се отделя на т.нар. „напарване“. Това е процесът, свързан с рязко затопляне на тялото, което предизвиква силно и цялостно изпотяване. В днешно време повечето хора смятат, че сауните имат предимно козметична и хигиенна функция. Сауната обаче е изключително полезна и в здравословен аспект.

Интересно!

Финската култура се отнася с висока почит и уважение към сауната. Затова и много често срещаме понятието финландска сауна в различни спа центрове. В миналото, финландците са издигали сауната като първа постройка при всяко преселване. Там те са подготвяли мъртвите за погребение и са раждали новите членове на своята общност. Сауната се счита за свято място от северните народи и там те се държат така, както и в църква.

Влиянието й върху цялостното здраве на тялото е благотворно, затова и в днешно време сауната е процедура, разпространена по целия свят. Сауната е място за релаксация, освобождаване от стреса и за усамотяване, но също така е и място за разговори и събиране с приятели. Постигането на здравословните ефекти от процедурата, свързани с понижаване на стреса и намаляване на възпалението и болката в кръста и ставите, се осъществява чрез силно затопляне на цялото помещение. Това става с помощта на нагрети камъни, които се пръскат с вода, за овлажняване на въздуха в сауната. Постигат се високи температури и влажност на въздуха, а оттам започват и здравословните ефекти.

Сауна при болки в кръста, както и сауна при стрес се препоръчват от лекарите, понеже загряването и овлажняването на тялото имат трайни ефекти върху тялото. От една страна те отпускат нервната система и успокояват напрежението, а от друга имат силно противовъзпалително свойство. Това активно редуцира болката в кръста и ставите и спомага за възвръщането на двигателните функции. Сковаността при движение се елиминира, а болката намалява благодарение на антисептичното действие на сауната. Стресът също е неутрализиран, а съзнанието е по-спокойно, мисълта е по- свежа.

Сауна при Стрес и Болка в Ставите – Основни Здравословни Ефекти от Процедурата!

Сауна при Стрес и Болка в Ставите

Сауната е по-горещият и сух вариант на парната баня. Температурите в сауната се покачват значително. Това кара нервите и мускулите да се отпускат.  Затова и редица специалисти в областта на неврологията и психологията препоръчват сауна при стрес. Постепенно ще усетите, че напрежението се оттича от тялото ви, което пък от своя страна ще намали и ставните болки, благодарение на загряването. Ако посетите някой от видовете сауна (вътрешна, външна сауна, инфрачервена сауна), може да очаквате следните ефекти:

 • Облекчаване на ставни и мускулни болки – особено ако страдате от артрит или ви преследват мигренни главоболия. Сауната ще отпусне схванатите мускули на главата и ще загрее ставите. Тя има силни антисептични свойства, които облекчават възпалението и отока.
 • Понижаване нивата на стрес и релаксиране – топлината на сауната ще стимулира отделянето на ендорфини, което поправя щетите, нанесени върху организма от завишените нива на стрес. При охлаждането след сауната, ще усетите цялостния ефект от отпускането, а с него идва и спокойствието. Това ще спомогне и за по-здрав сън. Може да добавите и натуралния продукт Cannabis Oil, който е с екстракт от конопено семе и спомага за релаксация и облекчение на ставните болки. Има био-композиция и висока степен на одобрение сред потребителите, които го използват.

Парна Баня – Същност и Характеристики

Парната баня е вид помещение, което, подобно на сауната,  се затопля с помощта на пара. Повечето посетители на парната баня я използват за да релаксират, но много потребители постигат значително облекчаване на някои медицински състояния. Парна баня  при заболяване в ставите се използва изключително често. Освен това, тази процедура предлага и цялостна детоксикация на тялото, която пречиства организма от всякакви токсини. Така се постига и естетичен ефект, благодарение на пречистената и овлажнена кожа.

В общи линии може да се каже, че парната баня е нещо като по-влажен вариант на финландската сауна. Най-често излъчваната топлина е в рамките на 45°С, а влажността на въздуха приближава 100%. Парната баня е чудесна естетична и здравословна процедура, която се грижи за цялостното пречистване на тялото, но и осигурява надежден противовъзпалителен и антисептичен ефект. Това се постига благодарение на хидратиращото и затоплящо действие на парната баня.  В днешно време е станало модерно дори и включването на различни ароматизиращи системи към помещенията, които могат да създадат разнообразни удоволствия на сетивата. Така те се отпускат още по-цялостно.

ВИЖ ОЩЕ:  Въглехидратите – Кога Са Наш Приятел и Кога Са Наш Враг?

Предимствата на Парната Баня при Заболяване в Ставите

Парната баня е по-влажната алтернатива на сауната. Тя ще ви потопи в екзотичен свят на пречистване и релаксация, съвсем малко по-различни от тези в сауната. Също така, парната баня има благоприятен ефект върху други елементи от организма.

Докато сауната ви излага на сух въздух, парната баня ви обгръща с влажна топлина. Ако предпочетете нея, пред сухотата на сауната, може да очаквате следните ефекти:

 • Стимулира Кръвоснабдяването – ефектите от процедурите, свързани с парната баня, включват подобряване на кръвоснабдяването в организма. Това се постига посредством разширяване на кръвоносните съдове. Това спомага за намаляването на стреса и напрежението. Освен това придава чувство за тонус и енергичност, стимулира сетивата и мисълта.
 • Неутрализира Възпалението и Болката в Ставите – неслучайно специалистите препоръчват парна баня при болка в ставите. Парната баня загрява и овлажнява тялото, постигайки силни и трайни противовъзпалителни свойства, които ефективно редуцират отока, сковаността и болката в ставите.
 • Подобрява Дишането – парната баня е особено подходяща за хора с дихателни проблеми, дори и да са по-остри, като астмата и бронхита. Влажната ѝ топлина разтваря дихателните ви пътища и лигавиците на тялото, прочиства и облекчава синусите.
 • Засилва Метаболизма и ви Помага да Слабеете – парната баня ви кара да се потите обилно, което води до загубата на вода. При отварянето на порите се случват две неща. На първо място, изпотяването води до редукция на килограмите, чрез дрениране на задържаните течности. На второ място, чрез потта ще успеете да изхвърлите натрупваните в тялото токсини и да се пречистите.

Винаги е препоръчително да обмислите и алтернатива, която да съчетаете с парната баня -при болка в ставите и кръста. Има натурални продукти, които характерно притежават био-основа и демонстрират висока ефективност в този аспект. HondroGel е ставен гел, който ефикасно спомага за възвръщане на активното движение без болка и скованост.

Парна Баня или Сауна за Болки в Ставите?

Парна Баня или Сауна за Болки в Ставите

Както вече стана ясно, основната разлика между сауната и парната баня се открива в сухотата на едното и влагата на другото. Но и двете ще спомогнат за намаляване на болката в ставите и кръста, както и за успокояването на стреса и напрежението. Освен това, те ще отворят порите и ще подобрят лимфната и кръвната циркулация, като така ще се сдобиете с по-мека и еластична кожа. С други думи, въпреки разликите си, и двете имат изключително положителен ефект за здравето, а и естетично върху вашата кожа. Подмладяват я, чрез ревитализирането на клетките и обогатяването им с кислород, което стимулира производството на естествен колаген.

Посещаването на парна баня или сауна не само ще подобри здравето на организма ви и ще го засили, но значително ще повлияе на външния вид. Кожата ще придобие здрав розов оттенък, присъщ на по-младите. Сауната ще премахне черните точки и ще заздрави кожата, а парата ще отвори порите и ще изхвърли токсините от тялото.

Ако искате да се поглезите, но със специфична цел, ето с какви цели е добре да посетите съответно сауна или парна баня:

 • За мускулна релаксация – сухият въздух на сауната ще подобри кръвообращението и ритъма на сърцето, ще отпусне мускулите и ще регулира кръвното ви налягане. Ще намали болката в ставите и кръста, чрез силните си противовъзпалителни и антисептични свойства.
 • За освобождаване от стрес и напрежение – елиминират стреса като отпускат тялото и нервната система, стимулират възстановяването на мисловната дейност и успокояват напрежението.
 • За детоксикация и отслабване – определено парната баня и нейната влажна топлина имат предимство в случая. Както вече споменахме, обилното потене ще прочисти организма и ще ви помогне да редуцирате килограмите.

Заслужава ли си Глезенето?

парна баня, сауна, кърпи

Със сигурност! Парната баня и сауната може да звучат просто като прищявка, но процедурите не се практикуват отдавна по случайност. Открити и добре познати са здравните ползи и от двете.

Сауната и парната баня намаляват стреса и напрежението, а в същото време укрепват ставите, костите и тъканите. Затова се препоръчват при хора, които страдат от заболявания, свързани с хронична и остра болка в ставите и гърба. Целебните свойства на процедурите укрепват здравето и спомагат за поддържането на нормален начин на живот.

Преценете от какво се нуждаете повече или още по-добре – почерпете се и с двете! Така не просто ще изглеждате по-добре, но и ще се чувствате по-добре. Не само защото сауната и парната баня помагат за премахването на натрупания в ежедневието стрес. Те също така се грижат за подобрената дейност на опорно-двигателния апарат, на имунната система и  на цялостното състояние на организма.

Затова не се колебайте и изпитайте чудодейното действие върху тялото и ума ви от подлагането на тези процедури. Вземете и компания, за пълноценно и забавно преживяване. Това ще ви позволи да подобрите здравословното си състояние, докато правите нещо приятно в свободното си време. А същия ефект има и натуралния гел за стави FlexoMed.

Иглика Попкирилова

2 коментара

 1. Мила Проданова 26/10/2017
 2. Ваня Николова 30/10/2017

Коментирай