Тайни за Спокоен Сън – Здраве Отвътре

Време за четене: 4 min

Мъж в легло, след здравословен сън

Сънят е състояние на човешкия организъм, което е необходимо за оцеляването му. Много хора подценяват неговото значение и го ограничават максимално, за да могат да се възползват от времето по друг начин. Липсата на здравословен сън, обаче, може да има много сериозни последици. Липсата на сън в малки дози води до раздразнителност и лоша концентрация. Продължителното лишаване от този така необходим процес може да доведе до поведенчески проблеми и нарушаване на опорно-двигателни функции.

Системното лишаване от сън може да доведе дори до халюцинации и други разстройства. В здравно отношение, липсата на сън засяга проблемите със сърцето, може да доведе до високо кръвно и хипертония, до затлъстяване и дори диабет. Затова значение на съня не бива да се подценява, но и с него не бива да се прекалява.

Преспиването – също толкова вредно
Всеки човешки организъм функционира индивидуално. Всеки човек е различен и се нуждае от различно количество сън, за да се чувства добре и да функционира нормално. Ако се нуждаете от 10 часа сън на денонощие, но спите по 8 – постепенно ще започнете да страдате от дефицит на сън. Но ако се нуждаете от 8 часа сън на денонощие, а спите по 10, ще се чувствате също толкова зле. Преспиването ни кара да се усещаме като ‘парцали’, изключително занижени нива на енергия, силни главоболия. Затова е важно да научите повече за собствения си организъм и да му помогнете да си набавя необходимата почивка. За да сте здрави и отпочинали.

Тайни за спокоен и здравословен сън

1. Осъзнайте важността на съня!

Без да осъзнавате колко важен е пълноценният  спокоен сън за доброто здраве, няма да се насладите на такъв. Започнете да го приемате като нежно наистина необходимо и задължително за вас. Един начин да постигнете такава нагласа към съня и да замените негативната си нагласа с позитивна, е ако започнете да си лягате 15 минути по-рано всяка вечер. Ако не можете – насилете се.

Постепенно, ефектите от по-ранното лягане ще започнат да се проявяват и сами ще се уверите в необходимостта от добър спокоен сън.

2. Създайте си най-подходящите условия!

Спалня

Сънят не е задължение, то е удоволствие, средство за отпускане, релаксация и събиране на сили. За спокоен и здравословен сън, осигурете си необходимите условия. Всички знаем израза “Да заспя прав”, но това, че може да спите навсякъде, не означава, че ще получите необходимата отмора.

Открийте температурата, на която предпочитате да спите, и си я осигурете, погрижете се за това да имате удобен матрак и възглавница, както и подходяща завивка. Избягвайте да спите в стаи, в които има телевизор или компютър. Лъчението, което се отделя от тях, дори когато са изключени, пречи на добрия сън.

3. Ако обичате да си подремвате, правете го за кратко!

Както сигурно ви е известно, сънят се дели на четири фази:

  • N1 – онзи сладък кратък унес от няколко минути;
  • N2 – фазата, в която дремем, спим леко и лесно се събуждаме;
  • N3 – дълбок сън, при който е трудно да се събудим и се отпускаме напълно;
  • REM сън – REM идва от Rapid Eye Movement, или Бързо Движение на Очите; при тази фаза дишането се ускорява, кръвното се повишава и тогава сънуваме.

Фазите са циклични и се повтарят неколкократно докато спим. Когато решим да си подремнем, правим грешката да се отпускаме за доста дълго време.

И обикновено дрямката ни приключва насред стадий N3. Това е периодът на дълбок сън. Тогава тялото ни е най-отпуснато, нивата ни енергия са изключително занижени, а когато се събудим, е възможно да изпитаме дезориентация. Тогава обикновено се чувстваме най-зле.

момиче

Затова се препоръчва, ако имаме нужда от дрямка, тя да е не по-дълга от 20 минути, така че да не навлизаме във фазата на дълбок сън. Краткотрайните дрямки са по-зареждащи от продължителните, тъй като не нарушават покоя на тялото, когато достигне до третата фаза на съня.

4. Спете на тъмно, но се излагайте на светлина!

Става дума за излагането на естествена светлина. Светлината влияе върху синтеза на мелатонин в тялото. Този хормон е основният отговорен за протичането на цикъла сън-събуждане.

През деня се препоръчва да прекарвате колкото се може повече време на естествена дневна светлина. Това ще ви зареди с енергия и ще ви разсъни, което от своя страна ще доведе до естественото изморяване на тялото, за да може да имате здравословен сън вечер.

В същото време, вечер гасете осветлението и, както вече споменахме, избягвайте лъчението на телевизор или компютърен монитор, защото те също разсънват и нарушават естествения ритъм на съня. Дори ако имате нужда си направете маска за сън.

деца

5. Здравословен сън – рутина и навик!

Голяма част от хората, които страдат от недоспиване, не могат да се отпуснат преди сън. Както с лягането 15 минути по-рано всяка вечер, така и с това можете да се справите. Създайте си някаква рутина, която да извършвате преди сън.

Това ще доведе до формирането на навик, а организмът ви инстинктивно ще разбира, че предстои да си легнете да спите. По този начин, много по-лесно ще успеете да се събудите.

Същото донякъде важи и за сутрините ви. Ако сутрин ви очаква някаква задача да свършите, ще бъдете по-мобилизирани и активни, а по този начин по-добре ще се възползвате от запасите енергия, които сте натрупали посредством съня. Ако имате нужда пък да сте със здрави нерви и да нормализирате кръвното си опитайте да взимате КардиоФерол.

6. Изтощете ума и тялото си по равно!

жена и бебе

Умствената работа несъмнено е трудоемка и изтощителна. Но много често не можем да спим спокойно, понеже съзнанието ни е твърде будно, а тялото ни не е достатъчно изтощено. Движете се повече, ако имате възможност – дори спортувайте. Физическото натоварване е най-лесния начин, по който да накарате тялото и ума си да се отпуснат, за да заспите по-бързо. По този начин и сънят ви ще бъде по-здрав и плодотворен. Cardio A пък ще подсилят съредчно-съдовата ви система, което ще ви даде бързо възстановяване и отличен сън.

Спокойният и Здравословен Сън е Необходимост и Удоволствие

Всеки обича да се чувства отпочинал, зареден с енергия и свеж. Но това може да се постигне само с добър и достатъчен сън. Кофеинът е само временно решение за сънливостта и има краткотраен ефект, след който се чувстваме дори по-изморени.

Научете се да цените това, което сънят ви дава. Той предпазва от здравословни заболявания, физически проблеми и такива с кръвоносната система. И е единственото средство, което може да ни зареди и да възстанови ума и тялото след тежък ден!

Иглика Попкирилова
Follow me

Leave a Reply